„Nimeni să nu disprețuiască tinerețile tale!”
Sâmbătă, 22 și duminică, 23 februarie, Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” și Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte au organizat o serie de activități desfășurate cu și pentru copilașii din cetatea scaun a Eparhiei Caransebeșului.
Sâmbătă, 22 februarie, în mijlocul celor aproximativ 20 de copii și tineri prezenți s-a aflat George Lăpădat, formator în cadrul programului „Tabăra din Inima Satului” și membru al ATOR Banatul de Munte, aducând cu sine un frumos atelier de dezvoltare personală, intitulat „Cine sunt eu și cum mă văd ceilalți?”. De asemenea, în cadrul acestei întâlniri, subiectul principal spre care s-a dorit a fi construit întregul dialog a fost unul dintre cele care preocupă tânăra generație din zilele noastre, și anume bullying-ul. Informând, întrebând și dialogând deschis, George Lăpădat a reușit să explice pe înțelesul tuturor celor prezenți ce înseamnă bullying-ul și cât de grav se poate traduce acesta în dezvoltarea și creșterea viitorilor adolescenți și adulți.
În finalul acestei discuții atât de necesare și prețioase pentru buna formare și educare a copiilor, tânărul formator a încercat să discute și să le explice copiilor despre felul în care noi avem datoria de a căuta și de a vedea în celălalt părțile frumoase cu care interiorul lui este înveșmântat și să sublinieze faptul că indiferent dacă oamenii nu pot fi perfecți, fiecare este special în sinea lui, lucru care ar trebui să ne motiveze să căutăm în celălalt ce anume îl face pe el să fie special și diferit.
Duminică, 23 februarie, la Grădinița „Sf. M. Mc. Filofteia” din Caransebeș a avut loc un atelier de educație pentru viață, organizat de către aceiași tineri voluntari pentru cei mai micuți dintre participanții la activitățile pentru copii, derulate de către Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim”.
Derulat de către tinerii Anastasia Chereș și Lucian Barbescu, membrii ai ATOR Caransebeș, atelierul a fost cuprins de o atmosferă călduroasă și prietenoasă, datorită jocurilor pe care cei doi voluntari le-au pus în practică împreună cu micuții participanți în debutul întâlnirii, precum și a modalității ingenioase de a desfășura atelierul care a constituit motivul ce i-a reunit pe toți la un loc.
Atelierul de educație pentru viață a avut în centrul său relatarea rândurilor scrise de către îndrăgita autoare Veronica Iani în cartea „Bebe – O poveste din burtică”. Pe parcursul povestirii care surprinde „experiența” creșterii și dezvoltării trăită de către un copilaș aflat în pântecele mamei sale, din momentul concepției și până la naștere, Anastasia Chereș a povestit copiilor prezenți, interacționând cu ei, ce se petrece și ce apare în diferitele etape de dezvoltare ale copilului, comparând, de asemenea, dimensiunile corpului celui aflat în creștere cu dimensiunile a diferite semințe, fructe și legume, pentru a-i putea face pe cei prezenți să înțeleagă mai bine, lucru ce i-a captivat pe toți, minunându-se de faptul că și ei au putut fi, la un moment dat, atât de mititei precum o sămânță de mac, de pildă.
Atelierul a continuat cu jocuri de socializare organizate de tânărul Lucian Barbescu, reprezentant ATOR Caransebeș, prin care copiii au reușit să se cunoască mai bine, petrecând împreună o zi de duminică plină de voie bună și bucurie.
„Aceste jocuri de socializare au un rol semnificativ şi în dezvoltarea empatiei, copiii reuşind în cadrul jocurilor să înţeleagă modul în care gândesc sau acţionează ceilalţi jucători. Participând la joc, ei experimentează diferite roluri sociale, îşi descoperă şi îşi dezvoltă abilităţile” a precizat doamna preoteasă Lavinia Ciucur, coordonator al activităților cu copiii și tinerii din Caransebeș.
(sursa: episcopiacaransebeșului.ro)