Primul centru de tineret din Episcopia Caransebeșului va împlini 8 ani de activitate

  • Cum a început totul? 

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în luna iulie a anului 2011, familia părintelui paroh Gelu Moldovan a primit o nouă misiune în comunitatea ortodoxă din Oravița Română, în cadrul Parohiei „Sf. M. Proroc Ilie Tesviteanul”.  În momentul instalării în noua parohie, pe lângă bucuria și emoția unui nou început, au existat și sentimente de regrete, deoarece majoritatea enoriașilor, puțini la număr în acel moment, erau persoane de vârsta a treia, iar alcătuirea unui nucleu de tineri reprezenta la acea vreme un interes major. Astfel, concursul de cunoștințe religioase „SĂ NE CUNOAȘTEM CREDINȚA”, desfășurat la Oravița, în luna noiembrie a anului 2012, de către Episcopia Caransebeșului prin Departamentul Social și de Activități cu Tineretul, a reprezentat punctul de plecare în misiunea cu tinerii, pe care aceștia o desfășoară și astăzi în cadrul parohiei.

  • Activitatea Centrului de Tineret „Sfânta M. Mc. Ecaterina” din Oravița

Bucuria a fost și mai mare, deoarece în data de 24 noiembrie a aceluiași an, Centrul de Tineret a primit binecuvântarea ierarhului, a Preasfințitului Părinte Episcop Lucian. Curtea lăcașului de cult oferă clădirea care reprezintă sediul nucleului de tineri, numit „Centrul de Tineret Sfânta M. Mc. Ecaterina” din Oravița, primul centru de tineret înființat în Episcopia Caransebeșului. 

Principalul scop al centrului era și este acela de a aduce tinerii în Biserică, de a-i crește și de a-i naște pentru Hristos, de a face cunoscute tinerei generații din Oravița adevăratele valori ale credinței noastre ortodoxe și ale neamului nostru românesc, deoarece așa, aducând tinerii în Biserică, știm că ne asigurăm un viitor mai bun și mai frumos.

„Să creștem frumos cu suflet sănătos” – este motto-ul Centrului Sfânta Ecaterina și – de ce nu – chiar un scop, acela de a dobândi fiecare dintre tineri un suflet sănătos. Activitățile începute și desfășurate în cadrul centrului sunt diverse: ateliere de iconografie pe lemn și pe sticlă, în cadrul taberei „Vacanța de vară în pridvorul Bisericii”; atelier pentru realizarea brățărilor din mohair, seri duhovnicești, alături atât de preotul paroh, Gelu Moldovan, cât și de alți invitați. Membri ai centrului nostru s-au mai implicat, de-a lungul anilor, în cadrul a diverse proiecte desfășurate la nivel eparhial sau în parteneriat cu alte centre de tineret din județ.

Printre numeroasele activități și evenimente organizate de Centrul de Tineret „Sfânta Ecaterina”, trebuie amintit deja cunoscutul festival de colinde „Se naște Bucuria” , aflat la a VII-a ediție, un festival care a adunat de-alungul anilor, pe scena Casei de Cultură, numeroase grupuri corale și tineri din toată Eparhia Caransebeșului, în Oravița devenind deja o tradiție mult îndrăgită organizarea acestui festival. De asemenea, activitatea „Fii tu cel mai #ECO Orăvițean” a avut un real succes în activitatea cu tinerii, astfel că aceștia au învățat cât este de important să păstrăm orașul curat. 

Tot la centru, tinerii au învățat și cântarea la strană, aceștia fiind cei care dau răspunsurile la sfintele slujbe din timpul săptămânii, unii dintre ei făcând parte din corul bisericii parohiale.

  • Tabere și Excursii tematice

Cu binecuvântarea Preasfințitului Lucian, Episcop al Caransebeșului și a Părintelui Inspector Mihai Ciucur, Centrul Sfânta Ecaterina, a fost partener la taberele și excursiile tematice organizate de către eparhia noastră, participând astfel copii din mai multe zone ale județului, cu multă bucurie legând prietenii unii cu alții. 

  • Mărturii și Impresii

„Mărturisesc, cu mâna pe inimă, că doream de foarte mult timp să activez ca și voluntar și iată că Dumnezeu mi-a scos în cale Centrul de Tineret Sfânta Ecaterina și pot să simt că în sfârșit mi-am găsit făgașul. Nu pot decât să împărtășesc tuturora bucuria mea”Cristina Zainea

Pentru mine Centrul de Tineret este un loc în care învățăm despre Dumnezeu, să credem în El cu adevărat, prin ochii tinereții noastre, deprinzând, în același timp, arături de copiii mai mari, arta cântării bisericești care trezește fiori în sufletele noastre” –GORDANA SICOE

Este important să îi amintim și pe cei ce fac posibilă lucrarea cu tinerii, pe cei care se implică duhovnicește în viața acestora: așadar, preoteasa Simona Ionela Moldovan este responsabilul în coordonatoarea Centrului „Sfânta Ecaterina” din Oravița, iar părintele paroh Gelu Moldovan este pionul principal în viața duhovnicească a copiilor noștri, deoarece este mereu acolo cu un sfat, cu o mângâiere sufletească și părintească! 

Nu putem decât să ne simțim binecuvântați pentru toți acești ani în care Dumnezeu ne-a dăruit bucurii nenumărate, ținându-ne împreună până astăzi, prin binecuvântarea Sa.

La mulți ani, Centrul de Tineret „Sf. M. Mc. Ecaterina” din Oravița!

Autor: Cristian Stoleru

%d blogeri au apreciat: