În pandemie mă plictisesc, mă sperii sau mă formez?

Sunt doar câteva din întrebările care ne frământă, negreșit, pe noi, pe toți, cei care suntem nevoiți să traversăm această perioadă cu totul nouă pentru fiecare dintre noi și care căutăm soluții spre a folosi acest timp într-un mod cât mai folositor cu putință.

Având o preocupare constantă de a oferi tinerilor din zona noastră (și nu numai) modele demne de urmat, dar și soluții și direcții potrivite la problemele specifice vârstei, ATOR Banatul de Munte derulează de mai bine de 4 ani programe educaționale, sociale și de formare în numeroase domenii de activitate. În contextul limitării, în ultima perioadă, a activităților față în față, organizația de tineret reprezentativă a Bisericii din Banatul de Munte a pus la punct o strategie de lucru mixtă, care prevede, pe lângă activitățile în sistem clasic, extinderea acestora în spațiul virtual – aceasta fiind o nevoie adaptată timpurilor noastre.

O primă activitate în spațiul virtual a fost organizată în seara zilei de vineri 6 noiembrie, sub forma unui webinar (atelier online) desfășurat pe platforma Zoom, la care au participat peste 30 de persoane, în majoritate copii și tineri din clasele gimnaziale și liceale, dar nu numai, din mai multe localități ale județului, dar și din afara acestuia. Invitata acestei prime întâlniri derulată în spațiu virtual a fost Alexandra Nadane – președinte al Asociației România pentru viață și coordonator al atelierelor de educație pentru viață din cadrul programului Tabăra din Inima Satului (TDIS).

Tematica abordată, așa cum ase desprinde și din numele atelierului – În pandemie mă plictisesc, mă sperii, sau mă formez – și-a propus să ofere participanților posibilitatea să interacționeze și să împărtășească unii cu alții provocările acestei perioade: ce îi sperie, ce îi încurajează, cum se raportează ei la pandemie și la toate restricțiile din această perioadă. După aceste discuții, purtate pe grupe și moderate de Alexandra Nadane, participanții au avut posibilitatea să adreseze întrebări despre situații reale cu care se confruntă în viața de zi cu zi și despre provocările tinerilor din zilele noastre. Invitata întâlnirii a răspuns, în virtutea experienței dobândite în cadrul centrelor de consiliere a femeilor aflate în criză de sarcină pe care le-a înființat în capitală, întrebărilor despre avort, cum poate fi sprijinită o femeie aflată în criză de sarcină, despre greșeli și păcate, cum pot fi conștientizate greșelile din tinerețe și despre felul în care pot fi depășite greutățile specifice vârstei și vremurilor în care trăim.

„Mă bucur că am avut posibilitatea să mă reîntâlnesc cu voluntarii de la ATOR Banatul de Munte”, a mărturisit Alexandra Nadane, care a subliniat, de asemenea, că „în această perioadă adolescenții și tinerii trăiesc intens diferite temeri și incertitudini legate de prezent și viitor. Am discutat împreună posibile soluții la problemele cu care se confruntă și despre cât de important este să folosim timpul pe care îl avem pentru a ne forma și pentru a-i ajuta pe ceilalți”.

Participanții la eveniment s-au dovedit a fi activi și foarte implicați în discuții, fiind dornici de a participa și pe viitor la astfel de ateliere. Contextul familial de discuție, sinceritatea cu care au fost abordate temele, precum și nevoia de a întreba și a interacționa în probleme esențiale care îi preocupă, sunt suficiente argumente pentru ca astfel de întâlniri să continue, în încercarea de a ține tinerii conectați unii cu ceilalți și solidari în fața marilor provocări cu care se confruntă.

Activitățile în spațiul online ale ATOR Banatul de Munte vor continua și se vor diversifica în perioada următoare, ca o alternativă potrivită și viabilă la perioada de restricții în care ne aflăm.

Următorul webinar organizat de Departamentul de formare și ateliere online al ATOR Banatul de Munte va fi organizat vineri 13 noiembrie 2020, și de data aceasta participarea fiind gratuită, iar modalitățile de înscriere fiind aceleași: un mesaj pe pagina de Facebook a ATOR Banatul de Munte, sau un e-mail la adresa: ator.bm@yahoo.com, în care să fie incluse numele și prenumele, vârsta și localitatea de proveniență a fiecărui participant.

De asemenea, în perioada următoare, asociația va organiza și alte evenimente în spațiul virutal, de tipul conferințelor sau emisiunilor cu diverși invitați, precum și alte surprize destinate atât membrilor săi, cât și tuturor celor care apreciază și sprijină activitatea ATOR Banatul de Munte.

%d blogeri au apreciat: