„Nimeni să nu disprețuiască tinerețile tale!”
În urmă cu cinci ani, pe data de 10 noiembrie, la doar patru luni de la instalarea noului preot paroh, părinele Ion Nedelcu, în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Moldova Nouă a luat naștere casa care urma să îi primească, să îi crească și să îi dezvolte pe tinerii orașului, sub forma Centrului de Tineret „Sfânta Varvara”.
Prin efort și dorința de a oferi tinerilor și copiilor parohiei sale un loc în care să crească și să se apropie de Hristos, părintele Ion Nedelcu a amenajat un spațiu provizoriu în clădirea liceului din oraș unde activitățile cu membrii noului centru de tineret să poată fi desfășurate până la mutarea definitivă în propriul lor sediu.
Totul a început cu doar câțiva tineri care erau dornici de învățare, de joacă, de a cunoaște noi prieteni și de a se recrea după cursurile pe care le aveau la școală. La începutul activităților acestor tineri, ei au avut doar 3 mese și câteva scaune din lăcașul de cult, apropiat noii locații a centrului. În timp, tinerii fiind atât de dornici de a descoperi un alt mediu curat, frumos, sănătos unde puteau să crească împreună, se adunau în număr cât mai mare, vestea fiind împărțită într-un timp rapid printre tinerii orașului, aceea că un loc dedicat doar tinerilor și copiilor s-a născut la ei acasă.
În prima lună a anului 2016, activitățile s-au mutat în Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, deoarece vremea fiind răcoroasă, noul sediu al centrului nu avea o sursă de căldură care să asigure temperatura potrivită desfășurării activităților.
Primele activități desfășurate au fost unele de echipă, abordându-se diferite teme și implementându-se felurite activitități și ateliere care au avut rolul de a închega proaspătul grup de prieteni. Activitatea pe are tinerii o preferau și pe care o solicitau cel mai des să fie organizată a fost atelierul de iconografie, prin litografie sau pictură, în cadrul căruia copiii au realizat de fiecare dată icoane a multor sfinți, cu multă concentrare, dragoste și luare-aminte. Toate activitățile erau împărțite pe categorii de vârste. Astfel, fiecare grupă s-a bucurat, de-a lungul timpului, prin implicarea unor doamne profesoare care au dorit să contribuie la creșterea și formarea tinerilor și copiilor, de cursuri de engleză, cursuri de actorie, ateliere de povești, ateliere duhovnicești, dar și, mai ales, mult așteptatele momente în care toată munca avea ocazia să iasă la lumină, și anume serbările cu părinții.
Tot în anul 2016 a fost organizată prima serbare, cu ocazia zilei de 8 martie – Ziua mamei – tinerii care frecventau activitățile centrului pregătind pentru mamele și bunicile lor o scenetă de primăvară care a inclus diferite pasaje din poveștiile copilăriei.
Pe parcursul aniilor, activitățile s-au îmbogățit la Centrul de Tineret „Sfânta Varvara”, contribuind, așa cum și-a propus încă de la început, la creșterea, formarea curată, sănătoasă a tinerilor, dar și la îmbogățirea cunoștințelor membrilor centrului care, de atunci, se apropie în mod constant de Biserică și de Sfântul Potir care, în fond este cel în dreptul căruia se clădesc cele mai trainice povești și prietenii. Membrii mici și mari ai centrului de tineret s-au implicat, de-a lungul anilor, în cadrul diferitor activități, atât pe plan local, organizate de către ei, cât și pe plan eparhial, participând, în special, la toate proiectele, campaniile umanitare, concursurile și taberele inițiate și desfășurate de către Departamentul de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, tinerii făcându-se remarcați prin curăția, sinceritatea și dorința lor de a fi activi în toate aceste programe și proiecte.
Ziua de 10 noiembrie înseamnă și va însemna începutul copilăriei noastre, un loc care ne-a făcut viața mai frumoasă, ne-a făcut frați și surori, unii lângă alții, ne-a oferit momentele cele mai potrivite să Îl întâlnim și cunoaștem pe Hristos care, prin toate ocaziile de a fi împreună și a ne implica în toate activitățile, ne-a arătat și ne-a demonstrat cât de importantă este lecția iubirii și, mai ales, lecția iubirii aproapelui. În acești cinci ani ne-am fost alături unii de alții în cele mai frumoase și mai dificile momente, părintele nostru coordonator, prieten și duhovnic fiindu-ne alături și îndrumându-ne pașii. Pentru noi toți, părintele nu este doar un preot, ci ne este un al doilea tată, un frate mai mare și un adevărat prieten, iar lucrul acesta ni l-a demonstrat încă din prima zi a fiecăruia la Centrul de Tineret „Sfânta Varvara” – cât de mult ne iubește pe fiecare.
Centrul de Tineret „Sfânta Varvara”, în cei cinci ani ai săi de viață, a dezvoltat tineri, viitori adulți, care, la început, erau fie liceeni, fie încă școlari de gimnaziu, unii chiar preșcolari. Acum, acești primi membri ai centrului au devenit tineri adulți de perspectivă, responsabili, care au primit și învățat, în anii lor petrecuți la centru, ce înseamnă să fii un bun creștin, român și om.
Povestea Centrului de Tineret „Sf. Varvara” continuă, ceea ce înseamnă că și bucuria noastră, a tuturor celor care aici ne simțim acasă, continuă.
La mulți ani, centrul nostru de tineret – a doua casă!
Autor: Nicolas Orza