Liturghia în ochii tinerilor

Tinerețea este, prin excelență, un timp al întrebărilor, al setei de cunoaștere și de experiere a tot ceea ce înseamnă lumea, un timp în care tinerii își manifestă din plin curiozitatea și dorința de a afla și de a înțelege sensul și rostul vieții pe acest pământ.

În acest context, este mare bucurie, atunci când un tânăr al zilelor noastre este preocupat de lucruri cu adevărat importante și esențiale, nu doar pentru viața aceasta, ci și pentru cea veșnică, în care, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, vom ajunge cu toții într-o bună zi.

Este mare bucurie atunci când un tânăr, crescut și format în biserică, caută soluții în direcția potrivită – aceea a Bisericii lui Hristos – la marile provocări atât ale vârstei, cât și ale vremurilor în care trăim.

O astfel de bucurie ne oferă una dintre tinerele crescute de ani buni în centrul de tineret al parohiei Sf. M. Mc. Gheorghe din Moldova Nouă – Cristina Panici – care, în rândurile de mai jos, ne dezvăluie câteva din frământările și gândurile ei în legătură cu Sfânta Liturghie și cu vremurile tulburate în care trăim.

„Întâlnindu-ne la Biserică pentru rugăciune, împreună cu tinerii de la centrul Sf. M. Mc.Gheorghe din Moldova Nouă mi-am pus urmatoarele întrebări:

Ce este, de fapt, Liturghia?

Sfânta Liturghie, așa cum o văd eu, este cea mai importantă slujbă a bisericii, este efortul depus de către noi toți pentru a-L putea sluji pe Dumnezeu la El acasă. Sfânta Liturghie în vreme de pandemie este, parcă, și mai importantă în ochii noștri, ai tinerilor. Chiar dacă Dumnezeu ne-a pus la grea încercare prin această pandemie extrem de greu de greu de traversat, noi tinerii avem tărie și credință chiar și în situații delicate. Trebuie sa ne păstrăm credința vie pentru a putea trece cu bine peste toată perioada aceasta delicată.

Această perioadă ne afectează pe noi, cei tineri, în mod pozitiv sau negativ?

E discutabil acest aspect deoarece pe unii dintre noi acest moment ne întărește, ne face să ne rugăm și sa ne apropie de Casa Sfântă și de Dumnezeu din ce în ce mai mult, dându-ne puterea de a trece prin toate. Dar mai sunt și mulți alții, care preferă să aștepte o minune de vindecare fără a face nimic în schimb, fără rugăciune de nici un fel, fără nici un pic de efort. Acest lucru ma întristează foarte tare deoarece vad atâta nepăsare din partea unora care au pretenția de a se schimba ceva, fără ca ei să se implice în vreun fel.

Ce e de făcut în situația aceasta?

Consider ca rugăciunea și unirea cu Hristos prin Euharistie este calea principală pentru a scăpa cu bine de acest moment delicat. Ar trebui sa mergem la biserică pentru a-I cere ajutorul lui Dumnezeu și a ne uni mai des cu El. Prin Sfânta Liturghie tinerii înțeleg iubirea lui Dumnezeu și sensul jertfei Sale pentru întreaga lume”.

Iată așadar, că tinerii crescuți în Biserică reușesc să deslușească vindecarea și să întrezărească salvarea din aceste vremuri de grea suferință pentru omenire, acolo, în Biserica lui Hristos, unde, în timpul Sfintei Liturghii, Cerul se coboară pe pământ.
Iată, deci, că Sfânta Euharistie primită în anii copilăriei, lucrează în chip minunat acum, la anii tinereții, în mintea și sufletul tinerilor noștri care reușesc în felul acesta să își mențină echilibrul și calmul interior în timpuri în care foarte mulți oameni, chiar maturi și cu experiență, se prăbușesc sufletește din pricina panicii care a cuprins întreaga lume.

Iată, tineri precum Cristina, sunt generația care pot și vor să devină „lumina lumii” și „sarea pământului”, dăruind speranță și sens unei lumi care pare că și-a pierdut, vremelnic, rostul existenței sale.

Autor: Cristina Panici

Material prelucrare de pr. Mihai Ciucur

%d blogeri au apreciat: