Cinci webinare cu și pentru tineri și copii. Continuăm?

În ultimele două săptămâni, în zilele de 27 noiembrie și 4 decembrie, Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte a organizat cel de-al patrulea, respectiv cel de-al cincilea webinar dedicat tinerilor și copiilor membri ai asociației de tineret reprezentative a Episcopiei Caransebeșului sau membri ai centrelor de tineret de pe raza eparhiei.

În data de 27 noiembrie, atelierul online organizat a fost intitulat „Cât de plină ți-e găleata”, având-o ca invitat special pe doamna Nicoleta Marcu – profesor, formator și președinte al Asociației Învățătorilor Caraș-Severineni, care este un om foarte apropiat de activitățile, proiectele și întreaga misiune cu tinerii din Banatul de Munte. La acest webinar, 21 de tineri din mai multe colțuri ale județului au fost prezenți, fiind curioși să afle cum mai multe despre arta deprinderii unei gândiri pozitive. 

Tema gândită si discutată în cadrul atelierului și-a propus să îi învețe pe tineri, după cum am spus, anumite modalități prin care aceștia să poată învăța să gândească mai pozitiv, discutându-se, totodată, despre cât de important este să le amintim celor din jur ce reprezintă pentru noi, în viața noastră, și cum să nu ne lăsăm doborâți de un eșec care poate apărea, la un moment dat, în viața noastră, fie el mic sau mare.

În cadrul atelierului, tinerii au fost împărțiți în mai multe echipe, fiind provocați să găsească, împreună, răspunsurile unor întrebări precum „De unde vin gândurile negative?” și „Cum influențează gândirea pozitivă viața noastră?”. De asemenea, am aflat împreună că fiecare are o „găleată” a sa care mereu așteaptă să fie „umplută” de catre cei din jur prin complimente, aprecieri, gânduri, mărturisiri. Îndemnul cu care s-a încheiat acest atelier a fost acela ca în fiecare zi să încercăm să umplem „găleata” cuiva, pentru că astfel, cu siguranță nici „găleata” noastră nu va rămâne goală. 

„A fost un atelier extraordinar. Am învățat multe lucruri noi despre încrederea în sine. Probabil, cel mai important lucru pe care l-am învățat și l-am experimentat, în cadrul atelierului, a fost că ne putem umple unii altora gălețiile, adică, oferind încredere, compasiune și empatie celor apropiați, sau mai puțin apropiați, ne încărcăm inclusive pe noi cu aceste lucruri pozitive.” – ne-a mărturisit Christian, un tânăr atorist, în urma atelierului de vineri seara. 

În ceea ce privește organizarea celui de-al cincilea atelier, din data de 4 decembrie, acesta a fost intitulat „Uneori câștigi, uneori înveți” și a avut-o ca invitat special pe doamna Iarka Baițar – coach, psiholog și speaker în cadrul echipei John Maxwell Team România. La acest webinar, 27 de tineri din județele Caraș-Severin și Timiș au fost prezenți, bucurându-se de învățăturile unui nou și interesant atelier.

Tema asupra căreia a fost centrată întreaga prezentare și discuție a vizat, de asemenea, modalitatea în care noi facem față eșecurilor sau nereușitelor cu care ne confruntăm în viața noastră, explicându-se faptul că din fiecare asemenea experiență în care trăim un eșec, de fapt, suntem supuși unei lecții din care învățăm cum să creștem pentru o provocare ulterioară. „De fiecare data când te judeci singur, îți frângi propria inimă” – este gândul asupra căruia tinerii au fost rugați să mediteze în legătură cu ceea ce gândesc ei despre sine de fiecare dată când așteptările lor cu privire la o reușită se dovedesc a nu se asemăna cu relitatea. „Nici o nereușită nu este un eșec, dacă ai puterea și înțelepciunea să înveți ceva din ea”, este concluzia la care tinerii au ajuns împreună, dar și provocarea la care să facă față și de care să își aducă aminte atunci când se simt descurajați.

„A fost un atelier foarte util, de pe urma căruia am rămas cu multe noțiuni noi. Am învățat că în viață nu putem eșua, ci doar învăța, cât și cum să gestionăm evenimentele mai puțin plăcute prin care trecem, astfel încât să putem deprinde ceva din ele”, mărturisește Hanna, o tânără atoristă, la finele atelierului. 

Webinarele organizate săptămânal de către ATOR Banatul de Munte, purtând binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, devin, ușor, o tradiție a acestor vremuri delicate în care majoritatea activităților sunt nevoite să se mute în spațiul virtual. Astfel, din dorința de a-și continua misiunea cu și pentru tineri și copii, ținându-i conectați la realitate, normalitate, educație și informație sănătoasă și constructivă, asociația de tineret a Episcopiei Caransebeșului va continua organizarea acestor activități și ateliere online, adaptându-le și înnoindu-le periodic, în funcție de necesitățile, nevoile și dorințele tinerilor și copiilor care participă cu bucurie, săptămânal, la ele.

Autor: Departamentul de formare și ateliere online

%d blogeri au apreciat: