Sunt responsabilitatea și integritatea importante în viețile tinerilor?

În zilele noastre, termenul de responsabilitate este un cuvânt mare și destul de dificil de aplicat, dar cu  care fiecare dintre noi ne confruntăm, fie că vrem sau nu. Câteodată, avem impresia că ne aflăm în controlul situației, că știm ceea ce facem, că suntem stăpâni pe acțiunile, vorbele și programul nostru, dar tot timpul este loc de mai bine, mai ales atunci când ceea ce facem nu corespunde mereu cu ceea ce ne dorim sau credem că e bine și vom reuși să împlinim.

De multe ori, pentru a înțelege ce înseamnă să fii responsabil, să iei decizia corectă, trebuie să cunoști riscurile care te pândesc la fiecare colț, să te cunoști pe tine, valorile tale, să conștientizezi frumusețea și valoarea sufletului tău.

Vineri, 11 noiembrie, a avut loc cel de-al șaselea webinar, organizat pe platforma Zoom de catre Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte. Am avut onoarea, de această dată, de a o avea alături de noi pe Ioana Picoș – o mamă și o creștină devotată, o actriță și scriitoare excepțională, dar nu în ultimul rând, o voce răsunătoare pro viață, pro familie, pro valori creștinești și românești.

Tema aleasă de această dată a fost „Responsabilitatea și integritatea în viața personală”. Moderatoarea a abordat mai multe subiecte, în cadrul discuției, încercând să acopere, prin dialogul cu tinerii, o parte importantă din ceea ce înseamnă educația pentru viață, începând cu bolile cu transmitere sexuală, relații toxice, criza de sarcină și avorturi, până la stima de sine și alegerea corectă și atentă a partenerului de viață și nu numai – ci alegerea corectă în fiecare situație de viață.

Pentru a înțelege mai bine temele discutate, tinerilor li s-a prezentat trei materiale video emoționante, din care au reușit, măcar puțin, să înțeleagă ce au simțit sufletelle persoanelor respective în diferitele situații în care s-au aflat. În primul clip, tinerii au vizionat mărturia unei femei care a povestit despre impactul cumplit pe care avortul l-a avut asupra ei. Al doilea clip le-a arătat cât de puternică poate fi iubirea unei mame, chiar și după o lungă perioadă de timp de distanță și tăcere, astfel că a fost surprinsă reunirea unei mame și a fiicei sale, rezultate de pe urma unui viol, după mai bine de 60 de ani. În cel de-al treilea clip, celor prezenți le-a fost pusă în lumină importanța vieții, indiferent de problemele, obstacolele, încercările și lacrimile care o întâmpină. Au văzut puterea și speranța unei mame care a dat naștere unui copil cu 0% șanse de viață. Fiecare moment a fost unic, prin multitudinea de emoții ce au traversat inimile, pline de iubire, ale familiei.

În finalul atelierului, participanții au fost rugați, ca de obicei, să completeze un chestionar de feedback, de pe urma căruia noi, organizatorii, ne-am bucurat să aflăm că atelierul a fost unul pe gustul lor, temele abordate fiind de mare importanță și actualitate pentru aceste zile. 

Discuții ca aceasta, despre responsabilitate și integritate în viața personală, fac parte, la modul real, din seria de subiecte atât de important de abordat cu tinerii și copiii generației noastre, deoarece, într-o lume în care superficialitatea și delăsarea tind să pună stăpânire pe fiecare latură a vieții noastre, este cu adevărat prețios ca cineva să vină și să le vorbească tinerilor despre ce înseamnă, de fapt, să fii responsabil și să îți păstrezi integritatea și echilibrul.

Seria de webinare organizate de către ATOR Banatul de Munte va continua, în acest final de an, cu mai două ateliere la care invitații speciali vor fi cu siguranță unii ce vor aduce în inimile tuturor celor care vor participa la ele multă bucurie. Rămâneți aproape de noi ca să gustăm împreună din frumusețea acestor activități care ne zidesc!

Autor: Cosmina Murgu, Alexandra Gărovăț

%d blogeri au apreciat: