Dacă n-ai fost încă, poți să-ncepi de azi să fii român

Românie, cu destin bătut de vânt, nu-ți pierde speranța!

Miercuri, 16 decembrie 2020, ATOR Banatul de Munte a avut parte de o conferință inedită, care a abordat un subiect extrem de delicat, intitulat ,,Ce schimbă o revoluție?”,având-o ca invitat special pe doamna dr. fil. Liubița Raichici, director executiv al Direcției Județene pentru Cultură, Caraș-Severin.

Tema emisiunii nu a fost axată numai asupra subiectului propus, ci a exemplificat, într-un mod emoționant, dar adevărat, și cum a fost viața oamenilor în timpul comunismului și al revoluției, ce schimbări au apărut printre noi, iar una dintre cele mai importante și apăsate întrebări a fost: ,,Și-a împlinit sau nu scopul revoluția din ’89?”

Doamna Liubița Raichici, atât invitata, cât și prietena activităților noastre, a făcut câteva mărturii covârșitoare despre trăirile dumneaei din timpul revoluției, care ne-au oferit emoții și fiori deopotrivă, atât nouă, tinerilor care nu am știut despre aceste experiențe, cât și unora dintre ascultătorii cărora le-am deschis, probabil, un cufăr cu amintiri din acele vremuri.

În relatarea despre perioada revoluționară au fost menționate: gloanțele venind din toate părțile, lipsa ajutoarelor, foametea, sabotajele, sărăcia, frica de a-ți exprima cuvântul și obligația de a alege tabăra din care vrei să faci parte. Acestea au fost doar câteva dintre încercările la care erau supuși oameni contemporani acelei perioade.

Din momentul alegerii taberei, nu mai exista cale de mijloc sau de întoarcere, astfel fiind nevoit, ca om, să mergi înainte cu partea dreaptă, unde era Dumnezeu, cu ajutorul Căruia și pentru Care luptai și îți puneai nădejdea spre o lume mai bună, fapt pe care l-au trăit deja sfinții și martirii vremurilor, amintiți și cinstiți an de an; sau cu partea stângă, aceea fiind calea ușoară, pe care o alegeai numai dacă erai nepăsător și îți doreai să iți meargă numai ție bine, această tabără fiind numită, într-un singur cuvânt, comunism.

„Sfinții închisorilor au fost deschizători de drumuri pentru libertatea noastră?” a fost una dintre întrebările acestei întâlniri, discutând pe seama „României din ceruri” și a sfinților pe care țara noastră i-a dat ca să ne fie rugători pentru veșnicia pe care au câștigat-o prin răbdarea și jertfa lor.

Totodată, invitata noastră a discutat despre felul în care, într-o lume ce are la dispoziție atât de ușor informația, cunoașterea este din ce în ce mai puțină și superficială, iar noi avem datoria să ne reîntoarcem la cunoașterea adevărată a faptelor și a lucrurilor, pentru sănătatea și integritatea noastră ca popor și oameni.

La sfârșitul acestui material, am dori să rămâneți fiecare cu întrebarea: dacă ni s-ar da „stingerea” și am fi din nou puși să alegem, ce am face?Am rămâne nepăsători, sau am lupta, împreună cu Dumnezeu, pentru viitor, pentru țară, pentru neam, pentru libertate?
Și chiar și atunci când dăm înapoi, când suntem la pământ și nu mai avem nici o speranță, niciodată să nu uităm aceste versuri: ,,-…Daca n-ai fost încă, poți să începi de azi,
Să fii Român.”

Întâlnirea de joi seară a fost cea de-a cincea din seria de emisiuni organizate online de ATOR Banatul de Munte, emisuni care sunt făcute cu dragoste și devotament de către tinerii voluntari ai acestei asociații.

Pentru această perioadă a Crăciunului, ATOR Banatul de Munte pregătește fiecăruia dintre dumneavoastră câteva surprize pe care nădăjduim să le primiți cu toată inima!

Autor: Ana-Maria Micuci

%d blogeri au apreciat: