„Nimeni să nu disprețuiască tinerețile tale!”
După o scurtă perioadă de pauză, datorată sărbătorilor de iarnă, Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte a revenit în mediul online cu un nou webinar, organizat joi, 28 ianuarie.
Pentru că anul 2021 este un an special în Patriarhia Română, un an omagial dedicat și românilor din diaspora, am crezut de cuviință ca temă abordată în primul webinar să fie în aceeași tematică. Așa că, primul invitat al acestui an, din seria de webinare organizate de ATOR Banatul de Munte, a fost domnul Ovidiu Gligu – profesor de religie și poet, stabilit în Belgia, un adevărat mărturisitor al credinței, în zilele noastre, dar și un model pentru tinerii de astăzi.
În cadrul acestei prime întâlniri am avut marea bucurie de a avea alături mai mulți tineri din Belgia. Cu ajutorul acestora, domnul Ovidiu ne-a ajutat să înțelegem cum e sa fii ortodox într-o țară atee. Pe tot parcursul întâlnirii ne-au fost prezentate marile diferențe dintre România, fiind o țară creștină, și Belgia, care este o țară atee; diferențe care sunt, parcă, de la cer la pământ.
Ceea ce ne-a marcat profund a fost faptul că aici, în România, încă avem posibilitatea și libertatea de a găsi o biserică atât de ușor, la tot pasul și, de asemenea, un preot căruia să îi ceri ajutorul, pe când într-o țară atee, așa cum e Belgia, bisericile sunt atât de puține, încât dacă nu dispui de un mijloc de transport, îți este foarte greu să ajungi duminica la Sfânta Liturghie. Aceste diferențe ne-au făcut pe noi, tinerii din țară, tinerii de acasă, să ne dăm seama cât de mult trebuie să prețuim această normalitate, această libertate în care trăim, pentru că în alte locuri, oamenii nu au parte de ele.
Pentru că dorința de a afla cât mai multe lucruri a fost una mare, atelierul a durat nici mai mult nici mai puțin de 4 ore. Au fost câteva ore care, credem noi, nu au fost deloc irosite, oboseala fiind una plăcută și cu mult folos. Sper finele atelierului, am reușit să facem schimb de numere de telefon cu cei din Belgia, având nădejdea de a lega o prietenie frumoasă cu cei care duc dorul normalității și al țării pe care au avut ocazia să o simtă, chiar și virtual, participând la webinarul organizat de către noi.
Atelierul a fost unul reușit, așa cum o spune și feedback-ul primit din parte participanților. A fost marcant, impresionant, plin de mărturii, de realități crude, dar și de nădejdea că în Mâinile lui Dumnezeu se află toate.
O dată cu acest nou an, seria de webinare online va fi organizată o dată la două săptămâni, având parte și în acest nou început de invitați de seamă, din diverse domenii, care sosesc în mijlocul nostru, virtual, spre a ne împărtăși din învățăturile, cunoștințele și trăirile cele mai de folos creșterii, dezvoltării și zidirii noastre. Rămâneți aproape!
Autor: Anamaria Iovu