Cum va arăta școala după online? Dialog virtual cu un profesor

Joi, 4 februarie 2021, seria de emisiuni online, ATOR-talks, care a avut debutul primului sezon în luna noiembrie a anului precedent, a dat startul celui de-al doilea sezon, prin intermediul unei ediții cu totul specială și care a vizat dezbaterea uneia dintre cele mai discutate chestiuni la nivel național: Cum va arăta școala după 5 luni de online?

Întrucât aceste ultime luni de zile, în care mersul la școală a încetat să mai fie o normalitate, au fost resimțite ca fiind foarte intense și solicitante, atât de către profesori, cât și elevi, cine ar fi reușit mai bine, oare, să ne facă tuturor o sinteză a acestei perioade, dacă nu un cadru didactic implicat de la început până la sfârșit în educarea copiilor  pe care îi are în grijă?

Astfel, invitatul special al primei emisiuni din acest an, doamna învățătoare Nicoleta Marcu, prieten al asociației noastre și președintele Asociației Învățătorilor Caraș-Severineni, a fost cea alături de care am putut afla răspunsurile multor întrebări și curiozități, aflate pe buzele multor părinți și elevi, pentru a asculta un punct de vedere, o părere și a înțelege cu adevărat care au fost avantajele și dezavantajele școlii online și la ce să ne așteptăm după deznodământul acesteia, așteptat de o îndelungată vreme.

Doamna Nicoleta ne-a mărturisit că acest nou sistem de predare a reprezentat o adevărată provocare, atât pentru ea, cât și pentru colegii săi, cadrele didactice, deoarece atenția elevilor putea fi pierdută ușor în timpul cursurilor din fața dispozitivelor electronice, iar metodele prin care putea fi (re)câștigat interesul copiilor trebuiau să întrunească diverse caracteristici inovative, practice, utile și, bineînțeles, productive.

Așadar, din propria experiență, doamna Nicoleta ne-a afirmat că premierea elevilor prin diverse trofee, diplome sau recompense, acordate în mediul virtual celor care au dat dovadă de hărnicie, persistență, curaj, bunătate, poate stimula doza de interes pe care școlarii ar trebui să o aibă (și) în școala online.

De asemenea, un alt plus vizibil îl constituie îmbunătățirea perspicacității elevilor în mediul digital. Utilizarea platformelor virtuale, precum și obișnuirea încă de pe acum a copiilor de a lucra în aplicații precum PowerPoint, Word, poate reprezenta un real succes în abilitatea de a le utiliza pe viitor, în cadrul unui eventual loc de muncă și nu numai.

Cu toate că există și aspecte pozitive ale acestui nou tip de învățare online, imposibilitatea de a asigura tuturor dreptul și nevoia de învățare în aceste timpuri întocmește pilonul principal al ineficienței parțiale a școlii online: „Cred că, în perioada școlii online, această inechitate în educație s-a adâncit. În primul rând, pentru că foarte mulți copii nu au avut un dispozitiv de pe care să se conecteze sau a existat un singur telefon la toți frații din casă, 5-6 la număr și atunci l-au împărțit cum au putut, sau nu aveau curent electric..”, a evidențiat doamna Nicoleta Marcu, cu privire la minusurile școlii online.

În finalul întâlnirii, într-un ton cum nu se poate mai optimist pentru perioada următoarea, de tranziție, am putea spune, spre o oarecare normalitate, doamna Nicoleta Marcu a transmis tuturor un mesaj încurajator: „Fiți corecți, respectați regulile, dar fiți încrezători și totul va fi bine!”

Cu prilejul organizării acestei prime emisiuni, așadar, putem spune că ATOR-talks a reînceput! 

ATOR-talks este un proiect inițiat și desfășurat de către Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, care presupune organizarea unei serii de emisiuni online, cu caracter educativ, cultural, informativ, interactiv, dar și spiritual, având ca scop oferirea unor programe și discuții de calitate, alături de invitați de seamă, din diverse domenii, asigurând, astfel, o metodă alternativă, sănătoasă, de „pierdere” a timpului pe micile ecrane ale tuturor tinerilor și nu numai. Emisiunile online se desfășoară o dată la două săptămâni, joia, live pe pagina de facebook ATOR Banatul de Munte.

Autor: Lucian Barbescu

%d blogeri au apreciat: