Asistența socială – o misiune aleasă în vremurile de azi?

Joi, 18 februarie 2021, a avut loc cea de-a doua emisiune din noua ediție a emisiunilor online desfășurate de ATOR Banatul de Munte, #ATORTalks. Având genericul „Asistența socială – o misiune în diminuarea efectelor pandemice”, emisiunea a avut-o ca invitat special pe doamna Prof. Univ. Dr. Lavinia-Elisabeta Popp, vechi prieten al ATOR Banatul de Munte și cadru al Universității Babeș-Bolyai, Centrul Universitar Reșița, Departamentul de Asistență Socială.

În cadrul emisiunii, doamna profesor Lavinia-Elisabeta Popp a expus succint implicațiile reale pe care o carieră în domeniul asistenței sociale le poate avea, precum și rolul asistenților sociali ca luptători în linia întâi în contextul social extrem de sensibil provocat de noua pandemie. Pe parcursul intervenției sale, doamna Lavinia Popp a prezentat domeniul asistenței sociale ca fiind un domeniu mai degrabă vocațional, acesta având ca rezultat final o meserie care implică, dincolo de toate celelalte aspecte, o chemare lăuntrică puternică, ce îl determină pe om să vrea să construiască o carieră în domeniul ajutorării aproapelui.

Asistența socială, așa cum a fost ea descrisă în cadrul emisiunii, reprezintă unul dintre cele mai prielnice domenii în care un tânăr al Bisericii poate să pună în aplicare zi de zi învățăturile creștine predate de Mântuitorul, care ne cheamă mereu să venim în ajutorul oricui are nevoie de noi, la fel ca exemplul pus înainte în Evanghelie prin Pilda Samarineanului Milostiv. „Deși desfășurată într-un cadru instituționalizat, asistența socială reprezintă o chemare, o misiune de a veni în întâmpinarea aproapelui care se află în cele mai mari nevoi. Mai presus de toate, asistența socială este și un dar, în aceeași măsură în care este și o alegere – ea este darul pe care Dumnezeu îl dă oamenilor care simt să facă binele acela către care El ne cheamă”. Chemarea către asistența socială, așadar, ar trebui să fie, în primul rând, o chemare mai ales pentru oamenii și tinerii Bisericii, care încearcă să trăiască zi de zi după porunca Mântuitorului, aceea de a iubi pe aproapele ca pe sine însuși. În mod practic, asistentul social alege să facă din cuvântul Evangheliei, carieră.

Diferența evidențiată de doamna profesor Lavinia Popp între actele de voluntariat sau caritate, și alegerea de a avansa într-o carieră în domeniul asistenței sociale, este aceea că, deși oricine poate alege să facă voluntariat în aproape orice domeniu, atunci când simte această chemare, în cazul unei cariere în asistența socială, tânărul învață cum să facă bine în mod constant și sustenabil, astfel încât beneficiarii serviciilor puse înainte să aibă parte de ajutor profesionist. „Asistentul social este chiar persoana despre care acel bine-cunoscut proverb vorbește – el nu dă omului un singur pește, ci îl ajută, îl învață să pescuiască, pentru ca acesta să se poată ajuta singur în viitor.”

Pentru cei interesați de mai multe detalii despre cum pot ajunge să fie parte din sistemul de asistență socială, Universitatea Babeș-Bolyai, Centrul Universitar Reșița, pune la dispozițe diferite resurse la care aceștia să poată apela, inclusiv un program de licență și de masterat în acest domeniu.

Emisiunea de joi se înscrie în rândul seriei de emisiuni și ateliere planificate de ATOR Banatul de Munte pentru perioada Triodului și a Postului Mare. Următoarea emisiune #ATORTalks va avea loc în seara de joi, 4 martie, live pe pagina de Facebook a ATOR Banatul de Munte.

Autor: George Lăpădat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: