Prima duminică din Triod, în Parohia Oravița Română

În prima duminică a Triodului, tinerii și credincioșii Parohiei „Sf. Proroc Ilie Tesviteanul” din Oravița Română s-au aflat împreună, în rugăciune, la Sfânta și dumnezeiasca Liturghie.

Credincioșii prezenți la slujbă s-au bucurat de cuvântul de învățătură, în care părintele paroh, Gelu Moldovan, a subliniat faptul că, înainte de perioada Postului Mare, care se apropie și care va începe curând, printr-o căutare lăuntrică, o rugăciune de smerenie, vom afla începutul adevăratei pocăințe. „Astăzi, Sfânta Evanghelie de la Luca ne vorbește despre doi oameni care s-au suit în templu să se roage – era un fariseu și un vameș. Știm cu toții, fariseii făceau parte din rândul unui partid politic, social și religios, la urma urmei, având foarte mare invidie în general. De aceea au fost și oameni destoinici dintre acești farisei care au înțeles greșeala și au venit la Mântuitorul Iisus Hristos și au cerut milă și îndurare, reușind astfel prin acea convorbire să își schimbe viața. Vameșii, în vremea aceea, erau foarte urâți de către conaționalii lor, de către oamenii din popor, prin faptul că ei slujeau Imperiului Roman și mai ales prin faptul că își câștigau o anumită bunăstare și avere prin mijloacele cinstirii. În perioada Postului Mare, auzim frecvent cuvântul smerenie, aceste două personaje având o mare discrepanță între ele, un contrast izbitor și din punct de vedere social, dar mai ales al atitudinii înaintea Lui Dumnezeu” – a subliniat părintele Gelu Moldovan în predica sa.

Referitor la cuvântul „triod”, acesta provine din limba greacă și cuprinde zece săptămâni, începând cu duminica Vameșului și a Fariseului și terminându-se în Sâmbăta Mare. Acesta este împărțit în trei părți, prima parte fiind pregătitoare pentru Postul Mare, a doua parte cuprinzând însuși Postul Mare, iar a treia parte Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului Nostru Iisus Hristos.

La sfânta slujbă oficiată în Parohia de la Oravița Română, au luat parte numeroși credincioși, copii și tineri de toate vârstele, membri ai Centrului de Tineret „Sf. M. Mc. Ecaterina”, care s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Tot în cadrul Liturghiei a fost sfințit și un steag purtând pe el o icoană a Maicii Domnului și una a Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul Banatului și Mitropolitul Timișoarei, care va deservi la înfrumusețarea lăcașului de cult. Răspunsurile la strană au fost date de către corul bisericii parohiale.

Biserica „Sfântul Ilie” datează încă din anul 1743, fiind ridicată pe locul unei vechi mănăstiri, situată la poalele dealului, fiind cel mai vechi locaș de cult din Episcopia Caransebeșului, construit integral din piatră.

Autor: Cristian Stoleru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: