12 localități din Caraș-Severin își propun organizarea de tabere în vara anului 2021

Un număr de 12 localități (10 rurale și 2 urbane) s-au înscris în programul „Împreună pentru copiii noștri” organizat de Episcopia Caransebeșului în acest an, sub forma unor tabere în comunitate destinate copiilor cu vârste între 6 și 18 ani.

Comunitățile locale din Caraș-Severin au avut posibilitatea să se înscrie în programul organizat pentru al treilea an consecutiv de Episcopia Caransebeșului, prin completarea și transmiterea unui formular de înscriere până la data de 1 martie 2021. Prin intermediul acestui formular, parohiile, școlile și administrațiile publice locale au solicitat organizarea de tabere de zi, de câte 5 zile, în comunitățile lor, în baza unui concept inovativ de tabere creat de specialiștii Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului și implementat cu succes în anii 2019 și 2020. Astfel, comunitățile rurale din județ vor organiza tabere educaționale sub denumirea de Tabăra din Inima Satului (TDIS), iar cele urbane sub numele de Tabăra din Inima Familiei (TDIF).

Cele 10 tabere organizate în localitățile rurale (TDIS) se doresc a fi organizate în următoarele comunități: Cornereva, Grădinari (cu copii din satele Grădinari și Greoni), Marga, Măureni, Mehadia, Moniom, Răcășdia, Sasca Montană (cu copii din satele: Sasca Montană, Sasca Română, Potoc și comuna Cărbunari), Teregova și Ticvaniu Mare.

Cele două orașe înscrise în program, care își propun organizarea de tabere TDIF sunt: Băile Herculane și Oravița. La aceste se adaugă municipiul Reșița, copii de pe raza municipiului reședință de județ participând ca în fiecare an la tabăra organizată la Moniom.

În total, este vorba, așadar, de copii proveniți din 17 localități ale județului (14 rurale și 3 urbane), organizatorii estimând, la acest moment, că numărul beneficiarilor taberelor va fi de peste 300 de copii și tineri.

Taberele vor fi organizate în comunități de echipe de formatori și voluntari, în majoritate tineri de la ATOR Banatul de Munte, dar și cadre didactice și voluntari din comunitățile gazdă.

„Ne bucură foarte mult dorința partenerilor noștri locali de a organiza programele educaționale de tip TDIS, în ciuda tuturor incertitudinilor legate de restricțiile generate de pandemia Covid 19. Din cele 12 comunități care își propun organizarea de tabere, în 5 am organizat tabere de acest fel și în anii anteriori (Marga, Măureni, Moniom, Răcășdia și Teregova), iar 7 sunt comunități care și-au exprimat dorința de a intra în program începând cu acest an”, a precizat părintele Mihai Ciucur, coordonatorul programului „Împreună pentru copiii noștri” și al Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului.

În perioada următoare, sub coordonarea tinerilor de la ATOR Banatul de Munte, va începe înscrierea și selecția voluntarilor care doresc să facă parte din program, iar, în paralel, vor fi semnate protocoalele de colaborare cu instituțiile partenere și va demara înscrierea copiilor din comunitățile gazdă care vor participa la tabere.

De asemenea, în cadrul programului „Împreună pentru copiii noștri”, vor avea loc mai multe sesiuni de pregătire și formare a voluntarilor, o școală de vară destinată voluntarilor, precum și festivalul de tradiții populare ”De prin zestrea Banatului”, pe care ATOR Banatul de Munte își propune să îl organizeze în toamna acestui an.

„Desigur, organizarea atât a taberelor cât și a celorlalte activități depinde și de evoluția restricțiilor sociale impuse de pandemie, programul nostru putând suferi modificări, dar noi avem nădejde că vom reuși să ducem bucuria TDIS în cât mai multe comunități din eparhia noastră. Experiența anilor trecuți ne-a arătat că genul aceste de proiecte educaționale și cu caracter misionar au un impact foarte puternic și de durată asupra copiilor și tinerilor din comunitățile gazdă, iar voluntarii noștri de la ATOR Banatul de Munte sunt foarte motivați să continue acest proiect, așa încât nu ne rămâne decât să Îl rugăm pe Dumnezeu să împlinească gândul nostru bun”, a mai subliniat părintele Mihai Ciucur.

Un comentariu la ”12 localități din Caraș-Severin își propun organizarea de tabere în vara anului 2021

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: