Activitate și dialog prietenesc, alături de tineri de pe Valea Bistrei

„Prietenia nu o poate împiedica nici lungimea drumurilor, nici cerul, nici pământul, nici moartea, nici nimic altceva, ci este mai tare şi mai puternică decât toate; chiar dacă este născută dintr-un singur suflet, ea poate îmbrăţişa multe suflete” (Omilia 9, 3 la Efeseni, P. G. LXII, col. 73).

În decursul zilei de marți, 9 martie 2021, a avut o primă întâlnire a acestui an, ca între prieteni, în orașul Oțelu Roșu, împreună cu tinerii liceeni ai instituției de învățământ din oraș, dar și membri ai Centrului Catehetic „Sf. Treime” din localitate. Participanții la întâlnire au avut vârste cuprinse între 14-19 ani, conjunctură în care s-a desfășurat un atelier de educație pentru viață, sub coordonarea părintelui Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, și a Anitei Radics, președintele Asociației Tinerilor Ortodocșii din Banatul de Munte. Întâlnirea a avut loc în urma inițiativei și dragostei pentru elevii săi a doamnei profesoare Simona Popa, dar și din prietenia și deschidere părintelui Claudiu Velici.

Activitatea care a decurs în contextul „Lunii pentru viață” a fost moderată de către Anita Radics. Întreaga întâlnire a reprezentat un dialog deschis, interactiv și productiv între toți participanții întâlnirii, tinerii fiind foarte activi și dornici de cunoașterea aspectelor mai delicate ce țin de viața și dezvoltarea lor fizică, psihică, biologică și emoțională, în timpul adolescenței, precum și de răspunsurile care ar putea rezolva unele dintre problemele întâlnite, prin care adolescenții trec adesea.

„Ce credeți că înseamnă Pro-Viață? La ce vă gândiți când auziți cuvântul <<educație>>? Ce înseamnă o relație toxică, de câte feluri este și cum ne poate afecta dezvoltarea și integritatea nouă, ca tineri?” – au fost doar câteva dintre întrebările adresate în timpul atelierului și în jurul cărora s-a structurat un adevărat și productiv dialog.

După finalizarea atelierului pro-viață, a fost prezentat clipul retrospectiv al „Anului 2020 – anul celor curajoși în Banatul de Munte”, realizat de către membrii ATOR Banatul de Munte, urmând ca, ulterior, să fie propusă tuturor tinerilor prezenți la reuniune înscrierea la proiectul de suflet al Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului și al asociației de tineret reprezentative a eparhiei, și anume „Tabăra din Inima Satului”.

În urma unui dialog care s-a întins pe parcursul a mai mult de 2 ore, feedback-ul a fost unul pozitiv, tinerii participanți fiind dornici de încă un atelier alături de Anita Radics, în continuarea celui de marți, unde conversațiile au stârnit un interes atât de mare, încât e necesară încă o întâlnire, la fel, ca între prieteni.

„Am avut o întâlnire pe cât de frumoasă, pe atât de rodnică. Mă bucur foarte mult că am avut ocazia să-i întâlnesc pe acești aproximativ 25 de tineri liceeni și să le prezint atât un atelier de educație pentru viață, ca de la tânăr, la tânăr, cât și oportunitățile de voluntariat pe care Episcopia Caransebeșului le pune la dispoziție prin Departamentul de Tineret. Ne-a surprins și încurajat mult dezinvoltura lor și deschiderea cu care au primit informațiile, propunerile și oportunitățile de a se implica în toate proiectele noastre, lucru care nu ne poate face decât să afirmăm faptul că, iată, asociația noastră întinerește cu membrii noi și dornici de implicare și de dezvoltare”, a mărturisit Anita Radics, președintele ATOR Banatul de Munte.

La inițiativa părintelui Mihai Ciucur, alături de doamna profesoară Simona Popa, și, bineînțeles, având dorința aprinsă a tinerilor din cuprinsul Văii Bistrei, ATOR Banatul de Munte a deschis încă o filială zonală, formată din tinerii elevi ai Liceului Bănățean din Oțelu-Roșu.

Autor: Lucian Barbescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: