Provocările adolescenței, dezbătute de către tinerii din Moldova Nouă

În contextul noilor realități sociale, puternic marcate de spațiul virtual și de oportunități tot mai rare de socializare directă pentru tineri, se impune tot mai mult nevoia cu adolescenții să poată beneficia de un dialog viu, față în față, în urma căruia să primească răspunsuri și lămuriri la numeroasele probleme care îi frământă.

Porndind de la această nevoie stringentă, Departamentul de Tineret al Episcopiei Caransebeșului acordă o atenție deosebită întâlnirilor cu copiii și tinerii din centrele de tineret, una dintre priorități constiduind-o organizarea de ateliere în toate aceste centre catehetice și în fililalele ATOR Banatul de Munte din județ.

O astfel de întâlnire, la care au fost prezenți peste 30 de copii și tineri cu vârste între 12 și 20 de ani, a avut loc joi 11 martie 2021 la Moldova Nouă, în sala de activitiăți a Centrului de tineret „Sf. M. Mc. Gheorghe” din localitate. Alături de membrii celor două centre de tineret din Moldova Nouă – „Sf. M. Mc. Gheorghe” și „Sf. Varvara” – s-au aflat părintele protopop Bogoliub Martinovici, preoții coordonatori ai centrelor, precum și Anita Radics de la ATOR Banatul de Munte, împreună cu părintele Mihai Ciucur – inspector eparhial pentru activitățile cu tinerii.

În cadrul întâlnirii, Anita Radics – formator în cadrul atelierlor de educație pentru viață din eparhia noastră – a susținut o prezentare și un dialog interactiv cu tinerii, pe teme centrate pe problemele și provocările adolescenței: dependențele, relațiile toxice, abuzurile, traficul de persoane, precum și despre pericolele care pot apărea pe internet, prin utilizarea fără discernământ a rețelelor de socializare.

Dialogul a fost unul viu și foarte interesant, tipul acesta de educație non-formală – educația între egali – adică ateliere susținute de tineri pentru tineri, fiind foarte apreciat și eficient, în special prin înlăturarea barierelor de comunicare specifice adolescenței.

La final, părintele Mihai Ciucur a mulțumit coordonatorilor celor două centre pentru osteneala lor și a înemnat tinerii prezenți să se implice în continuare în activitățile centrelor de tineret, precum și în viața Bisericii din orașul lor. „Fiți voi înșivă, zâmbiți cât mai mult, bucurați-vă de fiecare zi dăruită de Dumnezeu și de fiecare experiență pe care o trăiți, îmbrățișați-vă cât mai des părinții, mulțumiți-I lui Dumnezeu pentru toți oameii frumoși pe care vi i-a dăruit și pentru prieteniile frumoase din anii tinereții”, le-a transmis, în scurtul său mesaj, coordonatorul Departamentului de Tineret al eparhiei.

Activitatea de la Moldova Nouă se înscrie în șirul de manifestări dedicate lunii pentru viață în Banatul de Munte, evenimente desfășurate de ATOR Banatul de Munte, cu binecuvântarea chiriarhului, pe tot parcursul lunii martie, în mai multe localități ale județului Caraș-Severin.

Autor: pr. Mihai Ciucur

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: