„Nimeni să nu disprețuiască tinerețile tale!”
Joi, 18 martie, ATOR Banatul de Munte a organizat prima conferință duhovnicească din acest Post Mare. Desfășurată sub genericul „Izgonirea lui Adam din Rai versus Izgonirea lui Dumnezeu de pe pământ – prima săptămână de post, traseu al dematerializării noastre”, conferința l-a adus în mijlocul tinerilor atoriști pe pr. Arhim. Prof. Univ. Dr. Teofil Tia, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
În prelegerea sa, părintele Teofil Tia a prezentat tinerilor bănățeni câteva aspecte pragmatice ale complexului exercițiu de înfrânare pe care Biserica Ortodoxă îl pune în fața credincioșilor înainte de fiecare sărbătoare pascală. Postul, după spusele părintelui, „este un exercițiu de suferință controlată pe care îl aducem ca jertfă în fața lui Dumnezeu”. Renunțarea la stilul de viață cotidian – caracterizat de fugă continuă, neînfrânare de la mâncăruri și viață aerisită de rugăciune – este primul pas pe care creștinii trebuie să îl facă pentru a putea înțelege pe deplin jertfa pe care Mântuitorul a făcut-o pentru întreg neamul omenesc.
Deși postul este larg cunoscut în popor, de foarte multe ori lumea tinde să îl urmeze fără a pătrunde cu adevărat străfundurile acestui instrument de înfrânare – dobândirea dragostei și apropierea de Dumnezeu. „Nu postim ca să ne abținem de la mâncare, ci postim ca să ne sensibilizăm în fața suferinței aproapelui și, prin aceasta, în fața lui Dumnezeu”, a spus părintele Teofil Tia. Deși ideea colectivă asupra postului este aceea de limitare a excesurilor pe care le facem și nimic mai mult, părintele Teofil a vorbit despre adevăratul sens al postului – nu înfrânarea excesivă ne face să postim, ci nădejdea unei iubiri tot mai mari față Dumnezeu și aproapele este indicatorul care ne arată că suntem pe drumul cel bun al postului. „Nu Crucea este obiectiv final al vieții noastre, ci Învierea!”
Deși principiul enunțat de Mântuitorul, care ne spune că atunci când postim trebuie să „ne ungem părul capului și să ne spălăm fața, ca să nu arătăm oamenilor că postim”, este adus în vedere în Evanghelia din Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, îndemnul părintelui a fost diferit – în această societate secularizată și în care foarte mulți iau în derâdere postul, afirmarea și asumarea postului de către tinerii Bisericii este un exercițiu de mărturisire. Cu alte cuvinte, tinerii nu au motive pentru a se simți rușinați, ba din contră, aceștia trebuie să arate celorlalți că, deși contextul nu le este unul în mod neapărat prielnic, ei totuși aleg să postească.
Un alt element foarte important al postului în general – dar cu atât mai mult al Postului Mare – este pocăința. Despre pocăință, părintele a subliniat faptul că este o înțelegere și asumare a stării noastre reale, o părere de rău în fața lui Dumnezeu pentru păcatele noastre, dar care să fie dublată de nădejdea neclintită în iubirea lui Hristos față de noi. Pocăința este o stare pudică – ea nu trebuie etalată, ci trebuie trăită ca raport real, continuu, față de Dumnezeu. Trebuie să ne punem în fața Lui exact așa cum suntem și să ne rugăm și să nădăjduim că El ne va acoperi cu Harul Său.
În încheierea conferinței, părintele a răspuns întrebărilor adresate de tineri și a transmis cuvântul său de bucurie la început de Post Mare – „aveți un viitor luminos, așa că pe locul întâi puneți proiectul vostru de viață și dacă acest proiect de viață e fertilizat de credință, de simțirea lui Dumnezeu, toate vor merge strună”.
Următorul invitat al ATOR Banatul de Munte va fi PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, care se va afla în mijlocul nostru vineri, 26 martie, de la ora 19:00, pentru a discuta asupra subiectului „Maica Domnului – Maica Vieții și Maica Luminii”. Discuția va fi dedicată sărbătorii Bunei Vestiri și Lunii pentru Viață. Ea va fi transmisă live pe pagina de Facebook a ATOR Banatul de Munte.
Autor: George Lăpădat