Reprezentanți ai Banatului de Munte prezenți la Gala Susținătorilor Vieții 2021

Miercuri, 31 martie, Asociația „România pentru viață”, alături de organizațiile și instituțiile partenere, a organizat Gala Susținătorilor Vieții.

Acest eveniment a reprezentat momentul de bilanț al Lunii pentru viață, dedicat tuturor celor care, în luna martie și nu doar, au desfășurat și desfășoară în continuare activități în sprijinul mamei, al copilului, al familiei și al vieții în ansamblul ei.

La acest eveniment au fost prezenți și doi reprezentanți ai județului Caraș-Severin – părintele Mihai Ciucur, din partea Episcopiei Caransebeșului, și Anita Radics, din partea Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte. Cei doi reprezentanți au povestit deschis și detaliat despre activitățile pe care le-au desfășurat în Luna pentru viață în Banatul de Munte, cu și pentru copiii și tinerii alături de care au susținut un număr de 8 ateliere de educație pentru viață – 5 în format fizic și 3 în format online.

În discursul său, părintele Mihai Ciucur a subliniat faptul că, în Banatul de Munte, necesitatea dezvoltării atelierelor de educație pentru viață, resimțită prin nevoia acută a tinerilor și copiilor de informare și conștientizare, a impus ca acestea să fie organizate chiar și în afara Lunii pentru viață, mai exact în cadrul taberelor și al reuniunilor care se organizează pe parcursul întregului an prin Departamentul de Tineret al Episcopiei Caransebeșului. „Am dezvoltat și implementat, la nivelul județului Caraș-Severin, conceptul de educație pentru viață, ca o nevoie pe care noi am sesizat-o stringent în rândul copiilor și tinerilor județului nostru. Acest concept este o alternativă a educației sexuale, care, cu sau fără voia noastră, va ajunge să facă parte din programa școlară a copiilor noștri și, astfel, am considerat de bine să fim noi cei care facem primul pas în acest sens și să venim cu o astfel de alternativă potrivită în scopul informării tinerilor din centrele noastre de tineret și din filialele ATOR Banatul de Munte. Scopul acestor ateliere este acela de a-i pregăti pe copii și tineri pentru viață, ca ei să fie fermi în fața alegerilor pe care le au de făcut, să știe cum să facă față anumitor presiuni din viață și să nu fie puși în situația de a nu ști cum să procedeze și, apoi, să vindecăm o rană adâncă. E mai bine să previi, decât să vindeci. Acest concept de educație pentru viață, noi l-am introdus în proiectul nostru, Tabăra din Inima Satului, acolo unde există copii și tineri simpli, unii proveniți din medii defavorizate și acolo încercăm să venim noi și să îi ajutăm să se dezvolte, fiind informați și conștientizați”, a subliniat părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului.

Anita Radics, din partea ATOR Banatul de Munte, a vorbit mai pe larg despre activitățile care au avut loc în Luna pentru viață, în acest colț de țară, evidențiind, totodată, importanța activităților de educare și prevenire pe care voluntarii Banatului de Munte au fost instruiți să le desfășoare cu și pentru ceilalți tineri de vârsta lor sau mai mici. „Ne-am alăturat și noi, la început, acțiunii de publicat pancarte cu anul nașterii și mesajul Mamă, mulțumesc că m-ai născut!, am început, apoi, cu Leapșa pentru viață, pe care am inițiat-o și noi în vestul și sud-vestul țării noastre, am inițiat-o în Banatul de Munte și am transmis-o și în Timiș, la frații noștri de la ASCOR Timișoara, alături de care pornim, ușor, o frumoasă colaborare. Leapșa aceasta pentru viață, astfel, a avut un mare efect în rândul nostru, al bănățenilor, o leapșă care continuă să fie mărturisită și transmisă mai departe chiar și în aceste ultime zile de martie, lucru ce ne transmite tuturor faptul că tinerii și chiar unii adulți, printre care și părinții lor au început să intre asumat, vizibil, în lupta și mărturisirea pentru viață, dusă, în aceste vremuri, și în spațiul online. 

Pe lângă Leapșa pentru viață, ca să evidențiez o idee rostită anterior, potrivit căreia atunci când Dumnezeu, mai presus de oricine, dorește și ajută în împlinirea unui lucru, nimic nu poate sta împotriva înfloririi unui adevăr, am reușit să organizăm un număr de 8 ateliere de educație pentru viață, 5 în format fizic, față către față, și 3 în format online, alături de tineri și copii din aproape toate zonele Banatului de Munte și nu numai, la două dintre ateliere avându-le ca invitate pe Alexandra Nadane și Veronica Iani, după cărțile căreia desfășurăm activitățile pentru grupa mică de copii. Pentru cei mai mulți dintre ei am simțit că activitățile acestea de prevenție și conștientizare și poveste, pe care le-am desfășurat, sub forma unor dialoguri organizate de la tânăr, la tânăr, au venit ca o sete de cunoaștere, de aflare și de confirmare, dacă doriți, a unui fapt pe care ei îl simțeau, dar nu le era atât de ferm transmis înainte – și anume că tinerețea se trăiește cu un manual de utilizare, care reprezintă modul conștient și asumat, legat de toate capitolele sale, în care o trăiești. 

Prevenția, conștientizarea și dialogul deschis au fost instrumentele cu care noi am lucrat în Luna pentru viață, alături de și pentru tinerii și copiii noștri, în cadrul atelierelor pe care le-am organizat, fie în format fizic, fie online, având în spatele acțiunilor noastre credința într-un lucru bun pe care îl promovăm și, de asemenea, deviza că educația pentru viață, mai ales astăzi, reprezintă dreptul și nevoia unui tânăr de a crește informat, conștientizat și asumat cu privire la o cel puțin o parte din laturile dezvoltării sale și la experiențele care îl pot întâmpina mai ales în aceste vremuri confuze, în lumea izolantă și aparent inocentă a internetului. Am discutat, astfel, cu ei, atât despre provocările tinereții, despre sprijin și importanța de a avea pe cineva matur alături căruia să-i destăinui gândurile și emoțiile tale și care să te îndrume pe drumul cel bun, dar și, mai nou, despre pericolele pe care utilizarea necontrolată a internetului le presupune, care nu se văd cu ochiul liber, dar care există, ne pândesc și ne amenință. Am discutat detaliat, deschis despre aceste subiecte, cu exemple, unele chiar personale, care au întărit mesajele și informațiile pe care le-am adus în fața lor, legate de ceea ce e bine și nu e bine și de ce, mai ales, este sau nu este bine ceva.

O altă activitate foarte importantă, de asemenea, și nouă pe care noi am organizat-o, încercând să aducem alături de noi, fie de aproape, fie de departe, fizic sau fiind pur și în același duh din diferite zone, a fost citirea Acatistului de pocăință pentru pruncii avortați, care a fost un moment emoționant, cutremurător, pe care noi am considerat a fi necesar să îl introducem în rândul activităților noastre din această lună, deoarece, împletit cu activitățile de informare și prevenție pe care le-am făcut, să fie și o rugăciune pentru pruncii care trebuiau să se nască și nu s-au mai născut – un gând, un mesaj, o rugăciune către ei ca semn că nu i-am uitat și că nu îi uităm și că, mai ales, viețile lor rămân în rugăciunile și conștiința noastră.

Din păcate, în acest an nu am reușit să organizăm și noi un eveniment online cu prilejul Marșului pentru viață, însă, chiar și așa, am participat cu bucurie la ceea ce a organizat, în această zi, Asociația România pentru viață.

Am avut parte de o Lună pentru viață care s-a încheiat parcă destul de repede. Însă, dacă din punct de vedere calendaristic, Luna pentru viață a ajuns la final, lucrul pe care îl cunoaștem cu certitudine este că activitățile și acțiunile noastre care se dezvoltă în jurul misiunii de educație pentru viață nu se vor opri și ele aici, pentru că nevoia de informare și de sprijin a copiilor, a tinerilor și a oamenilor în general nu este o nevoie care se limitează la o dată calendaristică, ci este una care depășește orice timp sau spațiu.

Pentru noi, în Banatul de Munte, lupta pentru viață a ajuns să însemne ajutorarea mai multor categorii de oameni, despre care nu credeam că vom ajunge să le includem în definiția noastră personalizată cu privire la ce înseamnă, aici, lupta pentru viață. Așadar, pentru ATOR Banatul de Munte, lupta pentru viață reprezintă observarea și împlinirea nevoii nerostite de informare, dialog, afecțiune și siguranță, a tinerilor și copiilor pe care îi întâlnim; ascultarea durerii și mângâierea mâinilor bătrâne care tremură în rugăciune și în cerința de a obține hrană sau ajutor de la noi și din jur, dar și mai ales atenția, mărturisirea și nădejdea pe care încercăm le înaintăm cu privire la viața care există și bate prin pulsația inimii sale încă din primele zile de la concepție”, a fost discursul Anitei Radics, președintele ATOR Banatul de Munte. 

Autor: Anita Radics

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: