„Nimeni să nu disprețuiască tinerețile tale!”
În cadrul Concursului Național Catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni”, organizat în perioada 21 decembrie 2020 – 22 august 2021, tinerii ortodocşi din partea Centrului de Tineret „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Moniom, alături de tinerii din Grupul Catehetic „Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur” din Belgia, s-au înfrățit și au dat naștere proiectului „Credință fără granițe” sau, versiunea în franceză, „Foi sans frontières”. Această inițiativă de concurs a început prin declararea anului 2021 că fiind „Anul omagial al pastorației românilor din afară României”.
Prima reuniune organizatorică a avut loc pe data de 10 martie, pe platforma Zoom. La această reuniune, tinerii au discutat despre posibilele activități pe care le pot face împreună. O parte din activitățile propuse de către tineri au fost organizarea a mai multor ateliere cu tematici creștine, care vor avea moderatori din România și din Belgia. Scopul acestor ateliere ar fi acela de a învăța mai multe lucruri despre Ortodoxie, dar, de asemenea, de a se crea un schimb de experiențe, gânduri și idei între tinerii din România și cei din Belgia. O altă activitate ar fi crearea și menținerea diferitelor conturi de rețele de socializare (Facebook, Instagram, Youtube) pentru a realiza publicări în legătură cu activitățile pe care le vom desfășura, dar și pentru a promova valorile credinței noastre și ale țării din care cu toții provenim.
Prin intermediul acestei prime întâlnirii, tinerii din Belgia au avut ocazia să afle mai multe lucruri despre tinerii din România, dar și invers. Acest schimb de experiența ne acordă șansa tuturor de a vedea că ceea ce trăim noi nu este singura realitate.
A doua întâlnire a grupului proiectului „Credință Fără Granițe” a avut loc pe dată de 16.03.2021. În cadrul întâlnirii, părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, a susținut un atelier despre Postul Paștelui – Postul Mare. În cadrul acestui atelier, tinerii au avut prilejul de a afla mai multe despre post, ce presupune și cum îl trăiește un creștin și, mai ales, despre semnificațiile fiecărei duminici din acest post. În timpul acestei activități online, tinerii din România au aflat că în bisericile din Belgia, numărul de participanți la slujbe este limitat la 15 persoane, ceea ce înseamnă că de cele mai multe ori, creștinii sunt nevoiți să se roage de acasă.
La finele acestei discuții, fiecare tânăr a rămas cu câte o învățătură și perspectivă nouă asupra postului și ale semnificațiilor acestuia. Una dintre multe învățături ar fi că Duminică Floriilor, pe lângă bucurie, evocă și tristețe, pentru că aceiași oameni care se bucurau de venirea lui Iisus Hristos strigând „Osana întru cei de sus!”, vor striga, mai apoi, „Răstigniți-l!”.
De asemenea, tinerii s-au bucurat să se revadă și și-au dat seama că nu sunt chiar așa diferiți, lăsând la o parte distanța dintre ei, credința ortodoxă fiind ceea ce îi apropie unul de celălalt, oriunde s-ar afla.
În a doua parte a întâlnirii, tinerii din Belgia au împărtășit greutatea cu care reușesc să țină post, tocmai din pricina societății atee de acolo. De asemenea, tinerii de peste hotare au povestit despre dificultățile pe care le întâmpină cei din generația lor sau mai mari decât ei în a-și găsi o persoană potrivită, de încredere și cu aceleași valori pentru a forma o familie.
Câteva idei care au rămas în urma discuției purtate ar fi că românii din Diaspora își pot pierde valorile de român autentic, dacă au pierdut contactul cu România și limba românească, uitându-se, astfel, cu ușurință limba maternă. De asemenea, Biserica din Diaspora încearcă să conserve limba română prin susținerea Sfintei Liturghii mai mult în limba română, doar anumite părți fiind rostite într-o limbă străină. Să îți găsești persoană cu care să îți petreci restul vieți este greu în străinătate, mai ales dacă vrei să păstrezi valorile credinței ortodoxe și autenticitatea de român, tinerii ortodocși și români fiind foarte puțini acolo. Dar această problemă nu este întâlnită doar în rândul tinerilor din Belgia. Și tinerii români întâmpină dificultăți în a-și găsi persoana potrivită, chiar dacă numărul creștinilor practicanți este, teoretic, mai mare aici, acasă, decât în Belgia.