Duminica Floriilor – praznicul copilăriei la Moniom

„Adevărat zic vouă: de nu vă veți întoarce și nu veți fi precum pruncii, nu veți intra în Împărăția Cerurilor. Deci, cine se va smeri pe sine ca pruncul acesta, acela este cel mai mare în Împărăția Cerurilor. Și cine va primi un prunc ca acesta în numele Meu, pe Mine Mă primește” (Matei 18, 3-5).

Zeci de copii și tineri de toate vârstele, înveșmântați în straie tradiționale, au participat la Sfânta Liturghie săvârșită în Duminica Floriilor la biserica Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil din cartierul Moniom al Municipiului Reșița. Aceștia au purtat în mâini icoane împodobite cu flori și au fost însoțiți de părinții lor, mulți dintre ei împărătășindu-se în cadrul Liturghiei cu Trupul și Sângele lui Hristos. 

La finalul Liturghiei, credincioșii prezenți au participat la o scurtă procesiune până la troița din proximitatea bisericii, acolo unde preotul paroh a sfințit și împărțit celor prezenți ramuri verzi de finic. 

De asemenea, în cadrul  unui moment festiv organizat în biserica parohială, copiii înscriși la programul catehetic „Școala Sufletului” au primit cărți educative adecvate vârstei lor. Este vorba de cărțile cunoscutei scriitoare pentru copii – Veronica Iani: „Copilăria”, „Iertarea”, „Dani – eroul de zahăr” și „Hai la marș” – cărți pline de învățăminte fololsitoare, menite să susțină educația pe principii morale pe care copiii o primesc la Centrul de Tineret Moniom. Totodată, copiii de la grupa mică a programului educațional „Creștem sănătos împreună”, desfășurat la sala de haloterapie a centrului de la Moniom, au primit diplome și cărți, la absolvirea celor zece întâlniri ale pachetului educațional de care au beneficiat în ultimele două luni.

În total, peste 50 de copii și tineri au participat la aceste momente pline de bucurie, emoție și lumină, momente care au avut în centrul lor comuniunea cu Hristos de la Sfântul Potir, dublată de portul popular, mulțimea de icoane și flori, de zâmbetele fericite ale copiilor, dar și de vremea frumoasă cu care Dumnezeu a binecuvântat Duminica Floriilor în acest an.

Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim este însoțit, în mod tradițional, la Moniom de diverse evenimente și activități dedicate copiilor și, de câțiva ani, la finalul Sfintei Liturghii se desfășoară o procesiune cu sfintele icoane pe ulițele satului. În acest an, datorită contextului social delicat, s-a organizat o variantă scurtă a procesiunii, iar agapa frățească tradițională a fost amânată pentru atunci când restricțiile aflate în vigoare vor permite acest lucru.

La programele catehetice, educaționale, culturale, social-filantropice și de voluntariat organizate la Moniom participă în mod constant zeci de copii și tineri din sat dar și de pe raza municipiului Reșița și din alte localități ale județului, alături de părinții lor. În total, comunitatea creată în jurul bisericii și al centrului de la Moniom, numără aproximativ 30 de familii și peste 100 de credincioși de toate vârstele, dornici să trăiască frumos, după îndemnul și învățătura Domnului nostru Iisus Hristos.

Autor: pr. Mihai Ciucur

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: