„Biserica: familia românilor de pretutindeni” în Episcopia Caransebeșului

Concursul Național de Creație „Biserica: familia românilor de pretutindeni”, desfășurat de Patriarhia Română în cadrul programului catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, și-a desemnat de curând portofoliile câștigătoare la nivelul Episcopiei Caransebeșului.

Desfășurat în contextul Anului omagial al pastorației românilor din afara României, concursul a oferit posibiltiatea parohiilor din țară să desfășoare, în colaborare cu parohii românești din Diaspora, activități în mediul online, dintre cele mai diverse: de la cele cathetice și educaționale, până la momente cultural-artistice, sau cu caracter filantropic.

La nivelul eparhiei Caransebeșului, o comisie de jurizare, formată din trei membri (doi părinți consilieri și un protopop), a desemnat portofoliul câștigător, care va fi premiat cu diplome și premii din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Este vorba de proiectul „Credință fără granițe – Foi sans frontières”, derulat în colaborare de către Grupul catehetic „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din Moniom și Grupul catehetic „Sf. Ioan Gură de Aur” din Namur-Vedrin, Belgia, proiect care a prilejuit mai multe întâlniri online, momente artistice, ateliere și conferințe desfășurate în spațiul virtual.

Pe locul al doilea s-a clasat proiectul „Milostenia: dragostea fără frontieră”, derulat de către Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Moldova Nouă alături de Parohia „Sf. Ap. Petru și Pavel” Reims, Franța, la care au participat 36 de copii (18 din România și 18 din Franța).

Pe locul al treilea s-a situat proiectul „Icoana – chip al credinței românilor de pretutindeni”, realizat în parteneriat de către Parohia „Sf. Mare Mucenic Dimitrie” Caransebeș și Parohia „Sf. Cuv. Dimitrie Exigul” Albacete, Spania, în cadrul căruia un număr de 32 de copii (18 din România și 14 din Spania) au participat la ateliere de iconografie desfășurate online.

Grupele catehetice de la toate cele trei parohii mai sus amintite vor fi premiate de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în cadrul unei festivități de premiere care va avea loc la Centrul Eparhial, în data de 1 iunie, de Ziua Internațională a copilului.

„Având în vedere faptul că în acest an premierea la nivel național a portofoliilor câștigătoare – care se desfășura în mod tradițional la Catedrala Patriarhală la praznicul Sfinților Împărați Constantin și Elena – nu va mai avea loc din pricina restricțiilor existente, la inițitiva Preasfințitului nostru, atât premiile din partea Preafericitului Părinte Daniel pentru parohia câștigătoare, cât și premiile din partea eparhiei noastre vor fi înmânate de către ierarhul nostru chiar de Ziua internațională a copilului. Totodată, anunțăm toți preoții, centrele catehetice și de tineret din eparhia noastră că proiectul Biserica: familia românilor de pretudindeni va continua în Episcopia Caransebeșului până în data de 22 august 2021 – Duminica românilor migranți. Așadar, proiectele demarate în parteneriat cu parohii din Diaspora au ocazia să continue, fiind invitate și alte centre catehetice din eparhie să inițieze astfel de activități specifice Anului omagial al pastorației românilor din afara granițelor României”, a precizat părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Biroului de catehizare a tineretului din Episcopia Caransebeșului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: