Tineri pelerini din Banatul de Munte, în Maramureș

„Astfel, credinţa vine în urma auzirii; iar auzirea vine prin Cuvîntul lui Hristos” (Romani 10:17)

În perioada 2-7 august 2021, Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte a organizat un pelerinaj de suflet, în „Țara Maramureșului”, menit să apropie tinerii de experiența trăirii vieții întru Hristos, oferindu-le oportunitatea perfectă de intrare în armonie cu cele sfinte, sfințite prin dar, râvnă și jertfă, totul în contextul Postului Adormirii Maicii Domnului.

Alături de tinerii atoriști au fost prezenți și voluntari ai Centrului de Tineret Moniom, precum și delegați ai grupului catehetic „Sf. Ioan Gură de Aur” Namur-Vedrin din Belgia, grup alături de care parohia Moniom a câștigat locul întâi, la nivel eparhial, în cadrul Concursului Național Catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni”.
Locurile minunate în care pelerinii au poposit ne-au ajutat să înțelegem importanța unității noastre de-a lungul istoriei, precum și binefacerile de care avem parte astăzi, mulțumită lui Dumnezeu și a celor care, împuterniciți de puterea Duhului Sfânt, au fost părtași biruinței libertații noastre.

„Cred că, dincolo de obiectivele religioase și turistice care au fost vizitate în cadrul acestui pelerinaj de suflet, cel mai mare câștig este faptul că tinerii noștri pelerini au avut parte de o adevărată săptămână duhovnicească. Spun aceasta pentru că, în toate zilele petrecute în pelerinaj, prezența și participarea la Sfânta Liturghie, la slujba Paraclisului Maicii Domnului și chiar la Taina Sfântului Maslu, a fost una constantă, tinerii noștri oferind răspunsurile la slujba Sfintei Liturghii, la multe dintre mănăstirile unde am fost prezenți și cazați. Consider că acesta este cel mai mare câștig și beneficiu al tinerilor pelerini care au ales să petreacă o săptămână de suflet în Postul Maicii Domnului, pe plaiurile binecuvântate ale Maramureșului”, a mărturisit părintele inspector Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, precum și al acestui pelerinaj.

De asemenea, prezența la mănăstirile din Maramureș și, mai cu seamă, slujirea și participarea pelerinilor la sfintele slujbe, ne-au ajutat să pătrundem într-un cadru al comuniunii cu Hristos, al transcenderii către o lume în care părăsirea obiceiurilor lumești devine o normalitate.

„Mi-a plăcut foarte mult acest pelerinaj, deoarece vizita la mănăstiri m-a încărcat sufletește. Mi-a plăcut organizarea, dragostea cu care ne-au primit viețuitorii mănăstirilor, faptul că am avut ocazia de a cânta la Sfintele Liturghii, atmosfera caldă și primitoare din grup”, mărturisește Antonia Ciucur, una dintre cele mai tinere membre ale pelerinajului și voluntar al ATOR Banatul de Munte.

„Cel mai mult mi-a plăcut la Mănăstirea Rohia, la slujba de seară, când a fost o liniște care te îndemna să nu vrei să mai pleci. De asemenea, mi-a plăcut și la Mănăstirea Râmeți, la Paraclisul Maicii Domnului citit de voci cristaline sub lumina stelelor”, a spus Olivera Gligu, profesoară de religie ortodoxă în Belgia. La rândul său, Ovidiu Glivu – de asemenea profesor de religie în Belgia – a mărturisit: „eu am fost fascinant de chilia părintelui Nicolae Steinhardt, pe care îl iubesc din tot sufletul”.

Vizitarea închisorilor, sau a lagărelor comuniste, precum și descoperirea poveștilor eroilor care și-au dat ultima răsuflare pentru Ortodoxie, au contribuit semnificativ la modul în care tinerii pelerini se raportează la valorile ce ne definesc identitatea ca popor, insuflându-le ideea că, pe lângă misiunea de conturare a unui viitor îmbelșugat de învățatura creștină, suntem datori, totodată, să fim mulțumitori celor care, în vremurile de prigoană, au mărturisit credința dreptmăritoare, ajungând la jertfa supremă, pentru simplul fapt că au crezut într-un ideal al mântuirii noastre.

„Identitatea noastră și credința strămoșească, de-a lungul istoriei, ne-au ținut cădelnița vieții aprinsă, plină de tămâia izbânzii desăvârșite. Acest pelerinaj m-a ajutat nu doar să-mi întăresc această convingere, ci și să-mi pun speranța că, doar prin iubire de Hristos și de patrie, omul, în esența lui, cât și țara, prin a sa glorie, pot primi împărtășirea veșniciei lui Dumnezeu”, mărturisește, la rândul său, Lucian Barbescu, tânăr pelerin și membru al ATOR Banatul de Munte.

Uitându-ne în urmă, putem fi mulțumitori lui Dumnezeu pentru toate obiectivele realizate în acest pelerinaj de suflet. Lista mănăstirilor vizitate cuprinde obiective atât din Maramureș cât și din Ardeal: Cedrala Reîntregirii de la Alba Iulia, Râmeți, Dumbrava, Cășiel, Rohia, Moisei, Botiza, Bârsana, Petrova și Săpânța-Peri.

Din rândul obiectivelor istorice, turistice și etno-folclorice, merită amintite: Monumentul și osuarul „Calvarul Aiudului”, Memorialul de la Sighet, Muzeul țărăncii române de la Dragomirești, Cascada Cailor din Munții Rodnei, Mocănița de la Vișeul de Sus (Valea Vaserului) și Cimitirul Vesel de la Săpânța.

Aceste zile petrecute în pelerinaj ne-au ajutat să gustăm din bucuria fărâmei de rai pe care ne-a dat-o Dumnezeu aici, pe pământ, aceste plaiuri și așezări binecuvântate fiindu-ne dovada vie a existenței păcii veșniciei promise.

Pelerinajul a fost organizat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, și face parte din programul eparhial „Împreună pentru copiii noștri”, desfășurat în cadrul Departamentului de Tineret al eparhiei Banatului de Munte.

Autor: Lucian Barbescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: