„Nimeni să nu disprețuiască tinerețile tale!”
Un grup format din 16 membri ai Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, însoțiți de câțiva părinți, au răspuns invitației Departamentului pelerinaje, excursie și drumeții al asociației, care le-a propus o nouă experiență de neuitat: o drumeție la vreme de toamnă spre unul dintre cei mai înalți munți din județul Caraș-Severin: Vârful Țarcu, situat la 2.190 m altitudine.
Ascensiunea montană s-a desfășurat luni, în prima zi a lunii noiembrie, și a fost coondusă de Grigorie Ciucur, voluntar în cadrul asociației, pasionat al muntelui și al sportului în natură, cel care a instruit participanții cu privire la echipamentul și dotările necesare și a fost ghidul care a condul grupul spre obiectivul propus. Punctul de plecare ales a fost Muntele Mic, de aici urmăndu-se trasel: Șaua Jigoriei – Poiana Șeroni – Vârful Cuntu (1.441 m) – Vârful Sadovanu (1.996 m) – Vârful Țarcu (2.190 m), un traseu de dificultate medie marcat cu bandă roșie.
Scopul acestei drumeții a fost în primul rând legat de beneficiile mișcării în aer liber, dar a constituit și un excelent prilej de consolidare a grupului de tineri, pentru care aventura montană a constituit o șansă de a se cunoaște mai bine și de a experimenta lucruri frumoase împreună. Desigur, peisajul tomnatic viu colorat, însoțit de panorama deosebită oferită de Munții Țarcu, a fost un alt motiv de bucurie și încântare pentru tinerii excursioniști, iubitori ai muntelui.
La drumeție au participat tineri din zona filialelor Reșița, Caransebeș și Oravița, cea mai mare parte dintre ei fiind membri proaspăt intrați în Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, adolescenți cu vârste între 13 și 19 ani.
„Mi-a plăcut foarte mult acestă drumeție, deoarece peisajul a fost superb și am avut șansa de a petrece o zi minuată alături de familia mea din ATOR Banatul de Munte. Chiar dacă în unele momente traseul a fost obositor, mă bucur că am reușit să ating vârful și să îmi depășesc limitele, îmbogățindu-mi experiența de viață cu multe amintiri frumoase din această zi”, mărturisește Antonia, din Caransebeș. În aceeași direcție este și la părerea Izabelei, din Marga, care spune: „Drumeția a fost extraordinară, peisajul a fost minunat și am avut ocazia să cunosc oameni noi. A fost obositor, mai ales la urcare, dar a meritat din plin. Sper să mai am ocazia să îmi petrec timpul cu această nouă familie de prieteni”.
„Sunt foarte fericită că am avut ocazia să particip la această excursie și că am reușit să îmi depășesc limitele. Ascensiunea spre Vârful Țarcu a fost una dintre cele mai frumoase trasee pe care am avut ocazia să le văd până acum, iar amintirile din această zi, sunt convinsă, vor rămâne mereu în inmia mea”, sunt impresiile de călătorie ale Cătălinei din Caransebeș. Și tot din Caransebeș, Ioana întărește cele spuse de colegele ei: „Pentru mine, drumeția a fost destul de marcantă și grea, dar, în același timp, și foarte frumoasă. Mi-am demonstrat că pot face lucruri care îmi întrec cu mult limitele și că atunci când ai persoane potrivite lângă tine, poți face orice și poți depăși orice obstacol”.
Lecția de solidaritate și comunine oferită de către munte tinerilor atoriști va rămâne vie multă vreme în inimile lor, pentru cei mai mulți dintre ei fiind o experiență inițiatică binevenită în dificilii ani ai adolescenței. Iar astfel de experiențe vor mai urma, pentru că atunci când omul se află în comuniune cu creația lui Dumnezeu, are șansa de a se întoarce la rolul său primordial și de a reînvăța să trăiască după lega și voia lui Dumnezeu.
Următoarea invitație propusă de către Departamentului de pelerinaje, excursii și drumeții al ATOR Banatul de Munte este un pelerinaj de suflet la mănăstirile din zona Aradului, în data de 13 noiembrie 2021.