Sfântul Ierarh Nectarie, grabnic ajutător al celor ce-l caută

În această zi, 9 noiembrie, suntem chemați cu toții să-l cinstim pe cel ce a trăit ca un înger în trup, pe Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina.

Încă din începuturile vieții sale monahale, Sfântul Nectarie a fost un bun povățuitor de suflete, dobândind duhul răbdării, al blândeții și al smereniei. Astfel, dvenind un chip al tuturor virtuților, invidia celorlalți ierarhi ai vremii a început să crească, aceștia convingându-l pe patriarh să-l înlăture din scaunul arhieresc.

Deși mult nedreptățit fiind, niciodată nu a căutat să-și facă dreptate. Smerindu-se, s-a retras în post și rugăciune, nebăgând în seamă defăimarea adusă și nepurtând supărare în sufletul său. Ocărât fiind de către ceilalți, acesta a continuat să propovăduiască Evanghelia lui Hristos, astfel întărind mulți tineri în Dreapta Credință.

Spre bătrânețe, dorind să se retragă într-un loc cu pace, a construit o mănăstire de maici, închinată Sfintei Treimi, în Insula Eghina, unde a pus început bun vieții de obște. Încă de pe atunci, Sfântul Nectarie a făcut nenumărate minuni, revărsând în jurul său pace, dragoste și mângâiere tuturor celor ce veneau la chilia sa.

În 8 noiembrie, 1920, Sfântul Nectarie se naște în Împărăția lui Dumnezeu, izbăvindu-se de toată nedreptatea lumească, după o luptă îndelungată cu crunta boală a cancerului. De aceea, Sfântul Ierarh Nectarie mai este cunoscut și sub denumirea de taumaturg sau tămăduitor, fiind ajutător și sprijinitor mai ales al bolnavilor de cancer.

Iubindu-și aproapele atât de mult, prima minune săvârșită după moartea sa a fost pentru bolnavul ce se afla în patul de spital alăturat de cel pe care a suferit el, care, atingându-se de haina Sfântului, s-a vindecat. Și multe alte minuni s-au petrecut de atunci și până acum, Sfântul Nectarie devenind grabnic ajutător al celor ce-l cercetează cu credință.

Deci, în acest fel, și noi suntem chemați să îl cercetăm mai des pe Sfântul Nectarie, rugându-l să ne dăruiască îndelungă răbdare în încercările de zi cu zi și dragoste sinceră față de aproapele!

„În chip cuvios trăind, ca un Ierarh înțelept, Părinte Nectarie, și în virtuți viețuind, pe Domnul L-ai preaslăvit; pentru aceasta, și Mângâietorul te-a slăvit cu puterea de a izgoni demoni și a da vindecare celor ce întru credință aleargă la racla ta”.

Autor: Anamaria Iovu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: