„Nimeni să nu disprețuiască tinerețile tale!”
Deși am tinde să spunem că e mai puțin cunoscut de către noi, astăzi, 11 noiembrie, este cinstit în Biserica Ortodoxă, Sfântul Mare Mucenic Mina.
Provenind dintr-o familie aleasă, Sfântul Mina a avut parte încă din copilărie o învățătură aleasă despre Dreapta Credință. Pierzându-și ambii părinți la o vârstă destul de fragedă, ajunge să fie ostaș, sub stăpânirea păgânilor.
Nesuportând nedreptatea adusă asupra creștinilor care, neaducând jertfă idolilor, erau omorâți, s-a lepădat de haina de ostaș și a plecat să viețuiască în pustie. Slujindu-I zi și noapte lui Dumnezeu, acesta se nevoia neîncetat cu postul și rugăciunea, astfel curățindu-se sufletește.
Pe când se nevoia Sfântul în pustie, acesta s-a întâlnit cu Sfântul Macarie Egipteanul, care i-a spus: „Ce cauți, Mina, de unul singur, între cer și pământ? Locul tău este printre oameni, ca aceștia să ia aminte la cuvintele și faptele tale. Dacă ai schimbat o haină de ostaș cu alta, atunci sfârșește pe câmpul de luptă, ca să înviezi ca un învingător fără sabie”.
Astfel, urmând să fie sărbătorit mare praznic idolesc, Sfântul Mina merge în mijlocul păgânilor și mărturisește că este creștin. Acesta este luat de către soldați și dus pentru a fi judecat. Mult fiind chinuit, nu s-a lepădat de credința în Hristos, astfel, i-au fost tăiate mâinile, picioarele, apoi capul.
De atunci, de la trecerea sa în veșnicie, și până acum, multe minuni a săvârșit Sfântul Mina, acesta fiind cunoscut ca ocrotitorul celor păgubiți, fiind grabnic ajutător celor ce au pierdut ceva sau au fost înșelați, dar și celor ce se află în procese, în judecătorii.
Să ne rugăm și noi mai des, cu credință, Sfântului Mare Mucenic Mina, cerându-i ajutorul grabnic atunci când necazurile de zi cu zi ne covârșesc.
„Din oastea cea vremelnică te-a răpit și părtaș celei nestricăcioase te-a arătat pe tine, purtătorule de chinuri, Sfinte Mare Mucenice Mina, Hristos Dumnezeul nostru, Cel Ce este pentru toți mucenicii cunună nestricăcioasă”.
Autor: Anamaria Iovu