Sfântul Atanasie Todoran

Sfântul Atanasie Todoran este prăznuit de către Biserica Ortodoxă pe data de 12 noiembrie.

În perioada 22-24 octombrie 2007, s-a hotărât canonizarea Sfinților Martiri si Mărturisitori: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra și Vasile din Telciu. Proclamarea oficială a canonizării lor a avut loc pe 11 mai 2008, la Mânăstirea Salva. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât trecerea lor în rândul sfinților, cu ziua de pomenire – 12 noiembrie.

Sfântul Atanasie Todoran s-a născut în Bichigiu, sat de pe Valea Salautei, într-o familie de țărani liberi, fiind înrudit cu strămoșii poetului George Coșbuc. Se pare că, încă din tinerețe, a făcut parte dintr-un regiment care era așezat undeva lângă Viena și, tot amănându-i-se eliberarea, a dezertat și s-a întors acasă, din iubire pentru țara sa. Urmărit de oamenii împărăței, s-a refugiat în Muntii Țibleșului, în Maramureș și în Țara Chioarului.

Pentru această dezertare, a fost închis câțiva ani în Turnul Dogarilor, din cetatea Bistriței. După ce a fost eliberat, s-a întors la Bichigiu. Neexistând preot ortodox în sat, s-a opus cu îndârjire împărtășirii fiului său cu azima, precum și spovedirii lui de către un preot unit.

Primind moarte martirică, Atanasie și-a vărsat sângele pentru credința strămoșească și pentru drepturile românilor transilvăneni. De atunci și până astăzi, cinstirea memoriei celor 4 mucenici se face neîntrerupt în conștiințele ortodocșilor năsăudeni.

Astfel, cu credință, să ne rugăm și noi Sfântului Atanasie Todoran așa:

O, Sfinte Martire Atanasie, cel ce te-ai învrednicit de darul sfințeniei pe care Dumnezeu o pregătește aleșilor Săi din toate neamurile, ca dar pentru virtute; cel ce pentru apărarea credinței dreptmăritoare a neamului nostru ai primit răsplata muceniciei, îngenunchind în fața icoanei tale, luminată de har și dătătoare de nădejde, cu smerenie, evlavie și întăriți întru dragoste pentru jertfa ta cea bineplăcută lui Hristos, te rugăm: Dă-ne în ceasul acesta putere, tărie și răbdare, ca să putem birui toate uneltirile vrăjmașilor văzuți și nevăzuți, ca prin mijlocirea ta și cu ajutorul lui Dumnezeu să zdrobim toate ispitele diavolești, poticnirile, neînțelegerile, ura, necazul, potrivniciile dintre noi și frații noștri. Dăruiește Bisericii și neamului tău pace și liniște, ca să urmeze poruncilor lui Dumnezeu. Păzește credința noastră ortodoxă și ne ferește de silniciile celor rău-credincioși. (…)

Autor: Bogdan Militaru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: