Sfântul Ioan Gură de Aur și Liturghia ca legătură între cer și pământ

„Pentru aceea harul Duhului a făcut să ni se dea în scris cuvintele Domnului, pentru ca, luând din Scripturi leacuri împotriva patimilor noastre, să putem scăpa de pedeapsa ce atârnă deasupra capetelor noastre” – Sfântul Ioan Gură de Aur.

Mântuitorul Iisus Hristos, pe lângă nenumăratele învățături și pilde de folos pe care ni le-a lăsat, pe lângă darul mântuirii, pe lângă promisiunea îndeplinită a Împărăției Cerurilor, ne-a oferit o mângâiere de care aveam cu toții nevoie: Harul Preasfântului Său Duh, revărsat deplin la altarul Tainei Sfintei Liturghii – cea care unește, în chip nevăzut, lumea nevăzută de cea văzută.

În data de 13 noiembrie îl pomenim pe unul dintre cei mai iubiți sfinți, pe Părintele nostru, Sfântul Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, a cărui Sfântă Liturghie este cel mai des săvârșită în bisericile cu tradiție bizantină; cel care ne-a arătat, atât prin tăria propriului exemplu, cât și prin scrierile sale încurajatoare și pline de credință, puterea miraculoasă a virtuții smereniei, cea fără de care toate celelalte virtuți pălesc. Totodată, în această zi este prăznuită și mama Sfântului Ioan Gură de Aur, Sfânta Antuza, cea care, chiar dacă a rămas văduvă de foarte tânără, nu s-a recăsătorit niciodată, ci și-a dedicat întreaga viață creșterii copilului ei și trăirii întru Dreapta Credință.

Totodată, Sfântul Sinod a hotărât ca această zi de sărbătoare, când este prăznuit unul dintre cei mai mari și de seamă exegeți ai Sfintei Scripturi, să reprezinte și ziua de cinstire a Bibliei, pentru a aminti tuturor credincioșilor importanța citirii acestei cărți – Cartea Cărților – în care se regăsește Cuvântul lui Dumnezeu.

Sfântul Ioan Gură de Aur și-a dedicat viața, încă din tinerețe, lui Hristos – Mântuitorul nostru și piatra de temelie a creștinismului – cugetând profund la scrierile Evangheliei, având o mare dragoste pentru știința cuvintelor. Astfel, tâlcuirea Sfintei Scripturi reprezenta una dintre principalele sale ocupații, oferind oportunitatea oamenilor de rând să înțeleagă rostul, semnificația și substratul limbajului folosit în Biblie.

Moștenirea teologică pe care sfântul ne-a lasat-o este una vastă și complexă, dar, dacă am fi nevoiți să o rezumăm la un singur lucru, acesta ar fi, fără îndoială, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Sfântul Ioan Gură de Aur oferă o importanță deosebită acestei slujbe luminate, în special datorită faptului că orice creștin care a respectat rânduiala ce i-a fost încredințată se poate împărtăși cu Trupul și Sângele Celui care S-a jertfit pe Cruce pentru mântuirea neamului omenesc. Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune: „Așadar, să ascultăm și preoții, și toți creștinii, de ce mare dar ne-a făcut vrednici Dumnezeu! Să auzim și să ne cutremurăm! Ne-a dat să ne săturăm cu Sfântul Său Trup, Același pe care L-a oferit jertfit!”.

De asemenea, învățăturile sale se concentreaza și pe modul de viață pe care creștinii ar trebui să îl urmeze, pentru a se învrednici de Sfintele Taine, cele fără de moarte, având ca reper modelul suprem al prieteniei, iubirii și voinței: Iisus Hristos. Astfel, el ne spune: „Dacă ai ceva împotriva vrășmașului, alungă mânia, vindecă rana, oprește dușmănia, ca să primești vindecarea din Masă, pentru că venim la Jertfa Înfricoșătoare și sfântă. Arată respect față de înțelesul adânc al acestei Jertfe. Hristos Se află înjunghiat în fața ta. Și din ce motiv S-a înjunghiat și de ce? Ca să le împace pe cele cerești cu cele pământești, ca să te facă prietenul îngerilor, ca să te împace cu Dumnezeul tuturor, în timp ce tu ești vrășmaș și potrivnic al Acestuia, să te facă prietenul Lui!”.

Așadar, să luăm aminte la cele spuse de Sfântul Ioan Gura de Aur, urmându-i învățăturile pe care ni le-a oferit spre mântuirea sufletelor, respectând lucrul la care atât el, cât și Însuși Mântuitorul ne-au îndemnat – cercetarea scripturilor.

Printre locurile în care se află părticică din moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur se numără și Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, aduse În luna noiembrie a anului 2007, prin purtarea de grijă şi binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la împlinirea a 1600 de ani de la trecerea în veşnicie a Sfântului Ioan Gură de Aur.

Autor: Lucian Barbescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: