„Nimeni să nu disprețuiască tinerețile tale!”
Marți, 16 noiembrie 2021, Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte a organizat prima conferință online din această perioadă.
Alături de noi, la începutul acestei noi serii de emisiuni, a fost ierarhul nostru, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, cu care am avut ocazia să discutăm despre un subiect de folos și de interes, pentru această perioadă din an – „Actualitatea postului și importanța lui pentru tinerii creștini”.
Emisiunea s-a desfășurat sub același format cuprinzător, Preasfinția Sa transmițând un cuvânt de binecuvântare și de învățătură tuturor celor care au urmărit conferința, răspunzând, ulterior, la întrebările pe care tinerii asociației le-au pregătit și care reprezintă curiozitățile lor de mici creștini, aflați în plină formare și învățare. Tema emisiunii, atât pentru tineri, cât și pentru urmăritorii de toate vârstele, a fost de mare actualitate, întrucât ne aflăm chiar la începutul Postului Nașterii Domnului.
„Când postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii; că ei îşi smolesc feţele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat grăiesc vouă, şi-au luat plata lor. Tu însă, când posteşti, unge capul tău şi faţa ta o spală, ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti, ci Tatălui tău care este în ascuns, şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie” (Matei, 6:16-18) – Prin aceste versete date ca și răspuns la una dintre întrebările adresate, cu privire la felul în care tinerii ar trebui să postească, Preasfinția Sa ne-a îndemnat să ne păstrăm discreția atunci când vine vorba despre post, rămânând smeriți, dar să nu uităm să-i încurajăm pe cei apropiați să postească alături de noi, întărindu-ne unii pe ceilalți. Totodată, ierarhul a subliniat importanța milosteniei în această perioadă de post și nu numai precum și rânduirea unei așezări și a unei ordini duhovnicești, care să cuprindă rugăciune sinceră, curată, însoțite de spovedanie și de împărtășirea cu Sfintele Taine, ierarhul spunând că „cele două aripi care ne înalță spre Dumnezeu sunt postul și rugăciunea”.
La finalul întâlnirii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a adresat cuvântul său de binecuvântare către toți ascultătorii emisiunii, îndemnându-i pe tinerii voluntari ai ATOR Banatul de Munte și nu numai, să continue lucrarea și misiunea binelui, iar pe noi, pe toți laolaltă, să cercetăm cu mai multă stăruință Sfânta Scriptură, din care se desprinde Cuvântul lui Dumnezeu, precum și cunoașterea Lui.
„Biblia și rugăciunea stau în fața creștinului ca o prescură care poate să rămână pâine dospită, o pâine oarecare – o pâine pe care o servim la masă – fie o pâine care poate deveni anafură sau se poate transfigura în trup euharistic. Haideți să citim mai mult din Sfânta Scriptură, să ne rugăm mai mult împreună. Scriptura este Cuvântul lui Dumnezeu care are putere multă, iar rugăciunea este convorbirea minții noastre cu Dumnezeu. Avem Biblia ca dar din partea lui Dumnezeu, avem rugăciunea la îndemână, doar de noi depinde să ne dorim să devenim ucenici fideli ai Mântuitorului toată viața, iar Biblia și rugăciunea să se poată transfigura întru noi în trup euharistic”, a concluzionat ierarhul, Preasfințitul Părinte Lucian.
Înregistrarea conferinței din 16 noiembrie poate fi găsită și vizionată pe pagina de Facebook a ATOR Banatul de Munte de către toți doritorii.
Autor: Anamaria Iovu