Taina Sfântului Maslu – vindecare pentru suflet și trup

Taina Sfântului Maslu este una dintre cel 7 taine ale Bisericii Ortodoxe. Denumirea de maslu este de origine slavă, de la „maslo”, care înseamnă „untdelemn”, și este o slujbă ce nu poate fi săvârșită de un singur preot, ci la oficierea ei trebuie să fie prezenți cel puțin doi slujitori.

Această Taină este una special dedicată pentru cei bolnavi, cei suferinzi, atât de boli trupești, dar și sufletești, de greutăți, necazuri și felurite încercări. Însă, cel mai important, această taină lucrează în omul credincios, care cere cu încredere și primește tămăduire, răbdare și iertare de păcatele săvârșite, dar și sănătate trupească.

În rânduiala Sfântului Maslu, putem observa în cele 7 Sfinte Evanghelii, dar și în cele 7 rugăciuni speciale, citite de către preoți, cum Dumnezeu este chemat de către slujitori ca „Doctor al sufletelor și al trupurilor noastre”. Prin aceste 7 rugăciuni, preoții și credincioși cer har tămăduitor de la Hristos.

Părinții biserici ne învață că, pentru a fi pregătiți întru totul de Taina Sfântului Maslu, trebuie să ne mărturisim păcatele în Taina Spovedaniei și să luăm Sfânta Împărtășanie, curățiți fiind de orice păcat. De aceea, Taina Sfântului Maslu este săvârșită mult mai des în post, atunci când suntem chemați cu toții să ne îndreptăm mai mult atenția spre viața noastră duhovnicească și să ne înfrânăm de la poftele și obișnuințele trupești.

Despre această Taină găsim scris și în Epistola Sfântului Apostol Iacov: „Este cineva bolnav între voi? Să cheme preoții Bisericii și să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn, în numele Domnului. Și rugăciunea credinței va mântui pe cel bolnav și Domnul îl va ridica, și de va fi făcut păcate, se vor ierta lui. Mărturisiți-vă deci unul altuia păcatele și vă rugați unul pentru altul, ca să vă vindecați, că mult poate rugăciunea stăruitoare a dreptului” (Iacov 5:14-16). De aici putem înțelege că, prin această Sfântă Taină, bolnavii primesc grabnică tămăduire sufletească și trupească, prin ungerea cu untdelemnul sfințit și prin rugăciunile preoților slujitori.

Astfel, având în vedere că, în această perioadă, Taina Sfântului Maslu se oficiază mult mai des, atât pentru că ne aflăm în Postul Nașterii Domnului, timp în care ne putem pregăti și întări sufletește, dar și pentru că Biserica vine în întâmpinarea credincioșilor cu medicamentul său cel vindecător, pentru toți cei care îl cer, în această perioadă de pandemie, cu dragoste și nădejde să mergem și noi la Taina Sfântului Maslu, încredințați fiind că harul vindecător al lui Dumnezeu se pogoară asupra noastră și a aproapelui nostru!

Autor: Anamaria Iovu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: