„Nimeni să nu disprețuiască tinerețile tale!”
În perioada 29 noiembrie-1 decembrie, un număr de 33 de tineri, membri ai Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte s-au aflat în Capitala Unirii – Alba Iulia – cu prilejul Sărbătorii Naționale a României.
Luni, 29 noiembrie, tinerii care au participat la pelerinaj s-au reunit la Moniom, unde Părintele Mihai Ciucur a rostit o rugăciune de binecuvântare, pentru călătorie. În aceeași zi, aceștia au ajuns la Mănăstirea Prislop, unde s-au închinat și s-au rugat la mormântul părintelui Arsenie Boca.
Marți, 30 noiembrie, la Sărbătoarea Sfântului Andrei ocrotitorul României, atoriștii au participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, la Mănăstirea Râmeț. În cele ce au urmat, tinerii pelerini au vizitat biserica ortodoxă din orașul Teiuș, apoi Râpa Robilor, de la Aiud, unde au înălțat cântări, rugăciuni și gânduri de recunoștință la Monumentul și Paraclisul Detinuților Politici din perioada Comunistă, iar mai apoi s-au închinat la Schitul „Înălțarea Sfintei Cruci” din Aiud. Acolo, în biserica schitului, tinerii au avut ocazia să primească o mărturie vie despre întâmplările din perioada deținerii politice, din partea doamnei Maria Trifan, fiica domnului Traian Trifan, unul dintre supraviețuitorii temnițelor comuniste, care a pătimit mai bine de 20 de ani în închisoare, dar a fost și mărturisitor al credinței creștine, în acele timpuri. Traian Trifan a fost închis pe când fiica sa, Maria, avea vârsta de doar 4 ani, fiind eliberat pe când aceasta împlinise, deja, vârsta de 28 de ani.
Tot în Alba Iulia, tinerii atoriști au vizitat și sediul Orthopraxis, unde Bianca Matei (pshiotraumatolog), o prietenă apropiată de asociația noastră, i-a primit, prezentându-le munca ei, dar și discutând cu cei care, peste puține zile, vor lua parte la un training susținut de aceasta chiar în Reșița, pentru tinerii atoriști.
În ziua de 1 decembrie, sărbătoarea Zilei Naționale a României a început la Parohia „Sfânta Treime”, prin participarea la Sfânta Liturghie, unde tinerii din ATOR Banatul de Munte au oferit răspunsurile la strană, alături de tinerii din Asociația „Emanoil” din Alba Iulia, gazdele bănățenilor. În cele ce au urmat, tinerii celor două organizații au ajuns în Cetatea Alba Iuliei, unde s-au închinat în Catedrala Reîntregirii și au cântat, alături de ceilalți români sosiți din toată țara, cântece patriotice și religioase, dedicate Zilei unei Românii Creștine. Spre finalul zilei, tinerii atoriști au fost primiți la sediul Asociației „Emanoil”, unde a fost organizată o activitate de cunoaștere a organizației gazdă, realizându-se un nou schimb de experiență, un schimb informațional valoros despre cum funcționează lucrurile și activitățile în cele două asociații în care primează misiunea și lucrul cu și pentru tineri, în Biserică.
Mărturii ale tinerilor participanți:
„Ca în fiecare an, Pelerinajul de la Alba Iulia este cu totul special. Cred că cel de anul acesta le-a depășit, oarecum, pe toate celelalte, datorită înfrățirii celor două asociații de tineret, dar și a experiențelor minunate pe care le-am trăit împreună. Astfel că un moment deosebit de sensibil, care exemplifică cel mai bine cele spuse anterior, este și Sfânta Liturghie, unde am oferit răspunsurile la strană și unde cu toții am fost frați uniți în Hristos. Glasurile tinerilor din Banat și din Ardeal s-au reunit și au răsunat armonios în biserică, totul a fost desprins, parcă, dintr-un cor de îngeri care vestește Nașterea Pruncului Iisus Hristos”, mărturisește Nadia Popescu, din Oravița.
„A fost primul pelerinaj alături de ATOR BM, eu fiind membru nou în asociație și pot spune că a fost o experiență de neuitat, datorită prietenilor din Banat, dar și a tuturor celor care ne-au primit la Alba Iulia. Am învățat să apreciez ieșirile acestea minunate, dar și întreaga organizație din care fac și eu parte, de puțin timp. Totul a fost frumos!”, este de părere Robert Golîmba, tot din Oravița.
„Fiind primul meu pelerinaj, ca nou membru în ATOR Banatul de Munte, a fost o experiență de neuitat, întrucât am vizitat multe locuri. Dintre toate, totuși, Mănăstirea Râmeț mi-a rămas în suflet, alături de discursul lui Mihai-Rocko despre părintele mărturisitor Dometie Manolache. Mă bucur că am cunoscut multe persoane minunate cu care am legat prietenii, atât cu cei din ATOR, cât și cu cei din Asociația Emanoil. Mi-a plăcut, mai ales, atmosfera creată de noi, tinerii, la Alba Iulia, cu steaguri multe, cântări… Pot spune că am trăit cu adevărat Ziua României”, ne povestește Rodica Beg, de la Marga.
„Pentru mine, acest perelinaj a însemnat foarte mult. Mi-am făcut mulți noi prieteni, cu tineri minunați. Faptul că de 1 decembrie am putut asista la o paradă militară mă bucura foarte mult. De mult timp mi-am dorit sa văd un asemenea moment și nu mă așteptam să reușesc să ajung la Alba Iulia. Bucuria mea chiar a fost imensă. Abia aștept să ne întâlnim cu toții și să mai participăm la astfel de perelinaje. Încă o data spun tuturor că mă bucur foarte mult de participarea la acest perelinaj și le mulțumesc tuturor, pentru tot!”, ne transmite și Maria Țițirigă, din Caransebeș.
Pelerinajul la Alba Iulia, cu ocazia Zilei Naționale a României, a fost organizat de către Departamentul de excursii și pelerinaje al asociației, reprezentând, totodată, și o tradiție pentru organizația de tineret, datorită rolului său important pe care îl are în asigurarea unității membrilor și apropierea unul de celălalt, dar și în formarea și informarea lor ca tineri creștini și români, care trebuie să cunoască rădăcinile, istoria și valorile adevărate ale țării în care s-au născut.
Autor: Nicolas Orza