„Nimeni să nu disprețuiască tinerețile tale!”
În data de 29 ianuarie, cu câteva zile înaintea Sărbătorii Internaționale a Tineretului Ortodox, în Sala de Festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Episcopiei Caransebeșului a avut loc momentul de bilanț al celui mai mare proiect, dedicat copiilor și tinerilor, organizat în anul 2021.
Este vorba de Gala proiectului „Împreună pentru copiii noștri”, proiectul-părinte, sub umbrela căruia s-au dezvoltat, de 3 ani încoace, bine cunoscutele și îndrăgitele programe educaționale „Tabăra din Inima Satului” și „Tabăra din Inima Familiei”.
Evenimentul de bilanț s-a bucurat de binecuvântarea și participarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, reunind, totodată, zeci de voluntari ai proiectului și parteneri locali ai programelor educaționale de tabere, organizate în 12 comunități locale, în vara anului 2021.
Gala a fost marcată, îndeosebi, de vizionarea unor materiale despre cele 12 tabere organizate, care au cuprins atât cifrele proiectului (12 tabere educaționale, 504 copii și tineri și 90 de formatori și voluntari participanți la zeci de zile de vacanță, în vara lui 2021), cât și cele mai impresionante și emoționante amintiri din vară, materialele fiind însoțite de mărturii ale coordonatorilor atelierelor Taberei din Inima Satului, care au povestit despre copiii, oamenii pe care i-au întâlnit, problemele pe care le-au întâmpinat și legăturile strânse pe care le-au format cu copiii și tinerii din comunități, acesta din urmă fiind, de fapt, unul dintre cele mai importante scopuri ale proiectului.
Un moment impresionant și mult așteptat al Galei a fost acela că, în cadrul evenimentului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a acordat distincții pentru Primarul anului, Preotul anului și Directorul anului, celor mai implicate persoane de la nivelul comunităților în care au avut loc taberele TDIS 2021, următorilor – domnul Ciprian Măceșanu, primarul Comunei Ticvaniu Mare, părintele Marian Chirilă – Parohia Sasca Montană, părintele Aurel Radics – Parohia Măureni, doamna profesor Maria Damian – directorul Liceului Tehnologic „Sf. Dimitrie” Teregova și doamna profesor Alideia Țepeneu – Liceul Teoretic „G. Dragalina” Oravița. În acest context, este important de precizat faptul că voluntarii TDIS au fost cei care au decis, prin vot, care au fost cele mai implicate persoane care merită să primească distincțiile respective.
Totodată, la finalul evenimentului, au fost premiați și voluntarii anului 2021 – Natalia Iacob, de la Oravița, și Sebastian Kradyel, de la Reșița, amândoi primind aprecieri și distincții pentru implicarea și contribuția lor deosebită, aduse la bunul demers al taberelor TDIS 2021.
Alăturat momentului de bilanț s-au regăsit și noile perspective pe care Departamentul de Tineret al Episcopiei Caransebeșului le-a conturat pentru anul 2022, în ceea ce privește misiunea și activitatea cu tinerele generații ale Eparhiei Banatului de Munte. Părintele Mihai Ciucur, coordonatorul proiectului și al Departamentului de Tineret, a prezentat agenda activităților din acest nou an, invitându-i, pe toți cei prezenți, să se alăture inițiativelor propuse, dezvoltând, la rândul lor, alte agende și programe de lucru cu tinerii, fiecare „la el acasă”, pentru copiii săi. Astfel, Gala TDIS 2021 nu a însemnat doar momentul de bilanț al celui mai mare proiect educațional, din Banatul de Munte, ci și mesajul de continuare și sporire a lucrării, în acest nou an care a început.
Cu privire la vara anului 2021 și la implicarea sa, atât în TDIS, cât și în alte activități, Denis Popa, de la Oravița, ne mărturisește: „anul 2021 a fost un an cu totul special pentru mine, deoarece a fost primul meu an ca voluntar în cadrul taberelor TDIS. Participând în 3 tabere, ca voluntar la atelierul de Educație Pentru Viață, acest lucru m-a ajutat extrem de mult să mă dezvolt și să îmi schimb total perspectiva asupra tuturor lucrurilor din jurul meu. Sunt extrem de bucuros că am putut să contribui mai mult sau mai puțin la formarea copiilor și tinerilor beneficiari ai taberelor, chiar dacă unii nu sunt foarte îndepărtați de vârsta mea. Consider că, pe cât de puțin, am reusit să îi ajut să se formeze în aceste tabere pe acești tineri și copii, dar ei m-au ajutat pe mine înzecit mai mult să mă schimb, în bine, și mai, important, să mă apropii mult mai mult de Hristos și de Biserică, deoarece asta era și esența acestor tabere. Nimic din ce s-a petrecut în cadrul acestor tabere nu a fost lipsit de Hristos”.
Totodată, Ariana Ișfan, asistent de formare în cadrul taberelor noastre, a povestit, despre Gala TDIS, că: ,,<<Dragostea nu cade niciodată>> – cu această încredințare de suflet am plecat spre Gala TDIS2021, dar voi pleca și spre viitoarele tabere ce se vor desfășura cu ajutorul lui Dumnezeu în următoarea vară plină de binecuvântare. Pentru mine, Gala TDIS 2021 a însemnat iubire, împlinire și credință. Încă o dată TDIS ne-a demonstrat că amintirile frumoase din trecutul nostru ne conectează sufletele, pur și sincer”.
La rândul său, Maria Bobescu, formator junior în cadrul atelierelor de educație pentru viață, relatează: „Gala TDIS reprezintă pentru toți oamenii implicați încoronarea proiectului. Pentru a fi mai exactă, acest moment, care a avut loc sâmbătă, este cu și despre oamenii care o vară întreagă au arătat că dragostea nu cade niciodată. Acești oameni, fie ei primari, directori, profesori, apropiați ai Bisericii, preoți sau tineri voluntari și formatori, au deschis poarta spre inima satelor, comunelor sau orașelor din care fac parte, au apropiat suflete timp de cinci zile, au adus lumină într-o perioadă în care totul pare pictat în non-culori. Toate acestea le-au făcut prin iubire, lucru ce a adus zâmbete colorate, râsete, ochi plin de lacrimi de bucurie și brațe deschise spre a împărtăși această lecție frumoasă și celorlalți”.
O altă mărturie, despre ceea ce a însemnat TDIS 2021, vine de la doamna profesor Nicoleta Marcu, cea care a coordonat atelierele de dezvoltare personală și a îndrumat și pregătit voluntarii din cadrul acestor ateliere și nu numai: „Ce a însemnat TDIS 2021?
TENACITATE. A fi tenace înseamnă să rămâi pe baricade, când toți din jurul tău fac un pas în spate sau se retrag cu totul. A fi tenace înseamnă să-ți continui misiunea, în ciuda tuturor piedicilor şi pericolelor. E nevoie de CURAJ pentru asta. Pentru mulți, a fost de neînțeles şi de neexplicat acest curaj. Pentru noi, răspunsul e clar şi, cumva, simplu: CREDINȚĂ.
IMPLICARE. O implicare totală, fără niciun interes material este din nou, ceva de neînțeles şi de neexplicat în zilele noastre. Dar aşa a fost! Şi a fost posibilă prin …
DĂRUIRE. Am dat din timpul nostru, din energia noastră, din banii noştri, ne-am dat pe noi înşine. A fost anul în care un tânăr din alt județ a călătorit o noapte întreagă cu trenul pentru a veni la formare, a fost şi în tabere mai apoi.
SPERANȚĂ. SUFLET. Taberele au fost făcute cu sufletul şi au adus speranță şi bucurie, în locuri şi vremuri în care acestea s-au pierdut.
SUSTENABILITATE. Am cunoscut proiecte cu nume din fraze întregi şi cu bugete care te sperie doar citindu-le; dar care s-au oprit brusc, sau au produs mai multe hârtii, decât valoare; sau nu au avut nicio continuitate. Uneori, doar bunul Dumnezeu şi părintele Mihai ştiu cum s-au găsit resurse materiale să mergem mai departe. Dar acum cred că, acolo unde TDIS a fost, va mai fi. Pentru că acolo, comunitatea locală, primarii, AU ÎNȚELES. Cinste lor! Iar Şcoala şi Biserica vor spune mereu DA la chemarea „Împreună pentru copiii noştri!”
SATISFACȚIE. Pentru un dascăl, împlinirea supremă, adevărata satisfacție profesională este să vezi rodind semințele învățăturii tale. 2021 a fost la TDIS-Dezvoltare personală, anul voluntarilor. Au gândit, au organizat, au desfăşurat atelierele. Au inovat. A fost povestea unei licențe (pe această temă!), luată cu 10, de o şefă de promoție, devenită dascăl debutant. Care inserează în activitățile didactice secvențe din atelierele noastre, care e apreciată în şcoala ei şi iubită de copii.
TDIS creşte Oameni, formează Profesionişti! I-am privit azi pe aceşti tineri extraordinari, în hainele lor de gală: elevi, studenți, absolvenți deja; îi ştiu în tricourile TDIS, veseli şi energici sau transpirați şi obosiți.
Eu, azi, am mai primit o doză serioasă de BUCURIE şi NĂDEJDE! De aceea, spun doar: MULȚUMESC! Celor care au scris Povestea TDIS 2021!”
Nu în ultimul rând, coordonatorul proiectului, părintele Mihai Ciucur, povestește despre frumusețea Galei care a promis continuarea proiectului nostru de suflet, în județ: „Evenimentul în sine a fost unul complex, fiind o gală în adevăratul sens al cuvântului – de la ținuta participanților, până la formatul întâlnirii, de la invitați, până la calitatea mesajelor și a materialelor prezentate. Astfel, impactul acestei reuniuni a fost unul deosebit, atât asupra partenerilor locali, cât și asupra echipei de organizare, creându-se premise foarte favorabile de continuare și dezvoltare a proiectului, pe parcursul acestui an”.
Gala TDIS 2021 a reprezentat, astfel, un moment de bilanț, un moment emoționant, în care toate mesajele și chiar interacțiunile celor prezenți se îndreptau spre o singură direcție – aceea de a continua atât proiectul, cât și întreaga misiune cu și pentru copiii și tinerii Banatului de Munte, cea care înflorește, cu ajutorul lui Dumnezeu, de la an, la an.