Cel de-al șaptelea moment de rugăciune al tinerilor, din acest an

În după-amiaza zilei de 11 noiembrie, în Biserica Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din orașul minier Moldova Nouă, un sobor de 7 preoți, responsabili cu activitățile catehetice și misionare din zona Dunării, însoțiți de copii și tineri din parohiile pe care le păstoresc, au săvârșit ultimul Paraclis al Maicii Domnului, al acestui an, din cadrul programului eparhial de rugăciune „Tinerii și Maica Vieții”.

La momentul de rugăciune au fost prezenți și părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, precum și părintele Bogoliub Martinovici, protopop de Moldova Nouă. La finalul momentului de rugăciune, părintele Mihai Ciucur a rostit un frumos cuvânt de învățătură în care a subliniat importanța participării tinerilor la Sfintele Slujbe, dar mai ales înțelegerea importanței acesteia în viețile tuturor. Totodată, părintele a lecturat un pasaj din cartea „Cuvinte către tineri”, a părintelui Gheorghe Calciu, punând accent pe frumusețea de a fi cu adevărat liberi într-o lume în care tentațiile și provocările tinereții ne fură, de fapt, această libertate.

„Mai bine de 500 de copii și tineri din eparhie, alături de aproximativ 50 de preoți, au participat, în total, la cele șapte Paraclise ale Maicii Domnului, săvârșite în șapte zone diferite ale județului, în Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului. Reșița, Mal-Oțelu Roșu, Măureni, Oravița, Topleț, Bănia și Moldova Nouă – sunt localitățile care au găzduit aceste întâlniri în rugăciune, desfășurate în perioada mai – noiembrie, și la care au luat parte, alături de voluntarii de la ATOR Banatul de Munte, membrii ai centrelor catehetice și de tineret din eparhie, precum și tineri participanți la taberele organizate în vara acestui an, în cadrul proiectului „Împreună pentru copiii noștri „. Considerăm că aceste întâlniri au avut un rol important în consolidarea misiunii cu copiii și tinerii din parohii, de aceea ne propunem continuarea acestui program de rugăciune și în anul 2023, prin extinderea sa la nivelul tuturor cercurilor pastorale ale eparhiei”, a evidențiat părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret al eparhiei.

Părintele amintea, totodată, celor prezenți în Biserică, de faptul că unul dintre motivele cele mai importante pentru care s-a săvârșit Paraclisul Maicii Domnului în biserica de la malul Dunării, în luna noiembrie, a fost aniversarea a șapte ani de activitate Centrului de Tineret „Sfânta Varvara” din Moldova Nouă.

Părintele paroh, Ion Nedelcu, a transmis, de asemenea, un călduros mesaj tinerilor pe care iată, de șapte ani îi formează duhovnicește și îi îndrumă spre Biserică. „Biserica noastră a fost gazda unui eveniment de suflet dedicat copiilor și tinerilor din Moldova Nouă și din Clisura Dunării. Într-un an dedicat rugăciunii, se cuvenea să împlinim și noi îndemnurile spre rugăciune ale Sfântului Apostol Pavel și să cultivăm roadele rugăciunii făcute cu inimile curate ale copiilor. Prezența numeroasă a tinerilor la slujba din această seară, ne obligă pe noi preoții să ne implicăm mai mult în formarea duhovnicească a copiilor.”

Beneficiarii activităților centrului de tineret al parohiei au evidențiat bucuria participării la o asemenea slujbă:

„Ziua de astăzi mi s-a părut rodnică, pentru mine și sufletul meu. Am rămas plăcut surprinsă când am văzut câți copii s-au rugat Maicii Domnului, precum și de slujba pe care preoții, dar și tinerii de la strană au cântat-o atât de frumos”, povestește tânăra Iustina.

„Pentru mine, această zi a fost o zi în care am putut fi sinceră cu Dumnezeu. Consider că rugăciunile spuse ne-au unit mai mult cu Dumnezeu. Eu cred că aceste programe de rugăciune, pentru noi, ajută să avem mai mulți tineri în bisericile noastre”, menționează Ioana.

„Cei șapte ani de activitate ca beneficiar în primii ani, al centrului de tineret, iar acum ca voluntar, pe mine m-au făcut să înțeleg cine este de fapt Dumnezeu, să înțeleg că deși Acesta niciodată nu ne va părăsi și că ne iubește necondiționat”, mărturisește Nicolas.

La slujba Paraclisului Maicii Domnului, săvârșită la Moldova Nouă, au participat copii și tineri de la ambele centre de tineret din oraș, precum și de la alte parohii din împrejurimi, implicate în proiectul național catehetic, „Hristos împărtășit copiilor”, în anul 2022. Cele șapte momente de rugăciune, săvârșite în toate zonele Banatului de Munte, au făcut parte dintr-un program de intensificare a rugăciunii și a comuniunii, dedicat tinerilor, organizat fiind cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Autor: Nicolas-Robert Orza

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: