A doua parte a proiectului TDIS începe în Eparhia Caransebeșului

Aproximativ 400 de copii și tineri din Caraș-Severin vor beneficia, în perioada 16 august – 3 septembrie 2022 de activitățile educative, catehetice și recreative desfășurate în cadrul programul de tabere TDIS, parte a proiectului eparhial ”Împreună pentru copiii noștri”, derulat de Episcopia Caransebeșului, cu sprijinul ATOR Banatul de Munte și al mai multor parteneri județeni și locali.

Astfel, începând de marți, 16 august, 5 comunități rurale și un oraș vor găzdui programul de tabere în comunitate, după următorul program: TDIS Marga, în perioada 16-20 august, TDIS Grădinari-Greoni, între 17-21 august, TDIS Măureni în perioada 22-26 august, TDIF Oravița, între 27-31 august, TDIS Poiana Buchin, între 29 august – 2 septembrie și TDIS Sichevița, între 30 august – 3 septembrie.

De departe, cel mai mare eveniment dedicat tinerilor din Caraș-Severin se va desfășura la Oravița, acolo unde Tabăra din Inima Familiei va reuni peste 140 de copii și tineri din oraș, alături de aproximativ 60 de voluntari de la ATOR Banatul de Munte. „TDIF Oravița reprezintă tabăra cu cei mai mulți participanți și voluntari deopotrivă și va constitui un eveniment important la nivel județean putem spune, pentru că va reuni peste 200 de copii și tineri timp de 5 zile, iar o parte dintre aceștia, vor veni din mai multe localități ale județului Caraș-Severin. Putem să spunem, deci, că va fi o adevărată întâlnire a tinerilor ortodocși din Banatul de Munte”, a precizat coordonatorul programului TDIS, părintele Mihai Ciucur. Acesta a mai precizat că „problemele cu care se confruntă copiii și adolescenții, în special în zonele rurale, sunt din ce în ce mai numeroase și mai profunde, provocate în special de lipsa părinților din viața lor, dar și de absența oportunități reale de dezvoltare armoniosă din punct de vedere emoțional și spiritual. Am constatat și în anii anteriori, dar mai ales după pandemie, o serie întreagă de probleme de ordin sufletesc, psihic, afectiv, spiritual și de interrelaționare pentru un număr foarte mare de copii de toate vârstele, astfel că prezența timp de 5 zile în comunități a voluntarilor noștri este, în multe cazuri, o gură de oxigen pentru copii și, în special pentru adolescenți. În plus, conștientizarea tuturor factorilor implicați – familie, Biserică, școală și comunitate – cu privire la dinamica și complexitatea nevoilor generațiilor tinere din zilele noastre, reprezintă un alt mare avantaj pe care proiectul nostru îl aduce la nivelul județului Caraș-Severin. Și, evident, în plan duhovnicesc, prezența voluntarilor de la ATOR Banatul de Munte în viața comunităților din eparhie, alături de toate activitățile cu caracter misionar și catehetic pe care conceptul TDIS le propune, reprezintă o șansă reală de descoperire a lui Dumnezeu sau, în alte cazuri, de progres duhovnicesc, mai ales că participanții din tabere văd în tinerii atoriști modele demne de urmat atât în plan moral, cât și în plan profesional”.

Activitățile din cele 6 tabere vor fi derulate cu ajutorul unei rețele de 90 de voluntari, membri ai ATOR Banatul de Munte, alături de dascăli și alți voluntari din comunitățile partenere.

Conceptul de tabere TDIS propune copiilor o serie de ateliere în context non-formal și interactiv, după cum urmează: educație pentru viață, dezvoltare personală, lucru în echipă și comunicare, ateliere artistice, jocuri, concursuri și seri tematice, precum și ateliere de formare duhovnicească. Toți copiii participanți vor primi kit-ul taberei (format din: tricou, mapă, broșură, ecuson și pix), precum și premii constând în diplome și cărți.

Programul se desfășoară cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, fiind derulat prin intermediul Departamentului de Tineret al eparhiei, cu sprijinul Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte și al partenerilor locali, respectiv parohiile, unitățile de învățământ și autoritățile locale din comunitățile gazdă. De asemenea, proiectul beneficiază de sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin, al Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin și al altor parteneri, precum: Asociația Învățătorilor Caraș-Severineni, Centrul de Tineret Moniom și Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici”, dar și al structurilor MAI de la nivel județean, respectiv: Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Centrul Antidrog, Inspectoratul Județean de Poliție și Inspectoratul de Jandarmi Caraș-Severin.

În prima parte a programului, în perioada 15 iunie – 15 iulie 2022, un număr de 353 de copii, proveniți din 23 de localități ale județului, au participat la cele 10 tabere organizate în 9 localități rurale și un oraș din Caraș-Severin.

Zile aniversare, la împlinirea celor 6 ani de activitate a ATOR Banatul de Munte

În perioada 18-20 iulie, Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte a organizat un eveniment aniversar, dedicat împlinirii celor șase ani de activitate a organizației de tineret, în Episcopia Caransebeșului.

La evenimentul intitulat „Zilele Voluntarilor în Banatul de Munte” au fost prezenți un număr de 70 de tineri din mai multe zone ale județului Caraș-Severin, membri ai asociației, care, timp de trei zile, au participat la un program intens și productiv de activități. Scopul acestui eveniment, organizat cu sprijinul Primăriei Reșița, a avut ca scop promovarea și cunoașterea, de către tineri, a municipiului de pe Bârzava, precum și interacțiunea acestora cu localnicii și aflarea istoriei orașului. Totodată, un alt scop a fost și întărirea legăturilor existente între tinerii prezenți, apropierea acestora de Hristos, într-un mod tineresc și simplu, dar și încurajarea implicării acestora în comunitate și dezvoltarea și promovarea ei.

Astfel, sărbătoarea tinerilor voluntari a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii, în biserica din Moniom, sat care este considerat „Betleemul ATOR-ului”, întrucât, în urmă cu 6 ani, întâlnirea de constituire a organizației a avut loc la Centrul de Tineret Moniom, în prezența a 16 membri fondatori.

Activitățile care au marcat în continuare ziua aniversară de 18 iulie, pe lângă Sfânta Liturghie, au mai fost cele care au avut ca scop principal interacțiunea tinerilor cu Reșița, în mod direct. Prin participarea celor 70 de voluntari ai asociației, la care s-au adăugat 33 de tineri din Republica Moldova, prezenți în oraș printr-un proiect distinct al Primăriei Reșița, atoriștii au organizat un Treasure Hunt Urban, care a presupus atingerea unui anumit număr de obiective de împlinit, în Reșița, obiective care au vizat atât cunoașterea, dar și promovarea acestuia. Întregul traseu, care s-a întins pe o durată de trei ore, s-a încheiat în Centrul Civic, acolo unde toți cei 100 de tineri, din Caraș-Severin și Republica Moldova, au întins hora mare, românească, în semnul unității tuturor.

Ziua de 18 iulie s-a încheiat cu un foc de tabără, organizat „deasupra orașului”, la stema UCM Reșița, unde voluntarii au așteptat grupurile de tineri care au avut ocazia să interacționeze cu câteva personalități ale municipiului – Mădălina Chiosa, viceprimar al Reșiței, Cristian Chioncel, profesor universitar în cadrul Centrului Universitar „Babeș-Bolyai” din Reșita; Liubița Raichici, poet și om de cultură; Cornelia Dunăreanu, director al Banat Media; Dan Liuț, director al Casei de Cultură din Bocșa și promotor al tradițiilor și obiceiurilor populare din Banatul de Munte, precum și părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret al Eparhiei. Fiecare dintre cei prezenți a transmis câte un mesaj scurt tuturor, pe diferite teme propuse și care au avut rolul de a-i încuraja în creșterea, formarea lor personală, dar și implicarea în comunitate și păstrarea valorilor și a tradițiilor moștenite din neam.

În ziua de 19 iulie au fost organizate o serie de activități de echipă, pentru tinerii atoriști, care au fost urmate de o conferință duhovnicească, susținută de părintele arhimandrit Casian Rușeți, duhovnicul Mănăstirii „Naștrea Sf. Ioan Botezătorul” din Poiana Mărului. Conferința a avut loc la Catedrala „Schimbarea la Față”, din Govândari, purtând tematica „Ce fel de creștinism trăim astăzi?”. În urma scurtei prelegeri, susținute de părintele Casian, despre creștinismul trăit al zilelor noastre și al altor timpuri, invitatul a răspuns multor întrebări adresate de către tineri și care vizau diferite curiozități ale lor despre trăirea unei vieți creștinești și despre aflarea unei căi de mijloc.

La finalul zilei de 19 iulie, toți tinerii participanți s-au aflat la Mănăstirea „Sf. Proroc Ilie Tesviteanul”, unde au participat la slujba privegherii, oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în cinstea ocrotitorului lor spiritual. Totodată, evenimentul s-a încheiat în data de 20 iulie, cu participarea atoriștilor la Sfânta Liturghie Arhierească, de asemenea la Mănăstirea ocrotită de Sfântul Proroc Ilie.

Totodată, în contextul evenimentelor aniversare, prilejuite de cei șase ani de activitate a ATOR Banatul de Munte, au fost organizate și o serie de workshop-uri, sub denumirea „Tineri voluntari pentru comunitate”, pe trei tematici diferite, care au vizat, pe de-o parte, identificarea tendințelor, a nevoilor și problemelor în lucrul cu tinerii, dar și gândirea unor modele de activități de bune practici în lucrul cu aceștia, care vor avea ca și finalitate tipărirea unei broșuri cu aceste exemple de activități care vor putea fi implementate la nivelul județului Caraș-Severin, din toamna acestui an. Workshop-u a fost organizat cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin.

MĂRTURII ALE PARTICIPANȚILOR:

„ATOR Banatul de Munte m-a învățat să iubesc, să cooperez, să rămân unit și m-a ajutat să mă apropii de Dumnezeu și mai mult decât am fost. Am învățat în aceste 3 zile cât poate nu învăț într-o lună, și asta doar cu ajutorul si voia lui Dumnezeu.
Eu cred că acest proiect a fost gândit la cote maxime de oameni minunați. Mă bucur foarte mult că am devenit voluntar. Mi-am dorit să devin voluntar în momentul în care am văzut, în tabăra noastră de la Bocșa, că voluntarii s-au implicat foarte mult și chiar și-au dorit ceva de la noi, să iasă totul bine. Mi-am dat seama că așa mă pot apropia și mai mult de Dumnezeu. Pentru mine au însemnat foarte mult aceste 3 zile, chiar dacă a fost și oboseală. Am cunoscut multe persoane, în doar 3 zile, și mi-am dat seama că locul meu chiar este aici, în ATOR BM. Am amintiri pe care nu le voi uita cu siguranță, 3 zile pline de emoții, de bucurii, experiențe. Vreau să mulțumesc în special persoanei care mi-a trimis invitația, pentru că asta a contat foarte mult pentru mine. Consider că am învățat de la fiecare voluntar câte ceva și sper ca în viitor la rândul meu, să pot să învăț și eu pe cineva”, mărturisește Angelo Ababei, din Bocșa.

„Îi sunt recunoscătoare Domnului că am putut ajunge la zilele ATOR BM și că mi-a dat șansa de-a participa la activități alături de acești tineri. În aceste trei zile m-am simțit minunat, oboseala nu o mai simțeam din pricina bucuriei pe care o avem de fiecare dată când eram alături de ceilalți voluntari. Am cunoscut oameni noi și asta mă bucură foarte mult, dar și faptul că am văzut locuri noi și am aflat multe povești. Mulțumesc pentru tot, a fost o experiență de neuitat, în care mi-am făcut multe amintiri frumoase!”, spune Corina Pintilii, din Potoc.

„Aceste 3 zile m-au învățat cât de ușor este sa îți faci prieteni, cât de multă iubire poate să aibă Dumnezu pentru noi și cum te poți bucura din cele mai mici lucruri. Chiar dacă aceste zile au fost obositoare pentru unii dintre noi, am simțit puternica fericire pe care nu am mai avut ocazia să o experimentez, în ultimul. Am învățat să am mai multă încredere în mine însămi și să fiu mai curajoasă. Am întâlnit unele dintre cele mai faine persoane și mă bucur foarte mult să fac parte ATOR BM”, povestește Miriana Nicola, din Oravița.

„Zilele ATOR BM… Un amalgam de emoții și experiențe, trăite de mine, în doar 3 zile. Mă bucur că am avut ocazia să particip la acest eveniment de neuitat. Am avut ocazia să cunosc oameni minunați, chiar și oameni din afara țării. Au fost 3 zile pline de sens, de culoare și de bucurie”, adaugă Cătălina Fiat, din Caransebeș.

„ATOR BM nu e doar ATOR BM. ATOR BM e casa fiecărui suflet implicat. De fiecare dată când plec de aici, știu că, atunci când mă întorc, găsesc tot ce am lăsat și tot ce vom mai aduce noi, în cele ce urmează. Asta am simțit că suntem zilele astea. Mă bucur că am putut ajunge, că am cunoscut și mai mulți oameni minunați și că am mai scris împreună o pagină de amintiri, în familia…noastră!”, mărturisește Ioana Condruț, din Glimboca.

„Asociația aceasta este ca a doua mea casă și o spun din toată inima. De fiecare dată când ajung aici, simt că am făcut cea mai bună alegere pe care o puteam face vreodată. Aici m-am descoperit pe mine și o parte a mea care nu credeam că există. Mă bucur că am ajuns aici și că am petrecut aceste zile cu acești tineri. Mă bucură faptul că am reușit să îmi fac prieteni noi, povestesc mereu despre ei și voi povesti în continuare din suflet despre ATOR BM”, ne spune Dana Vișan, din Oțelu Roșu.

„Pentru mine, au fost trei zile de neuitat, am legat prietenii pe care le voi păstra în inima și sufletul meu de copil. Sunt recunoscătoare că am avut ocazia de a participa la acest eveniment, a fost o experiență frumoasă și am rămas cu multe amintiri speciale și trăiri care nu se vor stinge”, concluzionează și Diana Mărgan, din Măureni.

Evenimentele dedicate aniversării celor șase ani de activitate a organizației reprezentative de tineret, a Eparhiei Banatului de Munte, au fost organizate cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Zilele Voluntarilor în Banatul de Munte

În perioada 18-20 iulie, cu ocazia împlinirii a 6 ani de activitate, Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte organizează „Zilele Voluntarilor în Banatul de Munte”.

Evenimentul aniversar va reuni, la Reșita, un număr de 70 de tineri din mai multe zone ale județului Caraș-Severin, membri ai organizației de tineret, care, timp de trei zile, vor lua parte la un program intens de activități gândite, pe de-o parte, să ofere un cadru festiv evenimentului se sărbătorire a anilor de activitate neîntreruptă, întărind legăturile dintre voluntari și conturând, pe mai departe, noi direcții de misiune, implicare în comunitate și diverse proiecte, iar, pe de altă parte, să promoveze locurile, oamenii și istoria, cu specificul său, ale municipiului de pe Bârzava.

Programul celor trei zile este alcătuit din activități cu caracter educațional, cultural, duhovnicesc și ludic, la care vor participa atât tinerii din județ, personalități din Reșița, dar și, la un moment dat, un număr de 30 de tineri din Republica Moldova, prezenți în oraș, în această perioadă, printr-un proiect distinct al Primăriei Reșița.

Astfel, din activitatea celor trei zile de sărbătoare vor face parte:

Luni, 18 iulie

• ora 16:00 – „Vânătoare de comori în Reșita”, cu participarea celor 70 de voluntari ai ATOR Banatul de Munte și a celor 30 de tineri din Republica Moldova.

• ora 20:00 – Foc de tabără, la stema „UCM Reșita”, cu participarea tuturor tinerilor prezenți la vânătoarea de comori, dar și a câtorva personalități din Municipiul Reșița, care vor transmite mesaje scurte, ca de la „oamenii Reșiței”, către tinerii prezenți.

Marți , 19 iulie

• ora 15:00 – Conferință duhovnicească, susținută de părintele arhim. Casian Rușeț, duhovnicul Mănăstirii „Naștrea Sf. Ioan Botezătorul” Poiana Mărului, conferință care va avea loc în Parcul Tricolorului.

• ora 18:00 – Participarea la slujba privegherii, în cinstea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul tinerilor din Episcopia Caransebeșului, la Mănăstirea „Sf. Ilie” din Bocșa Vasiova.

Miercuri, 20 iulie

• ora 9:00 – Participarea la Sfânta Liturghie Arhierească, de sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, la Mănăstirea „Sf. Ilie” din Bocșa Vasiova.

• ora 12:00 – picnic și socializare.

Invitația de a participa la aceste eveniment, cu caracter deschis, este adresată tuturor celor care îndrăgesc activitatea Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte și doresc să fie alături, la un moment aniversar.

Proiectul este cofinanțat de Primăria Municipiului Reșița, purtând binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Tabăra TDIS Ticvaniu Mare a oferit 5 zile de vacanță altfel copiilor din comunitate

Comunitatea din Ticvaniu Mare a găzduit a doua tabără din acest an, din cadrul programului educațional eparhial „Tabăra din Inima Satului”. Tabăra a avut loc în perioada 18-22 iunie și s-a adresat unui număr de aproximativ 60 de copii și tineri merituoși și dornici de învățare, descoperire și apropiere de Dumnezeu, provenind din toate satele comunei.

Tabăra a debutat miercuri, 15 iunie, prin oficierea unei slujbe de Te Deum, de către părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului și al proiectului TDIS, alături de părintele paroh Alexandru Bubă, de la parohia Ticvaniu Mare și părintele Ionuț Puiu, de la parohia Secășeni. De asemenea, datorită numărului mare de beneficiari din întreaga proximitate a comunei, tabăra a fost sistematizată pe două grupe distincte, în funcție de satele de proveniență a copiilor și tinerilor, participanții din Ticvaniu Mare și Cârnecea, respectiv Ticvaniu Mic și Secășeni, având programe de lucru diferite, excepție făcând momentele importante ale taberei, la care au luat aprte ambele grupe de lucru, împreună.

Zilele care au urmat au fost organizate după un program de activități intens și productiv, propus de către echipa de formatori și voluntari ai taberei, acesta incluzând atât ateliere cu un conținut teoretic, informativ, de provocare, cunoaștere, inter-cunoaștere și autocunoaștere, dar și cu un caracter spiritual, creativ și ludic. Astfel, dintre atelierele organizate în tabăra de la Ticvaniu Mare au făcut parte: Atelierul de Educație pentru viață, Atelierul de Dezvoltare personală, Atelierul de Comunicare și lucru în echipă, Atelierul de jocuri și seri tematice, Atelierul de creații artistice, precum și Atelierul de formare duhovnicească.

Cele cinci zile de vacanță petrecută altfel au reprezentat o adevărată aventură, atât pentru copilași, cât și pentru voluntari, distracția, joaca, discuțiile interactive, cântatul, voia bună, zecile de ore pline de zâmbete conturând un tablou minunat al Bucuriei, Nădejdii și Frumosului, în locul unde „s-a născut veșnicia”: satul românesc. Bineînțeles, din programul taberei nu au fost lipsite activitățile cu specific rural, unde tradițiile și datinile strămoșești au fost promovate și propuse spre cunoașterea amănunțită, lucruri ce ne aduce mai aproape de originile părinților noștri, bunicilor, strămoșilor și, implicit, de Dumnezeu și întreaga Sa creație.

Unul dintre momentele centrale și cu o însemnătate aparte pentru fiecare dintre noi a fost ziua de duminică, când toți participanții și voluntarii au participat al Sfânta Liturghie, la Biserica din satul Secășeni, unde aproape toți copilașii și tinerii s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Ultima zi de tabără a început, ca de obicei, cu rugăciunile de dimineață, urmând ca mai apoi toți participanții să pornească într-o drumeție prin satul Secășeni. Destinația și punctul final al acestei drumeții a fost fabrica de îmbuteliere a apei „Perenna”, unde toată lumea a luat parte la un tur de prezentare a fabricii. Totodată, beneficiarii de la #TDISTicvaniuMare au avut ocazia de a participa la un curs de prim-ajutor, organizat și facilitat de către 4 reprezentanți ai ISU Semenic, unde au deprins o serie de aptitudini utile în situațiile de urgență.

Clipele de final ale taberei, alături de ultimele lacrimi, s-au desfășurat la Biserica din parohia Ticvaniu Mare, unde a fost oficiată slujba de Te Deum de către părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, alături de părintele Alexandru Bubă și părintele Ionuț Puiu. Aici, părintele Mihai, cât și cei doi coordonatori ai taberei – doamna Georgiana Ciucur și George Lăpădat – au mulțumit fiecărui factor local în parte pentru implicarea, deschiderea și întreg sprijinul oferit în scopul organizării unei tabere cât mai frumoase pentru copiii și tinerii din Ticvaniu Mare și satele din proximitatea sa.

La finalul momentului, toți copiii și tinerii participanți la au primit diplome și premii, din partea organizatorilor, ca răsplată și amintire a Taberei din Inima Satului, anul 2022.

Mărturii ale echipei de organizare

„În tabăra de la Ticvani am putut vedea și simți, în cel mai autentic mod, cum Dumnezeu înmulțește Dragostea, Răbdarea și Bucuria, acolo unde omul este sincer, curat și cu inima deschisă. De aceea copiii beneficiari, echipa TDIS și organizatorii locali au trăit Bucuria la cote maxime, chiar dacă au fost 5 zile istovitoare din punct de vedere fizic” – mărturisește doamna Georgiana Ciucur, unul dintre coordonatorii TDIS Ticvaniu Mare.

„Fiind prima mea tabără ca și voluntar, nu mă așteptam la atâta iubire și bucurie din partea copiilor. Mi-a părut rău, la finalul taberei, că a venit momentul să plec acasă, dar m-a bucurat gândul că îi voi revedea pe copii anul viitor” – mărturisește Melissa Văduva

„A fost prima mea experiență ca și voluntar și pot spune că am rămas plăcut surprinsă de câtă bucurie pot aduce niște copilași cu, zâmbetele lor. În aceste 5 zile de tabără am descoperit bucuria de a fii voluntar” – ne-a spus Denisa Prisăcaru

„A fost prima mea tabără și nu îmi dau seama dacă a fost grea sau ușoară, dar a fost plină de provocări, de oameni frumoși și binecuvântați, de copii cu atâtea povești de viață. Am rămas uimită când vedeam copiii că vin și îmi povestesc singuri problemele lor, că își deschid inimile în fața mea și a celorlalți. M-am regăsit printre poveștile lor și m-am atașat de fiecare suflet de acolo. Ce m-a impresionat foarte tare a fost când o mămică m-a îmbrățișat la plecare, pentru că ,,i-am dat iubire copilului său”. Familia care ne-a ținut ,, acasă”, oamenii din jurul meu, sunt încă o lecție pe care o pun în suflet. TDIS Ticvaniu Mare 2022 a fost ceva cu adevărat mirific. Cu Dumnezeu înainte!“ – a mărturisit Ioana Condruț

„O primă tabără ca voluntară, un început de vară extraordinar!!! Am văzut copii fericiți, copii cu un viitor strălucit înainte. Mă bucur că am fost pentru ei, în aceste zile, persoana cu care puteau să râdă, să plângă și mai ales să se distreze. Experiența de voluntar este una grea, dar nu anevoioasă!” – ne recunoaște Maria Țițirigă

„În timpul celor 5 zile petrecute în tabără, copiii noștri au socializat, s-au adaptat, au găsit soluții, si-au înfrânt temerile și emoțiile, au fost stimulați și încurajați, iar prin aceasta s-au descoperit aptitudini nebănuite la unii copii, care altfel nu ar fi avut ocazia să și le demonstreze. Cred că, în final, despre acest lucru este Tabăra din Inima Satului: despre a scoate la iveală ce este mai bun din fiecare elev, voluntar, formator, coordonator sau autoritate locală. Mulțumim că și anul acesta ne-ați învățat să fim mai buni”, ne-a transmis Mihaela Sima, viceprimar al comunei Ticvaniu Mare.

Tabăra din Inima Satului Ticvaniu Mare a fost a doua tabără desfășurată în cadrul proiectului „Împreună pentru copiii noștri”, în județul Caraș-Severin. Proiectul se desfășoară cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, prin acesta fiind organizate, în perioada iunie-septembrie 2022, un număr de 16 tabere, în comunități rurale și urbane din județul Caraș-Severin, la care vor participa un număr de aproximativ 700 de copii și tineri, conduși de o echipă de 100 formatori și voluntari.

Tabăra din Inima Satului Mehadia a ajuns la final

Parohia Mehadia a găzduit prima tabără din acest an, din cadrul programului educațional eparhial „Tabăra din Inima Satului”. Tabăra a avut loc în perioada 15-19 iunie și s-a adresat unui număr de 27 de copii și tineri merituoși și dornici de învățare, descoperire și apropiere de Dumnezeu ai enoriei.

Tabăra a debutat miercuri, 15 iunie, prin oficierea unei slujbe de Te Deum, de către părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului și al proiectului TDIS, alături de părintele Ciprian Danci Zărescu, parohul din Mehadia, și părintele Bogdan Belu, coordonatorul activităților catehetice din Protopopiatul Băile Herculane.

Zilele care au urmat au fost rânduite după un program de activități intens și productiv, propus de către echipa de formatori și voluntari ai taberei, acesta incluzând atât ateliere cu un conținut teoretic, informativ, de provocare, cunoaștere, intercunoaștere și autocunoaștere, dar și cu un caracter spiritual, creativ și ludic. Astfel, dintre atelierele organizate în tabăra de la Mehadia au făcut parte: Atelierul de Educație pentru viață, Atelierul de Dezvoltare personală, Atelierul de Comunicare și lucru în echipă, Atelierul de jocuri și seri tematice, Atelierul de creații artistice, precum și Atelierul de formare duhovnicească.

Dintre cele cinci zile de vacanță altfel, petrecută în comunitatea din Mehadia, două zile de activitate au fost organizate la Pensiunea „Casa Ecologică” din Băile Herculane, acolo voluntarii TDIS Mehadia susținând atelierele propuse de către ei, pentru copii, însă au participat și la un mic schimb de experiență cu tinerii voluntarii ai taberelor pentru copii, organizate în mod constant la complexul din Băile Herculane, copiii participanți la TDIS Mehadia bucurându-se, prin prezența acestor voluntari, de mici provocări, prin parcurgerea unui traseu de aventură și a altor jocuri propuse de către aceștia.
În același timp, din programul taberei nu au lipsit nici momentele de gustare și conectare a tuturor cu natura, creația lui Dumnezeu, participanții și voluntarii taberei din Mehadia organizând o scurtă drumeție până la Cascada Bobot, acolo unde, la orele serii, au citit și rugăciunile de seară.

Ultima zi a taberei a fost însemnată de participarea tuturor la Sfânta Liturghie, în biserica din Mehadia, acolo unde Însuși Hristos a desăvârșit unitatea și prietenia ce s-au sudat între copii și tineri, mai mari sau mai mici. La finalul zilei, după o serie de ultime activități derulate în tabăra TDIS Mehadia 2022, cu toții s-au reîntors în biserică, pentru a se despărți de tabără în același mod în care au și întâmpinat-o: mulțumindu-I lui Dumnezeu pentru ea. După oficierea slujbei de mulțumire, alături de cei doi preoți implicați, părintele Mihai Ciucur, alături de Anita Radics, coordonatorul rețelei de voluntari TDIS, au înmânat tricouri de voluntari ai proiectului domnului primar al Comunei Mehadia, Grigore Bardac, doamnei director adjunct a Liceului Tehnologic „Nicolae Stoica de Hațeg” din Mehadia, precum și doamnei consilier a Primăriei Mehadia, Dana Oprescu, precum și părintelui paroh, Ciprian Danci Zărescu, mulțumind fiecăruia în parte pentru implicarea, deschiderea și întreg sprijinul oferit în scopul organizării unei tabere cât mai frumoase pentru copiii și tinerii Mehadiei.

La finalul momentului, toți copiii și tinerii participanți la au primit diplome și premii, din partea organizatorilor, ca răsplată și amintire a Taberei din Inima Satului, 2022.

MĂRTURII ALE ECHIPEI DE VOLUNTARI

„A fost o tabără specială și am avut nevoie să fie astfel, pentru că ne-a motivat și ne-a oferit resursele lăuntrice necesare ca să trecem, de acum, prin toată vara și toate taberele care ne mai așteaptă. Am cunoscut oameni minunați, calzi, care au fost dispuși să ne ajute cu tot ce aveam nevoie, în orice moment, iar, cât timp am petrecut la Mehadia, părintele paroh a fost cel mai bun prieten al nostru. În ceea ce-i privește pe copiii taberei, ne-a fascinat sensibilitatea pe care parcă nu voiau nicidecum să ne-o arate, în primele zile. Însă, o dată ce am reușit să ajungem la ea, suntem convinși că am și reușit ca, de acum, să facem parte din ea. Tabăra a atins inima comunității, iar lucrul acesta nu ne lasă de înțeles, decât că Hristos a fost în vizită pe acolo, în aceste zile”, mărturisește Anita Radics, coordonatoarea voluntarilor.

„Oboseală, drumurile multe de acasă, până la Mehadia, odihna pe care o așteptam ca pe o gură de aer – sunt doar câteva din jertfa și dragostea voluntarilor pentru această tabără. Toate acestea, pe lângă momentele frumoase, pe lângă zâmbetele zilnice și îmbrățișările călduroase, au alcătuit TDIS Mehadia. Deja îmi e dor de întâlnirile la rugăciune și de zâmbetele copiilor! Acum e momentul să spunem „noapte bună, TDIS Mehadia”, dar cu siguranță așteptăm să-ți spunem din nou „bună dimineața”, povestește Iohana Bubă, voluntar TDIS Mehadia.

„A fost o tabără extraordinară, cu niște copii și voluntari minunați. 2022 fiind primul meu an ca și voluntar în TDIS, mi-a fost frică de faptul că nu voi fi de prea mare ajutor și voi încurca mai mult lucrurile, dar voluntarii de acolo m-au ajutat să trec peste această teamă, să îmi găsesc locul și să fiu responsabil. Am întâlnit niște copii talentați, copii pe care înainte îi simțeam mai reci cu cei din jur și nu îmi vine să cred că vorbesc de aceiași copii din Mehadia. Mi-a plăcut această tabăra și abia aștept sa ne revedem cu bine și la anul”, mărturisește Cosmin Șerban, voluntar TDIS, din Mehadia.

Tabăra din Inima Satului Mehadia a fost prima tabără desfășurată în cadrul proiectului „Împreună pentru copiii noștri”, în județul Caraș-Severin. Proiectul se desfășoară cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, prin acesta fiind organizate, în perioada iunie-septembrie 2022, un număr de 16 tabere, în comunități rurale și urbane din județul Caraș-Severin, la care vor participa un număr de aproximativ 700 de copii și tineri, conduși de o echipă de 100 formatori și voluntari.

Activități cu tinerii și copiii, în Protopopiatele Caransebeș și Băile Herculane

La nivelul Protopopiatelor Caransebeș și Băile Herculane, au avut loc miercuri 8 iunie 2022, mai multe activități catehetice și socio-educative la care au participat aproximativ 80 de copii și tineri din mai multe parohii din proximitatea orașului Caransebeș și de pe Valea Cernei.

Întâlnirile cu tinerii, desfășurate în patru localități diferite, se înscriu în strategia Departamentului de tineret ale eparhiei de dinamizare a activităților catehetice în zona Protopopiatelor Caransebeș și Băile Herculane și au fost organziate cu sprijinul voluntarilor de la ATOR Banatul de Munte.

O primă întâlnire a avut loc la Obreja, acolo unde, sub coordonarea părintelui Mihai Ciucur, copii și tineri din parohiile Iaz, Obreja și Glimboca au luat parte la o serie de activități catehetice, educative și recreative, organizate în cadrul proiectului „Măsuri integrate pe teritoriul GAL Țara Gugulanilor”, proiect finanțat prin programul POCU. Beneficiarii proiectului din parohiile amintite au luat parte la un moment de rugăciune alături de părintele Mihai Ciucur și de părintele Ovidiu Tinca de la parohia gazdă, după care au participat la două ateliere cu caracter duhvonicesc susținute de voluntarii din cadrul proiectului Împreună pentru copiii noștri. Dialogul duhovnicesc a fost urmat de o serie de jocuri și activități socio-educative, la finalul cărora toți copiii prezenți au primit pungi cu dulciuri din partea Episcopiei Caransebeșului.

Pe Valea Cernei, în parohia Bârza, voluntarii ATOR Banatul de Munte, au susținut un atelier de creație artistică și formare duhovnicească pentru copiii din clasele primare de la școala din localitate. Întâlnirea a fost organizată de către părintele paroh Bogdan Belu și a constituit atât un prilej de conectare a copiilor cu activitățile derulate la nivel eparhial, cât și de practică pentru atoriștii coordonați de tânăra Anamaria Iovu, voluntară în cadrul programului TDIS.

O altă întâlnire cu tinerii s-a desfășurat, în aceeași zi, în sala de ședințe a Protopopiatului Băile Herculane, care a găzduit o activitate catehetică la care au luat parte adolescenți și liceeni din orașul stațiune și localitățile învecinate. Activitatea a fost moderată de Anita Radics – președintele ATOR Banatul de Munte, iar atelierul pe teme duhovnicești a fost susținut de către teologul Daniel Nap și echipa de voluntari de la Atelierul de Formare Duhovnicească din cadrul programului TDIS. Elevii au fost însoțiți de doamna Georgeta Telehoi, dascăl de religie la liceul din Băile Herculane, un partener constant al activităților pe care Departamentul nostru de tineret le desfășoară în zona Văii Cernei.

La ceas de seară, biserica parohială din Mehadia, a găzduit o întâlnire la care au fost prezenți copiii care vor lua parte la Tabăra din Inima Satului Mehadia, în perioada 15-19 iunie 2022, alături de părinții acestora. La întâlnirea organizată de către părintele paroh Ciprian Danci, a fost prezentă, în calitate de delegat al Departamentului de Tineret al eparhiei, Anita Radics, cea care a prezentat programul taberei din localitate și a înmânat tricourile personalizate copiilor participanți. La activitatea de la Mehadia, care a marcat debutul în teren al programului Împreună pentru copiii noștri 2022, au fost prezenți și voluntari din comunitatea gazdă, precum și membri ai filialei ATOR Valea Cernei.

Toate activitățile s-au desfășurat cu binecuvânarea și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Lucian, episcopul Caransebeșului și au fost organizate cu sprijinul preoților parohi și a tinerilor voluntari de la ATOR Banatul de Munte.

Activități socio-educaționale pentru copiii și tinerii din Comuna Băuțar

Joi, 2 iunie 2022, la praznicul Înălțării Domnului, la ceas de seară, au debutat primele activități socio-educaționale pentru copii și tineri organizate de Episcopia Caransebeșului în comuna Băuțar, în cadrul proiectului „Măsuri integrate pe teritoriul GAL Țara Gugulanilor”.

În cadrul evenimentului festiv de deschidere a acestor activități, cei 25 de copii și tineri cu vârste între 7 și 17 ani de pe raza comunei – beneficiari ai proiectului – au participat la o slujbă de Te Deum, săvârșită în biserica parohiei Băuțarul Inferior de către un sobor de preoți condus de părintele Mihai Ciucur, inspector eparhial în cadrul Departamentului de Tineret al eparhiei.

Au fost prezenți, de asemenea, părinții copiilor, preoții din cele trei parohii partenere, respectiv: părintele Trandafir Silvășan de la parohia gazdă, părintele Vidu Vasiloni de la parohia Băuțarul Superior și părintele Adrian Socaci de la parohia Bucova, alături de reprezentanți ai școlii și ai Primăriei Băuțar.

La finalul slujbei, delegatul Centrului eparhial a prezentat celor prezenți obiectivele proiectului și activitățile la care vor participa copiii și părinții acestora și a mulțumit factorilor locali implicați în organizarea acestor activități: parohiile, școala și autoritățile locale din comună.

„Este cea de-a patra comună din zona Protopopiatului Caransebeș în care demarăm activități de acest fel oferite copiilor și tinerilor în cadrul proiectului nostru în decurs de mai puțin de un an, lucru care ne bucură în mod deosebit și ne oferă perspective frumoase de dezvoltare a activităților catehetice și misionare din această zonă a eparhiei noastre. Astfel, după comuntele Constantin Daicoviciu, Marga și Turnu Ruieni, am ajuns, iată, în comuna Băuțar, numărul beneficiarilor serviciilor socio-educaționale oferite în cadrul acestui proiect fiind de peste 90 de copii cu vârste între 7 și 18 ani”, a subliniat părintele Mihai Ciucur, cel care a ținut, de asemenea, să sublinieze colaborarea foarte bună cu autoritățile locale, școala și parohiile din zonă.

În continuarea întâlnirii, au avut loc primele activități de cunoaștere cu copiii beneficiari, iar tinerii voluntari din cadrul proiectului, alături de Georgiana Ciucur – expert consiliere în cadrul proiectului – au organizat o sesiune de jocuri și activități de divertisment. La final, toți copiii prezenți au primit pungi cu dulciuri din partea Episcopiei Caransebeșului și s-au stabilit detaliile organizatorice ale următoarelor întâlniri.

Cei 25 de copii înscriși în proiect, proveniți din toate cele 3 sate ale comunei – Băuțar, Bucova și Cornișoru – vor participa la ateliere de educație pentru viață, dezvoltare personală, lucru în echipă, jocuri, ateliere artistice și, desigur, la activități cu caracter duhovnicesc, așa cum sunt prevăzute în cadrul proiectului implementat în cadrul Centrului de Tineret Zăgujeni la nivelul GAL Țara Gugulanilor. De asemenea, copiii din localitate vor beneficia de o tabără care va fi organizată în comunitatea lor, în perioada 11-15 iulie 2022.

Scopul serviciilor oferite în cadrul centrului este prevenirea abandonului şi instituţionalizării copiilor, prin asigurarea unei mese pe zi și a unor activităţi de îngrijire, educaţie, recreere–socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă, orientare şcolară, cât şi a unor activităţi de sprijin, consiliere şi educare pentru părinţii sau reprezentanţii legali, precum şi pentru alte persoane care au în îngrijire copii.

Grupul țintă este compus din minim 106 copii și tineri cu vârste între 7 și 18 ani proveniți din localitățile de pe raza GAL Țara Gugulanilor, aflați în risc de excluziune socială, aceștia urmând să beneficieze de servicii sociale individualizate în vederea integrării sociale și dobândirii aptitudinilor de viață independentă.

Activitățile din cadrul proiectului se derulează cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, în cadrul unui program social implementat de Episcopia Caransebeșului, în calitate de partener prim, în proiectul „Măsuri integrate pe teritoriul GAL Țara Gugulanilor”, proiect finanțat prin programul POCU, cod SMIS: 139388.

Noul sediu al ATOR Banatul de Munte a fost inaugurat la Reșița

Miercuri, 1 iunie, la odovania Praznicului Învierii Domnului și de Ziua Internațională a Copilului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a sfințit noul sediu al Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte.

Evenimentul a avut loc la Reșița, în cartierul Muncitoresc al orașului, reunind zeci de tineri, membri ai organizației reprezentative de tineret a Eparhiei Caransebeșului, din mai multe zone ale județului. Totodată, la acest moment festiv a fost prezent și primarul municipiului Reșița, Ioan Popa, alături de alți reprezentanți ai autorităților locale și județene, precum și ai Centrului Universitar „Babeș-Bolyai” din Reșita, ai câtorva licee din oraș, dar și ai Inspectoratelor Județene: Școlar, de Poliție și Jandarmerie care, cu toții, de-a lungul timpului, au fost parteneri ai diverselor proiecte educaționale și umanitare organizate de către ATOR Banatul de Munte.

În același timp, noua clădire dăruită asociației de tineret din Episcopia Caransebeșului va servi atât ca sediu pentru toți membrii acesteia, din întreg județul, dar și ca viitor centru de tineret, închinat Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, unde, din toamna acestui an, se va porni o frumoasă lucrare a Bisericii, dedicată copiilor și tinerilor din municipiul Reșița.

După 6 ani de activitate în întreg județul Caraș-Severin, o lucrare a cărei beneficiari au fost de la copii, până la persoane vârstnice din toate zonele eparhiei, Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte a primit o casă a sa, care de acum va servi ca loc al nașterii, pregătirii și desfășurării tuturor activităților umanitare, catehetice, educaționale și culturale pe care tinerii atoriști le vor gândi și derula.

„Este o șansă foarte mare pentru noi să primim acest spațiu, prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Lucian, dar și colaborarea Parohiei <<Adormirea Maicii Domnului>> din Reșița, pentru că noi venind aici, în această parte a orașului, întreaga noastră lucrare se poate dezvolta și poate implica și mai mult tineri și copii din municipiu. Este o nouă etapă, cu adevărat, în viața asociației noastre și suntem conștienți de faptul că, o dată cu această nouă etapă, responsabilitățile noastre se înmulțesc, dar și răspunderea, în primul rând în fața lui Hristos, pentru ceea ce am făcut și vom face, pentru cei mai mici din Biserica Banatului de Munte, pentru a-i aduce sau a-i întoarce către Dumnezeu. Suntem conștienți că lucrăm și că vom lucra întotdeauna cu suflete, această cea mai fragilă alcătuire din firea omului. Astfel, deschiderea Casei ATOR Banatul de Munte, în Reșita, nu este decât o încurajare și o întărire a organizației și activităților noastre, iar conștiința scopului nostru, acum, poate mai mult ca oricând, trebuie să rămână neadormită”, mărturisește Anita Radics, președintele Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte.

În finalul evenimentului, reprezentanți ai autorităților și instituțiilor prezente au transmis mesaje de felicitare, încurajare și susținere tinerilor, cu ocazia inaugurării acestui sediu și centru de tineret, care presupune aducerea de noi oportunități educaționale și de voluntariat, în orașul Reșița. După acest moment, Preasfințitul Părinte Lucian a oferit diplome și distincții ostenitorilor care au sprijinit renovarea și înfrumusețarea clădirii sediului ATOR Banatul de Munte, iar tinerilor prezenți ai organizației le-a oferit daruri cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, în timp ce aceștia au intonat cântece religioase și patriotice, în cinstea sărbătoririi Zilei Eroilor.

În perioada care urmează, Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte va organiza mai multe activități și sesiuni de formare, în noul sediu al acesteia, dedicate voluntarilor înscriși în programul „Tabăra din Inima Satului”, respectiv „Tabăra din Inima Familiei”, urmând ca, din toamna acestui an, Centrul de Tineret „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” să își deschidă porțile pentru a primi noi copii și tineri, din comunitatea reșițeană, la activitățile care vor fi gândite și implementate cu și pentru aceștia.

„Tineri în Biserică” – 10 ani de cuvinte nerisipte și misiuni îndeplinte, în Eparhia Caransebeșului

„Nu putem face lucruri uriașe, ci putem face lucruri mici, dar cu iubire uriașă – sunt cuvintele Maicii Tereza care, în urmă cu 10 ani, în toamna anului 2012, au fost motto-ul sub care porneam la drum în importanta lucrarea misionară cu copiii și tinerii din Episcopia Caransebeșului, cu binecuvântarea și sub îndrumarea unui ierarh tânăr și dinamic – Preasfințitul Părinte Lucian –, cel care a fost făcut din pastorația tinerilor o prioritate în eparhia pe care o păstorește.

La 10 ani distanță de la demararea programului cadru al Departamentului de Tineret al eparhiei noastre – „Tineri în Biserică”, ne bucurăm astăzi de o lucrare misionară cu tânăra generație articulată sub forma unor structuri eparhiale care au în centrul lor construirea unei relații personale a copilului și tânărului cu Hristos și cu învățătura de credință a Bisericii noastre:
• Biroul de catehizare a tineretului – prin intermediul căruia se implementează programele catehetice ale Patriarhiei Române.
• O rețea de centre catehetice și de tineret la nivelul parohiilor – prin intermediul cărora copiii participă la activități catehetice, cultural-artistice și educaționale, coordonați de preoți, profesori și voluntari.
• ATOR Banatul de Munte – organizația de tineret a eparhiei noastre, formată din tineri entuziaști, care derulează numeroase programe de voluntariat cu caracter social-filantropic, misionar-catehetic și educațional.

Toate acestea s-au concretizat în zeci de tabere educaționale și de creație, activități catehetice, pelerinaje, procesiuni, concursuri, reuniuni tematice, activități sociale și de voluntariat, campanii umanitare, cursuri și traininguri, la care au participat atât copiii și tinerii beneficiari, cât și preoții, profesorii și voluntarii îndrumători. Scopul final însă al tuturor acestor demersuri a fost și rămâne facilitarea drumului către Hristos și întâlnirea tainică, la ceas de Liturghie, între Biserică și tinerele sale vlăstare.

Convinși fiind că mai avem multe de învățat și de împlinit în nobila misiune de semănare a Cuvântului în sufletele copiilor și tinerilor noștri, începând din acest an, la nivel eparhial, am demarat implementarea unei noi strategii de lucru cu copiii și tinerii, bazată pe implicarea activă a tuturor factorilor implicați în creșterea și formarea tinerei generații: familia, școala, comunitatea și societatea civilă, toate strâns grupate în jurul învățăturii de credință a Bisericii noastre.

În acest context, Împreună pentru copiii noștri, nu este doar titlul mobilizator al viziunii strategice pe care ne-o propunem pentru viitor, ci este un imperativ pe care noi, pe baza experienței și a interacțiunii cu factorii implicați, îl vedem concretizat prin:
Înființarea de noi centre catehetice și de tineret în toate centrele de comună și orașele din eparhia noastră
Oferirea de traininguri și cursuri de formare și perfecționare în lucrul cu tinerii pentru preoții, profesorii și voluntarii implicați în pastorația tinerei generații.
Crearea uni grup de cateheți la nivel eparhial și oferirea de resurse catehetice inovative, care să prezinte învățătura de credință a Bisericii noastre într-o manieră dinamică, atractivă și adecvată vremurilor noastre.
Dezvoltarea și extinderea programelor socio-educaționale implementate prin ATOR Banatul de Munte, inclusiv prin accesarea de fonduri nerambursabile
Implementarea conceptului de tabere TDIS la nivelul tuturor comunităților locale din eparhia noastră, ca instrument de întărire și consolidare a nucleelor de copii și tineri din parohii.

Atenți la toate aceste aspecte de ordin organizatoric, dar centrați în primul rând pe oferirea de modele de viață autentică în Hristos pentru copiii noștri, ne continuăm slujirea misionară cu multă nădejde la Dumnezeu și cu recunoștință față de ierarhul nostru, față de toți slujitorii sfintelor altare și față de toți oamenii de bine care susțin misiunea importantă pe care Departamentului de tineret al eparhiei noastre și-a asumat-o și dorește să o ducă mai departe. Un cuvânt special de mulțumire se cuvine partenerilor noștri de la Institutul Orthopraxis Alba Iulia, cei alături de care ne-am propus să construim această strategie misionară la nivel eparhial și cărora le suntem recunoscători pentru osteneala plină de însuflețire cu care au răspuns chemării noastre.

Iar acest training, este un prim pas în sensul celor de mai sus, un dar pe care eparhia noastră îl face slujitorilor ei, un îndemn, o chemare și o invitație la a sluji și pe mai departe, cu timp și fără de timp în aceste vremuri, în care „secerișul este mult, dar lucrătorii sunt puțini” (Luca 10, 2). Să rugăm, deci, pe Domnul secerișului să scoată lucrători la secerișul Său!


Pr. Mihai Cătălin CIUCUR
Coordonatorul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului

(Mesaj transmis în cadrul trainingului catehetic, „Cuvinte nerisipite și misiuni îndeplinite”, desfășurat la Caransebeș în data de 24 mai 2022).

Training dedicat dezvoltării lucrării cu tinerii și copiii, în Episcopia Caransebeșului

Marți, 24 mai, la Caransebeș a fost organizat primul training catehetic, intitulat „Cuvinte nerisipite, misiuni îndeplinite”, dedicat pregătirii și formării preoților coordonatori ai centrelor catehetice și de tineret din Eparhia Banatului de Munte, în vederea înțelegerii și apropierii mai eficiente de tânăra generație din zilele noastre.

Programul de formare a reunit un număr de 42 de preoți din Protopopiatele Caransebeș, Reșița, Moldova Nouă și Băile Herculane, care sunt implicați în structura activității cu tinerii și copiii a Bisericii din Caraș-Severin. Trainingul a fost susținut de către Bianca Elena Matei, psihotraumatolog și director executiv al Centrului educațional „Orthopraxis” din Alba Iulia, alături de Dana Bates, inițiatorul Fundației „Noi Orizonturi” din Cluj-Napoca, o fundație care a dobândit o experiență de peste 20 de ani în domeniul educației nonformale cu tinerii, copiii și adulții din România și de peste hotare.

Organizat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, prin Departamentul misionar și de activități cu tineretul, programul trainingului a inclus, inițial, o parte de prezentare a scopului trainingului, urmată de un exercițiu de autocunoaștere și intercunoaștere a preoților participanți. Ulterior, preoții au fost invitați să ia parte la un alt exercițiu important, care a vizat identificarea problemelor referitoare la credincioși – copii, tineri și adulți – din parohia fiecăruia dintre cei prezenți, menționând posibilele cauze, dar și unde ar putea duce problemele, dacă acestea nu vor fi rezolvate. În același timp, participanții la training au propus și o serie de soluții la problemele identificate, fiecare caz fiind discutat, în cele din urmă, cu formatorul și coordonatorul trainingului, pentru a oferi sprijin și sfat specializat.

Acest training fiind organizat în folosul apropierii și înțelegerii mai bune a copiilor și tinerilor din parohii, de către preoții lor, una dintre cele mai importante îndemnuri și sarcini pe care aceștia le-au primit, de la coordonatorul trainingului, a fost ca fiecare dintre cei prezenți să gândească un plan de activitate, dedicat copiilor, tinerilor, dar și părinților acestora, pe o perioadă de 7 luni, până la finele acestui an civil.

Trainingul catehetic „Cuvinte nerisipite, misiuni îndeplinite” face parte din strategia misiunii Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, de intensificare a activității Bisericii cu tinerii și copiii de la nivelul fiecărei parohii. Acest training este primul dintr-o serie de mai multe formări care vor fi desfășurate, în Eparhia Banatului de Munte, în scopul pregătirii preoților tineri, a teologilor și tinerilor voluntari în lucrarea și catehizarea copiilor și a tinerilor, dar și în folosul pregătirii mai temeinice a preoților cu experiență, care manifestă în mod deschis dorința de a rămâne conectați cu schimbările, nevoile și dorințele tinerelor generații, atât din parohiile rurale, cât și din parohiile urbane.