Bucurie și emoție la „Școala Sufletului”, în Duminica Rusaliilor

Marele praznic al Pogorârii Sfântului Duh a prilejuit, încă o dată, momente emoționante, cu multă încărcătură duhovnicească și bucurie sfântă în biserica ocrotită de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Moniom.

Astfel, pe lângă bucuria praznicului, care marchiază venierea în lume a Mângâietorului, zecile de copii, beneficiari ai programului educațional „Școala Sufletului”, desfășurat de Centrul de Tineret Moniom, au participat la festivitatea de final an catehetic, organizată la sfârșitul Vecerniei plecării genunchilor, săvârșită imediat după otpustul Sfintei Liturghii.

În prealabil, cu toții au participat, purtând tricoul ”Școlii Sufletului” și veșminte tradiționale, la Sfânta Liturghie și s-au împărtășit cu Trupul și Sângele lui Hristos, la momentul potrivit, după cuvântul de învățătură al părintelui paroh. Festivitatea de premiere a fost precedată de un program artistic susținut de către corul „Pui de Cer”, format din copiii de la Centrul de Tineret Moniom, precum și de către Corul ”Laude”, format din mame ale copiilor și voluntari ai centrului. Momentele artistice găzduite de soleea bisericii de la Moniom și pregătite cu multă însuflețire de Georgiana Ciucur, au încântat numeroasa asistență prezentă, atât din localitate, dar, mai ales din municipiul Reșița.

„În biserica din Moniom se cântă în familie, pentru că nu cântă doar copiii, ci cântă și frații lor mai mici sau mari mari, cântă și mamele lor, cântă și colegii de la școală și colegii de la centru. Astfel, în micuța noastră comunitate, cu voia lui Dumnezeu, am reușit ca, prin muzică și rugăciune, să unim generațiile, să creaăm un duh de comunine în familie și între familiile care sunt parte integrantă a bisericii noastre”,a subliniat parohul de la Moniom, părintele Mihai Ciucur.

Recitalul de pricesne al celor două coruri a fost urmat de festiviatea de premere a tuturor celor 40 de copii, cu vârste între 5 și 13 ani, care au primit Certificate de absolvire a programului educațional „Școal Sufletului”, precum și dulciuri și jucării. Copiii care s-au evidențiat la activitățile de pe parcursul ultimul an catehetic (septembrie 2020 – iunie 2021) au primit Diplome de merit, iar cei cu rezultate cu totul remarcabile au primit Diplome de excelență și cărți din partea Centrului de tineret Moniom. De asemenea, cei mai noi membri ai Școlii Sufletului au primit tricouri personalizate cu însemnele prorgramului.

„Suntem foarte bucuroși că, la finele acestui an școlar, avem mai mulți copii decât la începutul acestuia, lucru pentru care suntem recunoscători lui Dumnezeu și părinților care și-au îndrumat copiii către noi. Am început anul cu 30 de copii și terminăm cu 40 de mici absolvenți de Școala Sufletului, cee ce arată, indiscutabil, că munca noastră nu este în zadar și că progrmaul nostru catethetic educațional a crescut foarte mult în calitate pe parcursul ultimului an”, a mai precizat coordonatoul centrului de tineret de la Moniom.

Festivitatea a fost urmată de o agapă frățească, organizată de către părinți, care a reunit în curtea bisericii părinți, voluntari și copiii deopotrivă, într-o atmofesră de sărbătoare și de bucurie generală.

„Doresc să adresez un cuvânt de recunoștință voluntarilor noștri, cei care au fost parte integrantă din acest concept educațional propus de centrul nostru, părinților copiilor, pentru perseverență și conlucrare și, de asemenea, doresc să felicit întreaga comuniate parohială de la Moniom pentru sprijinul acordat în importanta misiune educațională și socială pe care o desfășurăm în această frumoasă așezare de la marginea municipiului Reșița”, a concluzionat părintele Mihai Ciucur.

Sărbătarea Rusaliilor din acest an a fost completată de prezența la biserică în număr mare a credincioșilor, cea mai mare parte din ei îmbrăcând veșmintele tradiționale de sărbătoate, specifice marilor evenimente din viața satului.

Sesiuni de formare a voluntarilor TDIS, în Episcopia Caransebeșului

În această perioadă, au avut loc mai multe sesiuni de formare a voluntarilor care vor participa la prorgramul eparhial „Împreună pentru copiii noștri”, derulate de către Departamentul de Tineret al Episcopiei Caransebeșului.

Este vorba de o rețea de aproximativ 90 de tineri voluntari – membri ai ATOR Banatul de Munte, care vor desfășura atelire educaționale, cultural-artistice și cu caracter duhovnicesc în vara acestui an în cadrul tradționalelor tabere în comunitate, intitulate „Tabăra din Inima Satului” (pentru localitățile rurale) și „Tabăra din Inima Familiei” (pentru orașe).

Sesiunile de formare, organizate cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, au avut loc pe parcursul mai multor săptpămâni, desfășurându-se atât în format fizic – la Centrul de Tineret Moniom și la Centrul de Tineret „Sf. Ier. Nicolae”, Măureni – dar și online, cu ajutorul platformelor de comunicare. Atelierele de formare s-au desfășurat separat, pentru fiecare atelier în parte, sub coordonarea formatorilor și asistenților de formare care au dobândit experiență în anii anteriori. „Lucrătorii de tineret care activează în cadrul Departamentului nostru de tineret, alături de alți formatori voluntari cu experiență, au gândit și desfășurat formările pentru fiecare atelier în parte sub forma a 3-5 module, desfășurate atât fizic, cât și online, reușind astfel să asigure atât livrarea informațiilor și a tehnicilor de lucru din conceptul TDIS, cât și repartizarea sarcinilor și împărțirea voluntarilor pe tabere”, a precizat părintele Mihai Ciucur, coordonatorul programului.

Astfel, Centrul de Tineret Moniom a găzduit sesiunile de lucru pentru atelierele de jocuri, concursuri și seri tematice (desfășurate la sfârșitul lunii mai), pe cele de la atelierele de Dezvoltare personală, comunicare și lucru în echipă (desfășurate în data de 5 iunie), precum și formarea pentru atelierul de dezvoltare personală (desfășurată sîmbătă 12 iunie 2021).

La nou înființatul centru de tineret de la Măureni au avut loc sesiunile de formare a voluntarilor de la atelierele artistice și la cele duhovnicești, activități care au avut loc la sfârșitul săptămânii trecute.

Toate activitățile de formare au debutat prin slujbe de binecuvântare oficiate de către coordonatorii celor două centre de tineret, iar în cadrul întâlnirilor formatorii au înmânat tricourile de voluntari membrilor echipei fiecărui atelier în parte.

Prezentă la atelierul de Educație pentru viață desfășurat la Moniom, Alexandra Nadanne – coordonatore a două centre de consiliere și sprijin din capitală și unul dintre fondatorii programului TDIS – a mărturisti că „reîntâlnirea cu formatorii și voluntarii TDIS a fost o mare bucurie”, subliniind, de asemenea, faptul că ”atelierele de educație pentru viață vor fi un sprijin concret pentru sute de adolescenți și tineri din taberele organizate și în acest an în județul Caraș-Severin”.

În cadrul progrmamului catehetic „Împreună pentru copiii noștri”, cu binecuvântarea chiriarhului locului și cu sprijinul partenerilor locali (autorități locale, școli și parohii), în perioada 26 iunie – 10 septembrie 2021 se vor desfășura 12 tabere educaționale în 10 comune și 2 orașe din județul Caraș-Severin, la care vor participa aproximativ 470 de copii și tineri cu vârste între 6 și 18 ani din peste 20 de parohii de pe întreg cuprinsul Episcopiei Caransebeșului.

Duminica părinților și copiilor, la Moniom

Duminică, 6 iunie 2021, comunitatea de credincioși de toate vârstele creată în jurul bisericii și al Centrului de tineret Moniom a marcat într-un mod festiv Duminica părinților și copiilor, printr-o serie de activități duhovnicești și cu caracter educativ, menite să ofere membrilor ei contexte de socializare și împărtășire de experiențe, opinii și trăiri.

În centrul acestor preocupări ale frumoasei comunități formată în jurul bisericii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil din micuța localitate de la marginea Reșiței, a fost, desigur, Sfânta Liturghie, ce a reunit un număr mare de familii care frecventează în mod regulat atât sfintele slujbe cât și activitățile derulate la centrul de tineret din Moniom. La finalul slujbei, după cuvântul preotului paroh, două familii din comunitate, au primit distincția de „Familie creștină model” însoțită de daruri constând în cărți și cd-uri cu conținut duhovnicesc. Este vorba de familia Crîsta Cristian și Mirela din Moniom și de familia Mărioara Niroda din Reșița, care au primit această distincție „pentru promovarea valorilor familiei, credinței și moralei creștine, prin exemplul personal al părinților și printr-o educație aleasă oferită fiicelor lor”.

„Am oferit această distincție celei mai vechi și mai statornice familii cu copii din Moniom (familia Crîsta, cu cele trei fiice ale lor), pe de o parte și, pe de altă parte unei familii în cadrul căreia mama, deși văduvă, își crește și educă într-un chip desăvărșit cele două fiice ale sale. Motivul principal pentru care am evidențiat aceste două familii este acela de a oferi un exemplu practic, din comunitate, și pentru alte familii, despre felul în care, în ciuda tuturor dificultăților și provocărilor, poți fi și în pas cu vremurile, dar să rămâi cu Hristos și al lui Hritstos”, a subliniat părintele Mihai Ciucur, parohul de la Moniom.

De asemenea, la finalul slujbei, copiii înscriși la programul educațional Școala Sufletului au primit daruri constând în dulciuri din partea doamnelor de la Clubul Lions Onix Reșița, parteneri tradiționali ai programelor sociale derulate de Centrul de Tineret Moniom și ATOR Banatul de Munte.

A urmat obișnuita agapă frățească, desfășurată în aer liber, în curtea centrului de tineret, moment care a reunit câteva zeci de copii și părinți atât din sat, dar, mai ales din municipiul Reșița. „Organizăm periodic aceste contexte de socializare, în care membrii comunității noastre iau masa împreună la finalul Sfintei Liturghii, acesta fiind un excelent prilej de intercunoaștere și de întărire a relațiilor dintre credincioșii de toate vârstele care sunt parte activă a lucrării noastre misionare”, a mai adăugat părintele Mihai Ciucur.

În continuarea zilei, părinții din comunitate au participat la un atelier în cadrul căruia părintele paroh a lecturat mai multe pasaje relevante din îndemnurile Sfântului Ioan Gură de Aur adresate părinților, iar în a doua parte s-a purtat o dezbatere pe o temă foarte actuală și de interes. „În contextul propagandei tot mai accentuate pe care minoritatea lgbt o duce în spațiul virtual și chiar în mediile școlare, am organizat această dezbatere, ca pe un prilej de a discuta deschis, argumentat și în duh creștinesc despre această chestiune care tinde să devină un pericol la adresa integrității copiilor noștri. Scopul acestei întâlniri a fost acela de a găsi calea de mijloc și în duhul creștinesc al iubirii aproapelui, în care Biserica condamnă păcatul, iar nu pe păcătos. Deși este un subiect delicat, l-am abordat cu multă sinceritate și cordialitate, pentru că este important pentru noi, ca și părinți, să putem oferi răspunsul și îndrumarea corectă într-o astfel de problemă atât de sensibilă, dar atât de actuală”, a mărturisit coordonatorul întâlnirii. A fost o dezabare vie, folositoare, pe un ton prietenesc, în care cu toții au avut de învățat.

O dezbatere similară au avut și copiii de la Școala Sufletului cu o zi înainte, în cadrul întâlnirii săptămânale, care s-a desfășurat în aer liber, în cadrul natural superb oferit de proximitatea Moniomului.

„Părinte, de ce a creat Dumnezeu spinii?”, întreabă Mara, o fetiță de 7 ani, de la Școala Sufletului.
„Din iubire față de trandafiri, copilă dragă. Pentru că știa că, dacă nu ar fi dat trandafirii în grija spinilor, oamenii răi le-ar fi rupt mult prea ușor petalele…”

Trandafirii sunt ei, copiii pe care Dumnezeu i-a trimis în dar părinților lor. „Oamenii răi” sunt patimile, ispitele și pericolele care îi pândesc pe copii la tot pasul. Iar spinii…aceia poate că suntem noi, părinții creștini, poate ultimul bastion al normalității într-o lume bulversată și tot mai întunecată.

Autor: pr. Mihai Ciucur

Parteneriate educaționale pentru copiii județului Caraș-Severin

În cadrul proiectului educațional „Împreună pentru copiii noștri”, derulat de Departamentul de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, în această perioadă au avut loc semnarea protocoalelor de colaborare și vizitele în teren în cele 12 localități care vor găzdui tabere în vara acestui an.

Este vorba de programul de tabere Tabăra din Inima Satului (TDIS) – desfășurat în mediul rural și de Tabăra din Inima Familiei, derulat în orașele județului nostru. Astfel, în perioada 26 iunie – 10 septembrie 2021, un număr de 10 localități rurale și 2 orașe vor găzdui tabere în comunitate cu durata de 5 zile, organizate cu ajutorul unei rețele de aproximativ 90 de formatori și voluntari, în mare majoritate membri ai Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte.

Calendarul taberelor care se vor desfășura în această vară este următorul: Ticvaniu Mare: 26-30 iunie, Grădinari: 26-30 iunie, Răcășdia: 1-5 iulie, Tergova: 2-6 iulie, Mehadia: 7-11 iulie, Sasca Montană: 12-16 iulie, Măureni: 16-20 august, Oravița: 21-25 august, Băile Herculane: 26-30 august, Cornereva: 27-31 august, Moniom: 1-5 septembrie și Marga: 6-10 septembrie.

Programul taberelor este unul foarte bogat, copiii având posibilitatea să participe la ateliere de dezvoltare personală, lucru în echipă și comunicare, activități de educație pentru viață, ateliere artistice, jocuri, concursuri și seri tematice, activități cu caracter duhovnicesc, prcum și la drumeții în natură. De asemenea, părinții vor avea posibilitaea să participe la ateliere de tip Școala Familiei, iar ca element de noutate, activități educative în cadrul proiectului se vor desfășura periodic și după finalizarea taberelor în comunități.

În total, de aceste tabere vor beneficiar un număr de aproximativ 450 de copii cu vârste între 7 și 18 ani, proveniți din 20 de localități (sate și orașe) ale județului Caraș-Severin.

Tot în această perioadă, în paralel, au loc activitățile de formare și perfecționare a voluntarilor, care au loc atât în formt fizic cât și online, precum și întâlniri de lucru ale echipei de coordonare a proiectului.

Worksop-urile în format fizic au loc la Centrul de Tineret Moniom și, în perioada următoare, și la Centrul catehetic de la Măureni, iar în ceea ce privește desfășurarea acestora, au loc traininguri pe fiecare atelier în parte, după un program bine stabilit, sub coordonarea formatorilor și asistenților cu experiență în programul TDIS.
Alături de Episcopia Caransebeșului, în organizarea proiectului sunt implicați în calitate de parteneri: ATOR Banatul de Munte, Centrul de Tineret Moniom, Asociația Învățătorilor

Caraș-Severineni, precum și parohiile, școlile și primăriile din localitățile care vor găzdui tabere în cadrul programului „Împreună pentru copiii noștri”.

Înscrieri pentru tabăra de creație „Credință și artă pentru toți”

Departamentul de Tineret al Episcopiei Caransebeșului organizează, în perioada 20 mai – 1 iunie 2021, înscrieri pentru tabăra de creație „Credință și artă pentru toți”, care se va desfășura în perioada 12-17 iulie 2021 la Cabana Claris din stațiunea Crivaia, comuna Văliug.

Sunt disponibile 20 de locuri pentru copii cu vârste între 10 și 14 ani, care vor participa timp de 6 zile la un atelier de iconografie, precum și la activități cu caracter duhovnicesc, seri tematice, precum și nelipsitele jocuri și concursuri în natură. Activitățile vor fi coordonate de Georgiana Ciucur – consilier de dezvoltare personală în cadrul Departamentului de Tineret al eparhiei, alături de o echipă de tineri voluntari de la ATOR Banatul de Munte și Centrul de Tineret Moniom.

Tabăra de creație „Credință și artă pentru toți” se află la cea dea XIII-a ediție, fiind cel mai vechi program educațional dedicat copiilor din eparhia Caransebeșului, prima ediție a acestei tabere fiind organizată în luna august 2012.

Taberele de creație sunt excelente prilejuri atât de dezvoltare în plan personal, artistic, și mai ales în plan duhovnicesc, precum și de socializare în mijlocul naturii, în duh de prietenie și rugăciune. „Credință și artă pentru toți” nu este doar ceea mai veche, ci și cea mai așteptată tabără organizată de Departamentul de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, generații întregi de copii – astăzi ajunși voluntari, sau chiar familiști – păstrând amintiri de neuitat din edițiile de anii trecuți.

Pentru înscrieri și informații suplimentare, doritorii sunt rugați să apeleze numărul de telefon 0756.166.886 – Georgiana Ciucur, coordonatorul taberei.

Proiectul „Studenți în formare”, organizat la a treia ediție, la Caraiman

„Căci voi, fraţilor, aţi fost chemaţi la libertate; numai să nu folosiţi libertatea ca prilej de a sluji trupului, ci slujiţi unul altuia prin iubire. Căci toată Legea se cuprinde într-un singur cuvânt, în acesta: Iubeşte pe aproapele tău ca pe tine însuţi” – din Epistola către Galateni, a Sfântului Apostol Pavel.

În perioada data de 14 – 16 mai, a avut loc a treia ediție a proiectului „Studenți în formare”, desfășurat la Complexul social-pastoral „Sf. Cruce” de la Mănăstirea Caraiman, de pe Valea Prahovei. Evenimentul a fost organizat de către Asociația Studenților Teologi Ortodocși, având în prim-planul programului un training de pregătire organizațională și strategică, destinat tinerilor membrii ai asociațiilor creștin ortodoxe române, unde sesiunile de formare au fost coordonate de către părintele Mihai Pavel, consilier patriarhal la Sectorul Teologic Educațional și coordonatorul Biroului de catehizare a tineretului din Patriarhia Română.

Alături de alte asociații de tineret creștin-ortodoxe din țară, ATOR Banatul de Munte a răspuns invitației la această formare, întâlnirea din acest weekend constituind prima astfel de participarea a organizației cărășene în colaborare și conlucrare cu alte formațiuni din țară.

De-a lungul a șase ore de lucru, împărțite în două sesiuni, părintele Mihai Pavel a prezentat un material sistematizat într-o serie de idei principale, din care se desprind o mulțime de acțiuni care să contribuie la bunăstarea unui ONG, fie că este religios, sau laic. Eficiența metodelor sale în ceea ce privește viziunea, misiunea sau planul strategic al unui proiect, în care se dorește a fi atins potențialul maxim, se poate observa, cu ușurință, din întreaga activitate a părintelui în cei 27 de ani petrecuți în străinătate, în domeniul relațiilor internaționale prin coorodonarea a diverse corporații.

„M-am putut bucura de prilejul de a fi unul dintre participanții unui training incredibil, desfășurat la Mănăstirea Caraiman, unde am avut onoarea să îl cunosc pe părintele Mihai Pavel. Cumulul fantastic de informații pe care sfinția sa ni le-a prezentat, acumulate din vasta experiență profesională, m-a făcut să am o viziunea oarecum diferită, mai îmbogățită, a modului în care pot coordona un nucleu de persoane care au aceleași viziuni, misiuni și planuri strategice. Părintele ne-a întrebat, în partea introductivă a întâlnirii, cum și cu ce vrem să plecăm de aici”, a mărturisit Lucian Barbescu, vicepreședinte al ATOR Banatul de Munte, la finele sesiunilor de formare.

„Nu puteam avea o întâlnire mai captivantă și mai utilă decât aceasta. Suntem recunoscători și bucuroși pentru toate câte am învățat în cadrul acestei întâlniri, alături de alte organizații de tineri, ale Bisericii Ortodoxe Române, din țară. Aducem acasă, la ATOR Banatul de Munte, unele dintre cele mai faine idei și gânduri pentru viitorul ei. Suntem onorați, de asemenea, că am avut ocazia să cunoaștem oameni și misionari precum părintele Mihai Pavel, dar și tineri cu totul deosebiți, din aproape toate colțurile țării, care au fost prezenți la acest eveniment și de la care am avut multe de învățat. Deși a fost prima participare a asociației noastre la un asemenea eveniment care reunește organizații ortodoxe de tineri de pe cuprinsul Patriarhiei Române, suntem optimiști și încrezători în faptul că cele mai frumoase învățături și colaborări abia acum încep și pentru noi”, a povestit Anita Radics, președintele ATOR Banatul de Munte.

Astfel, în urma întregii activități desfășurate în cadrul evenimentului „Studenți în formare”, delegații ATOR Banatul de Munte au plecat cu un bagaj consistent de informații utile, menite să ajute, în viitorul foarte apropiat, la organizarea și reorganizarea întregii structuri și activități misionare, sociale, cât și sustenabile a organizației reprezentative de tineret a Eparhiei Caransebeșului.

Autor: Lucian Barbescu

„Biserica: familia românilor de pretutindeni” în Episcopia Caransebeșului

Concursul Național de Creație „Biserica: familia românilor de pretutindeni”, desfășurat de Patriarhia Română în cadrul programului catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, și-a desemnat de curând portofoliile câștigătoare la nivelul Episcopiei Caransebeșului.

Desfășurat în contextul Anului omagial al pastorației românilor din afara României, concursul a oferit posibiltiatea parohiilor din țară să desfășoare, în colaborare cu parohii românești din Diaspora, activități în mediul online, dintre cele mai diverse: de la cele cathetice și educaționale, până la momente cultural-artistice, sau cu caracter filantropic.

La nivelul eparhiei Caransebeșului, o comisie de jurizare, formată din trei membri (doi părinți consilieri și un protopop), a desemnat portofoliul câștigător, care va fi premiat cu diplome și premii din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Este vorba de proiectul „Credință fără granițe – Foi sans frontières”, derulat în colaborare de către Grupul catehetic „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din Moniom și Grupul catehetic „Sf. Ioan Gură de Aur” din Namur-Vedrin, Belgia, proiect care a prilejuit mai multe întâlniri online, momente artistice, ateliere și conferințe desfășurate în spațiul virtual.

Pe locul al doilea s-a clasat proiectul „Milostenia: dragostea fără frontieră”, derulat de către Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Moldova Nouă alături de Parohia „Sf. Ap. Petru și Pavel” Reims, Franța, la care au participat 36 de copii (18 din România și 18 din Franța).

Pe locul al treilea s-a situat proiectul „Icoana – chip al credinței românilor de pretutindeni”, realizat în parteneriat de către Parohia „Sf. Mare Mucenic Dimitrie” Caransebeș și Parohia „Sf. Cuv. Dimitrie Exigul” Albacete, Spania, în cadrul căruia un număr de 32 de copii (18 din România și 14 din Spania) au participat la ateliere de iconografie desfășurate online.

Grupele catehetice de la toate cele trei parohii mai sus amintite vor fi premiate de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în cadrul unei festivități de premiere care va avea loc la Centrul Eparhial, în data de 1 iunie, de Ziua Internațională a copilului.

„Având în vedere faptul că în acest an premierea la nivel național a portofoliilor câștigătoare – care se desfășura în mod tradițional la Catedrala Patriarhală la praznicul Sfinților Împărați Constantin și Elena – nu va mai avea loc din pricina restricțiilor existente, la inițitiva Preasfințitului nostru, atât premiile din partea Preafericitului Părinte Daniel pentru parohia câștigătoare, cât și premiile din partea eparhiei noastre vor fi înmânate de către ierarhul nostru chiar de Ziua internațională a copilului. Totodată, anunțăm toți preoții, centrele catehetice și de tineret din eparhia noastră că proiectul Biserica: familia românilor de pretudindeni va continua în Episcopia Caransebeșului până în data de 22 august 2021 – Duminica românilor migranți. Așadar, proiectele demarate în parteneriat cu parohii din Diaspora au ocazia să continue, fiind invitate și alte centre catehetice din eparhie să inițieze astfel de activități specifice Anului omagial al pastorației românilor din afara granițelor României”, a precizat părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Biroului de catehizare a tineretului din Episcopia Caransebeșului.

Campania „Lumină și Speranță”, din Parohia Anina-Steierdorf, a ajuns la final

Parohia „Sfânta Treime” Anina – Steierdorf, împreună cu copiii și tinerii din cadrul Centrului de Tineret „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” și ATOR Banatul de Munte, filiala Anina, au organizat o campanie umanitară intitulată „Lumină și Speranță”, în preajma sărbătorilor Pascale.

Strângerea de fonduri pentru campanie s-a facut în perioada 4 aprilie – 24 aprilie și își propunea să aducă bucurie și lumină în sufletele semenilor noștri aflați în nevoi, oferind pachete cu alimente, pachete cu dulciuri pentru copii și produse de igenă, necesare pregătirilor pentru celebrarea sărbătorilor Pascale.

Datorită generozității creștinilor, campania „Lumină și speranță” a reușit să aducă zâmbete pe fețele oamenilor și o mare bucurie în sufletele acestora. Suma de 5000 de lei, obținută în urma strângerilor de fonduri, a ajutat 36 de familii și 30 de copiii, oferindu-le acestora fericire în prag de sărbătoare.

Din suma dobândită, voluntarii campaniei, alături de Părintele Horia Mailat, au achiziționat pachete cu alimente și diferite produse de igienă pentru fiecare familie, cei mici primind pachețele cu dulciuri.

O dată cu această campanie, voluntarii noștri au învățat că iubirea față de semeni și ajutorul oferit acestora reprezintă o împlinire sufletească unică, amintindu-ne tuturor de vorbele Mântuitorului: „Poruncă nouă dau vouă: Să vă iubiţi unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, aşa şi voi să vă iubiţi unul pe altul” (Ioan, 13:34).

Așadar, cu prilejul sărbătorilor pascale și ale Săptămânii Luminate, vă îndemnăm și noi să vă ajutați aproapele și să aduceți și voi lumină și speranță în casele oamenilor, amintindu-vă ca binele oferit la nevoie este răsplătit înzecit de către Dumnezeu.

Autor: Denisa Careba

Duminica Floriilor – praznicul copilăriei la Moniom

„Adevărat zic vouă: de nu vă veți întoarce și nu veți fi precum pruncii, nu veți intra în Împărăția Cerurilor. Deci, cine se va smeri pe sine ca pruncul acesta, acela este cel mai mare în Împărăția Cerurilor. Și cine va primi un prunc ca acesta în numele Meu, pe Mine Mă primește” (Matei 18, 3-5).

Zeci de copii și tineri de toate vârstele, înveșmântați în straie tradiționale, au participat la Sfânta Liturghie săvârșită în Duminica Floriilor la biserica Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil din cartierul Moniom al Municipiului Reșița. Aceștia au purtat în mâini icoane împodobite cu flori și au fost însoțiți de părinții lor, mulți dintre ei împărătășindu-se în cadrul Liturghiei cu Trupul și Sângele lui Hristos. 

La finalul Liturghiei, credincioșii prezenți au participat la o scurtă procesiune până la troița din proximitatea bisericii, acolo unde preotul paroh a sfințit și împărțit celor prezenți ramuri verzi de finic. 

De asemenea, în cadrul  unui moment festiv organizat în biserica parohială, copiii înscriși la programul catehetic „Școala Sufletului” au primit cărți educative adecvate vârstei lor. Este vorba de cărțile cunoscutei scriitoare pentru copii – Veronica Iani: „Copilăria”, „Iertarea”, „Dani – eroul de zahăr” și „Hai la marș” – cărți pline de învățăminte fololsitoare, menite să susțină educația pe principii morale pe care copiii o primesc la Centrul de Tineret Moniom. Totodată, copiii de la grupa mică a programului educațional „Creștem sănătos împreună”, desfășurat la sala de haloterapie a centrului de la Moniom, au primit diplome și cărți, la absolvirea celor zece întâlniri ale pachetului educațional de care au beneficiat în ultimele două luni.

În total, peste 50 de copii și tineri au participat la aceste momente pline de bucurie, emoție și lumină, momente care au avut în centrul lor comuniunea cu Hristos de la Sfântul Potir, dublată de portul popular, mulțimea de icoane și flori, de zâmbetele fericite ale copiilor, dar și de vremea frumoasă cu care Dumnezeu a binecuvântat Duminica Floriilor în acest an.

Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim este însoțit, în mod tradițional, la Moniom de diverse evenimente și activități dedicate copiilor și, de câțiva ani, la finalul Sfintei Liturghii se desfășoară o procesiune cu sfintele icoane pe ulițele satului. În acest an, datorită contextului social delicat, s-a organizat o variantă scurtă a procesiunii, iar agapa frățească tradițională a fost amânată pentru atunci când restricțiile aflate în vigoare vor permite acest lucru.

La programele catehetice, educaționale, culturale, social-filantropice și de voluntariat organizate la Moniom participă în mod constant zeci de copii și tineri din sat dar și de pe raza municipiului Reșița și din alte localități ale județului, alături de părinții lor. În total, comunitatea creată în jurul bisericii și al centrului de la Moniom, numără aproximativ 30 de familii și peste 100 de credincioși de toate vârstele, dornici să trăiască frumos, după îndemnul și învățătura Domnului nostru Iisus Hristos.

Autor: pr. Mihai Ciucur

Întâlnirea voluntarilor proiectului „Tabăra din Inima Satului” 2021

În perioada 20-21 aprilie 2021, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost organizată prima întâlnire a voluntarilor proiectului „Tabăra din Inima Satului” 2021.

Întâlnirea a fost găzduită de Cabana „Claris” din localitatea Văliug și a reunit, în cele două zile de activitate, un număr de aproximativ 80 de voluntari, asistenți formare și formatori ai proiectului, din întreg județul Caraș-Severin, dar și din județul Timiș și chiar Baia Mare.

Prima zi a reuniunii, din data de 20 aprilie, a fost dedicată întâlnirii voluntarilor noi înscriși în proiectul TDIS, în scopul cunoașterii acestora, de către echipa de organizare, dar și a familiarizării celor novici cu tot ceea ce înseamnă „Tabăra din Inima Satului” și ce anume presupune totalitatea activităților care compun acest concept.

Astfel, în cadrul acestei întâlniri au fost prezentate cele 7 ateliere de activitate – educație pentru viață, dezvoltare personală, comunicare și lucru în echipă, jocuri și seri tematice, artistic, duhovnicesc și „Școala Familiei” – urmând ca, la finalul acestor prezentări intercalate de momente interactive, de dialog deschis și de jocuri de echipă, voluntarii noi să aibă posibilitatea de a se înscrie la un singur atelier în cadrul căruia să se poată forma, dezvolta și face utili copiilor și tinerilor pe care îi vor întâlni pe parcursul verii anului 2021.

Cea de-a doua zi a întâlnirii, data de 21 aprilie, a fost dedicată, de această dată, voluntarilor vechi sau cu experiență ai acestui proiect, care au mai luat parte și în anii anteriori la taberele organizate prin „Tabăra din Inima Satului”. Voluntarii prezenți în cea de-a doua zi au avut și ei ocazia de a participa la o scurtă prezentare a atelierelor din acest an, în scopul de a afla care sunt noutățile pe care fiecare atelier în parte le va aduce în acest an, precum și care sunt noile responsabilități pe care voluntarii le vor avea în tabere. Astfel, asemenea voluntarilor noi, prezenți la întâlnire în ziua anterioară, și aceștia au avut posibilitatea de a opta pentru un nou atelier de activitate, la finalul reuniunii, în cadrul căruia să se dezvolte pentru vara taberelor din Banatul de Munte.

O noutate pe care proiectul „Tabăra din Inima Satului” o va aduce în acest an este reprezentată de un proces de follow-up al tuturor activităților, în scopul observării și monitorizării efectelor și schimbărilor pe care atelierele TDIS le va aduce la nivel individual pentru fiecare beneficiar al tuturor celor 12 tabere înscrise în program. Pe scurt, formatorii tuturor atelierelor vor avea rolul, în acest an, de a fi alături de participanții taberelor TDIS și dincolo de finalizarea taberelor, pentru a se asigura de faptul că toate învățăturile și informațiile transmise în timpul taberelor rămân și aduc un aport semnificativ la schimbarea în bine a vieții fiecărui tânăr și copil.

Proiectul „Tabăra din Inima Satului” este cel mai mare proiect educațional din județul Caraș-Severin, aflându-se la cea de-a treia ediție a desfășurării sale. Proiectul reunește, anual, sute de copii și tineri, fiecare având roluri de participanți, voluntari, asistenți formare sau formatori și contribuind, cu toții, împreună, la scrierea uneia dintre cele mai frumoase povești despre creșterea, dezvoltarea, formarea și informarea sănătoasă și consistentă a tinerelor generații din județul Caraș-Severin. Chiar dacă proiectul se întinde doar pe parcursul verii, noutățile pe care acest concept le va aduce, din acest an, vor face ca roadele celor 12 tabere înscrise în proiect să răsară dincolo de cele trei luni de vacanță de vară.