Ziua Internațională a Tineretului Ortodox va fi aniversată în Episcopia Caransebeșului

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în acest an, Ziua Internațională a Tineretului Ortodox va fi marcată prin organizarea a trei reuniuni ale tinerilor, în trei orașe ale eparhiei, respectiv: Caransebeș, Bocșa și Oravița.

Ziua Internațională a Tineretului Ortodox, sărbătorită anual în data de 2 Februarie, la Praznicul Întâmpinării Domnului, este marcată în mod tradițional în Episcopia Caransebeșului prin manifestări cu caracter liturgic, catehetic, misionar și educațional cu și pentru tineri, menite să ofere acestora oportunități concrete de comuniune în jurul Bisericii și de cunoaștere și aprofundare a valorilor moralei creștine.

Cele trei evenimente vor fi organizate în colaborare cu Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte și vor avea un program unitar, respectiv: dialog duhovnicesc cu un preot invitat, prezentarea bilanțului anului 2022 și a calendarului activităților cu tinerii din acest an, comunicări de ordin administrativ și, desigur agapa frățească și contexte de socializare pentru tinerii prezenți.

La aceste reuniuni vor participa tineri cu vârsta de peste 14 ani din tot județul Caraș-Severin, tineri care sunt activi în programele misionare și educaționale desfășurate la nivelul eparhiei noastre, respectiv: membrii celor șase filiale ale ATOR Banatul de Munte, copiii și tinerii din centrele catehetice, de tineret și catehetice zonale, precum și copii și voluntari cu vârste peste 14 ani, participanți la programele de tabere în comunitate (TDIS și TDIF) în anul 2022.

Programul celor trei reuniuni ale tinerilor

La Caransebeș, Seminarul Teologic „Ioan Popasu” va găzdui întâlnirea tinerilor din filialele Caransebeș, Valea Bistrei și Valea Cernei ale ATOR Banatul de Munte, precum și tinerii din centrele catehetice și de tineret din Protopopiatul Caransebeș și zona Băile Herculane. Invitatul tinerilor atoriști este Părintele Arhimandrit Casian Rușeț – consilierul cultural al Episcopiei Caransebeșului și duhovnicul Mănăstirii Poiana Mărului, iar delegat din partea ATOR Banatul de Munte va fi tânărul teolog Mihail Rocko Cincheză, vicepreședintel al asociației.

Mănăstirea Vasiova, ocrotită de Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, va găzdui cea de-a doua întâlnire zonală, care va reuni tinerii din filialele Reșița și Bocșa-Măureni ale ATOR Banatul de Munte, alături de tinerii din centrele de tineret din Protopopiatul Reșița. Invitatul tinerilor atoriști este Părintele Protosinghel Ioanichie Petrică – duhovnicul mănăstirii, iar delegată din partea ATOR Banatul de Munte va fi Anita Radics – președintele asociației.

Cea de-a treia reuniune a tinerilor ortodocși va fi găzduită de Centrul de Tineret „Sf. M. Mc. Ecaterina” Oravița și va aduce laolaltă tinerii de la filiala locală a ATOR Banatul de Munte, alături de cei de la centrele catehetice și de tineret și din parohiile care au găzduit tabere în comunitate, de pe raza Protopopiatului Moldova Nouă. La acest eveniment, invitatul tinerilor va fi părintele Ion Nedelcu, coordonator al Centrului Catehetic „Sf. Varvara” Moldova Nouă, iar din partea ATOR Banatul de Munte va fi delegat George Lăpădat, vicepreședinte al organizației.

„De la Sarbătorile de iarnă, care ne-au reunit pe toți în bucuria de a fi împreună, este pentru prima dată, în acest an, când voluntarii ATOR Banatul de Munte, alături de tineri reprezentanți ai centrelor catehetice și de tineret din județ, se întâlnesc la o sărbătoare dedicată lor, tineretul ortodox. Este pentru prima dată când Ziua Internațională a Tineretului Ortodox este sărbătorită în Episcopia Caransebeșului în 3 zone distincte ale județului, dar totuși în același timp și în același duh. În total, la acest eveniment, organizat în cele trei orașe – Caransebeș, Bocșa și Oravița – vor participa aproximativ 150 de tineri din județ și avem toată nădejdea că va fi un timp de folos, pe care îl vom trăi cu toții. Ne bucurăm că vom avea alături de noi și invitați speciali, de seamă, care vor adresa câte un cuvânt de învățătură tinerilor noștri și despre care știm că se vor plia, din punct de vedere al tematicii, pe nevoile și așteptările tinerilor”, a precizat Anita Radics, președintele organizației de tineret a Episcopiei Caransebeșului.
„În toată experiența mea misionară și de lucru cu tinerii, din ultimii 6 ani de zile, în ATOR Banatul de Munte, nu am întâlnit o bucurie mai mare, între tineri, ca aceea de a fi împreună, iar această sărbătoare tocmai acest lucru îl readuce între noi: entuziasmul că ne vom revedea”, a mai mărturisit Anita, tânăra care a inițiat înființarea asociației în vara anului 2016.

Ziua Internațională a Tineretului Ortodox, celebrată anual în data de 2 februarie, a fost instituită în iunie 1992, în cadrul celei de a 14-a Adunări Generale a Syndesmos – Organizaţia Mondială a Tineretului Ortodox. În Episcopia Caransebeșului, Ziua Internațională a Tineretului Ortodox este marcată, prin activități specifice, începând cu anul 2016, în acest an evenimentul aflându-se la cea de-a opta ediție.

Start înscrierilor comunităților pentru TDIS și TDIF 2023!

Cel mai așteptat program de tabere educaționale pentru copii din județul Caraș-Severin, se lansează luni, 23 ianuarie 2023 , cu deschiderea sesiunii de înscriere a comunităților care doresc să găzduiască cele două tipuri de tabere. Astfel, înscrierea comunităților locale care doresc să participe la cea de-a cincea ediție a programului eparhial „Împreună pentru copiii noștri” va avea loc în perioada 23 ianuarie – 13 februarie 2023.

Înființat în anul 2019, programul eparhial de tabere în comunitate, derulat prin intermediul Departamentului de Tineret al eparhiei și cu sprijiul ATOR Banatul de Munte, propune și în acest an, organizarea celor două tipuri de tabere consacrate deja, pe baza unui concept inovativ, intitulat Conceptul TDIS.

Este vorba de Tabăra din Inima Satului – program care se adresează comunităților rurale și de Tabăra din Inima Familiei – adresat comunităților urbane din județ.
Ambele programe se adresează copiilor și tinerilor, pe de o parte, dar și familiei, în ansamblu, pe de altă parte, pentru că ele își propun derularea unor activități educaționale, cultural-artistice, catehetice și de divertisment, destinate atât copiilor, cât și părinților.

Tabăra din Inima Satului (TDIS) este un proiect care a avut rezultate remarcabile în anii anteriori, când au fost organizate mai multe tabere în mai multe comunități rurale și urbane din județul Caraș-Severin. Printre activitățile propuse în cadrul acestor tabere (cu durata fixă de 5 zile) amintim: ateliere de educație pentru viață, dezvoltare personală, jocuri și concursuri educative, seri tematice, excursii și program de formare duhovnicească. Și în acest an, în cadrul taberelor, vor fi incluse și ateliere pentru părinți, precum și activități care vizează familia în ansamblul ei

Tabăra din Inima Familiei (TDIF) se adresează parohiilor din mediul urban și este gândit, în linii mari, într-un mod asemănător cu programul TDIS, urmând a se desfășura sub forma unor școli de vară de 5 zile la care vor participa atât copiii, cât și părinții acestora. Și în cadrul acestor școli de vară, accentul va fi pus atât pe latura educațională – atelierele de dezvoltare personală și educație pentru viață, cât și pe cea de divertisment – jocuri, concursuri și excursii. De asemenea, se vor desfășura activități destinate părinților și familiei, în general, precum și cu caracter duhovnicesc.

Comunitățile de pe cuprinsul Episcopiei Caransebeșului – sate și orașe, deopotrivă – care doresc să găzduiască aceste tabere, care vor avea loc în vara acestui an, sunt așteptate să se înscrie în cadrul acestui program prin completarea unui formular online, care se pate accesa folosind următoarele linkuri:

– pentru comunitățile rurale (taberele TDIS) și

– pentru comunitățile urbane (taberele TDIF).

Informații suplimentare referitoare la condițiile de înscriere în proiect, precum și alte detalii organizatorice, se pot obține la numărul de telefon: : 0734.77.34.77 – Pr. Mihai Ciucur – coordonatorul programului.

Partenerii locali sunt parohiile, școlile și autoritățile publice locale din localitățile unde se dorește organizarea proiectului, iar modalitatea prin care aceștia se pot înscrie în program este completarea formularului online de mai sus, până la data de 13 februarie 2023.

„Pentru al cincelea an consecutiv, Departamentul nostru de tineret, împreună cu tinerii de la ATOR Banatul de Munte, pregătește un program atractiv de activități educative, catehetice și cu caracter ludic, grupate sub forma celor cinci zile de tabără în comunitate și dedicate copiilor și tinerilor de pe întreg cuprinsul eparhiei noastre. Suntem recunoscători tuturor celor care au contribuit la crearea acestui brand educațional de-a lungul acestor ani, când peste 1.500 de copii și tineri au beneficiat deja de aceste tabere, și așteptăm cu nerăbdare să ajungem în satele și orașele Banatului de Munte, comunități tradiționale sau comunități mai noi, în care nu am ajuns până acum. De altfel, încurajăm și îndemnăm partenerii autoritățile locale, unitățile de învățământ și, desigur, pe colegii noștri preoți din parohiile în care nu TDIS nu a ajuns până în prezent, să oferte aceste tabere în dar pentru copiii și tinerii din comunitățile lor. Cu siguranță că, în aceste timpuri dificile, o tabără în comunitate, în care educația se împletește în chip armonios cu formarea duhovnicească și cu jocurile specifice copilăriei, este unul dintre cele mai frumoase și mai folositoare daruri pe care un copil și o familie le poate primi din partea celor care sunt responsabili de viitorul lor, fie că vorbim de autorități locale, dascăli sau preoți”, a subliniat coordonatoul proiectului, părintele Mihai Ciucur.

Desfășurat cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, proiectul ”Împreună pentru copiii noștri” își propune să ajungă și în acest an la aproximativ 12 comunități rurale și urbane de la nivelul județului nostru.

Taberele și celelalte activități din cadul proiectului se vor derula cu sprijinul Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte și în parteneriat cu mai multe instituții și organizații din județul Caraș-Severin. După finalizarea înscrierii comunităților locale, va urma o sesiune de înscriere a voluntarilor care doresc să activeze în cadrul proiectului, înscrierile urmând a se desfășura în perioada 14 februarie – 28 februarie 2023.

Concursul Național Catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului” a fost lansat în Episcopia Caransebeșului

Parte a programului catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, derulat de Patriarhia Română, prin intermediul Sectorului Teologic-Educațional, Concursul Național Catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului” a fost diseminat, în aceste zile, în rândul preoților din parohiile de pe întreg cuprinsul Episcopiei Caransebeșului.

Concursul, ajuns la cea de-a XV-a ediție, se desfășoară prin intermediul Biroului de catehizare a tineretuluil, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române în toate eparhiile din țară și se adresează copiilor și tinerilor cu vârste între 7 și 18 ani, îndrumați de preoți și profesori de religie. Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Educației, respectiv cu Inspectoratele Școlare Județene, prin intermediul profesorilor de religie și are drept scop cultivarea unor relații de comuniune a omului cu Dumnezeu și cu aproapele și să cultive relația tinerilor în raport cu vârstnicii, promovând dialogul între generații, fiind unul dintre proiectele importante derulate la nivel național  cu ocazia Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești. 

Conceptul concursului prevede desfășurarea de către preoții sau profesorii coordonatori a minim trei cateheze tematice, în concordanță cu anul omagial și comemorativ, precum și  organizarea, la nivelui grupului catehetic de copii și tineri, a unor activități specifice, precum: creații literare (compuneri, eseuri, referate, etc), cercuri și ateliere artistice, activități filantropice, excursii și expoziții tematice, șezători sau concerte, în concordanță cu temele propuse. 

La nivelul eparhiei noastre, portofoliile cu activitățile desfășurate în parohii, vor fi transmise către responsabilii cu cateheza parohială de la nivelul protopopiatelor în perioada 24-28 aprilie 2023, urmând ca acestea să fie evaluate și premiate la nivel de protopopiat în perioada 2-5 mai. De asemenea, festivitatea de premiere a câștigătorilor, faza pe eparhie, va avea loc în data de 12 mai la Caransebeș, în prezența Preafințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

În aceste zile, cu ajutorul celor patru responsabili cu cateheza parohială de la nivelul protopopiatelor, conceptul concursului a fost prezentat și diseminat către preoții din eparhie, prin intermediul ședințelor lunare administrative. Cei patru responsabili cu cateheza parohială la nivelul protopopiatelor sunt: părintele Ioan Smultea pentur Protopopiatul Caransebeș, părintele Horia Mailat pentru Protopopiatul Reșița, părintele Nicolae Băcilă pentru Protopopiatul Băile Herculane și părintele Gheorghiță Băloi pentru Protopopiatul Moldova Nouă.

„Conceptul propus în acest an este unul foarte atractiv, pentru că oferă copiilor și tinerilor din grupele catehetice posibilitatea să interacționeze cu vârstnicii din parohii, pe de o parte, iar, pe de altă parte, pentru preoții și profesorii coordonatori concursul vine cu o provocare de ordin pastoral, aceștia fiind îndrumați să gândească și să propună cateheze atât pentru copii, dar și pentru persoane vârstnice, facilitând o interacțiune benefică la nivelul parohiei, un schimb de experiență între generații din care cu toții vor avea de câștigat”, a subliniat părintele Mihai Ciucur, coordonatorul la nivel eparhial al Biroului de catehizare a tineretului. „Încurajăm pe toți preoții noștri din parohii ca, împreună cu profesorii de religie și alți voluntari, inclusiv membri ai ATOR Banatul de Munte, să propună acest concurs copiilor, ca o modalitate practică de a-i ține aproape de Biserică și de a-i conecta atât cu învățăturile de credință, cât și cu bătrânii din comunitățile lor – oameni întelepți, de la care, cu siguranță, pot avea multe de învățat”, a mai adăugat părintele inspector.

La nivelul Episcopiei Caransebeșului, funcționează o rețea de 15 centre catehetice și de tineret, precum și mai multe centre catehetice zonale, în special la nivelul Protopopiatului Băile Herculane, structuri care desfășoară, cu binecuvântarea ierarhului, numeroase activități catehetice, educaționale, filantropice, cultural-artistice și cu caracter misionar.

Misiune, rugăciune și filantropie – coordonatele activității Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului în anul 2022

Anul 2022 a fost marcat de numeroase evenimente și proiecte la nivelul Departamentului de Tineret, dar cele mai mari și mai importante au fost, în ordine: cele 16 tabere TDIS, care au reunit peste 760 de copii din eparhie, inaugurarea sediului ATOR Banatul de Munte la Reșița și campania umanitară „Ghetuțele lui Moș Nicolae”, prin intermediul căreia voluntarii de la ATOR au ajuns la aproximativ 700 de copii nevoiași din tot județul.

Activitățile misionare cu caracter catehetic și educațional, taberele în comunitate, reuniunile în rugăciune ale tinerilor, pelerinajele și drumețiile, programele de formare a voluntarilor, alături de campaniile umanitare organizate în sprijinul celor nevoiași – sunt principalele modalități prin care s-a concretizat activitatea Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului în anul 2022.

Acestea au fost organizate prin intermediul celor trei structuri care funcționează la nivelul departamentului, respectiv:

• ATOR Banatul de Munte – organizația de tineret reprezentativă a eparhiei, organizată în 6 filiale și având aproximativ 150 de membri activi. Organizația are sediul la Reșița, este coordonată de un Consiliu Director format din 8 tineri și are filiale în zonele: Reșița, Caransebeș, Valea Bistrei, Valea Cernei, Oravița și Bocșa-Măureni.

• Biroul de catehizare a tineretului – prin intermediul căruia se implementează proiectele cathetice ale Patriarhiei Române, în cadrul programului „Hristos împărtășit copiilor”. La nivelul fiecărui protopopiat există câte un responsabil cu catehteza, care se ocupă de implementarea proiectelor biroului în aria sa de activitate.

• Centrele catehetice și de tineret – o rețea activă de nuclee de tineri coordonate de preoți, profesori și voluntari la nivelul parohiilor. Pe parcursul anului au rămas active un număr de 15 centre catehetice, de tineret sau catehetice zonale.

Cele mai importante proiecte de tineret ale anului 2022

Dintre zecile de activități derulate la nivelul Departamentului de Tineret în anul 2022, s-au evidențiat trei proiecte eparhiale, cu un impact major la nivelul județului Caraș-Severin:

„Împreună pentru copiii noștri” – proiect misionar cu caracter catehetic și educațional deopotrivă, concretizat în desfășurarea a 16 tabere în comunitate (14 în localități rurale și 2 în orașe), de care au beneficiat 761 de copii cu vârste între 6 și 18 ani, din 33 de comunități ale județului (30 de sate și 3 orașe). Taberele au însumat, în total, 80 de zile de tabără și s-au desfășurat cu ajutorul unei rețele de 120 de voluntari TDIS. De asemenea, în cadrul proiectului au fost organizate mai multe sesiuni de formare și perfecționare a voluntarilor, un festival de tradiții populare, precum și un eveniment de bilanț – Gala TDIS,

„Tinerii și Maica Vieții” – proiect dedicat Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului. Proiectul a constat în slujirea Paraclisului Maicii Domnului în 7 parohii din diferite zone ale eparhiei, în perioada mai – noiembrie 2022 și la care au participat peste 500 de copii și tineri din aproximativ 40 de parohii și un număr de aproximativ 50 de preoți din eparhie. De asemenea, în cadrul acestor reuniuni, au fost susținute și cateheze, dialoguri duhovnicești și cuvinte de învățătură pentru tineri.

„Ghetuțele lui Moș Nicolae” – campanie umanitară organizată în scop filantropic, în perioada 15 noiembrie – 15 decembrie 2022, prin intermediul căreia au fost sprijiniți cu încălțăminte, îmbrăcăminte și dulciuri un număr de 697 de copii proveniți din familii nevoiașe, 570 dintre aceștia primind ghetuțe noi, valoarea campaniei derulată prin cele șase filiale ale asociației fiind de 80.540 lei. Campania a fost organizată și la nivelul parohiilor, în total fiind sprijiniți un număr de 1.840 de copii cu ajutoare în valoare de 230.736 lei.

Cele mai importante evenimente ale anului 2022

Dintre cele peste 60 de activități derulate la nivelul departamentului, amintim pe primele 14, cele mai cele mai importante, în ordine cronologică:

24 ianuarie, Moniom – Adunarea generală a membrilor ATOR Banatul de Munte – aproximativ 80 de tineri din tot județul au participat la darea de seamă și prezentarea obiecteivelor pentru noul an.

29 ianuarie, Caransebeș – Gala TDIS 2021 – evenimentul de bilanț al taberelor TDIS organizate în anul 2021, cu participarea tuturor partenerilor locali din cele 12 comunități gazdă, a voluntarilor și a Preasfințitului Părinte Lucian.

26 martie, Reșița – Marșul pentru Viață – eveniment de conștientizare a opiniei publice privind importanța vieții și a demnității umane, care a reunit câteva sute de participanți

26 aprilie, Măureni – „Paștile Tinerilor” – eveniment tradițional, organizat în a treia zi de Paști de către tinerii de la ATOR Banatul de Munte, care a reunit peste 60 de tineri din filialele asociației, aceștia luând parte la Sfânta Liturghie și la agapa oferită de organizatori.

11 mai, Caransebeș – Festivitatea de premiere la nivel eparhial a Concursului Național Catehetic „Rugăciunea în viața mea”. Preasfințitul Părinte Lucian a premiat cele mai bune 10 portofolii înscrise în concurs, de la nivelul celor patru protopopiate. Concursul a reunit aproximativ 300 de copii de la nivelul întregii eparhii.

24 mai, Caransebeș – trainingul catehetic „Cuvinte nerisipite, misiuni îndeplinite”, la care au participat 42 de preoți care desfășoară activități cu tinerii din eparhie. Trainingul a fost susținut de formatori de la Orthopraxis Alba Iulia, parteneri ai eparhiei noastre.

1 iunie, Reșița – inaugurarea, în prezența Preasfințitului Părinte Lucian, a sediului ATOR Banatul de Munte, într-un spațiu nou din cartierul Muncitoresc al Municipiului Reșița. Evenimentul a reunit numeroși tineri din județ, precum și colaboratori și invitați ai acestora din întreg Banatul de Munte.

18-20 iulie, Reșița-Moniom-Bocșa – Zilele ATOR Banatul de Munte – evenimente cu caracter educațional, traininguri, dialoguri duhovnicești, participare la sfintele slujbe – la care au participat 70 de tineri voluntari din județul Caraș-Severin. Acestea au fost prilejuite de aniversarea a 6 ani de misiune a ATOR BM în eparhia noastră.

27-31 august, Oravița – Tabăra din Inima Familiei Oravița – cel mai mare eveniment dedicat tinerilor, la care au participat aproximativ 200 de tineri (150 din Oravița și 50 din județ), care au desfășurat numroase activități cu caracter educațional, catehetic, misionar și de formare personală (conform Ghidului TDIS), pe parcursul a cinci zile.

24 septembrie, Reșița – Festivalul de tradiții populare „De prin Zestrea Banatului”, ediția a IV-a – eveniment organizat de ATOR Banatul de Munte și desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Lucian, care a reunit peste 100 de copii și tineri din județ, care au prezentat momente artistice de cântece, dansuri, poezii în grai bănățean și obiceiuri specifice Banatului de Munte

4-7 octombrie, Caraiman – Congresul Național Catehetic „Hristos împărtășit copiilor” – eveniment la care a participat și o delegație de tineri de la ATOR Banatul de Munte. În cadrul evenimentului, delegația Episcopiei Caransebeșului a susținut o sesiune în cadrul congresului și a prezentat mai multe modele de bune practici la nivel național.

6 decembrie, Reșița – spectacolul caritabil „Binele în dar” – eveniment organizat de ATOR Banatul de Munte în cadrul Campaniei umanitare „Ghetuțele lui Moș Nicolae”. Evenimentul s-a bucurat de prezența Preafințitului Părinte Lucian, a unui număr mare de spectatori și a reunit numeroși artiști de muzică populară și grupuri corale de pe întreg cuprinsul eparhiei.

10 decembrie, Caransebeș – Gala TDIS 2022 – evenimentul de bilanț al proiectului „Împreună pentru copiii noștri”, în cadrul căruia au fost organizate 16 tabere în comunitate. Au fost prezenți partenerii locali ai taberelor, alături de voluntarii proiectului (aproximativ 160 de persoane), care au putut viziona materiale de prezentare și au primit premii, daruri și distincții din partea Preasfințitului Părinte Lucian

27 decembrie, Cărbunari – „Crăciunul Tinerilor” – eveniment tradițional organizat de tinerii de la ATOR Banatul de Munte în a treia zi de Crăciun, care a reunit aproximativ 70 de tineri din filialele asociației, aceștia luând parte la Sfânta Liturghie, susținând un program de colinde și participând la agapa organizată de parohia gazdă.

Pe lângă evenimentele mari, enumerate anterior, pe parcursul anului au avut loc numeroase alte activități zonale sau locale, organizate fie prin intermediul ATOR Banatul de Munte, fie al centrelor de tineret, ori al Biroului de catehizare a tineretului. Este vorba de aproximativ 50 de reuniuni, pelerinaje, excursii, seri duhovnicești, activități catehetice și cu caracter filantropic, organizate în diferite zone ale eparhiei.

„Anul 2022 a fost marcat de o activitate misionară foarte bogată la nivelul Departamentului de Tineret, acesta fiind rodul unui efort deosebit al tinerilor de la ATOR Banatul de Munte, susținuți de preoții îndrumători, dar și urmare a unei implicări deosebite a Preasfințitului Părinte Lucian, care a fost prezent la foarte multe evenimente organizate cu și pentru tineri. De fapt, a fost anul în care părintele episcop a fost cel mai prezent în mijlocul tinerilor, acest lucru reflectându-se atât în frecvența activităților derulate, în amploarea lor, cât și în numărul de copii și tineri participanți. Aducem, deci, mulțumiri ierarhului nostru, tinerilor de la ATOR Banatul de Munte, preoților coordonatori ai centrelor catehetice și de tineret, precum și tuturor partenerilor noștri locali – autorități locale, unități de învățământ și parohii, care, alături de colaboratorii noștri județeni, au avut o contribuție importantă în organizarea cu succes a proiectelor de tineret la nivelul eparhiei noastre”, a concluzionat părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului.

Crăciunul Tinerilor – tinerețe, bucurie și regăsire în Biserică

Peste 65 de tineri atoriști s-au reunit marți, 27 decembrie 2022, în Parohia Cărbunari din Protopopiatul Moldova Nouă, la tradiționalul Crăciun al tinerilor, organizat anual în a treia zi de Crăciun.

Evenimentul a debutat cu participarea la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie oficiată de un sobor de 7 preoți, condus de părintele Mihai Ciucur, inspector în cadrul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului. Din soborul de slujitori au mai făcut parte părintele Bogoliub Martinovici, protopop de Moldova Nouă, părintele Aurel Radics de la Parohia Măureni, părintele Alin Timișan de la Parohia Cărbunari, părintele Iosif Aldescu de la Parohia Potoc, părintele Dănuț Tomescu de la Parohia Mercina și părintele Ionuț Guiman de la Parohia Sasca Română, fiecare dintre aceștia fiind implicați în lucrarea misionară cu copiii și tinerii de pe cuprinsul eparhiei.

Și în acest an, la acest eveniment au fost prezenți un număr foarte mare de tineri, membri ai organizației reprezentative de tineret a Episcopiei Caransebeșului, aceștia fiind în număr de aproximativ 65, sosiți din toate zonele județului Caraș-Severin. Astfel, prin prezența tinerilor sosiți, dar și a credincioșilor din parohie, Sfânta Liturghie a fost prijelul cu care bisericuța din Cărbunari a fost plină, de oameni, sens și bucuria Praznicului. Totodată, răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de către tinerii membri ai ATOR Banatul de Munte.

Ca și cuvânt de învățătură adresat, în cadrul Liturghiei, părintele Mihai Ciucur le-a vorbit tuturor credincioșilor despre Sfântul Arhidiacon Ștefan, un model pentru creștinii de astăzi, iar tinerilor le-a povestit despre falsa imagine pe care o afișează tinerii despre ei, uneori, despre fariseism – ispita în care creștinii pot să cadă cu ușurință, mai ales în zilele noastre, sfătuindu-i să păstreze calea de mijloc și echilibrul în toată viața și lucrarea lor, rămânând tineri autentici și sinceri prin ceea ce ei sunt. De asemenea, cei mai mulți dintre tineri și credincioși s-au apropiat de Sfântul Potir și s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului.

La finalul Sfintei Liturghii, corul ATOR Banatul de Munte a susținut un recital de colinde în biserica parohiei, ca ultimă reprezentație a corului, din acest an, tot acest moment fiind urmat de o agapă frățească, oferită de parohie și de Primăria Cărbunari. În cea de-a doua parte a zilei, astfel, tinerii și-au oferit unii altora cadouri de Crăciun, fiind organizat, la nivel de asociație, activitatea care poartă numele de „Secret Santa”.

Finalul zilei a adus în prim-plan programul de tabere educaționale „Tabăra Din Inima Satului 2022”, voluntarilor din cadrul taberelor din vară fiindu-le dăruite medalii pentru activitatea pe care au desfășurat-o în comunitățile din Caraș-Severin care au găzduit tabere, în acest an.

„Liturghie, reuniune, bucurie, daruri și amintiri – cam așa aș putea descrie Crăciunul Tinerilor din acest an, care parcă a fost mai frumos decât oricare altul. Au fost prezenți membri vechi și noi ai organizației noastre, iar acest timp de petrecere a Crăciunului în familia extinsă a fost un prilej deosebit să ne apropiem și să ne bucurăm și mai mult unii de alții”, povestește Anita Radics, președintele ATOR Banatul de Munte.

„Ca în fiecare an, Crăciunul Tinerilor a fost un prilej de reunire a marii familii ATOR Banatul de Munte, un moment special pe care fiecare dintre noi l-am așteptat cu nerăbdare”, a mărturisit Alexandra Crîsta, unul dintre cei mai vechi voluntari ai asociației.

„Ziua de 27 decembrie a fost un prilej de revedere cu marea familie ATOR Banatul de Munte cu ocazia Crăciunului. Ne-am rugat împreună, iar rugăciunea împreună pentru mine înseamnă foarte mult. De asemenea, am susținut și ultimul concert de colinde al corului ATOR Banatul de Munte pentru anul acesta, ceea ce a conferit tuturor celor care au participat la eveniment bucurie mare”, mărturisește Darius Lăpădat, voluntar vechi în cadrul asociației.

„A fost o zi cu multă bucurie și dragoste. A fost primul meu Crăciun alături de ATOR Banatul de Munte și mă bucur că am petrecut această zi de Crăciun cu noii mei prieteni care sunt niște oameni minunați. Cu siguranță nu voi uita vreodată această sărbătoare și cu siguranță mă voi regăsi aici și în anii următori!”, povestește Dana Vișan, una dintre cele mai noi voluntare.

Iulia Anton ne povestește că, pentru ea „acesta a fost cel mai fermecător plin de bucurie Crăciun”, iar Isabella Avrămoni împărtășește această bucurie, adăugând că „a fost o zi cu totul speciala, plină de veselie. A fost într-adevăr frumos să fim toți împreună, la Sfânta Liturghie. Chiar dacă a fost un drum lung, a meritat pe deplin tot efortul, tot drumul, toată oboseala”.

Fiind organizat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Crăciunul Tinerilor, din acest an, s-a aflat la cea de-a șasea ediție de desfășurare, această sărbătoare, alături de Paștele Tinerilor, fiind una tradițională pentru tinerii de la ATOR Banatul de Munte, ea organizându-se încă din anul 2016, de când organizația a luat ființă, de fiecare dată în localități diferite din județul Caraș-Severin.

Autor: Darius Lăpădat

Înainteprăznuirea Nașterii Domnului – bucurie sfântă în capela Colegiului Național Traian Lalescu din Reșița

Marți, 20 decembrie 2022, capela Colegiului Național „Traian Lalescu” din Reșița a devenit neâncăpătoare pentru elevii de clasele primare, gimnaziale și liceale, adunați cu bucurie pentru a participa la Slujba Sfintei Liturghii, săvârșită cu ocazia Sfântului Ignatie Teoforul, episcopul Antiohiei, sfânt care deschide perioada înainteprăznuirii Nașterii Domnului.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către părintele Mihai Ciucur, inspector în cadrul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, alături de părintele Nicolae Chiosa, inspector pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin, iar răspunsurile la strană au fost date de către un grup de tânăr inimoși de la ATOR Banatul de Munte.

Dascălii de religie ai școlii, alături de doamnele învățătoare, au pregătit elevii pentru împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului, explicându-le importanța unirii cu Hristos, în vederea dobândirii mântuirii și a vieții veșnice.

Versurile colindelor interpretate de tinerii atoriști, împreună cu elevii reșițeni, alături de cuvântul de învățătură ziditor al părintelui inspector Mihai Ciucur, au făcut ca ziua de astăzi să devină o zi a bucuriei, care se va adăuga la zestrea momentelor memorabile din viețile elevilor noștri.

La orele după-amiezii, o echipă formată din voluntari de la ATOR Banatul de Munte, alături de liceeni de la Colegiul Național „Traian Lalescu”, care au sprijinit campania umanitară „Ghetuțele lui Moș Nicolae” s-a deplasat la Cantina municipală din orașul de pe Bârzava, acolo unde au înmânat pungile cu ghetuțe și dulciuri pentru un număr de 38 de beneficiari din zona centrală a orașului. În acest fel, participarea la Sfânta Liturghie a fost completată în chip deosebit cu Liturghia de după Liturghie, adică slujirea aproapelui aflat în nevoi.

„Ne-am bucurat cu toți, preoți, profesori, tineri atoriști și elevi, deopotrivă, de această Sfânta Liturghie săvârșită chiar în incinta uneia dintre cele mai prestigioase insituții de învățământ din județul nostru, slujbă săvârșită chiar în ziua Înainteprăznuirii Praznicului Nașterii Domnului. A fost o atmosferă caldă, de sărbătoare, în care bucurie împărtășirii cu Hristos s-a împletetit armonios cu colindele strămoșești care au răsunat din glasuri curate de copii și tineri. Suntem recunoscători Bunului Dumnezeu, părintele inspector Nicolae Chiosa – gazda noastră, dascălilor de religie prezenți și desigur, elvilor prezenți, pentru acest timp minunat petrecut împreună, acum, în prag de Sărbărori”, a mărturisit părintele Mihai Ciucur.

Festivalul județean de colinde „Florile Dalbe”, organizat la Reșița

Miercuri, 14 decembrie, la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Cartierul Muncitoresc al municipiului a avut loc Festivalul județean de colinde „Florile Dalbe”, organizat de către Școala Gimnazială Nr. 7 Reșița, în parteneriat cu parohia gazdă.

Acest festival a debutat în anul 2009 și s-a desfășurat în fiecare an la Biserica „Sfinți Apostoli Petru și Pavel” Reșița, prin grija și implicarea doamnei profesor Cristina Ardelean și a preotului Petru Berbentea. În anul 2020 și 2021 nu a putut fi organizat, datorită condițiilor impuse de pandemie. Anul acesta, în urma parteneriatului încheiat între Biserică și Școală, gazda festivalului a fost Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” Reșița – Muncitoresc.

În deschiderea festivalului, preotul paroh, Cristian Rădulescu, doamna director profesor Ileana Pomoja și părintele Petru Berbentea au transmis un mesaj de bun venit participanților la festival, evidențiind importanţa păstrării tradiţiilor noastre strămoşeşti, povestind și despre necesitatea de a-i educa pe copii în dreapta învăţătură, cum şi cât de frumoasă este tradiția de a colinda din casă în casă, din comunitate în comunitate.

Anul acesta, la festival au paticipat 19 grupuri vocale școlare, cu aproximativ 400 de colindători, veniți de la școlile din Reșița, Caransebeș, Bocșa, Bănia, Rusca, Vrani, Verendin, Tirol și Berzovia.

După încheierea fiecărui recital, din partea organizatorilor, în semn de mulțumire, elevilor și îndrumătorilor li s-au oferit diplome, iconițe, calendare şi dulciuri.

În final, doamna Ileana Pomoja, directorul Şcolii Gimnaziale Nr. 7 Reșița, a mulţumit tuturor pentru implicarea în acest proiect prevăzut în „Calendarul activităţilor educative judeţene 2022” şi a oferit diplome de merit preoților Cristian Rădulescu și Horia Mailat pentru sprijinul acordat acestui festival.

La rândul lor, preotul paroh Cristian Rădulescu și preotul coslujitor Horia Mailat au înmânat doamnei directoare, prof. Ileana Pomoja, domnului director adjunct prof. Ionuț Gârtoi, prof. Cristina Ardeleanu, coordonator proiecte și programe educative la școala organizatoare a festivalului și preotului Petru Berbentea, câte o diplomă de merit pentru colaborarea benefică a Bisericii şi a Şcolii şi au rostit un cuvânt de încheiere şi mulţumire, cu nădejdea că Bunul Dumnezeu va îngădui ca astfel de acţiuni să fie găzduite şi pe mai departe în Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” Reșița – Muncitoresc.

Autor: pr. Horia Mailat

Spectacolul caritabil „Binele în dar” a fost organizat la Reșița

Marți, 6 decembrie, Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte a organizat, la Cinematograful „Dacia” din Reșița, spectacolul caritabil intitulat „Binele în dar”.

Evenimentul a fost organizat cu binecuvântarea, dar și cu participarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, la acesta fiind prezenți, totodată, un număr mare de spectatori sosiți să se bucure de frumusețea colindelor și a cântecelor folclorice, pe de-o parte, iar pe de altă parte să susțină cauza nobilă pentru care acest regal a fost organizat – strângerea de fonduri pentru achiziționarea a cel puțin 300 de perechi noi de ghetuțe, de iarnă, pentru copii nevoiași de pe cuprinsul Municipiului Reșița și din zonele adiacente.

Desfășurându-se în cadrul celei de-a cincea ediții a campaniei umanitare „Ghetuțele lui Moș Nicolae”, evenimentul caritabil a fost alcătuit din nu mai puțin de 12 momente artistice, susținute de către interpreți renumiți de muzică populară, dar și de către grupuri corale care au vestit, prin cântec, Nașterea Domnului. Astfel, pe scena spectacolului au pășit soliștii: Ramona Vița, Nicu Novac, Doriana Talpeș, Alin Ienciu, Ramona Faur și tânăra Clara Trandafir, momentele artistice ale acestor invitați de onoare fiind acompaniate de orchestra „Virtuozii Semenicului”, condusă de maestrul Petrică Vița. Pe lângă aceștia, înaintea publicului au mai pășit și grupuri corale și de elevi care au înfrumusețat seara prin prestația lor: Corul „Armonia” al Liceului de Arte Sabin Păuța, din Reșița, Corurile „Laudae” și „Pui de Cer”, ale Centrului de Tineret Moniom, Corul ATOR Banatul de Munte, dar și un grup de elevi ai Liceului Tehnologic „Sf. Dimitrie” din Teregova, care au interpretat o scenetă despre obiceiuri și tradiții de Crăciun, din zona Văii Timișului. În același timp, invitații speciali ai evenimentului au fost membrii Corului „Atanasie Lipovan” al Facultății de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad, care au prezentat un regal de colinde, spre finalul spectacolului.

Participarea la evenimentul caritabil a fost liberă, pe tot parcursul evenimentului, totuși, toți cei prezenți fiind invitați să sprijine campania umanitară „Ghetuțele lui Moș Nicolae” prin donarea unei sume oarecare de bani, în urnele special amenajate la intrarea în sala de spectacol și în interiorul acesteia. Donațiile au fost voluntare, iar cu suma strânsă de pe urma acestora se vor achiziționa pachete alcătuite din perechi noi de ghetuțe, șosete și dulciuri pentru cei 300 de copii nevoiași din Reșița și împrejurimi.

Spectacolul caritabil „Binele în dar” este unul dintre cele mai mari și mai importante evenimente organizate de către Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, în acest an, în parteneriat cu Primăria Municipiului Reșița, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale, dar și cu Centrul de Tineret Moniom.

Cei care doresc să sprijine în continuare activitatea caritabilă a organizației de tineret, o pot face donând fie o sumă de bani dorită, fie suma de 150 lei aferentă pentru achiziționarea unui pachet întreg unui beneficiar (ghete, șosete și dulciuri), direct voluntarilor campaniei sau prin viramente bancare în contul asociației: IBAN: RO11BTRLRONCRT0603570901, Banca Transilvania, „ATOR Banatul de Munte”, CIF: 44808955. Campania umanitară „Ghetuțele lui Moș Nicolae” va ajunge la finalul acestei ediții în data de 15 decembrie.

Bucurie și regăsire, pe urmele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul

În perioada 19-21 noiembrie 2022, o parte din tinerii atoriști au fost pelerini pe urmele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistrița, din Arhiepiscopia Râmnicului. 

Pelerinajul a început cu Privegherea în cinstea Sfântului Grigorie din seara de 19 noiembrie, la ctitoria Craioveștilor – Mănăstirea Bistrița. Cu ocazia sosirii, tinerii s-au și închinat la racla cu Sfintele Moaște. 

A doua zi de pelerinaj a constituit o zi de bucurie – tinerii atoriști au participat la Liturghia Arhierească de la Mănăstirea Bistrița. Din soborul condus de Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, au făcut parte încă 14 arhierei, printre care și ierarhul nostru, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

După Liturghie, tinerii s-au îndreptat spre locul pe care îl numesc “a doua casă”, Mănăstirea Arnota. Bucuria de a fi din nou aici a fost dublată de întâlnirea cu ierarhul nostru, care a vizitat așezământul monahal, alături de alți patru arhierei – Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Ultima zi a pelerinajului a început pentru atoriști chiar la miezul nopții, când, în Peștera Sfântului Grigorie Decapolitul, părintele a dat binecuvântarea pentru Sfânta Liturghie de hram în lăcașul rupestru închinat praznicului Intrării Maicii Domnului în Biserică. Tinerii atoriști au participat la Liturghie, au bucurat poporul cu glasul lor prin cântec, iar o parte dintre ei s-au și împărtășit cu Sfintele Taine. 

Dimineața, atoriștii au colindat obștea Mănăstirii Arnota, la Sfânta Liturghie. Mai târziu, ei s-au îndreptat spre Mănăstirea Prislop, pentru a se închina la peștera Sfântului Cuvios Ioan cel Nou, dar și la mormântul părintelui Arsenie Boca. 

George Lăpădat, vicepreședintele ATOR Banatul de Munte, pelerin, povestește: ”Ne-am bucurat foarte mult că am reușit să ajungem, cu prilejul sărbătorii Sfântului Grigorie Decapolitul, înapoi în locurile pe care foarte mulți dintre noi le ținem strâns apropiate de inimi. Arnota și Bistrița ni s-au făcut, mai ales în ultimii ani, adevărate oaze de liniștire și așezare a tinereții noastre. Liturghia de hram, Liturghia de noapte de la peștera Sfântului Grigorie și cele două privegheri la care am luat parte au mai pus o cărămidă la zidirea noastră în Hristos și suntem deja nerăbdători să ne întoarcem în acele locuri binecuvântate.”

”Ca de fiecare dată, atunci când merg în pelerinaj la mănăstirea Arnota, simt că mă întorc la a doua mea casă. Însă de această dată, mai mult ca oricând, am simțit binecuvântarea Sfântului Grigorie Decapolitul, ale cărui sfinte moaște se află la mănăstirea Bistrița și a cărui prăznuire a fost motivul pentru care am mers în acest pelerinaj. Am simțit o bucurie interioară deplină în aceste zile, trăind clipe de-a dreptul unice, toate grijile lumești dispărând, şi făcând loc liniștii şi păcii sufletești!”, relatează Anamaria Iovu, membru al Consiliului Director al ATOR Banatul de Munte.

De asemenea, Maria Dărăban, nouă membră a asociației, mărturisește: ”Cea mai frumoasă bucurie e cea de după greu și oboseală. Așa s-au simțit și zilele acestea de pelerinaj la Sfântul Grigorie Decapolitul și la mănăstirea Arnota, o ‘acasă’ pe care am început să mi-o însușesc și eu, deși e doar a doua oară când vin aici. Ce-mi va rămâne mereu în suflet și amintire e Liturghia de noapte săvârșită în Peștera Liliecilor, unde a fost mai presus bucuria apropierii Crăciunului decât tot frigul și oboseala.”

Pelerinajul s-a desfășurat pe o perioadă de 3 zile cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, tinerii atoriști plecând acasă cu o imagine mult mai clară despre cum arată dobândirea sfințeniei, în urma participării la slujbele de priveghere și cele două Liturghii de sărbătoare, cu totul speciale.

„Curăția, nevinovăția și sinceritatea inimii tinerilor”, povestite în cadrul dialogului ierarhului, cu aceștia

Joi, 17 noiembrie, la Sediul Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte a fost organizat un dialog duhovnicesc, la vremea Postului Crăciunului, al tinerilor atoriști, împreună cu Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Evenimentul a început la orele după-amiezii, reunind un număr de aproximativ 40 de tineri, membri ai organizației, din mai multe zone ale județului – Reșița, Bocșa, Caransebeș, Oravița, Oțelu Roșu și Măureni.

În debutul dialogului, ierarhul a susținut o scurtă prelegere despre viața Sfântului Simeon, Noul Teolog, sărbătorit în contextul anului omagial al rugăciunii, lecturând, totodată, și câteva paragrafe din „Cele 225 de Capete Teologice și Practice”. După cele câteva minute introductive, ierarhul a inițiat dialogul liber, provocându-i întru început pe tineri să răspundă, din experiența și viziunea lor, la o întrebare despre participarea, prezența, comportamentul și atitudinea adoptată de creștini la Sfânta Liturghie.

În cele ce au urmat, dialogul purtat de tineri, împreună cu ierarhul, a continuat pe baza întrebărilor și curiozităților adresate de către tineri, fie în mod anonim, prin scrierea de bilețele, fie în mod direct, prin dialog și intervenții libere.

„Ne-am bucurat de o seară și un dialog foarte călduroase, pe de-o parte pentru că am avut bucuria să ne reîntâlnim cu ierarhul nostru, la noi acasă, și să discutăm liber și firesc despre diverse subiecte care ne interesau pe noi, fie la nivel de curiozitate, nelămurire ori sete de învățare, iar pe de altă parte pentru că a fost o ocazie minunată să ne revedem și noi, unii cu ceilalți, veniți din diferite zone ale județului. Pentru noi, aceste contexte sunt ca unele de sărbătoare, pe care le petrecem în familie, acasă, bucurându-ne unii de alții. Ne-am folosit cu toții de acest dialog și de răspunsurile pe care le-am primit la întrebările noastre, dar și de simpla prezență a ierarhului, care și-a arătat dragostea și grija pentru noi în fiecare moment și pe care, mai ales, le-am simțit și la care am răspuns și noi”, povestește Anita Radics, președintele ATOR Banatul de Munte.

Dintre subiectele cel mai des întâlnite, în cadrul conversației, s-au regăsit sfaturile cu privire la postirea pentru prima dată a tânărului novice în viața bisericească, curiozități privitoare la rânduielile sfintelor slujbe, îndrumare legată de activitatea și misiunea organizației între tinerii care au căutări în zona duhovnicească, dar care nu sunt, încă, parte activă din Biserică, învățături despre dragostea, îngăduința și grija lui Dumnezeu față de tineri, însă nu au lipsit nici experiențele și mărturiile de viață, povestite atât de ierarh, cât și de tineri prezenți la întâlnire.

Dialogurile duhovnicești ale tinerilor, împreună cu Preasfințitul Părinte Lucian, sunt o activitate organizată în mod frecvent de către tinerii de la ATOR Banatul de Munte, în scopul apropierii tot mai mari, a membrilor mai vechi și mai noi ai organizației, de Biserică, dar și în scopul aflării cât mai multor informații și învățături relevante pentru viața creștinilor, a tinerilor creștini, îndeosebi în zilele noastre.

În perioada care urmează, o serie de evenimente și activități vor mai fi organizate de către Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, cu binecuvântarea și participarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, dintre acestea făcând parte și spectacolul caritabil de colinde, „Binele în dar”, organizat la Cinematograful „Dacia” din Reșița, în data de 6 decembrie, în cadrul campaniei umanitare „Ghetuțele lui Moș Nicolae”.