„Nimeni să nu disprețuiască tinerețile tale!”
Vineri, 26 mai, la orele după amiezii, o delegație de tineri de la ATOR Banatul de Munte s-a aflat, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în parohiile Goruia și Ciudanovița din Cercul pastoral-misionar Reșița Sud, în cadul programului eparhial „Maica Vieții – Maica tuturor vârstelor”.
Delegația de tineri a fost condusă de către părintele Mihai Ciucur, de la Departamentul de Tineret al eparhiei și a fost compusă din tineri de la filiala Reșița a ATOR Banatul de Munte, precum și din membri ai filialei Oravița, în frunte cu părintele Marinel Bobescu.
Prima slujire a avut loc în biserica Parohiei Goruia, acolo unde soborul de preoți, format din părintele Mihai Ciucur, părintele Marinel Bobescu și parohul George Uscat a săvârșit Paraclisul Maicii Domnului, iar tinerii au dat răspunsurile la strană.
Cea de-a doua parohie vizitată a fost Ciudanovița, acolo unde, de asemenea, a fost săvârșit Paraclisul Maicii Domnului de către cei doi părinți, alături de părinele paroh Solomon Dragotă. La finalul slujbei, părintele Mihai Ciucur a ținut un scurt cuvânt de învățătură în care a evidențiat viața și miununile Sfântului Ioan Rusul, prăznuit în data de 27 mai în Biserica noastră și a transmis un mesaj de încurajare pentru vârstnicii prezenți, alături de arhiereștile binecuvântări din partea Preasfințitului Părinte Lucian. De asemenea, Anita Radics, președinele ATOR Banatul de Munte a transmis o mărturie emoționantă despre lucrarea Maicii Domnului în viața ei, iar George Lăpădat, vicepreședinte al asociației, a explicat un text din Sfânta Scriptură – Faptele Apostolilor, capitolul 20, versetele 7-12 (Apostolul din Sâmbăta a 6-a după Sfintele Paști). La sfânta slujbă a fost prezent și primarul comunei Ciudanovița, domnul Constantin Nebunu, care a mulțumit tinerilor și îndrumătorilor lor pentru misiunea desfășurată în localitate.
În ambele parohii, vârstnicii prezenți au primit Noul Testament cu Psalmi, din partea Preasfințitului Părinte Lucian, iar preoții parohi au cinstit prezența tinerilor prin obișnuita dragoste frățească manifestată prin agapa de după sfânta slujbă.
„Suntem recunoscători lui Dumnezeu și ierarhului nostru că avem ocazia de a fi prezenți în parohiile misionare ale eparhiei noastre, acolo unde au mai rămas puțini credincioși, majoritatea în vârstă, pentru că în felul acesta putem da o mână de ajutor preoților noștri din aceste zone în menținerea aprinsă a candelei credinței și a rugăciunii în parohiile lor. Pentru vârstnici, interacțiunea cu tinerii este de mare folos, pentru că de la sfintele slujbe capătă mângăiere și pace sufletească, iar de la tineri capătă nădejde și speranță că, în ciuda vremurilor vitrege, Biserica noastră are un viitor frumos”, a subliniat duhovnicul tinerilor atoriști, părintele Mihai Ciucur. „Sunt recunoscător, de asemenea, tinerilor noștri, mărutiristori prin slujire, cuvânt și stil de viață, pentru efortul și dăruirea lor, dublate de dragostea și jerfelnicia de care dau dovadă în această importantă lucrare misionară pe care și-au asumat-o”, a mai subliniat părintele inspector.
Programul eparhial „Maica Vieții – Maica tuturor vârstelor” se derulează cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Lucian în toate cele 10 cercuri pastoral-misionare ale eparhiei, având un pronunțat caracter misionar și catehetic și desfășurându-se în contextul Anului omagial al pastorației vârstnicilor.
Până în prezent, în cadrul programului, s-au derulat 6 slujiri misionare în 4 dintre cercurile pastorale ale eparhiei, activitatea urmând a fi reluată în luna septembrie, când tinerii se vor afla în parohiile Dognecea și Comorâște.
Peste 520 de copii și tineri din 34 de localități urbane și rurale din Caraș-Severin vor beneficia în vara acestui an de activitățile propuse în cadrul celui mai mare program de tabere educaționale din Banatul de Munte – taberele TDIS și TDIF – care se vor desfășura în cadrul programului eparhial „Împreună pentru copiii noștri”, derulat la nivelul Episcopiei Caransebeșului.
Organizat cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, proiectul se află la cea ce de-a cincea ediție și va fi organizat și în acest an alături de Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte și împreună cu numeroși parteneri județeni și locali, respectiv: parohii, unități de învățământ, administrații publice județene și locale, precum și alte instituții județene cu profil cultural și educațional.
În această perioadă, reprezentanți ai Departamentului de Tineret al eparhiei, au efectuat mai multe vizite în teren, în localitățile care vor găzdui taberele în comunitate din această vară, în scopul stabilirii detaliilor organizatorice împreună cu partenerii locali.
Astfel, în decursul acestei săptpămâni, au avut loc întâlniri de lucru cu partenerii locali din comuna Berliște și din orașul Oravița, dar și din comunele Topleț, Mehadia și Teregova. „Aceste întâlniri din comunitățile gazdă au un dublu rol: pe de o parte, cu acest prilej, sunt semnate protocoalele de colaborare în baza cărora se desfășoară taberele și, pe de altă parte, se vizitează infrastructura locală și se stabilesc detaliile despre locațiile și programul taberei. Dincolo de aceste aspecte, merită subliniat faptul că sunt comunități care așteaptă aceste tabere în fiecare an ca pe un eveniment central al verii, aceste tabere fiind solicitate de către toți cei implicați: de la copiii beneficiari și familiile acestora, până la preoții, dascălii și reprezentanții autorităților publice locale. Iar faptul că avem localități care organizează a treia, a patra sau chiar a cincea ediție a taberei este o dovadă certă a faptului că efortul nostru în plan misionar-catehetic, dar și în plan cultural-educativ este unul plin de sens, iar demersul în sine este unul necesar, important și, deja, încununat de roade”, a precizat părintele Mihai Ciucur, coordonatorul proiectului și al Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului.
În perioada următoare, până la finele lunii mai, astfel de întâlniri de lucru vor fi organizate și celelalte localități implicate în proiect, respectiv: Zăvoi, Moldova Nouă, Băuțar, Marga, Șopotu Nou, Măureni, Moniom și Caransebeș.
De asemenea, în data de 14 iunie, va avea loc festivitate de lansare a proiectului, eveniment care se va desfășura la Reșița și va reuni reprezentanți ai tuturor partenerilor județeni și locali, alături de echipa de implementare a proiectului.
„Prin aducerea împreună, pornind de la faza de planificare a activităților, continutând cu desfășurarea efectivă a taberelor și până la evaluarea și monitorizarea continuității activiăților cu copiii din comunități, proiectul nostru își propune, și reușeste, să aducă laolaltă principalii factori relevanți din comunitate, respectiv: Biserica – școala – autoritățile locale și familia. Toate, împreună, cu un singur scop: oferirea unei educații frumoase și sănătoase pentru copiii noștri. Un deziderat care, iată, se concretizează atât de frumos prin aceste tabere organizate în inima satului sau a orașului, care este biserica din fiecare comunitate”, a concluzionat părintele Mihai Ciucur.
În acest an, la nivelul Episcopiei Caransebeșului, vor avea loc 13 tabere educaționale, dintre care 10 în mediul rural și 3 în mediul urban, în perioada 22 iunie – 9 septembrie, tabere care vor fi organizate cu ajutorul unei echipe formată din aproximativ 100 de tineri voluntari, membri ai Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte.
Vineri, 12 mai, Sala de festivități “Mitropolit Nicolae Corneanu” a Episcopiei Caransebeșului a găzduit premierea Concursului Național Catehetic al Patriarhiei Române, “Tinerii și vârstnicii să laude Numele Domnului”, etapa eparhială.
La evenimentul festiv au fost prezenți reprezentanții unui număr de 11 grupuri catehetice din cele patru protopopiate ale eparhiei, participante la acest proiect tematic și a căror activitate consistentă a fost premiată și la etapa pe protopopiat a acestui concurs. Totodată, printre invitații speciali ai acestui moment s-au numărat domnul Petru Belciu, inspector școlar general adjunct, părintele Casian Rușeț, consilier în cadrul Sectorului Cultural al episcopiei, precum și părintele Nicolae Chiosa, inspector școlar pentru disciplina de religie.
În cadrul festivității, cei 35 de copii și tineri reprezentanți ai grupelor catehetice au avut ocazia, pe parcursul evenimentului, să asiste la o împletire frumoasă de momente artistice, prezentare de portofolii și eseuri înscrise la proiect, precum și materiale video realizate, care au sintetizat activitatea proiectului, la nivel eparhial, din fiecare centru catehetic. Astfel, festivitatea a debutat cu un recital de pricesne, susținut de către Corul “Floralia” al Parohiei “Intrarea Domnului în Ierusalim” din Caransebeș, urmat de o scurtă trecere în revistă a proiectului, a specificului acestuia, precum și a rezultatelor, la nivelul Eparhiei Caransebeșului, prezentate de către părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret. În continuarea evenimentului, toți cei prezenți au vizionat un material video de prezentare a proiectului, la nivel eparhial, care a cuprins imagini de la activitățile tuturor celor 11 grupuri prezente. Ulterior acestui moment, tineri reprezentanți ai 5 dintre cele mai active grupe catehetice înscrise în proiect au avut ocazia să povestească, în fața publicului, despre felul în care și-au însușit acest proiect și au reușit să realizeze un portofoliu bogat a cărui principală realizare a fost unirea copiilor, tinerilor și vârstnicilor în trei mari scopuri – apropierea celor mici de vârstnici și învățarea îngrijirii și aprecierii lor, precum și apropierea, împreună, de Hristos și de Biserică.
În cea de-a doua parte a evenimentului, tânăra Iustina Chereș a interpretat la pian piesa “Experience” a cunoscutului Ludovico Einaudi, care a făcut trecerea spre ultimul moment important al zilei – premierea grupurilor participante la proiect. Astfel, la nivelul Eparhiei Caransebeșului, în cadrul proiectului “Tinerii și vârstnicii să laude Numele Domnului”, au fost acordate 5 mențiuni, obținute de către Parohiile: “Sf. Ap. Petru și Pavel” Reșița, “Înălțarea Domnului” Potoc, “Nașterea Maicii Domnului” Greoni, “Sf. Pr. Ilie Tesviteanul” Oravița și “Înălțarea Domnului” Bozovici; trei premii pentru locul al treilea, obținute de Parohia “Pogorârea Sf. Duh” Măureni, Parohia “Sf. Arh. Mihail și Gavriil” Moniom și de Liceul Bănățean Oțelu Roșu; două premii pentru locul al doilea, obținute de către Parohiile “Adormirea Maicii Domnului” Oravița și “Sf. M. Mc. Gheorghe” Moldova Nouă. Premiul întâi a fost câștigat de către Parohia “Adormirea Maicii Domnului” din Reșița Montană, pentru cel mai amplu portofoliu și cea mai diversificată activitate, organizată în cadrul acestui proiect. Reprezentanții Parohiei Adormirea Maicii Domnului” din Reșița Montană, coordonați de către părintele Horia Mailat, vor reprezenta Eparhia Caransebeșului la festivitatea de premiere de la Catedrala Patriarhală din București, din data de 21 mai.
„La nivelul eparhiei noastre, ne-am bucurat să constatăm un interes crescut din partea preoților, dar și a copiilor din grupele catehetice, lucru concretizat atât în numărul parohiilor participante, dar și în calitatea portofoliilor înscrise în concurs. Abordările celor care s-au înscris în concurs au fost foarte diverse și pline de originalitate, pentru că, pe lângă catehezele susținute de către preoți, în cadrul concursului s-au stabilit adevărate punți între generații, interacțiunea dintre copii și vârstnici generând emoție, bucurie și speranță. Fie că vorbim de creații literare, creații artistice, activități filantropice, povești de viață, ori de rugăciunea în comun, toate acestea au constituit contexte excelente de socializare între tineri și vârstnici, ceea ce a conferit concursului un puternic caracter de comuniune în Hristos, în numele iubirii milostive a lui Dumnezeu”, mărturisește părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului.
În anul 2023, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, proiectul național catehetic al Patriarhiei Române a fost desfășurat în 32 de parohii, de la nivelul eparhiei, spre deosebire de anul precedent, când au fost implicate 23 de parohii.
Vineri, 5 mai 2023, în Parohiile Valea Bistrei și Zăvoi din Protopopiatul Caransebeș, au avut loc cel de-al treilea și cel de-al patrulea Paraclis al Maicii Domnului, din cadrul proiectului eparhial-misionar, intitulat „Maica Vieții – Maica tuturor vârstelor”. Proiectul, dedicat „Anului omagial al pastorației vârstnicilor”, se derulează cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
Evenimentul a început la ora 16:00, în biserica cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul” din parohia Valea Bistrei, și de la ora 18:00, în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din parohia Zăvoi. Au participat tineri atoriști și enoriași din cele două parohii, împreună cu preoții slujitori. Momentul de rugăciune a debutat în Parohia Valea Bistrei cu slujirea Paraclisului Maicii Domnului de către un sobor format din trei preoți – părintele Mihai Ciucur, inspector eparhial al Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, părintele paroh Ioan Seracin, părintele Pavel Negrei și părintele Romulus Frîncu –, iar la Parohia Zăvoi, de către un sobor format din părintele inspector Mihai Ciucur, părintele paroh Silviu Cotuna și părintele Romulus Frîncu.
Credincioșii prezenți și tinerii atoriști au petrecut împreună momente de bucurie, rugându-se și cântând într-un singur glas „Hristos a înviat”, precum și cântările Paraclisului. La finalul săvârșirii slujbei Paraclisului, au avut loc momente de lectură biblică, inițiate de către părintele inspector, care a înmânat persoanelor vârstnice prezente Noul Testament cu Psalmi, ca dar din partea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în „Anul omagial închinat persoanelor vârstnice”.
,,A fost o adevărată bucurie ca după-amiaza zilei de vineri să o petrec alături de două comunități de-a dreptul speciale, anume Valea Bistrei și Zăvoi. Pentru mine, această slujire a reprezentat o adevărată tihnă spirituală, iar acest fapt cred că se datorează – și – bucuriei cu care am fost primiți și ascultați în cele două parohii. Proiectul eparhial misionar, “Maica Vieții – Maica tuturor vârstelor”, mi-a demonstrat încă o dată că Biserica este a noastră, a tuturor celor care îl mărturisim pe Hristos și dorim să ne împărtășim cu El. Cu adevărat, Maica Vieții a șezut alături de noi în aceste momente pline de trăire și răgaz duhovnicesc!”, a mărturisit tânărul Lucian Barbescu.
A fost un timp cu folos pe care l-am petrecut împreună și ne bucurăm că Maica Domnului ne-a ajutat să fim în aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu, rugându-ne alături de acești credincioși. A fost o frumoasă împreună-slujire misionară, închinată Maicii Domnului!
Asemenea proiectului din anul precedent, „Tinerii și Maica Vieții”, și acest proiect misionar își propune să-i implice și să-i apropie pe tineri de Biserică și de rugăciune, în același timp cu apropierea lor de vârstnicii fiecărei comunități în care vor poposi cu acest proiect, cărora le vor oferi un timp valoros petrecut împreună, tânăr-vârstnic, rugându-ne împreună cu ei. Astfel se pune în practică relaţia de iubire şi comuniune a omului cu Dumnezeu şi cu aproapele său, întărirea legăturii de iubire, cunoaștere, apropiere și slujire dintre oameni, promovând dialogul între generații, colaborarea şi fapta izvorâtă din iubire şi credință.
Autori: pr. Romulus Frîncu, Anastasia Chereș
În perioada 29 aprilie – 2 mai, 12 tineri atoriști au reușit să se bucure de cele câteva zile libere „acasă”, la Mănăstirea Arnota, loc ajuns la sufletul fiecăruia dintre tinerii organizației de tineret a Eparhiei Caransebeșului, la care revenim de fiecare dată când avem ocazia.
Pelerinajul a început cu o slujbă de binecuvântare a călătorie, care ne-a ajutat să plecăm cu gânduri de bucurie și entuziasm, având ca destinație Mănăstirea Arnota la care am ajuns după un drum plăcut, un drum unde ne-am bucurat de minunile lăsate de Dumnezeu pe pământ.
După o seară petrecută cu maicile citind Canonul Învierii, ziua de duminică ne-am petrecut-o la Sfânta Liturghie unde am dat răspunsurile la strană. În a doua parte a zilei am avut ca primă oprire mănăstirea Bistrița, nu departe de noi, unde ne-am închinat la moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul și am petrecut câteva clipe de rugăciune. A doua oprire a fost Mănăstirea Hurezi, mănăstire la care trecem ori de câte ori avem ocazia pentru a ne bucura de frumusețea de acolo cât și pentru starea de liniște pe care o emană. A urmat Mănăstirea Dintr-un Lemn, un loc încărcat puternic din punct de vedere istoric și duhovnicesc, iar în final, înainte de a încheia ziua, am poposit și la Mănăstirea Surpatele, ctitorie brâncovenească, la fel ca și Mănăstirea Hurezi.
A treia zi a avut ca destinație finală Schitul Pătrunsa, acest drum fiind „întrerupt” de câteva agape la mănăstirile din împrejur, Mănăstire Iezer, loc unde am reușit să ne închinăm la Peștera Sfântului Antonie de la Iezer, urmată de un popas la Mănăstirea Pahomie, de unde am început drumeția până la schit. A fost un drum unde am fost înconjurați de peisaje uimitoare, un drum în care am avut ocazia să ne reconectam unii cu ceilalți prin vorbe, zâmbete, și să ne reamintim încă o dată că: “Unde sunt doi sau trei adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu.” (Matei 18;20). După un drum pe aproximativ 7 km, am ajuns să ne închinăm la numeroasele moaște așternute în schit și să ne bucurăm de câteva cuvinte de îndrumare atât în activitatea noastră cu tinerii, cât și în viața de zi cu zi de la starețul de acolo, părintele Filaret.
În ultima zi, în drumul spre casă, ne-am oprit la Mănăstirea Tismana unde am poposit pentru câteva minute la icoana sfântului Nicodim de la Tismana, iar ca ultima oprire, ne-am închinat la mănăstirea “Nașterea Maicii Domnului” din Băile Herculane.
Câteva gânduri din partea pelerinilor:
„Aceste 4 zile de pelerinaj au fost cu adevărat dătătoare de liniște și pace. Cu ajutorul lui Dumnezeu, ne-am bucurat că am putut să ajungem și la mănăstirea Pătrunsa, loc care are o încărcătură duhovnicească atât de mare, de unde, timp de câteva minute, am primit și un cuvânt de învățătură din partea monahului Filaret. Pentru mine, va rămâne unul dintre pelerinajele cele mai apropiate de suflet!” ne mărturisește tânăra Anamaria Iovu.
„Slavă lui Dumnezeu pentru aceste zile de liniște sufletească, acest pelerinaj a prilejuit o așezare sufletească pentru noi toți. Ne-am întors la Arnota, locul care ne răspunde la întrebările pe care nu le putem înțelege. Mă bucur că am reușit să lucrez la virtutea răbdării și îmi doresc pe viitor să aducem cât mai mulți tineri noi în acest loc luminos și primitor!”ne spune tânărul Mihail Cincheză.
Cu ajutorul lui Dumnezeu am avut niște zile pline de lumină, căldură și binecuvântare Lui a fost simțită printre noi și zâmbetele noastre!
Autor: Iustina Chereș
Vineri, 21 aprilie, o delegație de tineri, membri ai ATOR Banatul de Munte, s-au deplasat în Parohia Sacu, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în cadrul proiectului eparhial “Maica Vieții – Maica tuturor vârstelor”.
Momentul de rugăciune a debutat cu slujirea Paraclisului Maicii Domnului de către un sobor format din patru preoți – părintele Mihai Ciucur, inspector eparhial la Departamentul de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, părintele Ianăș Ambruș de la Parohia Sacu, părintele Aurelian Jucu de la Parohia Zăgujeni și părintele Raul But de la Parohia Mâtnicul Mare.
Credincioșii și tinerii au petrecut împreună momente de bucurie, rugându-se și cântând într-un singur glas “Hristos a înviat” și cântările Paraclisului. În continuarea slujbei, credincioșii s-au bucurat de cuvântul părintelui Mihai Ciucur, care a pus accentul pe mărturisirea credinței indiferent de vremuri și de împrejurări, totodată evidențiind importanța perioadei în care ne aflăm. Părintele le-a mai povestit, cu privire la Perioada Luminată în care ne aflăm, despre felul în care mărturisitorii din temnițele comuniste petreceau și trăiau sărbătoarea Învierii, cântând împreună și mărturisind-o. De asemenea, tinerii au avut ocazia să povestească despre frumusețea vieții trăite în Biserică și despre cum i-a găsit Hristos și i-a adus împreună.
“Astăzi, la Paraclis, am putut observa pe chipul fiecărui vârstnic bucuria învierii lui Hristos. Ne-am unit în rugăciune și am simțit căldura cu care credincioșii din parohiei ne-au primit. La final, fiecare dintre noi a avut ocazia să-și împărtășească povestea unei tinereți trăite în Hristos”, a mărturisit tânăra Anastasia Chereș.
În finalul momentului de rugăciune, părintele Mihai Ciucur a înmânat persoanelor vârstnice prezente Biblia și Noul Testament cu Psalmi, ca dar din partea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în anul omagial închinat persoanelor vârstnice.
Programul eparhial “Maica Vieții – Maica tuturor vârstelor” este derulat de către Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice, și își propune unirea tinerilor și a vârstnicilor deopotrivă, din 10 comunități, în rugăciune și în comuniune euharistică.
Autor: Anastasia Chereș
În data de 7 aprilie 2023, o delegație de tineri, membri ai ATOR Banatul de Munte, s-au deplasat în Parohia Șopotu Nou, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în cadrul proiectului eparhial “Maica Vieții – Maica tuturor vârstelor”.
Evenimentul a debutat cu slujirea Paraclisului Maicii Domnului de către un sobor format din trei preoți – părintele Mihai Ciucur, inspector eparhial la Departamentul de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, părintele Ion Cherescu de la Bozovici, dar și părintele Nicolae Băcilă de la Bănia. Răspunsurile la strană au fost date de voluntari ai ATOR Banatul de Munte.
În continuare, credincioșii s-au putut bucura de cuvântul părintelui inspector Mihai Ciucur, care a pus accent pe păstrarea credinței strămoșești indiferent de vremuri și de împrejurări și despre păstrarea nădejdii și a rugăciunii vii, a acestor credincioși, care de câteva luni de zile așteaptă un păstor sufletesc în parohia lor. De asemenea, părintele a vorbit credincioșilor și despre importanța perioadei care urmează.
La eveniment au fost prezenți domnul Păun Baba, primarul comunei Șopotu Nou, doamna Loredana Șein, directoarea școlii din localitate, dar și copii și tineri din Bozovici, Bănia și Eftimie Murgu.
În finalul evenimentului, fiecare dintre tinerii oaspeți în comunitate s-au prezentat, iar vârstnicii, dar și o parte dintre tinerii din comunitate au primit Noul Testament, ca dar din partea Ierarhului, în anul omagial dedicat pastorației vârstnicilor. Evenimentul a luat final prin agapa frățească oferită de către gazde la Centrul de informare turistică din localitate.
Având în vedere că parohia este, momentan, vacantă, misiunea Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului va continua printr-o tabără TDIS care se va desfășura la Șopotu Nou în perioada 3-7 august, dar și prin revenirea în comună la o slujire similară în satul Stăncilova, la invitația gazdelor.
Programul eparhial “Maica Vieții – Maica tuturor vârstelor” este derulat de către Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice, și își propune unirea tinerilor și a vârstnicilor deopotrivă, din 10 comunități, în rugăciune și în comuniune euharistică.
Autor: Darius Lăpădat
În urmă cu doi ani, Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte instituia ziua de 8 aprilie ca fiind Ziua Comemorativă a Respectării Demnității Umane a Victimelor Pandemiei de Covid-19.
Cu privire la instituirea acestei zile, acum doi ani scriam:
”Pandemia de Covid-19 a adus înaintea noastră o realitate crudă, care a adus atingere inclusiv respectului față de persoanele care au decedat în urma infecției cu noul coronavirus. Din motive obiective, protocoalele de înmormântare a acestor victime au pus mai mult preț pe siguranța persoanelor care pot ajunge în contact cu corpurile neînsuflețite ale acestora, decât pe respectul și onoarea pe care cei plecați o au intrinsec, prin demnitatea umană de care aceștiase bucură. Astfel, multe dintre înmormântările victimelor de Covid-19 au fost organizate fără oficierea serviciilor religioase (indiferent de confesiunea din care victimele făceau parte), cu trupurile neînsuflețite în saci, și cu participare extrem de limitată. Această zi este un prilej de amintire și prețuire anuală a demnității umane a celor care au plecat dintre noi în acestmod tragic”.
Cu toate că am reușit să trecem cu bine perioada extrem de grea a pandemiei, considerăm necesar să ne aducem aminte de modul deloc onorant în care un număr important dintre cei dragi ai noștri au fost prohodiți. Așadar, în acest an, ATOR Banatul de Munte va marca ziua de 8 aprilie printr-o slujbă de pomenire a victimelor pandemiei. Aceasta va fi oficiată la Cimitirul Parohial din localitatea Măureni, începând cu ora 14:00.
În acest sens, invităm toate comunitățile religioase să se alăture nouă prin oficierea de slujbe de pomenire sau servicii religioase in-memoriam, pentru victimele Covid-19. De asemenea, invităm alte persoane sau entități să desfășoare activități cu caracter de comemorare și conștientizare a modului tragic în care aceste persoane au plecat dintre noi.
Organizațiile, instituțiile sau persoanele publice care doresc să se alăture demersului nostru, sunt rugate să ne contacteze la numărul de telefon: 0784 983 382 (George Lăpădat).
În cadrul proiectului eparhial „Împreună pentru copiii noștri”, în acest an vor fi organizate 13 tabere educaționale în comunitate, în 10 localități rurale și 3 orașe din Eparhia Banatului de Munte.
Aflat în al cincelea an de desfășurare, cel mai cunoscut program de tabere pentru copii și tineri din județul Caraș-Severin, își propune și în acest an să oferte contexte de învățare și socializare pentru participanți cu vârste între 6 și 18 ani din aproximativ 30 de comunități din Episcopia Caransebeșului.
Taberele se vor avea loc în perioada 22 iunie – 9 septembrie 2023 și vor fi organizate de către Departamentul de Tineret al eparhiei, alături de membrii și voluntarii Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, în parteneriat cu parohiile, școlile și autoritățile publice locale din orașele și comunele implicate.
La fel ca în ceilalți ani, taberele din mediul rural se vor derula sub numele de Tabăra din Inima Satului, iar cele din orașe sub numele de Tabăra din Inima Familiei.
Cele 10 tabere de tipul TDIS vor fi organizate după următorul program: 22-26 iunie – TDIS Zăvoi, 28 iunie – 2 iulie – TIDS Moniom, 1-5 august – TDIS Topleț, 2-6 august – TDIS Teregova, 3-7 august – TDIS Șopotu Nou, 9-13 august – TDIS Măureni, 17-21 august – TDIS Valea Bolvașnița, 18-22 august – TDIS Băuțar, 22-26 august – TDIS Berliște și 23-27 august – TDIS Marga.
Cele 3 orașe din eparhie care vor găzdui tabere de tipul TDIF sunt: Moldova Nouă, în perioada 29 iunie – 3 iulie, Oravița, în perioada 16-20 august, și Caransebeș, în perioada 5-9 septembrie.
Taberele, toate cu durata a câte cinci zile, vor propune copiilor participanți activități specifice de învățare în context non-formal, activități catehetice, jocuri și concursuri, seri tematice, precum și ateliere pentru părinți. Toate acestea se vor desfășura cu ajutorul unei echipe formată din aproximativ 80 de voluntari, în cea mai mare parte tineri de la ATOR Banatul de Munte.
În această perioadă, în comunitățile partenere implicate în proiect are loc înscrierea copiilor și a tinerilor, care vor beneficiar gratuit de aceste tabere. Referitor la criteriile de selecție, părintele Mihai Ciucur, coordonatorul proiectului a precizat: „Selecția copiilor participanți este în sarcina partenerilor noștri locali, respectiv parohiile și școlile implicate în proiect, iar numărul de participanți și criteriile de selecție sunt stabilite în funcție de prioritățile fiecărei comunități în parte. În unele comunități au prioritate copiii cu rezultate școlare foarte bune, în altele se are în vedere criteriul de vârstă al participanților, iar în altele criteriile de ordin social. Așadar, profilul și componența grupului țintă la nivel local sunt stabilite exclusiv de către școlile și parohiile partenere, urmând ca, în funcție de numărul de copii, vârstele acestora, precum și de specificul grupului țintă, noi să delegăm echipele de voluntari care se vor deplasa în comunități pe perioada desfășurării taberelor”.
Copiii și tinerii care doresc să se înscrie la aceste tabere sunt rugați să ia legătura cu preoții și profesorii din localitățile organizatoare, cu precizarea că perioada de înscriere se va încheia vineri, 7 aprilie, urmând ca luni, 10 aprilie să fie comunicat numărul de copii participanți la fiecare tabără în parte.
Organizat cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, programul de tabere, cunoscut sub numele de TDIS, a prilejuit organizarea unui număr de 45 de tabere în comunitate, în perioada 2019-2022, la care au luat parte peste 1.700 de copii din județul Caraș-Severin.
Sâmbătă, 25 martie, Episcopia Caransebeșului și Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte au organizat cea de-a opta ediție a Marșului pentru viață, acesta purtând, în anul 2023, tematica „viitorul este pro-viață”.
După ce timp de șapte ani, Marșul pentru viață a fost găzduit la Reșița, în acest an, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, evenimentul civic de conștientizare și sensibilizare a oamenilor cu privire la importanța, unicitatea și sprijinirea vieții a fost organizat, pentru prima dată, la Caransebeș. Evenimentul din acest an a reunit un număr de aproximativ 800 de persoane – copii, tineri, părinți și bunici din Reșița și din alte zone ale județului Caraș-Severin, care au venit să susțină și să își manifeste, împreună, valorile pentru viață, dar și sprijinul pe care îl pun la dispoziție oamenilor aflați în diverse categorii vulnerabile și care au nevoie de ajutor, sprijin și prezență – mame însărcinate, singure și confuze, copii abandonați și neînțeleși, dar și bătrâni bolnavi și uitați de lume. Pentru toți aceștia, oamenii reuniți la Reșița au mărșăluit în această zi.
Evenimentul a debutat cu marșul propriu-zis care a pornit de la Catedrala istorică “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, îndreptându-se spre Catedrala Episcopală “Învierea Domnului”, unde au fost rostite o serie de rugăciuni specifice evenimentului, iar mulțimea a ascultat mesajele transmise din partea organizatorilor evenimentului și a partenerilor, mesaje care au avut ca scop, pe de-o parte, clarificarea scopului organizării Marșului pentru viață, iar pe de altă parte, manifestarea suportului și sprijinului, în mod public, față de mamele singure, copiii singuri și bătrânii uitați, dar și conștientizarea existenței vieții unui copil, aflat în pântecul mamei sale și a cărui inimă începe să bată de la 16 zile de la concepție.
La evenimentul civic au participat și domnul Felix Borcean, primarul Municipiului Caransebeș, domnul Lucian Miclău, inspector general în cadrul ISJ Caraș-Severin, precum și reprezentanți ai Consiliului Județean, dar și ai altor culte și biserici din oraș: baptistă, greco-catolică, penticostală și romano-catolică.
După mesaje transmise de pe esplanada Catedralei Episcopale, participanții s-au îndreptat spre Casa de Cultură “George Suru”, unde punctul final al acestui eveniment dedicat vieții a fost, pe de-o parte, spectacolul artistic „Mamă dulce, mama mea”, susținut de către grupul psaltic Ethos al Episcopiei Caransebeșului și de îndrăgita interpretă de muzică populară Oana Bogza-Pintea, de la Albă Iulia, iar pe de altă parte, atelierul culorilor, unde s-au desfășurat activități pentru copii și tineri, organizate de voluntarii ATOR Banatul de Munte, în incinta Casei de Cultură.
“Tineri din întreg județul s-au adunat, în acest an, la Caransebeș pentru a face încă un pas împreună în mărturisirea vieții. Procesiunea a fost una plină de culoare, iar faptul că am fost împreună, tineri, copii, mame și bătrâni a arătat cu câtă dragoste și bucurie pășim împreună într-un viitor pro-viață”, a mărturisit Anastasia Chereș, tânăr organizator al Marșului pentru viață din acest an.
Marșul pentru viață „Viitorul este pro-viață” a fost organizat, și în acest an, în sute de localități de pe cuprinsul țării noastre și din Republica Moldova, acest eveniment reunind mii de oameni, din diverse colțuri ale țării, care doresc să-și manifeste disponibilitatea de a ajuta femeile aflate în criză de sarcină, pe care doresc să le conștientizeze cu privire la viața care crește în pântecul lor, dar și la soluțiile care pot exista în momentul parcurgerii unei situații delicate, precum este criza de sarcină. La aceste evenimente participă, totodată, și mame care au trecut cu bine peste criza de sarcină și au dat naștere copiilor lor, ele devenind mărturii vii și încurajare pentru femeile care se confruntă, în zilele noastre, cu astfel de situații. Marșul pentru viață este un eveniment neconfesional și apolitic, intenția organizării lui fiind nu aceea de reglementare sau interzicere a avortului în România, ci de conștientizare, informare și oferirea unei alternative la această procedură.
Marșul pentru viață se află la cea de-a treisprezecea ediție de organizare, la nivelul Patriarhiei Române, fiind desfășurat cu binecuvântarea și susținerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.