Peste 100 de persoane au donat sânge în cadrul campaniei „Împreună dăruim viață”

109 persoane au reușit să doneze sânge în cadrul campaniei „Împreună dăruim viață”, desfășurată în perioada 27-30 septembrie 2022, la Caransebeș, Moldova Nouă și Reșița.

Campania, organizată de către Episcopia Caransebeșului și ATOR Banatul de Munte, alături de mai multe instituții județene și locale, s-a derulat pe parcursul a patru zile și a reușit să echilibreze stocul de sânge la nivelul județului Caraș-Severin, având în vedere nevoia crescândă de sânge din spitale, corelată cu numărul foarte redus de donatori.

Este pentru prima dată când o campanie de donare de sânge organizată de către Biserică se derulează pe parcursul a patru zile consecutiv, eforturile depuse de către Biserica Ortodoxă în ultimii ani în scopul senzibilizării donatorillor fiind cele mai intense și mai constante la nivel național.

„Aproape 50 de litri de sânge s-au strâns în aceste patru zile doar de la persoanele care au donat în cadrul campaniei inițiate de eparhia noastră, la aceasta adăugându-se și persoanele care au donat în afara campaniei. Este cel mai mare număr de donatori și cea mai mare cantitate de sânge care se recoltează în cadrul unei singure campanii, iar pentru aceasta suntem recunoscători tuturor celor care au răspuns apelului nostru”, a subliniat părintele Mihai Ciucur de la Departamentul de Tineret al eparhiei.

După reuzultatele foarte bune obținute la Caransebeș (48 de donatori) și Moldova Nouă (31 de donatori), în zilele de 29 și 30 septembrie campania s-a desfășurat la Reșița, în organizarea ATOR Banatul de Munte, cu sprijinul și implicarea Inspectoratului de Poliție Caraș-Severin și al Protopopiatului Reșița.

Despre implicarea tinerilor atoriști în astfel de campanii, Anita Radics, președintele asociației, a declarat: „Organizăm campanii de donare de sânge, ca și aceasta, încă de la începutul activității noastre ca și organizație. Cred că astfel de acțiuni sunt foarte importante, din mai multe puncte de vedere: o dată pentru că ne putem exprima activ empatia și înțelegerea față de oamenii bolnavi, a căror viață depinde de această faptă a noastră, dar și pentru că încercăm, prin aceste demersuri, să schimbăm mentalitatea cu privire la actul donării de sânge, care nu este cea mai pozitivă între oameni, în zilele noastre”.
De asemenea, coordonatoarea tinerilor ortodocși din Banatul de Munte a adăugat: „Ne bucurăm că o parte activă a acestei campanii a fost reprezentată și de contribuția tinerilor, proaspeți voluntari ai asociației noastre, din Reșița, care s-au alăturat acestei acțiuni promovând puternic campania și organizând, chiar, o activitate de distribuire de pliante și dialog cu cetețenii din municipiul Reșița, prin care i-au invitat să se alăture nouă, dar le-au și explicat despre importanța donării de sânge și beneficiile ei”.

În cadrul campaniei desfășurată la Reșița, cea mai mare parte dintre cei 30 de donatori eligibili, au donat și bonurile de alimente pe care le-au primit în urma donării, conform prevederilor legale. Acestea vor fi folosite în cadrul campaniilor sociale pe care ATOR Banatul de Munte le va organiza în perioada următoare în sprijinul familiior nevoiașe din municipiul de pe Bârzava.

Campania s-a desfășurat cu binecuvântarea și implicare directă a Preasfințitului Părinte Lucian, cel care s-a numărat și de această dată printre cei care au donat sânge, în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină Reșița, spitalele din Caransebeș și Moldova Nouă, Protopopiatele Ortodoxe Moldova Nouă și Reșița, instituțiile de învățământ teologic (Seminarul din Caransebeș și Facultatea de Teologie din Arad), precum și cu sprijiunl Centrului de Tineret Moniom și al Inspectoratului Județean de Poliție Caraș-Severin.

O nouă campanie de donare de sânge va fi organizată la Reșița

În perioada 29-30 septembrie 2022, Episcopia Caransebeșului organizează la Reșița, prin Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte,  o nouă campanie de donare de sânge intitulată „Împreună dăruim viață”, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Reșița.

În contextul nevoii permanente de donatori, înregistrată la Centrul de Transfuzie Sanguină din Reșița, campania își propune constituirea unui stoc de sânge care să vină în sprijinul bolnavilor din spitalele cărășene, a căror viață poate depinde, de foarte multe ori, de acest gest nobil, al oamenilor, de a dona sânge. 

Și la această ediție, alături de Episcopia Caransebeșului și de voluntarii de la ATOR Banatul de Munte, în Reșița, se află Inspectoratul de Poliție al Județului Caraș-Severin, Protopopiatul Ortodox Român Reșița și Centrul de Tineret „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din Moniom. De asemenea, campania beneficiază de sprijinul Soho Social House, din Reșița, care oferă vouchere de consumație în valoare de 50 lei pentru fiecare grup de 3 donatori de sânge.

Totodată, în cadrul campaniei, donatorii de sânge au posibilitatea să doneze și bonurile de alimente pe care le primesc, conform legii, urmând ca acestea să fie folosite în tot în scop caritabil, pentru cumpărarea de alimente de bază beneficiarilor următoarei campanii umanitare, organizată de ATOR Banatul de Munte, și anume „Ghetuțele lui Moș Nicolae”, din perioada noiembrie-decembrie 2022. 

Important de menționat este faptul că cei care vor răspunde prezent inițiativei și invitației de a se alătura acestei campanii au posibilitatea de a se bucura de mai multe beneficii, pe lângă cele amintite mai sus: 

  • sprijină schimbarea unei mentalități prin normalizarea actului nobil de donare de sânge;
  • se va elibera câte o adeverință medicală, din partea Centrului de Transfuzie Sanguină, pentru fiecare donator, prin care persoana este scutită (prin lege), în ziua respectivă, de la muncă, școală / facultate;
  • în urma donării, se vor efectua și analize de sânge, gratuit, care pot fi ridicate la scurt timp după donare.

În sensul celor de mai sus, încurajăm cât mai multe persoane să se alăture campaniei noastre – joi, 29 și vineri, 30 septembrie, între orele 8:00 – 12:30, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Reșița Reșița (Str. I. L. Caragiale, nr. 1-2).

Menționăm, de asemenea, că donarea benevolă de sânge poate contribui la salvarea a trei vieți omenești, iar în centrul de donare se iau toate măsurile necesare de siguranță și igienă, astfel încât riscul infectării cu Covid 19 să fie, practic, inexistent. 

ATOR Banatul de Munte organizează festivalul folcloric „De prin Zestrea Banatului”

Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, alături de Episcopia Caransebeșului, organizează sâmbătă, 24 septembrie 2022, de la ora 12:00, în Sala „Lira” a Liceului de Arte „Sabin Păuța” din Reșița, de-a patra ediție a festivalului folcloric ce poartă numele „De prin zestrea Banatului”.

Este vorba de îndrăgitul festival dedicat promovării tradițiilor, muzicii, graiului, dansului și portului popular din Banatul de Munte, care, după o pauză îndelungată, datorată condițiilor pandemice, nu a mai putut fi organizat, totuși, din acest an revine pe scena și în atenția tinerilor de la ATOR BM. Astfel, prin implicarea și participarea grupurilor de tineri din mai multe zone ale Caraș-Severinului (Reșița, Bocșa, Valea Timișului, Valea Bistrei, Valea Cernei, Caransebeș, Măureni, Borlova, Mercina), în cadrul acestui eveniment, organizatorii își propun să aducă, pentru o zi, într-un singur loc, frumusețea și specificul fiecărei zone reprezentată pe scena festivalului.

Scopul central al evenimentului este acela de a promova, în rândul tinerilor, tradiția, obiceiul, cântecul, jocul, graiul și portul popular din Banatul de Munte, prin responsabilizarea și implicarea acestora în realizarea a câte un moment artistic la alegerea fiecărui grup participant. Totodată, tinerii sunt încurajați să descopere și să se apropie și de tradițiile și obiceiurile locale, din zonele din care provin, aceștia ducându-le mai departe, prin prezentarea lor.

„Suntem bucuroși că, în acest an, îndrăgitul nostru festival folcloric poate fi organizat, după o lungă pauză în care doar am sperat să îl mai putem avea. Participanții noștri sunt tineri pe care am avut ocazia să-i întâlnim, în această vară, în taberele pe care le-am organizat în județ și ne bucurăm că o parte dintre ei a acceptat invitația de a ne fi alături și aici. Festivalul are o importanță foarte mare pentru noi, întrucât prin acesta ne-am asumat să aducem în lumină tradițiile, obiceiurile, portul, jocul și graiul din Banatul de Munte, pe care încercăm, de altfel, să le punem în valoare de fiecare dată când avem ocazia. Aceasta este zestrea adevărată a județului nostru, ceea ce trăiește peste timpuri și care nu are voie să fie uitat, iar noi suntem mai mult decât onorați pentru această responsabilitate pe care ne-am asumat-o, între tineri, de a duce cu noi, mai departe, Zestrea Banatului de Munte”, povestește Anita Radics, președintele ATOR Banatul de Munte. 

Festivalul folcloric este organizat, în acest an, prin proiectul educațional „Împreună pentru copiii noștri”, inițiat de către Departamentul de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, prin care au fost organizate cele 16 tabere de vară, bine cunoscute sub denumirea de „Tabăra din Inima Satului”, respectiv „Tabăra din Inima Familiei”. Totodată, proiectul este cofinanțat de Consiliul Județean Caraș-Severin, bucurându-se de colaborarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, Casei Tradiției și Meșteșugului Popular, dar și a Liceului de Arte „Sabin Păuța” din Reșita.

Evenimentul se va bucura de binecuvântarea și prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Invitația de a participa la acest festival este adresată tuturor iubitorilor de folclor, de toate vârstele, care doresc să se bucure, preț de câteva ore, de prezența scenică a unor tineri din județ, ce poartă cu demnitate mai departe, pe umerii lor, Zestrea Banatului.

„Tinerii și Maica Vieții”, împreună, la Măureni

Câteva zeci de tineri proveniți de la centrele de tineret din Bocșa, Berzovia și Măureni, dar și de la ATOR Banatul de Munte Reșița, s-au reunit vineri, 16 septembrie, în biserica parohială de la Măureni pentru a participa la Paraclisul Maicii Domnului, săvârșit în cadrul programului eparhial „Tinerii și Maica Vieții”, program dedicat Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului.

Slujba a fost săvârșită de către un sobor de preoți format din: părintele Mihai Ciucur de la Departamentul de Tineret al eparhiei, alături de părintele Aurel Radics de la Măureni, părintele Petrică Ghimboașă de la Berzovia, părintele Valentin Costea de la Bocșa și părintele profesor Flavius Brie. Răspunsurile au fost date de către tinerii prezenți, iar la finalul slujbei părintele Mihai Ciucur a transmis câteva îndemnuri și sfaturi duhvonicești adresate în special tinerilor, dar și celorlalți credincioși prezenți.

„Scopul central al acestor slujbe ale Paraclisului Maicii Domnului săvârșite în mai multe zone ale eparhiei este, în primul rând, în mod firesc, exersarea de către tineri a deprinderii de a se ruga împreună și de a participe la sfintele slujbe din biserici. Dar, în același timp, ele sunt și prilejuri de catehizare a tinerilor, în sensul unei înțelegeri mai profunde a învățăturii de credință a Bisericii noastre și a unei implicări mai active a acestora în viața liturgică din parohii. Nu în ultimul rând, participarea la sfintele slujbe a copiilor și tinerilor proveniți din mai multe localități reprezintă o modalitate de întărire în comuniune a nucleelor de tineri de pe lângă parohii, concretizate fie în centre de tineret, fie în filiale ale ATOR Banatul de Munte”, relatează părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret al eparhiei.

Seara duhovnicească închinată Maicii Domnului s-a încheiat cu o gustare oferită de parohia gazdă, precum și cu un dialog pe care părintele Mihai Ciucur l-a purtat cu tinerii prezenți despre modalitățile concrete de organizare a activităților cu tinerii din zona Bocșa-Măureni.

„Am simțit multă căldură și liniște sufletească la slujba Paraclisului. M-au bucurat foarte mult momentele în care am fost cu toții în strană, am cântat și ne-am rugat împreună. Cu siguranță a fost o seară de neuitat, deoarece am fost în cel mai bun loc în care puteam fi, în locul în care Dumnezeu și Maica Domnului m-au chemat”, a mărturisit Teodora Brie din Bocșa, voluntară a Centrului de Tineret Măureni și membră a ATOR Banatul de Munte.

Întâlnirea a fost organizată de către parohia Măuereni și Centrul de Tineret ”Sf. Ier. Nicolae” din localitate și s-a desfășurat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Următoarea întâlnire de acest fel se va desfășura la Oravița în data de 30 septembrie și va reuni tineri de pe Valea Carașului, membri ai centrelor de tineret zonale, ai filialei Oravița a ATOR Banatul de Munte, precum și participanți la taberele organizate în această vară în cadrul programului ”Împreună pentru copiii noștri”.

Proiectul catehetic ”Tinerii și Maica Vieții” propune 7 întâlniri în rugăciune, în 7 zone diferite ale eparhiei în scopul consolidării misiunii cu tinerii la nivelul parohiilor și este desfășurat cu sprijinul voluntarilor de la ATOR Banatul de Munte și a preoților coordonatori ai centrelor de tineret.

Rugăciune, mângâiere și prietenie, în Parohia Verendin

Un grup de tineri, membri ai ATOR Banatul de Munte, conduși de părintele Mihai Ciucur de la Departamentului de Tineret al Eparhiei Caransebeșului s-a aflat joi, 15 septembrie 2022, în parohia Veredin, protopopiatul Băile Herculane.

Misiunea tinerilor atoriști la Verendin, desfășurată cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, episcopul Caransebeșului, a fost prilejuită de împlinirea unui an de la trecerae la cele veșnice a lui Ionuț Petrică Mutașcu din localitate, un tânăr pentru care tinerii de la ATOR Banatul de Munte s-au implicat într-o campanie de strângere de fonduri în primăvara anului 2021, într-o perioadă în care acesta se afla la tratament în străinătate, iar familia sa avea nevoie de sprijin.

În ciuda faptului că Ionuț a trecut la Domnul cu un an în urmă, la doar 15 ani, prietenia tinerilor atoriști cu familia acestuia a continuat în ultimul an de zile, demonstrând încă o dată că dragostea pentru semeni se prelungește, prin rugăciune și slujbe de pomenire, dincolo de mormânt.

La primele ore ale dimineții, în biserica parohială din Verendin, a fost săvărșită Sfânta Liturghie, prilejuită de praznicul Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul Banatului. Sfânta slujbă a fost săvârșită de către părintele inspector Mihai Ciucur, alături de părintele paroh Solomon Sârbu, iar răspunsurile la strană au fost date de către tinerii atoriști. La slujbă au fos prezenți numeroși elevi de gimnaziu de la școala din localitate, însoțiți de cadrele didactice din sat. În cuvântul de final, delegatul Centrului eparhial, a subliniat importanța păstrării de către copii a valorilor înaintașilor lor, precum și necesitatea cunoașterii și urmării voii lui Dumnezeu în viața noastră, ca și condiție a moștenirii Împărăției Cerurilor. La final, părintele inspector a dăruit fiecărui copil prezent câte un exemplar din Catehismul pentru elevi și copii, cu îndemnul de a-l parcurge în scopul înțelegerii mai bine a învățăturii de credință a Bisericii noastre.

După Sfânta Liturghie, a fost săvârșită sfințirea crucii de la mormântul lui Ionuț Petrică și a fost săvârșită slujba Parastasului, alături de familia lui Ionuț și în prezența unu număr mare de credincioși din comunitate. De asemenea, răspunsurile de la slujba de pomenire au fost date de către tinerii de la ATOR, care au asigurat familia tânărului mutat la ceruri că vor rămâne și pe mai departe alatăuri de ei, iar Ionuț va rămâne în rugăciunile lor și pe mai departe.

„Am poposit duhovnicește la Verendin, cu binecuvântarea ierarhului nostru, atât pentru a aduce un strop de mângâiere familiei greu încercată de pierderea fiului lor la anii adolescenței, dar și pentru a impulsiona și încuraja activitățile cu copiii și tinerii din parohie. Mulțumim dascălilor de la școala din localitate, precum și părinteleui paroh care au făcut posibilă prezența unui număr mare de copii la Sfânta Liturghie, deși ne-am aflat într-o zi de peste săptămână”, a subliniat părintele Mihai Ciucur.

La rândul său, Anita Radics, președintele ATOR Banatul de Munte, a mărturisit că „deși nu l-am întâlnit niciodată personal pe Ionuț, simțim că s-a legat o prietenie frumoasă între noi. Familia sa a rămas alături de noi, fiind alături unii de ceilalți, în ultimul an de zile, în diverse contexte. Dumnezeu să îl odihnească și să îl așeze în Împărăția Sa pe Ionuț Petrică”.

Peste 760 de copii au beneficiat de taberele în comunitate organizate în Episcopia Caransebeșului

761 de copii și tineri, cu vârste între 7 și 18 ani, din 33 de localități din Eparhia Caransebeșului, au beneficiat, în perioada 15 iunie – 3 septembrie 2022, de cele 16 tabere în comunitate organizate în cadrul programului eparhial „Împreună pentru copiii noștri”.

Taberele în comunitate, cu durată fixă de cinci zile, s-au derulat în 14 localități rurale, sub denumirea de Tabăra din Inima Satului, și în 2 localități urbane, sub nmele de Tabăra din Inima Familiei. Activitățile din cele 80 de zile de tabără au fost derulate cu ajutorul unei rețele de 120 de tineri din partea ATOR Banatul de Munte, dintre care 30 de formatori și asistenți de formare și 90 de tineri cu statutul de voluntar.

Ultima zi de tabără din acest an s-a desfășurat în localitatea Sichevița de pe malul Dunării, acolo unde sâmbătă 3 septembrie 2022 s-a încheiat ultima tabără din această vară, la care au participat 30 de copii din comunitate. Ziua a debutat cu Sfânta Liturghie săvârșită în biserica parohială din Sichevița de către părintele Mihai Ciucur, inspector eparhial în cadrul Departamentului de Tineret, alături de părintele protopop Bogoliub Martinovici și părintele paroh Daniel Nistoran. Alături de copiii participanți la tabără, care s-au împărtășit în număr mare la Sfânta Liturghie, au fost prezenți și voluntarii de la ATOR Banatul de Munte, prezenți în calitate de voluntari. La finalul zilei, toți copiii participanți au primit daruri constând în cărți, icoane și diplome din partea organizatorilor.

După ce în prima parte a verii au avut loc primele 10 tabere, în partea a doua, în perioada 16 august – 3 septembrie, s-au desfășurat 6 tabere în localitățile: Marga (16-20 august), Grădinari (17-21 august), Măureni (22-26 august), Oravița (27-31 august), Poiana Buchin (29 septembrie – 2 septembrie) și Sichevița (30 august – 3 septembrie).

Cel mai important eveniment al verii s-a desfășurat la Oravița, acolo unde a avut loc cel mai mare eveniment dedicat tinerilor din Caraș-Severin, un număr de aproximativ 160 de copii și peste 60 de voluntari au luat parte cinci zile la activitățile specifice proiectului. Tabăra de la Oravița s-a bucurat și de prezența Preasfințitului Părinte Lucian, precum și a altor invitați din partea Ministerului Educației și al ISJ Caraș-Severin.

Ca element de noutate, taberele din această vară s-au bucurat de participarea, cu activități pe placul copiilor, a reprezentanților structurilor MAI din județ, este vorba de voluntari din partea: ISU „Semenic” Caraș-Severin, Inspectoratului Județean de Poliție – Biroul de siguranță școlară, precum și de la Centrul Antidrog.

„La final de vară TDIS, pentru al patrulea an consecutiv în eparhia noastră, suntem recunoscători Bunului Dumnezeu pentru cele 80 de zile de misiune în parohiile din Banatul de Munte și pentru cei peste 760 de copii la care Cuvântul lui Dumnezeu a ajuns, sub forma conceptului nostru de tabere, TDIS. A fost de departe cea mai intensă vară din ultimii 10 ani pentru Departamentul nostru de Tineret, iar sentimentul care mă încearcă este acela de mulțumire și recunoștință față de toți care au făcut posibil acest program și în special față de voluntarii noștri, cei care au dăruit și s-au dăruit în folosul sutelor de copii care s-au bucurat de taberele noastre”, a mărturisit părintele Mihai Ciucur, coordonatoul proiectului și al Departamentului de Tineret al eparhiei.

„Tabăra din Inima Satului 2022 a fost diferită, față de celelalte ediții. Unul dintre motive a fost numărul de tabere, care a fost cel mai mare, de până acum, dar și cel de voluntari dornici să fie parte din acest proiect educațional, să învețe ei înșiși multe lucruri și să-i învețe și pe alții mai mici decât ei. În fiecare an, copiii pe care îi întâlnim în tabere sunt diferiți. An de an întâlnim copii și tineri cu diverse căutări sau probleme și realizăm, în acele momente, că misiunea noastră, în aceste tabere, devine mai importantă și mai grea cu fiecare ediție. Nu a fost ușor, nu e ușor în continuare, dar avem nădejdea că tot efortul nostru investit, până acum, va răsări, mai târziu, sub forma unor roade frumoase și trainice în viețile tuturor copiilor și tinerilor pe care i-am întâlnit. Până la urmă, despre aceasta este vorba – nu despre roade imediate, ci despre timpul care e necesar pentru ca acestea să apară, pe lână mediul potrivit, din fiecare comunitate, care are datoria să continue misiunea cu aceștia, după plecarea noastră de acolo”, a subliniat, la rândul ei, Anita Radics, președintele ATOR Banatul de Munte.

Programul eparhial „Împreună pentru copiii noștri” s-a desfășurat și în acest an cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, prin intermediul Departamentului de Tineret al eparhiei, cu sprijinul ATOR Banatul de Munte și al partenerilor locali (parohii, școli și autorități locale) din cele 16 comunități partenere și în colaborare cu ISJ Caraș-Severin, Asociația Învățătorilor Caraș-Severineni și Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici”.

A doua parte a proiectului TDIS începe în Eparhia Caransebeșului

Aproximativ 400 de copii și tineri din Caraș-Severin vor beneficia, în perioada 16 august – 3 septembrie 2022 de activitățile educative, catehetice și recreative desfășurate în cadrul programul de tabere TDIS, parte a proiectului eparhial ”Împreună pentru copiii noștri”, derulat de Episcopia Caransebeșului, cu sprijinul ATOR Banatul de Munte și al mai multor parteneri județeni și locali.

Astfel, începând de marți, 16 august, 5 comunități rurale și un oraș vor găzdui programul de tabere în comunitate, după următorul program: TDIS Marga, în perioada 16-20 august, TDIS Grădinari-Greoni, între 17-21 august, TDIS Măureni în perioada 22-26 august, TDIF Oravița, între 27-31 august, TDIS Poiana Buchin, între 29 august – 2 septembrie și TDIS Sichevița, între 30 august – 3 septembrie.

De departe, cel mai mare eveniment dedicat tinerilor din Caraș-Severin se va desfășura la Oravița, acolo unde Tabăra din Inima Familiei va reuni peste 140 de copii și tineri din oraș, alături de aproximativ 60 de voluntari de la ATOR Banatul de Munte. „TDIF Oravița reprezintă tabăra cu cei mai mulți participanți și voluntari deopotrivă și va constitui un eveniment important la nivel județean putem spune, pentru că va reuni peste 200 de copii și tineri timp de 5 zile, iar o parte dintre aceștia, vor veni din mai multe localități ale județului Caraș-Severin. Putem să spunem, deci, că va fi o adevărată întâlnire a tinerilor ortodocși din Banatul de Munte”, a precizat coordonatorul programului TDIS, părintele Mihai Ciucur. Acesta a mai precizat că „problemele cu care se confruntă copiii și adolescenții, în special în zonele rurale, sunt din ce în ce mai numeroase și mai profunde, provocate în special de lipsa părinților din viața lor, dar și de absența oportunități reale de dezvoltare armoniosă din punct de vedere emoțional și spiritual. Am constatat și în anii anteriori, dar mai ales după pandemie, o serie întreagă de probleme de ordin sufletesc, psihic, afectiv, spiritual și de interrelaționare pentru un număr foarte mare de copii de toate vârstele, astfel că prezența timp de 5 zile în comunități a voluntarilor noștri este, în multe cazuri, o gură de oxigen pentru copii și, în special pentru adolescenți. În plus, conștientizarea tuturor factorilor implicați – familie, Biserică, școală și comunitate – cu privire la dinamica și complexitatea nevoilor generațiilor tinere din zilele noastre, reprezintă un alt mare avantaj pe care proiectul nostru îl aduce la nivelul județului Caraș-Severin. Și, evident, în plan duhovnicesc, prezența voluntarilor de la ATOR Banatul de Munte în viața comunităților din eparhie, alături de toate activitățile cu caracter misionar și catehetic pe care conceptul TDIS le propune, reprezintă o șansă reală de descoperire a lui Dumnezeu sau, în alte cazuri, de progres duhovnicesc, mai ales că participanții din tabere văd în tinerii atoriști modele demne de urmat atât în plan moral, cât și în plan profesional”.

Activitățile din cele 6 tabere vor fi derulate cu ajutorul unei rețele de 90 de voluntari, membri ai ATOR Banatul de Munte, alături de dascăli și alți voluntari din comunitățile partenere.

Conceptul de tabere TDIS propune copiilor o serie de ateliere în context non-formal și interactiv, după cum urmează: educație pentru viață, dezvoltare personală, lucru în echipă și comunicare, ateliere artistice, jocuri, concursuri și seri tematice, precum și ateliere de formare duhovnicească. Toți copiii participanți vor primi kit-ul taberei (format din: tricou, mapă, broșură, ecuson și pix), precum și premii constând în diplome și cărți.

Programul se desfășoară cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, fiind derulat prin intermediul Departamentului de Tineret al eparhiei, cu sprijinul Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte și al partenerilor locali, respectiv parohiile, unitățile de învățământ și autoritățile locale din comunitățile gazdă. De asemenea, proiectul beneficiază de sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin, al Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin și al altor parteneri, precum: Asociația Învățătorilor Caraș-Severineni, Centrul de Tineret Moniom și Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici”, dar și al structurilor MAI de la nivel județean, respectiv: Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Centrul Antidrog, Inspectoratul Județean de Poliție și Inspectoratul de Jandarmi Caraș-Severin.

În prima parte a programului, în perioada 15 iunie – 15 iulie 2022, un număr de 353 de copii, proveniți din 23 de localități ale județului, au participat la cele 10 tabere organizate în 9 localități rurale și un oraș din Caraș-Severin.

Zile aniversare, la împlinirea celor 6 ani de activitate a ATOR Banatul de Munte

În perioada 18-20 iulie, Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte a organizat un eveniment aniversar, dedicat împlinirii celor șase ani de activitate a organizației de tineret, în Episcopia Caransebeșului.

La evenimentul intitulat „Zilele Voluntarilor în Banatul de Munte” au fost prezenți un număr de 70 de tineri din mai multe zone ale județului Caraș-Severin, membri ai asociației, care, timp de trei zile, au participat la un program intens și productiv de activități. Scopul acestui eveniment, organizat cu sprijinul Primăriei Reșița, a avut ca scop promovarea și cunoașterea, de către tineri, a municipiului de pe Bârzava, precum și interacțiunea acestora cu localnicii și aflarea istoriei orașului. Totodată, un alt scop a fost și întărirea legăturilor existente între tinerii prezenți, apropierea acestora de Hristos, într-un mod tineresc și simplu, dar și încurajarea implicării acestora în comunitate și dezvoltarea și promovarea ei.

Astfel, sărbătoarea tinerilor voluntari a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii, în biserica din Moniom, sat care este considerat „Betleemul ATOR-ului”, întrucât, în urmă cu 6 ani, întâlnirea de constituire a organizației a avut loc la Centrul de Tineret Moniom, în prezența a 16 membri fondatori.

Activitățile care au marcat în continuare ziua aniversară de 18 iulie, pe lângă Sfânta Liturghie, au mai fost cele care au avut ca scop principal interacțiunea tinerilor cu Reșița, în mod direct. Prin participarea celor 70 de voluntari ai asociației, la care s-au adăugat 33 de tineri din Republica Moldova, prezenți în oraș printr-un proiect distinct al Primăriei Reșița, atoriștii au organizat un Treasure Hunt Urban, care a presupus atingerea unui anumit număr de obiective de împlinit, în Reșița, obiective care au vizat atât cunoașterea, dar și promovarea acestuia. Întregul traseu, care s-a întins pe o durată de trei ore, s-a încheiat în Centrul Civic, acolo unde toți cei 100 de tineri, din Caraș-Severin și Republica Moldova, au întins hora mare, românească, în semnul unității tuturor.

Ziua de 18 iulie s-a încheiat cu un foc de tabără, organizat „deasupra orașului”, la stema UCM Reșița, unde voluntarii au așteptat grupurile de tineri care au avut ocazia să interacționeze cu câteva personalități ale municipiului – Mădălina Chiosa, viceprimar al Reșiței, Cristian Chioncel, profesor universitar în cadrul Centrului Universitar „Babeș-Bolyai” din Reșita; Liubița Raichici, poet și om de cultură; Cornelia Dunăreanu, director al Banat Media; Dan Liuț, director al Casei de Cultură din Bocșa și promotor al tradițiilor și obiceiurilor populare din Banatul de Munte, precum și părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret al Eparhiei. Fiecare dintre cei prezenți a transmis câte un mesaj scurt tuturor, pe diferite teme propuse și care au avut rolul de a-i încuraja în creșterea, formarea lor personală, dar și implicarea în comunitate și păstrarea valorilor și a tradițiilor moștenite din neam.

În ziua de 19 iulie au fost organizate o serie de activități de echipă, pentru tinerii atoriști, care au fost urmate de o conferință duhovnicească, susținută de părintele arhimandrit Casian Rușeți, duhovnicul Mănăstirii „Naștrea Sf. Ioan Botezătorul” din Poiana Mărului. Conferința a avut loc la Catedrala „Schimbarea la Față”, din Govândari, purtând tematica „Ce fel de creștinism trăim astăzi?”. În urma scurtei prelegeri, susținute de părintele Casian, despre creștinismul trăit al zilelor noastre și al altor timpuri, invitatul a răspuns multor întrebări adresate de către tineri și care vizau diferite curiozități ale lor despre trăirea unei vieți creștinești și despre aflarea unei căi de mijloc.

La finalul zilei de 19 iulie, toți tinerii participanți s-au aflat la Mănăstirea „Sf. Proroc Ilie Tesviteanul”, unde au participat la slujba privegherii, oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în cinstea ocrotitorului lor spiritual. Totodată, evenimentul s-a încheiat în data de 20 iulie, cu participarea atoriștilor la Sfânta Liturghie Arhierească, de asemenea la Mănăstirea ocrotită de Sfântul Proroc Ilie.

Totodată, în contextul evenimentelor aniversare, prilejuite de cei șase ani de activitate a ATOR Banatul de Munte, au fost organizate și o serie de workshop-uri, sub denumirea „Tineri voluntari pentru comunitate”, pe trei tematici diferite, care au vizat, pe de-o parte, identificarea tendințelor, a nevoilor și problemelor în lucrul cu tinerii, dar și gândirea unor modele de activități de bune practici în lucrul cu aceștia, care vor avea ca și finalitate tipărirea unei broșuri cu aceste exemple de activități care vor putea fi implementate la nivelul județului Caraș-Severin, din toamna acestui an. Workshop-u a fost organizat cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin.

MĂRTURII ALE PARTICIPANȚILOR:

„ATOR Banatul de Munte m-a învățat să iubesc, să cooperez, să rămân unit și m-a ajutat să mă apropii de Dumnezeu și mai mult decât am fost. Am învățat în aceste 3 zile cât poate nu învăț într-o lună, și asta doar cu ajutorul si voia lui Dumnezeu.
Eu cred că acest proiect a fost gândit la cote maxime de oameni minunați. Mă bucur foarte mult că am devenit voluntar. Mi-am dorit să devin voluntar în momentul în care am văzut, în tabăra noastră de la Bocșa, că voluntarii s-au implicat foarte mult și chiar și-au dorit ceva de la noi, să iasă totul bine. Mi-am dat seama că așa mă pot apropia și mai mult de Dumnezeu. Pentru mine au însemnat foarte mult aceste 3 zile, chiar dacă a fost și oboseală. Am cunoscut multe persoane, în doar 3 zile, și mi-am dat seama că locul meu chiar este aici, în ATOR BM. Am amintiri pe care nu le voi uita cu siguranță, 3 zile pline de emoții, de bucurii, experiențe. Vreau să mulțumesc în special persoanei care mi-a trimis invitația, pentru că asta a contat foarte mult pentru mine. Consider că am învățat de la fiecare voluntar câte ceva și sper ca în viitor la rândul meu, să pot să învăț și eu pe cineva”, mărturisește Angelo Ababei, din Bocșa.

„Îi sunt recunoscătoare Domnului că am putut ajunge la zilele ATOR BM și că mi-a dat șansa de-a participa la activități alături de acești tineri. În aceste trei zile m-am simțit minunat, oboseala nu o mai simțeam din pricina bucuriei pe care o avem de fiecare dată când eram alături de ceilalți voluntari. Am cunoscut oameni noi și asta mă bucură foarte mult, dar și faptul că am văzut locuri noi și am aflat multe povești. Mulțumesc pentru tot, a fost o experiență de neuitat, în care mi-am făcut multe amintiri frumoase!”, spune Corina Pintilii, din Potoc.

„Aceste 3 zile m-au învățat cât de ușor este sa îți faci prieteni, cât de multă iubire poate să aibă Dumnezu pentru noi și cum te poți bucura din cele mai mici lucruri. Chiar dacă aceste zile au fost obositoare pentru unii dintre noi, am simțit puternica fericire pe care nu am mai avut ocazia să o experimentez, în ultimul. Am învățat să am mai multă încredere în mine însămi și să fiu mai curajoasă. Am întâlnit unele dintre cele mai faine persoane și mă bucur foarte mult să fac parte ATOR BM”, povestește Miriana Nicola, din Oravița.

„Zilele ATOR BM… Un amalgam de emoții și experiențe, trăite de mine, în doar 3 zile. Mă bucur că am avut ocazia să particip la acest eveniment de neuitat. Am avut ocazia să cunosc oameni minunați, chiar și oameni din afara țării. Au fost 3 zile pline de sens, de culoare și de bucurie”, adaugă Cătălina Fiat, din Caransebeș.

„ATOR BM nu e doar ATOR BM. ATOR BM e casa fiecărui suflet implicat. De fiecare dată când plec de aici, știu că, atunci când mă întorc, găsesc tot ce am lăsat și tot ce vom mai aduce noi, în cele ce urmează. Asta am simțit că suntem zilele astea. Mă bucur că am putut ajunge, că am cunoscut și mai mulți oameni minunați și că am mai scris împreună o pagină de amintiri, în familia…noastră!”, mărturisește Ioana Condruț, din Glimboca.

„Asociația aceasta este ca a doua mea casă și o spun din toată inima. De fiecare dată când ajung aici, simt că am făcut cea mai bună alegere pe care o puteam face vreodată. Aici m-am descoperit pe mine și o parte a mea care nu credeam că există. Mă bucur că am ajuns aici și că am petrecut aceste zile cu acești tineri. Mă bucură faptul că am reușit să îmi fac prieteni noi, povestesc mereu despre ei și voi povesti în continuare din suflet despre ATOR BM”, ne spune Dana Vișan, din Oțelu Roșu.

„Pentru mine, au fost trei zile de neuitat, am legat prietenii pe care le voi păstra în inima și sufletul meu de copil. Sunt recunoscătoare că am avut ocazia de a participa la acest eveniment, a fost o experiență frumoasă și am rămas cu multe amintiri speciale și trăiri care nu se vor stinge”, concluzionează și Diana Mărgan, din Măureni.

Evenimentele dedicate aniversării celor șase ani de activitate a organizației reprezentative de tineret, a Eparhiei Banatului de Munte, au fost organizate cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Zilele Voluntarilor în Banatul de Munte

În perioada 18-20 iulie, cu ocazia împlinirii a 6 ani de activitate, Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte organizează „Zilele Voluntarilor în Banatul de Munte”.

Evenimentul aniversar va reuni, la Reșita, un număr de 70 de tineri din mai multe zone ale județului Caraș-Severin, membri ai organizației de tineret, care, timp de trei zile, vor lua parte la un program intens de activități gândite, pe de-o parte, să ofere un cadru festiv evenimentului se sărbătorire a anilor de activitate neîntreruptă, întărind legăturile dintre voluntari și conturând, pe mai departe, noi direcții de misiune, implicare în comunitate și diverse proiecte, iar, pe de altă parte, să promoveze locurile, oamenii și istoria, cu specificul său, ale municipiului de pe Bârzava.

Programul celor trei zile este alcătuit din activități cu caracter educațional, cultural, duhovnicesc și ludic, la care vor participa atât tinerii din județ, personalități din Reșița, dar și, la un moment dat, un număr de 30 de tineri din Republica Moldova, prezenți în oraș, în această perioadă, printr-un proiect distinct al Primăriei Reșița.

Astfel, din activitatea celor trei zile de sărbătoare vor face parte:

Luni, 18 iulie

• ora 16:00 – „Vânătoare de comori în Reșita”, cu participarea celor 70 de voluntari ai ATOR Banatul de Munte și a celor 30 de tineri din Republica Moldova.

• ora 20:00 – Foc de tabără, la stema „UCM Reșita”, cu participarea tuturor tinerilor prezenți la vânătoarea de comori, dar și a câtorva personalități din Municipiul Reșița, care vor transmite mesaje scurte, ca de la „oamenii Reșiței”, către tinerii prezenți.

Marți , 19 iulie

• ora 15:00 – Conferință duhovnicească, susținută de părintele arhim. Casian Rușeț, duhovnicul Mănăstirii „Naștrea Sf. Ioan Botezătorul” Poiana Mărului, conferință care va avea loc în Parcul Tricolorului.

• ora 18:00 – Participarea la slujba privegherii, în cinstea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul tinerilor din Episcopia Caransebeșului, la Mănăstirea „Sf. Ilie” din Bocșa Vasiova.

Miercuri, 20 iulie

• ora 9:00 – Participarea la Sfânta Liturghie Arhierească, de sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, la Mănăstirea „Sf. Ilie” din Bocșa Vasiova.

• ora 12:00 – picnic și socializare.

Invitația de a participa la aceste eveniment, cu caracter deschis, este adresată tuturor celor care îndrăgesc activitatea Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte și doresc să fie alături, la un moment aniversar.

Proiectul este cofinanțat de Primăria Municipiului Reșița, purtând binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Tabăra TDIS Ticvaniu Mare a oferit 5 zile de vacanță altfel copiilor din comunitate

Comunitatea din Ticvaniu Mare a găzduit a doua tabără din acest an, din cadrul programului educațional eparhial „Tabăra din Inima Satului”. Tabăra a avut loc în perioada 18-22 iunie și s-a adresat unui număr de aproximativ 60 de copii și tineri merituoși și dornici de învățare, descoperire și apropiere de Dumnezeu, provenind din toate satele comunei.

Tabăra a debutat miercuri, 15 iunie, prin oficierea unei slujbe de Te Deum, de către părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului și al proiectului TDIS, alături de părintele paroh Alexandru Bubă, de la parohia Ticvaniu Mare și părintele Ionuț Puiu, de la parohia Secășeni. De asemenea, datorită numărului mare de beneficiari din întreaga proximitate a comunei, tabăra a fost sistematizată pe două grupe distincte, în funcție de satele de proveniență a copiilor și tinerilor, participanții din Ticvaniu Mare și Cârnecea, respectiv Ticvaniu Mic și Secășeni, având programe de lucru diferite, excepție făcând momentele importante ale taberei, la care au luat aprte ambele grupe de lucru, împreună.

Zilele care au urmat au fost organizate după un program de activități intens și productiv, propus de către echipa de formatori și voluntari ai taberei, acesta incluzând atât ateliere cu un conținut teoretic, informativ, de provocare, cunoaștere, inter-cunoaștere și autocunoaștere, dar și cu un caracter spiritual, creativ și ludic. Astfel, dintre atelierele organizate în tabăra de la Ticvaniu Mare au făcut parte: Atelierul de Educație pentru viață, Atelierul de Dezvoltare personală, Atelierul de Comunicare și lucru în echipă, Atelierul de jocuri și seri tematice, Atelierul de creații artistice, precum și Atelierul de formare duhovnicească.

Cele cinci zile de vacanță petrecută altfel au reprezentat o adevărată aventură, atât pentru copilași, cât și pentru voluntari, distracția, joaca, discuțiile interactive, cântatul, voia bună, zecile de ore pline de zâmbete conturând un tablou minunat al Bucuriei, Nădejdii și Frumosului, în locul unde „s-a născut veșnicia”: satul românesc. Bineînțeles, din programul taberei nu au fost lipsite activitățile cu specific rural, unde tradițiile și datinile strămoșești au fost promovate și propuse spre cunoașterea amănunțită, lucruri ce ne aduce mai aproape de originile părinților noștri, bunicilor, strămoșilor și, implicit, de Dumnezeu și întreaga Sa creație.

Unul dintre momentele centrale și cu o însemnătate aparte pentru fiecare dintre noi a fost ziua de duminică, când toți participanții și voluntarii au participat al Sfânta Liturghie, la Biserica din satul Secășeni, unde aproape toți copilașii și tinerii s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Ultima zi de tabără a început, ca de obicei, cu rugăciunile de dimineață, urmând ca mai apoi toți participanții să pornească într-o drumeție prin satul Secășeni. Destinația și punctul final al acestei drumeții a fost fabrica de îmbuteliere a apei „Perenna”, unde toată lumea a luat parte la un tur de prezentare a fabricii. Totodată, beneficiarii de la #TDISTicvaniuMare au avut ocazia de a participa la un curs de prim-ajutor, organizat și facilitat de către 4 reprezentanți ai ISU Semenic, unde au deprins o serie de aptitudini utile în situațiile de urgență.

Clipele de final ale taberei, alături de ultimele lacrimi, s-au desfășurat la Biserica din parohia Ticvaniu Mare, unde a fost oficiată slujba de Te Deum de către părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, alături de părintele Alexandru Bubă și părintele Ionuț Puiu. Aici, părintele Mihai, cât și cei doi coordonatori ai taberei – doamna Georgiana Ciucur și George Lăpădat – au mulțumit fiecărui factor local în parte pentru implicarea, deschiderea și întreg sprijinul oferit în scopul organizării unei tabere cât mai frumoase pentru copiii și tinerii din Ticvaniu Mare și satele din proximitatea sa.

La finalul momentului, toți copiii și tinerii participanți la au primit diplome și premii, din partea organizatorilor, ca răsplată și amintire a Taberei din Inima Satului, anul 2022.

Mărturii ale echipei de organizare

„În tabăra de la Ticvani am putut vedea și simți, în cel mai autentic mod, cum Dumnezeu înmulțește Dragostea, Răbdarea și Bucuria, acolo unde omul este sincer, curat și cu inima deschisă. De aceea copiii beneficiari, echipa TDIS și organizatorii locali au trăit Bucuria la cote maxime, chiar dacă au fost 5 zile istovitoare din punct de vedere fizic” – mărturisește doamna Georgiana Ciucur, unul dintre coordonatorii TDIS Ticvaniu Mare.

„Fiind prima mea tabără ca și voluntar, nu mă așteptam la atâta iubire și bucurie din partea copiilor. Mi-a părut rău, la finalul taberei, că a venit momentul să plec acasă, dar m-a bucurat gândul că îi voi revedea pe copii anul viitor” – mărturisește Melissa Văduva

„A fost prima mea experiență ca și voluntar și pot spune că am rămas plăcut surprinsă de câtă bucurie pot aduce niște copilași cu, zâmbetele lor. În aceste 5 zile de tabără am descoperit bucuria de a fii voluntar” – ne-a spus Denisa Prisăcaru

„A fost prima mea tabără și nu îmi dau seama dacă a fost grea sau ușoară, dar a fost plină de provocări, de oameni frumoși și binecuvântați, de copii cu atâtea povești de viață. Am rămas uimită când vedeam copiii că vin și îmi povestesc singuri problemele lor, că își deschid inimile în fața mea și a celorlalți. M-am regăsit printre poveștile lor și m-am atașat de fiecare suflet de acolo. Ce m-a impresionat foarte tare a fost când o mămică m-a îmbrățișat la plecare, pentru că ,,i-am dat iubire copilului său”. Familia care ne-a ținut ,, acasă”, oamenii din jurul meu, sunt încă o lecție pe care o pun în suflet. TDIS Ticvaniu Mare 2022 a fost ceva cu adevărat mirific. Cu Dumnezeu înainte!“ – a mărturisit Ioana Condruț

„O primă tabără ca voluntară, un început de vară extraordinar!!! Am văzut copii fericiți, copii cu un viitor strălucit înainte. Mă bucur că am fost pentru ei, în aceste zile, persoana cu care puteau să râdă, să plângă și mai ales să se distreze. Experiența de voluntar este una grea, dar nu anevoioasă!” – ne recunoaște Maria Țițirigă

„În timpul celor 5 zile petrecute în tabără, copiii noștri au socializat, s-au adaptat, au găsit soluții, si-au înfrânt temerile și emoțiile, au fost stimulați și încurajați, iar prin aceasta s-au descoperit aptitudini nebănuite la unii copii, care altfel nu ar fi avut ocazia să și le demonstreze. Cred că, în final, despre acest lucru este Tabăra din Inima Satului: despre a scoate la iveală ce este mai bun din fiecare elev, voluntar, formator, coordonator sau autoritate locală. Mulțumim că și anul acesta ne-ați învățat să fim mai buni”, ne-a transmis Mihaela Sima, viceprimar al comunei Ticvaniu Mare.

Tabăra din Inima Satului Ticvaniu Mare a fost a doua tabără desfășurată în cadrul proiectului „Împreună pentru copiii noștri”, în județul Caraș-Severin. Proiectul se desfășoară cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, prin acesta fiind organizate, în perioada iunie-septembrie 2022, un număr de 16 tabere, în comunități rurale și urbane din județul Caraș-Severin, la care vor participa un număr de aproximativ 700 de copii și tineri, conduși de o echipă de 100 formatori și voluntari.