Curs pentru cei care iubesc să lucreze cu tinerii și copiii, Moniom

Centrul de Tineret Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Moniom a găzduit joi, 21 octombrie 2021, un curs inedit, la care au participat tineri de la Asociația Tinerilor Ortodocși Banatul de Munte din mai multe localități ale județului Caraș-Severin.

Cursul a fost susținut de către Bianca Matei – trainer internațional, director executiv Orthopraxis și manager al rețelei naționale de Cluburi pentru tineret Credo Impact și s-a desfășurat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Tinerii, cu vârste între 14 și 23 de ani, au avut posibilitatea să experimenteze activități de teambuilding și autocunoaștere, de dezvoltare personală, leadership și comunicare, toate aceste elemente fiind parte componentă a programelor pentru copii și tineri puse la dispoziție de Fundația Noi Orizonturi, prin progrmaul educațional Orthopraxis. La eveniment a fost prezent și Dana Bates – managerul și fondatorul fundației, cel care a împărtășit, în debutul întâlnirii, experiența de peste 20 de ani de lucru cu tinerii din România și, în special, experiența lucrului cu tinerii în Biserică, prin cluburile pentru tineret Credo Impact.

Trainingul a vizat, de asemenea, latura participativă a fiecărui cursant, acesta fiind pus în diferite situații și ipostaze pentru a se descoperi și redescoperi pe sine și al aflării locului pe care îl poate avea în cadrul unei echipe de voluntari care desfășoară activități educaționale cu copiii și tinerii.

„Impactul asupra adolescenților și tinerilor participanți a fost unul deosebit, cursul reușind să îi ajute pe prezenți să și își descopere și redescopere calitățile, prblemele, dar și motivația de a desfășura activități în folosul comunității și al aproapelui. Nu a fost genul de curs clasic, în care facilitatorul transmite informația și metodele de lucru cursanților, ci a fost mai degrabă o terapie de grup, care a avut darul de a-i ajuta pe tineri să înțeleagă rolul, rostul și misiunea lor în lucrarea Bisericii. Suntem recunoscători formatorilor de la Orthopraxis, care au răspuns prompt invitației noastre și sunte convinși că acest training va avea roade și se va concretiza în programe și proiecte comune cu cei de la Noi Orizonturi”, a mărturisit părintele Mihai Ciucur, de la Departamentul de Tineret al eparhiei.

În unanimitate, tinerii prezenți s-au declarat plăcut surprinși de felul în care s-a desfășurat cursul, lucru care se poate desprinde și din cele câteva mărturii de mai jos.

„Trainingul de azi a fost o experiență în adevăratul sens al cuvântului, fiind total diferit de așteptările mele și surprinzându-mă într-un mod plăcut. Jocurile în care am învățat să empatizăm unii cu alții, în care ne-am descoperit pe noi înșine, dar și unii pe alții, au fost un exemplu perfect de ceea ce înseamnă o activitate reușită. Sper că vom mai avea ocazia de a desfășura astfel de activități cu cei de la Orthopraxis”, este de părere Sebastian Kradyel, 23 de ani, din Reșița.

„Personal, azi am simțit că pot mai mult. Ziua de azi mi-a arătat că pot și că vreau mai mult, că trebuie să ies din zona mea de confort și să merg spre lucrurile care îmi plac, să pun mai mult suflet în ele și să le acord mai multă atenție. Să mă bucur mai mult de lucrurile care mă împlinesc cu adevărat și să mă despart de lucrurile care mă tulbură. Și poate cea mai importantă lecție pe care am învățat-o azi a fost să fiu mai atent și mai aproape de oameni dragi mie”, mărturisește Darius Lepădat, 16 ani, din Milcoveni.

„Pe mine, acest training m-a ajutat ca de acum încolo să fiu eu însămi, să nu mai pun la suflet anumite lucruri care nu îmi fac bine, să trec mai ușor peste anumite conflicte sau probleme și, poate cel mai important lucru pe care l-am învățat din această sesiune, este că nimeni nu e perfect și să ne iubim unii pe alții exact așa cum suntem. De asemenea, jocurile au fost extraordinare, fiecare având câte un mesaj de transmis și sper că vor mai fi cursuri de acest fel, pentru că pe mine mă ajută foarte mult” este de părere și Antonia Ciucur, 14 ani, din Caransebeș.

Grupul de cursanți a fost alcătuit din 21 de tineri de la ATOR Banatul de Munte, membri ai filialelor Reșița, Caransebeș, Oravița, Valea Bistrei și Măureni.

Cursul de la Moniom va fi urmat și de alte activități derulate în parteneriat cu Orthopraxis, oferta acestora fiind una foarte variată, de la cursuri de animatori, lucrător de tineret, consilier de tineret, formatori sau consilier adicții, până la susținere în înființarea de cluburi de tineret Credo Impact, grupuri suport în parohii și seri cu sens pentru tineri și adulți, dar și traininguri pentru organizarea de tabere pentru facilitatori și voluntari.

Campania umanitară „Ghiozdanul cu bucurii”, organizată de către centrele catehetice și de tineret

Și la începutul acestui an școlar, în ciuda incertitudinilor și a dificultăților generate de pandemie, coordonatorii și voluntarii centrelor de tineret din Episcopia Caransebeșului au venit în sprijinul elevilor fără posibilități materiale, dăruindu-le acestora ghiozdane echipate cu rechizite pentru școală și alte obiecte de folos pentru a-i susține în a frecventa cursurile școlare.

Este vorba de campania umanitară „Ghiozdanul cu bucurii”, derulată în 12 centre catehetice și de tineret din eparhie, campanie care se desfășoară pentru al patrulea an consecutiv în eparhia noastră.

În cadrul campaniei, sub cooronarea preoților și a profesorilor îndrumători, au fost distribuite 150 de ghiozdane complet echipate pentru școală unui număr de 150 de elevi de pe întreg cuprinsul județului, în valoare de 16.500 lei.

„Ne bucurăm că, deși în acest an campania nu a fost organizată la nivel eparhial, preoții și profesorii coordonatori ai centrelor noastre de tineret s-au mobilizat și au venit și de această dată în sprijinul copiilor fără posibilități, împlinind în felul acesta prin faptă învățătura de credință pe care o sădesc în sufletele copiilor și tinerilor de care se îngrijesc. Valoarea în sine a campaniei nu este una foarte mare, dar ceea ce este cu adevărat important este exemplul bun pe care l-au dat copiilor și preocuparea constantă de a face binele, chiar dacă vremurile nu sunt deloc ușoare, iar resursele financiare sunt mai scăzute decât în alți ani”, a precizat părintele Mihai Ciucur, coordonator al Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului.

Centrele catehetice și de tineret participante la campanie au fost următoarele: Centrul de tineret „Sf. Ier. Nicolae” Măureni – 22 de ghiozdane complet echipate, în valoare de 1.200 lei, Centrul de Tineret Oțelu Roșu – 24 de ghiozdane în valoare de 2.200 lei, centrele catehetice și de tineret din Bocșa – 12 ghiozdane, în valoare de 3.100 lei, centrele de tineret din Oravița – 35 de ghiozdane în valoare de 3.200 lei, centrele de tineret de la Moldova Nouă – 37 de ghiozdane în valoare de 4.250 lei, Centrul de tineret de la Bozovici – 7 ghiozdane în valoare de 1.200 lei, la Zăgujeni – 3 ghiozdane în valoare de 350 lei și la Bârza (Valea Cernei) – 10 ghiozdane în valoare de 1.000 lei.

În zonele în care există membri ai ATOR Banatul de Munte (Oravița, Măureni, Oțelu Roșu), campania a beneficiar de sprijinul și implicarea voluntarilor asociației.
Acțiunile umanitare s-au desfășurat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în perioada 15 septembrie – 20 octombrie 2021. Începând cu data de 15 noiembrie 2021, va debuta o altă campanie umanitară destinată copiilor, este vorba de „Ghetuțele lui Moș Nicolae”, campanie care se va desfășura la nivelul întregii eparhii, sub coordonarea Departamentului de tineret și cu sprijnul ATOR Banatul de Munte.

Caravana ATOR Banatul de Munte, ajunsă pe Valea Cernei

Luni 18 octombrie 2021, o delegație a Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte a desfășurat două activități cu copiii și tinerii din Băile Herculane și Mehadia, participanți la proiectul eparhial „Împreună pentru copiii noștri”, desfășurat sub forma taberelor în comunitate pe parcursul verii acestui an.

Prima întâlnire a fost găzduită de sala de festivități a Protopopiatului Băile Herculane și s-a bucurat de prezența a aproximativ 25 de copii din Băile Herculane și comuna Topleț, copii cu vârste între 12 și 16 ani, marea majoritate participanți la tabăra desfășurată la ziua de tabără de la Băile Herculane la finele lunii august. Alături de copii, au fost prezenți preoții și profesorii coordonatori ai Centrului de Tineret „Sf. Ap. Andrei” Valea Cernei, iar activitatea a constat într-o dezbatere de grup și jocuri de interior, susținute de cei doi reprezentanți ai ATOR Banatul de Munte – Anita Radics și George Lăpădat – care au încercat în acest fel o continuare a activităților derulate în vară. În cadrul întâlnirii au fost prezentate și proiectele propuse de organizația de tineret a Episcopiei Caransebeșului, iar cei care au împlinit vârsta de 14 ani au completat și adeziuni prin care au dobândit calitatea de membri în asociație. În paralel, părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret al eparhiei, a purtat discuții cu conducerea Liceului „Hercules” din localitate, precum și cu dascăli voluntari, în scopul încheierii unor parteneriate educaționale pentru elevii din zona Văii Cernei.

Activitaea de la Băile Herculane a fost urmată de una similară, de data aceasta cu tinerii de la Mehadia, participanți la TDIS Mehadia, în perioada 7-11 iulie 2021. Întâlnirea a avut loc în biserica parohială din localitate și s-a concretizat într-un dialog deschis, pe teme de interes pentru tineri, care au vizat inclusiv schimbările din viața celor care au participat la tabăra din vară, dialog care a fost moderat de către cei doi reprezentanți ai ATOR Banatul de Munte. De asemenea, tinerii prezenți au putut afla mai multe despre proiectele viitoare ale ATOR-ului și au completat adeziuni de înscriere ca și membri în asociație.

„Cele două întâlniri au avut dublu rol, și anume: pe de o parte ne-am împlinit promisiunea de a reveni cu activități în mijlocul copiilor care au participat la taberele din vară, iar, pe de altă parte, delegații ATOR Banatul de Munte au avut posibilitatea să promoveze activitățile și proiectele viitoare ale asociației și să recruteze noi membri, în cadrul unei caravane pe care, cu acest prilej, au pornit-o în satele și orașele din Caraș-Severin. Suntem foarte bucuroși, deci, că roadele eforturilor noastre din această vară încep să apară, în aceste două comunități conturându-se deja două nuclee frumoase de copii și tineri în jurul Bisericii”, a mărturisit părintele inspector Mihai Ciucur.

Activitățile de la Băile Herculane și Mehadia sunt parte a proiectului „Împreună pentru copiii noștri”, care prevede continuarea activităților în parohiile care au găzduit tabere în acest an și, totodată, deschid Caravana ATOR Banatul de Munte – un proiect misionar important, derulat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Pelerinaj de suflet al ATOR Banatul de Munte, în Nordul Olteniei

În perioada 14-16 octombrie, o parte din tinerii membri ai ATOR Banatul de Munte au luat parte la pelerinajul organizat de asociație la mănăstirea Arnota din județul Vâlcea, prilej cu tinerii pelerine au vizitat mai multe mănăstiri istorice din zona de nord a Olteniei. Pelerinajul a fost o răsplată pentru tinerii care s-au implicat, pe perioada verii, în diversele proiecte și programe organizate de asociație și s-a desfășurat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

În prima zi, tinerii pelerini s-au reunit la troița de la intrarea în comuna Marga, unde, împreună cu părintele Mihai Ciucur, au citit rugăciunile de binecuvântare a călătoriei și a pelerinajului. Mai apoi, înainte de sosirea la mănăstirea Arnota, au poposit la mănăstirea Lainici unde s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului și la moaștele Sfântului Irodion.

A doua zi a debutat cu participarea la Sfânta Liturghie care a fost urmată de Sfântul Maslu, ambele săvârșite la mănăstirea Arnota, locul de suflet al atoriștilor. În a doua parte a zilei, tinerii au vizitat mănăstirea Bistrița unde s-au închinat Sfântului Grigorie Decapolitul și icoanei Maicii Domnului „Panthanassa”, cântând imnuri ale Maicii Domnului. De asemenea, tinerii s-au mai închinat și la mănăstirile Cozia – ctitorie și loc de veci al lui Mircea cel Bătrân – dar și Turnu, unde se află icoana Trihierousa a Maicii Domnului și chiliile rupestre în care au viețuit Sfinții Cuvioși Daniil și Misail. La finalul zilei, au poposit între apele Oltului, la mănăstirea Ostrov.

Cea de-a treia zi a început prin Sfânta Liturghie, slujită de părintele Mihai Ciucur în biserica nouă a Sfintei Mănăstiri Arnota, unde tinerii atoriști au dat răspunsurile la strană. În drumul spre casă, s-au vizitat mănăstirile Hurezi, cea mai mare ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu, dar și Polovragi, mănăstire care datează încă din secolul al XVI-lea și unde putem găsi bolnița Sfântului Nicolae.

Mărturii ale tinerilor pelerini:

„Am avut șansa de a merge împreună cu o parte dintre colegii voluntari, pe care îi consider frați în Hristos, în locuri pline de har și de oameni călduroși. Acest pelerinaj a fost ocazia perfectă pentru a ieși din vâltoarea societății și a limpezi mintea, dar și a hrăni sufletul. Zilele de rugăciune și închinare la sfintele moaște ne-au întărit spre a continua a face lucrul cel bun în continuare. Gândul cu care am rămas este acela că, pentru mine, credința poate ajunge de la o scânteie, la o flacără”, ne mărturisește tânărul Sebastian Kradyel.

„Arnota, un loc de suflet, de liniște și plin de iubire. Nu regret absolut deloc că mi-am petrecut aceste zile acolo, cu voi, noua mea familie. A fost una dintre cele mai frumoase experiențe din viața mea și vă mulțumesc că ați putut face posibil acest lucru! Cu siguranță vreau să ne revedem la locul nostru de suflet cât mai repede!”, relatează Bianca Stan.

„După o perioadă în care activitatea lumească îmi covârșise mintea, pentru mine, acest pelerinaj era mai mult decât binevenit. Simțeam că relația mea cu Hristos și Maica Domnului se <<răcise>>, din partea mea. Iată-mă, după acest pelerinaj, după ce am văzut și simțit o bucată de rai de la mănăstirea Arnota și nu numai, împlinită pe plan duhovnicesc. Mai liniștită și mai senină decât am plecat. Nu credeam că 2 zile o să mă facă să mă simt că aparțin acelor locuri, să facă să le simt ca pe o veșnicie. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că a făcut ca niște vorbe să prindă viață, și nu una simplă, ci una întru Hristos!”, a mărturisit Iustina Chereș.

„O bucurie a fost pelerinajul acesta. Și vă mulțumesc, vă mulțumim că l-ați făcut posibil! Pentru că a venit exact când aveam cea mai mare nevoie de el. Întăritor. Da, m-am bucurat de Maica, am simțit și am văzut că a fost cu noi peste tot… Sunt, totuși, două mari gânduri cu care rămân după aceste zile. Primul e un verset din Apostolul de ieri – <<Moartea a fost înghițită de biruință>>. E de la 1 Corinteni, capitolul 15. Al doilea e titlul unei cărțulii pe care am găsit-o, singura de acest fel, printre sutele de cărți din magazinul de la Polovragi – <<De aceea plâng și eu>>”, a povestit George Lăpădat.

„Mărturisesc că mănăstirile la care am fost în aceste trei zile nu îmi erau străine, dar niciodată nu am simțit cum am simțit acum prezența Harului Ceresc. Da, <<Omul sfințește locul>> și atât de mulți oameni sfințitori am întâlnit în acest pelerinaj! Pentru sufletul meu, acesta a fost un pelerinaj întăritor, de care aveam nevoie acum mai mult ca niciodată! Nădăjduiesc că Maica Preacurată o să vegheze în continuare asupra noastră, așa cum a facut-o și în aceste trei zile!, ne-a mărturisit Anamaria Iovu.

„Vreau să mărturisesc că eu, înainte să plecăm în pelerinaj, m-am simțit foarte rătăcită printre lume, dar și că m-am îndepărtat de Biserică. Însă, cum Dumnezeu le rânduiește pe toate, m-a adus iarăși alături de cei mai dragi oameni ai sufletului meu și ne-a strâns într-un loc de suflet al atoriștilor, cu toate că unii dintre noi nu am mai fost până acum, dar s-a simțit asta încă de când am pășit în curtea mănăstirii. Am simțit la fiecare slujbă, rugăciune rostită sau cântată, cum Preacurata Fecioară Maria mă îmbrățișa și era alături de mine… și parcă îmi șoptea <<Totul va fi bine!>>. La mănăstirea Arnota mi-a rămas o parte mare din suflet și abia aștept să ne reîntoarcem”, a mărturisit Natalia Iacob.

Pelerinajul la mănăstirile din nordul Olteniei se înscrie într-o serie extensivă de activități planificate de către noul Departament de Pelerinaje și Drumeții al ATOR Banatul de Munte și s-a desfășurat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Autor: Darius Lăpădat

ATOR Banatul de Munte își deschide brațele pentru a primi noi tineri

Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte organizează, în această perioadă, înscrieri ale tinerilor doritori, în organizația reprezentativă atât pentru Biserica Banatului Montan,  cât și pentru întreg județul Caraș-Severin. 

În contextul înființării asociației, din punct de vedere juridic, în toamna aceasta, tinerii de la ATOR Banatul de Munte au lansat, pe rețelele de socializare, anunțuri și invitații la a cunoaște și a se înscrie în organizație toți tinerii din fiecare colț al județului, dornici de cunoaștere, autocunoaștere, de implicare voluntară în viața comunității și în folosul binelui celor din jur. Totodată, cei care vor hotărî să intre în marea familie a Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte vor avea ocazia să devină parte activă a unora dintre cele mai mari proiecte caritabile și social-educaționale din vestul țării, putând să lucreze, în aceste contexte, cu parte a celor mai importante valori românești, autentice și durabile, pe care învățătura creștină le transmite spre împlinire și armonizare a lor, cu fiecare generație, din neam în neam. 

Printre cele mai importante valori cu care tinerii de la ATOR Banatul de Munte lucrează, în misiunea lor, se mai numără și dezvoltarea contextelor de educație nonformală, complementară, prin proiecte, activități și ateliere de cunoaștere, formare și informare, la care copiii dimprejurul Reșiței și dimprejurul celorlalte orașe ale Caraș-Severinului sunt chemați să se înscrie, în folosul propriei lor dezvoltări pe termen lung. 

Astfel, prin dorința de practicare a artei voluntariatului frumos, de afiliere la un grup de tineri creștini, de valorizare și de validare, dar și prin căutarea Libertății și a unui drum și sens care pot fi și deveni definitorii pentru fiecare persoană în parte, toți tinerii Banatului de Munte, cu vârsta minimă de 14 ani, sunt invitați să se înscrie și să se alăture acestei organizații. 

Cei care doresc să obțină mai multe informații sau doresc se înscrie, o pot face trimițând un mesaj privat prin care să manifeste această intenție, pe pagina de Facebook (ATOR Banatul de Munte) sau de Instagram (ator.bm), urmând ca, după aceasta, să primească un formular online de înscriere în ATOR Banatul de Munte. În urma completării cererii de adeziune cu vârsta minimă de 14 ani, reprezentanții asociației vor stabili o întâlnire de cunoaștere în spațiul online, de comun acord cu toți tinerii aplicanți, în scopul prezentării mai amănunțite a asociației, dar și a noilor membri și voluntari.

Centrul de Tineret Zăgujeni – o șansă reală la educație de calitate

În contextul eforturilor tot mai susținute pe care Episcopia Caransebeșului le depune în domeniul social și educațional în scopul sprijinirii copiilor aflați în situații de risc, de curând a luat ființă un nou centru de tineret în localitatea Zăgujeni, din apropierea municipiului Caransebeș.

Este vorba de Centrul de Tineret Zăgujeni, unde se derulează un program social implementat de Episcopia Caransebeșulu, în calitate de partener prim, în proiectul „Măsuri integrate pe teritoriul GAL Țara Gugulanilor”, proiect finanțat prin programul POCU, cod SMIS: 139388.

Activitățile organizate în cadrul proiectului cuprind atât ateliere de dezvoltare personală, lucru în echipă și comunicare, educație pentru viață, jocuri, concursuri, ateliere artistice și de formare duhovnicească – toate implementate în incinta centrului de tineret, cât și activități de tipul taberelor de zi, desfășurate în mai multe localități de pe raza GAL Țara Gugulanilor,

În primele luni de desfășurare a proiectului (iulie și august 2021) a avut loc promovarea și diseminarea programului în localitățile care copun GAL Țara Gugulanilor și a avut loc înscrierea beneficiarilor în grupul țintă pe baza criteriilor de eligibilitate stabilite în proiectele cu finanțare europeană.

Începând cu luna septembrie au fost demarate efectiv activitățile cu beneficiarii centrului, în primul rând prin organizarea unei tabere de zi în localitatea Marga, în perioada 6-10 septembrie 2021, la care au luat parte 13 beneficiari din localitate, înscriși în cadrul proiectului.

De asemenea, începând cu data de 27 septembrie au debutat activitățile desfășurate în cadrul Centrului de Tineret Zăgujeni, de care beneficiază, într-o primă fază, 24 de copii și tineri cu vârste între 7 și 18 ani din localitățile: Zăgujeni, Mâtnicu Mare și Peștere. Aceștia iau în prezent parte la activități de dezvoltare personală, educație pentru viață, comunicare și lucru în echipă, consiliere individuală și de grup susținute de către experții din domeniul social și educațional care compun echipa de implementare a proiectului. Activitățile desfășurate în centru beneficiază de sprijinul a 7 tineri de la ATOR Banatul de Munte, care desfășoară activități alături de specialiștii centrului, având calitatea de voluntari.

„Noul centru de tineret de la Zăgujeni reprezintă un punct important pe harta activităților socio-educaționale oferite copiilor și tinerilor, în cadrul Sectorului social-filantropic, misionar și activități cu tineretul al eparhiei noastre. Beneficiile acestui centru sunt multiple, atât pentru copii și tineri, dar și în ceea ce privește capacitatea organizațională în domeniul social și educațional a eparhiei noastre. Astfel, pentru copiii și tinerii din localitățile de pe raza GAL Țara Gugulanilor centrul reprezintă o șansă reală de a beneficia de un suport educațional de calitate, iar pentru specialiștii și voluntarii noștri, proiectul reprezintă un prilej excelent de dezvoltare și creștere, atât în plan instituțional, cât și în plan personal”, a precizat părintele Mihai Ciucur, coordonator al Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului și facilitator în cadrul Centrului de Tineret Zăgujeni.

Scopul serviciilor oferite în cadrul centurlui este prevenirea abandonului şi instituţionalizării copiilor, prin asigurarea unei mese pe zi și a unor activităţi de îngrijire, educaţie, recreere–socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă, orientare şcolară, cât şi a unor activităţi de sprijin, consiliere şi educare pentru părinţii sau reprezentanţii legali, precum şi pentru alte persoane care au în îngrijire copii.

Grupul țintă este compus din 106 copii și tineri cu vârste între 7 și 18 ani proveniți din localitățile de pe raza GAL Țara Gugulanilor, aflați în risc de sărăcie și excluziune socială, aceștia urmând să beneficieze de servicii sociale individualizate în vederea integrării sociale și dobândirii aptitudinilor de viață independentă.

Pregătirea pentru viața independentă este o formă de educație non-formală, participativă, de stimulare și dezvoltare personală. Aceasta nu se substituie pregătirii școlare a copilului, ci este complementară acesteia și, în situația copiilor aflați în evidența sistemului de protecție pentru prevenirea abandonului și instituționalizării, reprezintă complementara demersurilor și eforturilor propriilor familii, așa cum decurg din obligațiile și responsabilitățile părintești.

ATOR Banatul de Munte – momentul unui nou început

Centrul de Tineret „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Moniom a găzduit vineri, 24 septembrie 2021, întâlnirea anuală a membrilor Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, eveniment care a reunit adolescenți și tineri de pe întreg cuprinsul Eparhiei Caransebeșului.

Întâlnirea a debutat cu o slujbă de binecuvântare în biserica Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil din Moniom, slujbă săvârșită de părintele Mihai Ciucur care, la finalul acesteia a adresat câteva îndemnuri părintești la continuitate și unitate în frumoasa lucrarea atoristă, născută tot la Moniom, în vara anului 2016. „Pentru ATOR Banatul de Munte, întâlnirea de astăzi are o semnificație aparte, pentru că, după mai bine de 5 ani de la constituirea acestui grup de tineri ai Bisericii, momentul acesta este borna unui nou început. Asociația nu doar că a dobândit personalitate juridică, ci primește în rândurile sale tineri noi, dornici de misiune și voluntariat în Biserică, iar comitetul de conducere extins al organizației primește binecuvântarea lui Dumnezeu pentru importanta misiune pe care și-a asumat-o. Așadar, am săvârșit atât o rugăciune de mulțumire pentru cei peste 5 ani de ATOR Banatul de Munte, cât și rugăciuni de binecuvântare pentru acest nou început”, a subliniat părintele Mihai Ciucur, coordonator al Departamentului de Tineret al eparhiei.

După agapa frățească, întâlnirea a continuat la sediul Centrului de Tineret Moniom, acolo unde a avut loc ședința de constituire a asociației prin depunerea de adeziuni de către toți tinerii prezenți. În debutul ședinței, părintele Mihai Ciucur a transmis binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, a subliniat că asociația funcționează sub forma unui ONG în subordinea Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului și a prezentat Consiliul Director format din cei trei membri fondatori: Anita Radics – președinte, George Lăpădat – vicepreședinte și Mihail Cincheză – secretar. În continuare, George Lăpădat a prezentat statutul și obiectivele asociației, iar Anita Radics a prezidat lucrările ședinței anuale, prezentând ordinea de zi și moderând discuțiile în plen.
Consiliul Director al asociației a fost extins prin primirea a 4 noi membri dintre cei prezenți, au fost stabilite departamentele asociației și coordonatorii acestora, iar în cea de-a doua parte a întâlnirii a fost stabilit programul și activitățile viitoare ale ATOR Banatul de Munte

„Am avut o întâlnire productivă și interesantă, întrucât a fost vorba de reorganizarea asociației noastre pe care o considerăm ca a doua casă, întrucât aici ne-am format, ne formăm în continuare și în care ne-am dezvoltat așa frumos. Ne-am bucurat cu toții să vedem faptul că, membrilor vechi ai asociației noastre li s-au adăugat, la această întâlnire, și un număr însemnat de membri noi care au dorit să participe la această întâlnire pe care au considerat-o ca un prim pas oficial în această organizație tânără și ortodoxă. În perioada care urmează acestei întâlniri, ne propunem să organizăm atât o campanie de recrutare de noi tineri și membri, dar și o serie de întâlniri cu tineri din comunitățile în care proiectul TDIS a fost organizat, în acest an și cărora să le prezentăm asociația noastră, iar acest lucru se întâmplă deoarece deja am observat și am reținut multe nume de tineri care doresc să se alăture acestei misiuni a Bisericii din Banatul de Munte. Suntem optimiști, încrezători, deschiși în ceea ce privește activitățile frumoase și diverse care vor urma, dar și noii noștri prieteni care ni se vor alătura și pe care abia așteptăm să-i primim în marea noastră familie”, a subliniat Anita Radics, președintele ATOR Banatul de Munte.

La întâlnire au luat parte aproximativ 55 de tineri cu vârste cuprinse între 14 și 22 ani din mai multe localități ale județului și a fost organizat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, fiind unul dintre momentele organizatorice importante de pe agenda Departamentului de tineret.
După 5 ani de rodnică activitate în eparhia Caransebeșului, ATOR Banatul de Munte pleacă la un nou drum, cu identitate juridică și conducere de sine stătătoare, cu o bogată experiență și mult entuziasm, dar, mai ales, cu binecuvântarea lui Dumnezeu, Cel care a fost, este și va rămâne în mijlocul tinerilor care Îl iubesc și ascultă voia Sa.

De la moarte, la viață – mărturia unui suflet renăscut

Mărturia unui suflet renăscut este povestea unui prieten care a reușit să iasă învingător din lupta cu dependența de droguri.

În vara aceasta, prietenul nostru împlinește doi ani de zile de când poartă și el numele de „atorist al Banatului de Munte” și, mai ales, de când am simțit, prin cele mai sincere trăiri, felul în care Dumnezeu ne-a binecuvântat și pe noi, aducându-ni-l aproape și făcându-ni-l, astăzi, exemplu pe calea luptei, a izbândei, a răbdării, a ascultării, a stăruinței și a dragostei necondiționate față de cei care vreodată îi strigă numele în ajutor. Astăzi e cu totul alt om, față de momentul lunii iunie, 2019, când l-am întâlnit pentru prima dată. Un om în inima căruia Hristos înflorește visuri mărețe și sclipiri de bunătate, atât prin mărturia vie a experienței vieții sale, cât și, mai ales, prin ceea ce l-a făcut să devină, după doi ani de luptă grea.

„Cândva, prin 2018 spre 2019.

Frig afară, dar o iarnă fără zăpadă. Stăteam în camera de cămin cu tovarășii mei și mai câțiva băieți pe care nu îi cunoșteam. Se pasa între noi al șaselea joint. Niciunul dintre noi nu priveam unul la celălalt, dar, totuși, singurul subiect despre care se vorbea era cum să trecem anul la facultate. Eu mă gândeam oare când aveam să mă culc prima dată cu o fată, credeam că asta era singurul lucru care putea să mă facă fericit. Drogurile nu mă mai făceau să mă simt bine, ci le luam doar ca să trec de la o stare ce cred că se asemăna cu depresia, înapoi la o stare cel puțin neutră.

Deodată, cineva bate la ușă. Paranoia ne-a lovit pe toți amețitor. Ne uitam speriați unul la altul până când cel care a bătut la ușă a început să strige <<Eu sunt>>. Cu toții am recunoscut vocea aceea – era prietenul nostru care se îngrijea ca noi să consumăm banii munciți pe brânci de părinții noștri.

O umbră cunoscută doar de antisociali – dealarul – venea de la sală. Avea cam 1.80 și 90 de kilograme. L-am privit și mi-am adus aminte de mine – 56 de kilograme, 1.94 înălțime, coastele la vedere, acestea erau rezultatul înflămânzirii pentru câteva ore de amnezie.
<<Am ceva nou pentru voi!>> – a scos un pătrățel micuț, viu-colorat. L-am recunoscut imediat, era halucinogen. Știam că poate provoca schizofrenie, dar ce nu eram în stare să fac, în acele momente, doar pentru ca să scap din realitatea pe care mi-am construit-o singur, asemenea unui iad.

<< – Cât vrei pe el?
110.
– Iau pe datorie>>. Nu era ceva nou să dau banii păstrați pentru restanțe, pe astfel de substanțe, oricum aveam să pic anul.

Fast forward câteva ore.
Creierul era supra-turat, inima bătea prea tare. Toate culorile dispăruseră, halucinațiile făceau să văd totul în alb-negru, drogul mă făcea să cred că toți din cameră erau posedați de demoni. M-am pus pe pat și am încercat să văd ceva pe telefon. Erau doar videoclipuri triste, nu știam dacă era din cauza drogului sau era real, totul era trist. Eram încordat, speriat, paranoic. Am inceput să mă rănesc singur involuntar deasupra unghiilor, frecandu-le puternic, fără să simt durerea. La un moment dat, am adormit.

Ziua următoare sosise repede. Mă trezesc cu o durere îngrozitoare de cap. Mă uit în jur – singur. Nu știam dacă acest lucru este bun sau rău. Mă uit în jos și în jurul meu, patul era pătat de sânge din cauza rănilor pe care mi le-am provocat. Mi-am promis că nu voi mai lua halucinogene, înconjurat de alții. Am căutat să mănânc ceva și am găsit niște pâine. Pâinea goală era un răsfăț, față de alte zile întregi în care nu mâncam sau nu aveam să mănânc nimic, din cauză că dădeam toți banii pe droguri.

Fast forward câteva luni.
Cumva ajunsesem să obțin o cameră goală de cămin. Nu mai pusesem mâna pe narcotice de 2 săptămâni. Totuși, nu cred că puteam să mă numesc lucid. Schizofrenia era în floare la mine, dar eu nu realizam. Scriam pe pereți ce îmi spuneau vocile din mintea mea, am umplut pereții camerei cu desene și teorii conspiraționiste despre mine, fiind convins că lumea întreagă, sau cel puțin toți oamenii din jurul meu complotează împotriva mea. Rupt de societate și de realitate fiind, credeam multe lucruri, iar de unele de care îmi mai amintesc, mă minunez, acum.

Fast forward 2 luni.
Spitalul de nebuni era murdar. Stăteam în cameră doar cu bolnavi ale căror discuții nu aveau nici un sens. Eu făceam progrese și chiar începusem să îmi revin. Cu timpul, eram tot mai lucid. Totuși, perioada aceasta din timpul spitalizării – da, la nebuni – a fost una mai puțin urâtă. Ajungeam de două ori pe zi să vorbesc cu asistentele, iar acest lucru îmi făcea mare plăcere, mă făcea să mă simt înțeles și că pot să recuperez pașii din procesul meu de reintegrare în societate și în realitate.

Fast forward 2 ani.
Mă aflu un biserica unui sat în care se desfășoară o tabără pentru copii. Mai am puțin și ajung la Sfântul Potir. Mă trec emoții mari, chiar dacă nu mă împărtășesc pentru prima dată.  Seara de dinaintea a fost cu totul frumoasă, specială. Am citit Canonul de Împărtășanie la lumina lumânării, alături de noii mei prieteni. Rugăciunea a devenit cea care mă face să mă conectez cu inima mea, la cer, cu Cel care m-a readus la viață.
În acea noapte, simțeam nerăbdarea de a mă trezi și a mă întâlni cu familia mea. Aici, când spun despre familie, nu mă refer la părinți sau la bunici, ci la niște oameni care încearcă să facă ceva mai bun din lumea aceasta, oameni cu idealuri, cu valori, unele chiar personalități adevărate, care știu să-și păstreze curăția, au învățat să își trăiască frumos viața și care, din cele mai grele momente ale vieții mele, m-au primit cu brațele pline de dragoste, au râs cu mine, plini de voie bună, de fiecare dată când aveam ocazia. Ultimii 2 ani au fost cei mai frumoși din viața mea. Mă transformasem complet, renunțasem la droguri, aveam un duhovnic, aveam prieteni, nu mai eram subnutrit, îmi recăpătasem viața, nădejdea și un sens.

Ceea ce vreau să spun prin povestea mea de viață, a cărei fir este mult mai complex, de fapt, e că există un viitor, dacă te întorci la timp pe drumul cel bun și cauți și descoperi (pentru că toți trebuie să o avem) puterea necesară să lupți cu tine însuți, să te dobori și să te reconstruiești, cu ajutorul lui Dumnezeu. Am învățat că viața are culoare, atunci când te faci util, ție însuți, dar și celor din jur, atunci când ai activități productive, prieteni sinceri, discuții cu folos, nu doar de dragul de a vorbi, ca să treacă timpul până la o următoare risipire.

Dacă ai ajuns să citești și tu până în acest punct, poate povestea mea te-a ajutat să realizezi cât de norocos ești pentru că nu a trebuit să treci prin iadul prin care am trecut eu și care m-a schimbat structural, până la cel mai mic fir de păr sau de gândire. Simte-te binecuvântat pentru că ai fost crescut în adevărata Casă, unde să ajungi să ai viața plăcută Domnului.
Nu, nu sunt în măsură să dau sfaturi cuiva, dar îți spun ca îndemn prietenesc, că poate te mai gândești o dată, înaintea unei alegeri din viața și tinerețea ta, care te poate duce prin cele mai cumplite neguri și non-sensuri ale vieții. Încearcă să nu te rătăcești, până vei nu fi pierdut de tot. Libertatea de a alege e la tine. Fii responsabil cu ea.

Cu drag,
Un prieten”.

500 de copii și tineri s-au bucurat de Tabăra din Inima Satului

Un număr de 504 copii și tineri cu vârste între 6 și 18 ani au beneficiat, în perioada 26 iunie – 10 septembrie 2021, de programul educațional „Împreună pentru copiii noștri”, desfășurat sub forma unor tabere de zi organizate în 12 comunități din județul Caraș-Severin.

Este vorba de 10 tabere organizate în mediul rural – intitulate Tabăra din Inima Satului – care s-au desfășurat în comunele: Ticvaniu Mare, Grădinari, Răcășdia, Teregova, Sasca Montană, Mehadia, Măureni, Cornereva, Marga și în satul Moniom, la acestea participând un număr de 388 de copii și tineri din 17 sate și din municipiul Reșița. De asemenea, au fost desfășurate două tabere în mediul urban – intitulate Tabăra din Inima Familiei –  în orașele Oravița și la Băile Herculane, la care au participat, în total, 116 copii și tineri din aceste localități.

Proiectul a fost derulat cu ajutorul unei rețele formată din peste 80 de formatori, facilitatori și voluntari, membri ai Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte și a beneficiat de sprijinul parohiilor, școlilor și al autorităților locale din comunitățile care au găzduit aceste tabere. Desfășurarea taberelor a fost sprijinită, de asemenea, de Asociația „Centrul de Tineret Moniom”, Asociația „Sfânta Ecaterina” Oravița și de Asociația Învățătorilor Caraș-Severineni, care au oferit atât sprijin uman (specialiști și voluntari), cât și sprijin material (oferind atelierele pentru părinți și premii copiilor).

„Din punct de vedere al numărului de beneficiari și al numărului de formatori și voluntari implicați, programul de tabere din această vară este cel mai mare organizat până în prezent în Episcopia Caransebeșului. De asemenea, din punct de vedere al impactului în comunități, taberele din acest an au fost cele mai importate programe cu caracter educațional desfășurate la nivelul județului Caraș-Severin, pentru că, pe lângă cei peste 500 de copii beneficiari, au fost implicați și câteva sute de părinți, zeci de cadre didactice, școli, instituții de cultură, organizații și auorități publice locale, care și-au dat mâna și au oferit zile de neuitat pentru copiii din 20 de comunități ale județului. Dincolo de cifre, statistici, sau de impactul comunitar ori la nivelul fiecărui copil – care au fost la cote ridicate – rămâne bucuria că, în ciuda vremurilor foarte dificile pe care le traversăm, am reușit să organizăm și să implementăm acest proiect unic, care a avut un singur scop: acela de a fi <<Împreună pentru copiii noștri>>”, a mărturisit coordonatorul programului și al Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, părintele Mihai Ciucur.

În perioada următoare, până la finele acestui an, proiectul va continua prin derularea unor noi activități specifice conceptului TDIS în comunitățilepartenere, precum și prin organizarea a două festivaluri de copii și tineret, în lunile octombrie și noiembrie.

„Ne propunem ca în toamna acestui an să ne întoarcem în comunitățile care au găzduit tabere în această vară, voluntarii noștri fiind dornici de a continua misiunea începută în satele și orașele județului. De altfel, cheia reușitei acestui proiect constă în implicarea deosebită a tinerilor de la ATOR Banatul de Munte, cărora le suntem recunoscători pentru devotamentul și jertfelnicia lor”, a mai precizat părintele Mihai Ciucur.

„Împreună pentru copiii noștri” este cel mai amplu program catehetic și misionar, cu caracter educațional, organizat în județul Caraș-Severin, se află în cel de-al treilea an consecutiv de implementare și se desfășoară cu binecuvântrea și sprijinul Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Tabăra din Inima Satului Măureni a debutat astăzi!

Programul eparhial „Împreună pentru pentru copii noștri” derulat în cadrul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului a fost reluat luni 16 august 2021, prin deschiderea Taberei din Inima Satului Măureni, care se va desfășura în perioada 16-20 august 2021.

Tabăra de la Măureni marchează debutul celei de-a doua serii de tabere din vara anului 2021, după ce, în perioada 26 iunie – 16 iulie au avut loc primele șase tabere în comunitate, la care au participat 226 de copii și tineri din 20 de localități ale județului.

Tabăra a fost deschisă printr-o slujbă de Te-Deum oficiată în biserica parohială de către părintele inspector Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de tineret, alături de părintele paroh Aurel Radics, iar răspunsurile la strană au fost date de către membrii ATOR Banatul de Munte, prezenți la Măureni în calitate de voluntari.

Pe parcursul celor cinci zile ale taberei, cei 61 de copii beneficiari vor participa la activitățil specifice conceptului TDIS, respectiv: ateliere de educație pentru viață, dezvoltare personală, lucru în echipă și comunicare, jocuri, concursuri și seri tematice, ateliere artistice și, desigur, la un program de formare duhovnicească. Proiectul este derulat pentru al treilea an consecutiv la Măureni, cu sprijinul primăriei și al școlii din localitate.

„Aici, la Măureni, lucrarea misionară cu copiii și tinerii a Bisericii a căpătat o deosebită amploare și consistență în ultimul an, în urma taberei de anul trecut aici luând în ființă un centru de tineret, dar și un nucleu puternic de tineri voluntari. După Moniom și Oravița – centre de tineret deja tradiționale la nivel eparhial, aici, la Măureni avem cei mai numeroși voluntari implicați în programul nostru eparhial Împreună pentru copiii noștri”, a subliniat părintele Mihai Ciucur, coordonatorul proiectului.

La rândul său, Anita Radics, coordonatoarea taberei de la Măureni, a mărturisit: „Suntem foarte bucuroși, toți voluntarii, că proiectul nostru de suflet a reînceput și că putem, în continuare, să oferim tot ce e mai bun și mai frumos, din cunoștințele și experiența noastră cu copiiii, participanților acestei tabere care, la fel ca toți cei pe care i-am mai întâlnit până acum, au mare nevoie să simtă că nu s-a schimbat totul, o dată cu aceste vremuri tulburi pe care le trăim, și că noi suntem aici pentru ei, care sunt cei mai importanți, în lucrarea noastră. TDIS este povestea care ne colorează tuturor vara și chiar tinerețea, pentru că, alături de acești copii, și noi ne formăm în cel mai frumos mod și context posibil, ca să devenim adulți responsabili și cu valori de neclintit ai neamului nostru străbun, românesc și ortodox”.

Alături de tabăra de la Măureni, până la debutul noului an școlar, tabere similare vor mai fi organizate la Oravița, Cornereva, Moniom și Marga, un număr de peste 250 de copii urmând să beneficieze de activitățile propuse în cadrul programului TDIS.

Programul de tabere TDIS se află la cel de-al treilea an consecutiv de desfășurare în Eparhia Caransebeșului și este implementat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, în parteneriat cu ATOR Banatul de Munte, Asociația Învățătorilor Caraș-Severineni și autoritățile publice locale, școlile și parohiile din comunitățile implicate în proiect.