Campania „Lumină și Speranță”, din Parohia Anina-Steierdorf, a ajuns la final

Parohia „Sfânta Treime” Anina – Steierdorf, împreună cu copiii și tinerii din cadrul Centrului de Tineret „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” și ATOR Banatul de Munte, filiala Anina, au organizat o campanie umanitară intitulată „Lumină și Speranță”, în preajma sărbătorilor Pascale.

Strângerea de fonduri pentru campanie s-a facut în perioada 4 aprilie – 24 aprilie și își propunea să aducă bucurie și lumină în sufletele semenilor noștri aflați în nevoi, oferind pachete cu alimente, pachete cu dulciuri pentru copii și produse de igenă, necesare pregătirilor pentru celebrarea sărbătorilor Pascale.

Datorită generozității creștinilor, campania „Lumină și speranță” a reușit să aducă zâmbete pe fețele oamenilor și o mare bucurie în sufletele acestora. Suma de 5000 de lei, obținută în urma strângerilor de fonduri, a ajutat 36 de familii și 30 de copiii, oferindu-le acestora fericire în prag de sărbătoare.

Din suma dobândită, voluntarii campaniei, alături de Părintele Horia Mailat, au achiziționat pachete cu alimente și diferite produse de igienă pentru fiecare familie, cei mici primind pachețele cu dulciuri.

O dată cu această campanie, voluntarii noștri au învățat că iubirea față de semeni și ajutorul oferit acestora reprezintă o împlinire sufletească unică, amintindu-ne tuturor de vorbele Mântuitorului: „Poruncă nouă dau vouă: Să vă iubiţi unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, aşa şi voi să vă iubiţi unul pe altul” (Ioan, 13:34).

Așadar, cu prilejul sărbătorilor pascale și ale Săptămânii Luminate, vă îndemnăm și noi să vă ajutați aproapele și să aduceți și voi lumină și speranță în casele oamenilor, amintindu-vă ca binele oferit la nevoie este răsplătit înzecit de către Dumnezeu.

Autor: Denisa Careba

Duminica Floriilor – praznicul copilăriei la Moniom

„Adevărat zic vouă: de nu vă veți întoarce și nu veți fi precum pruncii, nu veți intra în Împărăția Cerurilor. Deci, cine se va smeri pe sine ca pruncul acesta, acela este cel mai mare în Împărăția Cerurilor. Și cine va primi un prunc ca acesta în numele Meu, pe Mine Mă primește” (Matei 18, 3-5).

Zeci de copii și tineri de toate vârstele, înveșmântați în straie tradiționale, au participat la Sfânta Liturghie săvârșită în Duminica Floriilor la biserica Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil din cartierul Moniom al Municipiului Reșița. Aceștia au purtat în mâini icoane împodobite cu flori și au fost însoțiți de părinții lor, mulți dintre ei împărătășindu-se în cadrul Liturghiei cu Trupul și Sângele lui Hristos. 

La finalul Liturghiei, credincioșii prezenți au participat la o scurtă procesiune până la troița din proximitatea bisericii, acolo unde preotul paroh a sfințit și împărțit celor prezenți ramuri verzi de finic. 

De asemenea, în cadrul  unui moment festiv organizat în biserica parohială, copiii înscriși la programul catehetic „Școala Sufletului” au primit cărți educative adecvate vârstei lor. Este vorba de cărțile cunoscutei scriitoare pentru copii – Veronica Iani: „Copilăria”, „Iertarea”, „Dani – eroul de zahăr” și „Hai la marș” – cărți pline de învățăminte fololsitoare, menite să susțină educația pe principii morale pe care copiii o primesc la Centrul de Tineret Moniom. Totodată, copiii de la grupa mică a programului educațional „Creștem sănătos împreună”, desfășurat la sala de haloterapie a centrului de la Moniom, au primit diplome și cărți, la absolvirea celor zece întâlniri ale pachetului educațional de care au beneficiat în ultimele două luni.

În total, peste 50 de copii și tineri au participat la aceste momente pline de bucurie, emoție și lumină, momente care au avut în centrul lor comuniunea cu Hristos de la Sfântul Potir, dublată de portul popular, mulțimea de icoane și flori, de zâmbetele fericite ale copiilor, dar și de vremea frumoasă cu care Dumnezeu a binecuvântat Duminica Floriilor în acest an.

Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim este însoțit, în mod tradițional, la Moniom de diverse evenimente și activități dedicate copiilor și, de câțiva ani, la finalul Sfintei Liturghii se desfășoară o procesiune cu sfintele icoane pe ulițele satului. În acest an, datorită contextului social delicat, s-a organizat o variantă scurtă a procesiunii, iar agapa frățească tradițională a fost amânată pentru atunci când restricțiile aflate în vigoare vor permite acest lucru.

La programele catehetice, educaționale, culturale, social-filantropice și de voluntariat organizate la Moniom participă în mod constant zeci de copii și tineri din sat dar și de pe raza municipiului Reșița și din alte localități ale județului, alături de părinții lor. În total, comunitatea creată în jurul bisericii și al centrului de la Moniom, numără aproximativ 30 de familii și peste 100 de credincioși de toate vârstele, dornici să trăiască frumos, după îndemnul și învățătura Domnului nostru Iisus Hristos.

Autor: pr. Mihai Ciucur

Întâlnirea voluntarilor proiectului „Tabăra din Inima Satului” 2021

În perioada 20-21 aprilie 2021, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost organizată prima întâlnire a voluntarilor proiectului „Tabăra din Inima Satului” 2021.

Întâlnirea a fost găzduită de Cabana „Claris” din localitatea Văliug și a reunit, în cele două zile de activitate, un număr de aproximativ 80 de voluntari, asistenți formare și formatori ai proiectului, din întreg județul Caraș-Severin, dar și din județul Timiș și chiar Baia Mare.

Prima zi a reuniunii, din data de 20 aprilie, a fost dedicată întâlnirii voluntarilor noi înscriși în proiectul TDIS, în scopul cunoașterii acestora, de către echipa de organizare, dar și a familiarizării celor novici cu tot ceea ce înseamnă „Tabăra din Inima Satului” și ce anume presupune totalitatea activităților care compun acest concept.

Astfel, în cadrul acestei întâlniri au fost prezentate cele 7 ateliere de activitate – educație pentru viață, dezvoltare personală, comunicare și lucru în echipă, jocuri și seri tematice, artistic, duhovnicesc și „Școala Familiei” – urmând ca, la finalul acestor prezentări intercalate de momente interactive, de dialog deschis și de jocuri de echipă, voluntarii noi să aibă posibilitatea de a se înscrie la un singur atelier în cadrul căruia să se poată forma, dezvolta și face utili copiilor și tinerilor pe care îi vor întâlni pe parcursul verii anului 2021.

Cea de-a doua zi a întâlnirii, data de 21 aprilie, a fost dedicată, de această dată, voluntarilor vechi sau cu experiență ai acestui proiect, care au mai luat parte și în anii anteriori la taberele organizate prin „Tabăra din Inima Satului”. Voluntarii prezenți în cea de-a doua zi au avut și ei ocazia de a participa la o scurtă prezentare a atelierelor din acest an, în scopul de a afla care sunt noutățile pe care fiecare atelier în parte le va aduce în acest an, precum și care sunt noile responsabilități pe care voluntarii le vor avea în tabere. Astfel, asemenea voluntarilor noi, prezenți la întâlnire în ziua anterioară, și aceștia au avut posibilitatea de a opta pentru un nou atelier de activitate, la finalul reuniunii, în cadrul căruia să se dezvolte pentru vara taberelor din Banatul de Munte.

O noutate pe care proiectul „Tabăra din Inima Satului” o va aduce în acest an este reprezentată de un proces de follow-up al tuturor activităților, în scopul observării și monitorizării efectelor și schimbărilor pe care atelierele TDIS le va aduce la nivel individual pentru fiecare beneficiar al tuturor celor 12 tabere înscrise în program. Pe scurt, formatorii tuturor atelierelor vor avea rolul, în acest an, de a fi alături de participanții taberelor TDIS și dincolo de finalizarea taberelor, pentru a se asigura de faptul că toate învățăturile și informațiile transmise în timpul taberelor rămân și aduc un aport semnificativ la schimbarea în bine a vieții fiecărui tânăr și copil.

Proiectul „Tabăra din Inima Satului” este cel mai mare proiect educațional din județul Caraș-Severin, aflându-se la cea de-a treia ediție a desfășurării sale. Proiectul reunește, anual, sute de copii și tineri, fiecare având roluri de participanți, voluntari, asistenți formare sau formatori și contribuind, cu toții, împreună, la scrierea uneia dintre cele mai frumoase povești despre creșterea, dezvoltarea, formarea și informarea sănătoasă și consistentă a tinerelor generații din județul Caraș-Severin. Chiar dacă proiectul se întinde doar pe parcursul verii, noutățile pe care acest concept le va aduce, din acest an, vor face ca roadele celor 12 tabere înscrise în proiect să răsară dincolo de cele trei luni de vacanță de vară.

Întâlnirea Centrelor Catehetice și de Tineret din zona Bocșa – moment de rugăciune și cugetare

„A venit acum vremea, tinere, să auzi un glas care te cheamă. Un glas pe care nu l-ai mai auzit; sau poate da, dar pe care nu l-ai înţeles şi nu l-ai ascultat. Este glasul lui Iisus! Nu tresări, nu te mira, nu zâmbi neîncrezător, tânărul meu prieten! Glasul care te cheamă nu este al unui mort, ci al unui înviat. El nu te strigă din istorie, ci din adâncul propriei tale fiinţe…”

Astfel și-a început părintele inspector Mihai Ciucur cuvântul către tinerii din zona Bocșa, propunându-le o lectură și citindu-le din cele „7 cuvinte către tineri” ale părintelui Gheorghe Calciu-Dumitreasa.

Joi, 15 aprilie 2021, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, la Bocșa, în Biserica Ortodoxă cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Bocșa Română, a avut loc întâlnirea Centrelor de Tineret și Catehetice de pe raza orașului Bocșa, gazdă fiind preotul Valentin Costea, ajutat cu generozitate de părintele inspector Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului.

După citirea Canonului de pocăință și a unor rugăciuni de mulțumire, părintele inspector a propus tinerilor o temă de discuție, un subiect care a stârnit și zâmbet, și sfială, dar, în final, a fost tratat cu seriozitate.

Tema a pornit de la cartea „De ce merită să aștepți” de Rob B. Kowalski, un îndrumar, de altfel, pentru tineri, cu sfaturi utile în evitarea capcanelor frecvente în care cad mulți tineri când este vorba de viața sexuală, o carte cu povețe și sfaturi practice privind întâlnirile romantice și clădirea relațiilor. Un subiect de actualitate, pe care și tinerii din zona Bocșa și Berzovia l-au abordat cu responsabilitate.

A fost o întâlnire frumoasă între prieteni, o întâlnire a tinerilor care își pun întrebări și care caută și acceptă sprijin și povață din partea unui „prieten” preot, din partea unui duhovnic.

La eveniment au participat aproximativ 40 de adolescenți cu vârste cuprinse între 12 și 19 ani de la Centrele Catehetice și de Tineret: „Mugurii Ortodoxiei” și „Sf. Cuv. Stelian” din Bocșa Română, Vasiova și „Berzobis” din Berzovia, altături de coordonatorii lor.

Întâlnirea de la Bocșa se înscrie în șirul serilor duhovnicești pentru tineri, intitulate generic „Tinețe în Cuvânt”, desfășurate de către Departamentul de Tineret al Episcopiei Caransebeșului în scopul intensificării pastorației tinerilor din parohii – una dintre prioritățile Eparhiei Banatului de Munte.

Și voi încheia tot cu un citat din cele „7 cuvinte către tineri”, propuse de părintele inspector Mihai Ciucur, o lectură obligatorie pentru orice om, la orice vârstă:

„Cuvintele acestea, rostite şi scrise aici, sunt din străfundurile tale, pe care nu ţi le cunoşti. Ţi-a fost poate ruşine sau teamă să cobori în adâncul tău şi să le descoperi. Ai crezut că în tine zace o fiară, un mormânt al instinctelor din care se ridică strigoii înspăimântători ai patimilor, şi nu ţi-ai văzut faţa de înger, căci tu înger eşti”.

Autor: Gabriela Șerban

„Mâinile Bucuriei” vin în sprijinul familiilor nevoiașe din Oravița

În perioada premergătoare Marelui Praznic al Învierii Domnului, membrii Centrului de Tineret „Sf. M. Mc. Ecaterina” din Oravița, voluntari ai ATOR Banatul de Munte, au inițiat o campanie umanitară de ajutorare a familiilor nevoiașe și vârstnicilor singuri și bolnavi. Campania, asemenea celei inițiate în Municipiul Reșița, în primăvara anului 2020, poartă numele de Mâinile Bucuriei, fiind pornită tot din dorința tinerilor de a se face de folos celor mai nevoiași dintre semenii lor, în perioada prepascală în care fiecare suflet creștin se pregătește să primească Învierea Mântuitorului.

„Întâlnirea cu Hristos se apropie, o simțim, ne-o dorim, o visăm și atrage după sine o pregătire temeinică a sufletului și a trupului nostru pentru a putea sa primim, curați, purificați, nădejdea și lumina Învierii. Pentru noi, la aceste gânduri se rezumă Postul Mare. Ascultarea față de Dumnezeu și de duhovnic, împlinirea tainicei misiuni a Bisericii, grija față de semeni, cultivarea păcii și a înțelepciunii între noi, împărtășirea gândurilor bune și mai ales a iubirii (pentru ca dacă dragoste nu avem, nimic nu suntem) sunt pașii pe care noi, ca tineri ce se dezvoltă armonios în sânul Bisericii, îi urmăm spre a dobândi vrednicia de a fi părtași, de a ne veseli și de-a ne încânta la luminoasa Înviere a Mântuitorului.

Deși suntem supuși la nenumărate ispite în această perioadă de întristare (dar și de vindecare) duhovnicească, în care Hristos suferă pe cruce pentru mântuirea noastră, vedem totuși că Dumnezeu ne trimite oameni frumoși, oameni de bine, oameni ai iubirii, care sunt aici pentru a ne ajuta să ne îndeplinim misiunea. Prin dragostea pe care oamenii simt nevoia să o împărtășească acum, în perioada vindecării, noi, voluntarii Centrului de Tineret „Sf. M. Mc. Ecaterina” din Oravița, am reușit să-i ajutăm pe semenii noștri să nu mai adoarmă flămânzi. Datorită donațiilor deloc neînsemnate, au fost cumpărate meniuri calde și alimente pentru câteva suflete aflate în nevoie… în mare nevoie.

Dragii mei, Hristos nu face anchete sociale. Și nici noi nu am facut. Nu i-am întrebat dacă au un loc de muncă, nici măcar dacă își doresc unul, nu le-am cerut socoteală pentru situația lor, dar cumva, „Cineva” ne-a transmis gândul că ei au nevoie de noi, de mângâiere și de înțelegere și ne-am dorit să îi ajutăm cu ce e posibil, acum, când „a-ți judeca aproapele” nu mai face parte din vocabularul nostru, pentru că: „Înainte de a vedea paiul din ochiul celuilalt, fii atent la bârna din ochiul tău”, așa cum a subliniat și părintele nostru recent printre cuvintele sale de învățătură.

Așadar, bucuria celor care au avut nevoie de ajutor și au fost ajutați nu poate fi umbrită, nici ignorată, nici tratată cu superficialitate sau indiferență, ci, dimpotrivă, e motivantă, încurajatoare, ne îndeamnă să continuăm, iar noi, la rândul nostru, vă îndemnăm să ne fiți alături. Nu vă spunem acestea în chip de laudă, e adevărat ca binele se face în tăcere, dar în aceste vremuri în care Biserica, din păcate, își pierde din valorile de odinioară în ochii multor oameni pentru care Dumnezeu devine o formalitate, e nevoie și de confirmări. De aceea împărtășim cu dumneavoastră toate aceste aspecte ale misiunii noastre. Pentru a apăra Biserica (încă!) e nevoie de dovezi.

Vă îndemnăm, așadar, spre cele mai frumoase dovezi de iubire față de Dumnezeu și față de Biserică: grija față de semeni și cercetarea aproapelui („Adevărat zic vouă: Întrucât ați făcut unuia dintr-aceștia frați ai Mei preamici, Mie Mi-ați făcut” Matei:25, 40)

Să împărtășim cu toții, tuturor, toată dragostea pe care o avem în suflet pentru că: „Dragostea nu se poartă cu necuviință, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândește răul, nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr, toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduiește, toate le rabdă. Dragostea nu cade niciodată” I Corinteni: 13, 4-8)

Iar Dragostea este Însuși Dumnezeu”, mărturisește tânăra Mădălina Miloș într-un mesaj de mulțumire, adresat donatorilor anonimi, dar și de îndemn pentru toți cei care doresc să exerseze binele și să se alăture acestei frumoase inițiative.

Până în prezent, tinerii voluntari au oferit sprijin, constând în hrană caldă și alimente, unui număr de 15 persoane din orașul Oravița și împrejurimi, obținând, din partea donatorilor anonimi, suma de 2.500 lei.

Cei care doresc să sprijine campania umanitară inițiată de tinerii voluntari din Oravița, o pot face fie donând suma de bani sau ajutoarele constând în alimente, medicamente, produse igienico-sanitare sau îmbrăcăminte, în Biserica „Sf. Pr. Ilie Tesviteanul” din Oravița, fie contactând unul dintre responsabilii campaniei la numerele de telefon: 0770.219.929 – Cristian sau 0763.407.802 – preoteasa Simona.

Zi de rugăciune și comemorare – 8 aprilie

Joi, 8 aprilie 2021, s-a împlinit un an de la plecarea în Veșnicie – într-un mod tragic, fulgerător și străin de înțelegerea omenească – a preotesei, asistentei medicale și mamei Corina Radics. O zi grea, o zi rece, o zi care a rămas încă rană deschisă, în inimile multora dintre cei care au cunoscut-o și iubit-o pe preoteasa Corina.

Comemorarea plecării sale în Veșnicie a fost împlinită după rânduiala Bisericii pe care a iubit-o și a slujit-o direct, timp de mai bine de 30 de ani, din postura de soție de preot paroh. Joi dimineață, în biserica Parohiei Măureni a fost săvârșită Sfânta Liturghie a Darurilor mai Înainte Sfințite, urmată de slujba de parastas. La slujbele oficiate a participat, pe lângă familia restrânsă și membrii comunității locale, și o delegație din partea Centrului de Tineret Moniom și a ATOR Banatul de Munte, condusă de pr. Mihai Ciucur, inspector eparhial în cadrul Departamentului de Tineret al Eparhiei Caransebeșului și apropiat al familiei Radics.

Deși contextul a fost unul rece, de doliu, Sfânta Liturghie și slujba parastasului au fost pline de căldură. După contextul tragic de acum un an, când familia a trebuit să o conducă pe preoteasa Corina la groapă într-un mod nefiresc, grăbit, fără decența de a o înmormânta creștinește, acum, la un an, întreaga comunitate, alături de prieteni și cunoscuți, le-a fost alături. Și deși durerea pierderii mamei, soției, preotesei sau prietenei este aceeași, căldura împreună-rugării pentru sufletul acesteia a atins fiecare credincios prezent.

Pomenirea de joi vine într-un context cu totul special – cu doar o zi înainte, ATOR Banatul de Munte a propus declararea zilei de 8 aprilie ca Zi Comemorativă a Respectării Demnității Umane a Victimelor Pandemiei de Covid-19. Pentru noi, ATOR Banatul de Munte, pentru comunitatea din Măureni, pentru familie și pentru toți cei care au cunoscut-o pe preoteasa Corina, ziua de 8 aprilie nu mai înseamnă eminamente o zi de tristețe și jale, ci, mai degrabă, o zi de bucurie și de nădejde. Pentru că, prin mutarea sa la Domnul, credem că am dobândit cu toții caldă rugătoare înaintea Tronului de Slavă al Preasfintei Treimi.

Autor: George Lăpădat

„Credință fără granițe” între tineri din România și din Belgia

În cadrul Concursului Național Catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni”, organizat în perioada 21 decembrie 2020 – 22 august 2021, tinerii ortodocşi din partea Centrului de Tineret „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Moniom, alături de tinerii din Grupul Catehetic „Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur” din Belgia, s-au înfrățit și au dat naștere proiectului „Credință fără granițe” sau, versiunea în franceză, „Foi sans frontières”. Această inițiativă de concurs a început prin declararea anului 2021 că fiind „Anul omagial al pastorației românilor din afară României”.

Prima reuniune organizatorică a avut loc pe data de 10 martie, pe platforma Zoom. La această reuniune, tinerii au discutat despre posibilele activități pe care le pot face împreună. O parte din activitățile propuse de către tineri au fost organizarea a mai multor ateliere cu tematici creștine, care vor avea moderatori din România și din Belgia. Scopul acestor ateliere ar fi acela de a învăța mai multe lucruri despre Ortodoxie, dar, de asemenea, de a se crea un schimb de experiențe, gânduri și idei între tinerii din România și cei din Belgia. O altă activitate ar fi crearea și menținerea diferitelor conturi de rețele de socializare (Facebook, Instagram, Youtube) pentru a realiza publicări în legătură cu activitățile pe care le vom desfășura, dar și pentru a promova valorile credinței noastre și ale țării din care cu toții provenim.

Prin intermediul acestei prime întâlnirii, tinerii din Belgia au avut ocazia să afle mai multe lucruri despre tinerii din România, dar și invers. Acest schimb de experiența ne acordă șansa tuturor de a vedea că ceea ce trăim noi nu este singura realitate.

A doua întâlnire a grupului proiectului „Credință Fără Granițe” a avut loc pe dată de 16.03.2021. În cadrul întâlnirii, părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, a susținut un atelier despre Postul Paștelui – Postul Mare. În cadrul acestui atelier, tinerii au avut prilejul de a afla mai multe despre post, ce presupune și cum îl trăiește un creștin și, mai ales, despre semnificațiile fiecărei duminici din acest post. În timpul acestei activități online, tinerii din România au aflat că în bisericile din Belgia, numărul de participanți la slujbe este limitat la 15 persoane, ceea ce înseamnă că de cele mai multe ori, creștinii sunt nevoiți să se roage de acasă.

La finele acestei discuții, fiecare tânăr a rămas cu câte o învățătură și perspectivă nouă asupra postului și ale semnificațiilor acestuia. Una dintre multe învățături ar fi că Duminică Floriilor, pe lângă bucurie, evocă și tristețe, pentru că aceiași oameni care se bucurau de venirea lui Iisus Hristos strigând „Osana întru cei de sus!”, vor striga, mai apoi, „Răstigniți-l!”.
De asemenea, tinerii s-au bucurat să se revadă și și-au dat seama că nu sunt chiar așa diferiți, lăsând la o parte distanța dintre ei, credința ortodoxă fiind ceea ce îi apropie unul de celălalt, oriunde s-ar afla.

În a doua parte a întâlnirii, tinerii din Belgia au împărtășit greutatea cu care reușesc să țină post, tocmai din pricina societății atee de acolo. De asemenea, tinerii de peste hotare au povestit despre dificultățile pe care le întâmpină cei din generația lor sau mai mari decât ei în a-și găsi o persoană potrivită, de încredere și cu aceleași valori pentru a forma o familie.

Câteva idei care au rămas în urma discuției purtate ar fi că românii din Diaspora își pot pierde valorile de român autentic, dacă au pierdut contactul cu România și limba românească, uitându-se, astfel, cu ușurință limba maternă. De asemenea, Biserica din Diaspora încearcă să conserve limba română prin susținerea Sfintei Liturghii mai mult în limba română, doar anumite părți fiind rostite într-o limbă străină. Să îți găsești persoană cu care să îți petreci restul vieți este greu în străinătate, mai ales dacă vrei să păstrezi valorile credinței ortodoxe și autenticitatea de român, tinerii ortodocși și români fiind foarte puțini acolo. Dar această problemă nu este întâlnită doar în rândul tinerilor din Belgia. Și tinerii români întâmpină dificultăți în a-și găsi persoana potrivită, chiar dacă numărul creștinilor practicanți este, teoretic, mai mare aici, acasă, decât în Belgia.

8 aprilie – Ziua Comemorativă a Respectării Demnității Umane a Victimelor Pandemiei de Covid-19

Învățătura de credință a Bisericii Creștine, de orice confesiune, recunoaște importanța inegalabilă a conceptului de demnitate umană. Demnitatea umană, credem noi, este recunoașterea realității că toate persoanele – și fiecare în parte – dețin o valoare specială, intrinsecă, strâns legată de natura lor umană. Pentru simplul fapt că cineva este om, acest lucru îi conferă această demnitate aparte, care izvorăște din credința că noi toți am fost creați „după chipul și asemănarea lui Dumnezeu” (Geneza, 1:26-27). Peste veacuri, acest concept de demnitate umană a fost în special promovat de comunitățile religioase din toată lumea – fie ele creștine, iudaice, musulmane, budiste, ș.a.m.d. – fiind una dintre realitățile pe care, fără echivoc, toate aceste comunități le împărtășesc. Valoarea umană a fiecărei persoane este intrinsecă și ea nu are legătură cu nicio caracteristică a persoanei, alta decât a fi om – sexul, vârsta, etnia, statutul social sau financiar, sau orice altă realitate, nu poate deteriora – și cu atât mai puțin influența – realitatea demnității umane.

În acest spirit, de-a lungul istoriei, dar în special în ultimul secol, toate statele democratice au evidențiat această caracteristică extinsă către toate persoanele rasei umane, transpunând-o în practică prin legislație și recunoaștere faptică – onoare și respect pentru fiecare persoană în parte. Onoarea și respectul sunt virtuți atemporale – acestea încep de la concepție și nu se încheie niciodată, extinzându-se inclusiv după moartea persoanei.

Pandemia de Covid-19 a adus înaintea noastră o realitate crudă, care a adus atingere inclusiv respectului față de persoanele care au decedat în urma infecției cu noul coronavirus. Din motive obiective, protocoalele de înmormântare a acestor victime au pus mai mult preț pe siguranța persoanelor care pot ajunge în contact cu corpurile neînsuflețite ale acestora, decât pe respectul și onoarea pe care cei plecați o au intrinsec, prin demnitatea umană de care aceștia se bucură. Astfel, multe dintre înmormântările victimelor de Covid-19 au fost organizate fără oficierea serviciilor religioase (indiferent de confesiunea din care victimele făceau parte), cu trupurile neînsuflețite dezbrăcate, închise în saci, și cu participarea extrem de limitată a celor dragi.

Credem, așadar, că demnitatea umană a victimelor pandemiei de Covid-19 trebuie în continuare recunoscută, în ciuda măsurilor dure, dar justificate din punct de vedere al siguranței sanitare. 

În acest context, Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte propune instituirea zilei de 8 aprilie ca Zi Comemorativă a Respectării Demnității Umane a Victimelor Pandemiei de Covid-19. Propunem această zi ca prilej de aducere aminte și prețuire anuală a demnității umane a celor care au plecat dintre noi în acest mod tragic. 

În această zi, invităm toate comunitățile religioase să se alăture nouă prin oficierea de slujbe de pomenire sau servicii religioase in-memoriam pentru victimele Covid-19. De asemenea, invităm instituțiile publice și orice alte entități cu caracter privat sau persoane să desfășoare activități cu caracter de comemorare și conștientizare a modului tragic în care aceste persoane au plecat dintre noi. Compasiunea și solidaritatea pentru cei dragi rămași în viață, precum și respectul și onoarea de care fiecare victimă a Covid-19 se bucură, sunt principiile care să ghideze organizarea acestor manifestări publice și acțiuni.

Alegerea datei de 8 aprilie nu este aleatorie. Pe data de 8 aprilie 2020, în urma unui accident casnic, asistenta medicală, preoteasa și mama Corina Radics a plecat din viața aceasta. După decesul fulgerător, aceasta a fost confirmată cu Covid-19, fiind înmormântată după protocoalele specifice acestor cazuri. Rudele dragi, prietenii, precum și comunitățile din Măureni, Șoșdea și Gherteniș, pe care aceasta le-a slujit îndelung din dubla ei misiune de asistentă medicală și preoteasă, nu au putut să îi fie alături pe ultimul drum. De asemenea, aceasta nu a beneficiat de o slujbă de înmormântare după rânduiala Bisericii pe care a slujit-o timp de peste 30 de ani. Sprijinul pe care l-a arătat față de lucrarea Bisericii în combaterea efectelor pandemiei a fost neîncetat, fiind mereu alături de soțul său, părintele Aurel Radics, în toate demersurile de ajutorare a celor afectați de această situație sensibilă. Corina Radics a fost, în excelență, un om al oamenilor și un slujitor neîncetat al aproapelui, pe care, de fiecare dată, l-a pus mai presus de propria persoană, valoare pe care, ca mamă, a insuflat-o și copiilor Emanuel și Anita. Anita Radics a fost unul dintre pionii importanți ai implicării ATOR Banatul de Munte în sprijinirea persoanelor afectate de pandemia de Covid-19 în Reșița și împrejurimi, prin campania umanitară „Mâinile Bucuriei”. 

Moartea fulgerătoare și modul în care aceasta a fost condusă pe ultimul drum, precum și rana adâncă pe care aceste realități au imprimat-o asupra tuturor celor care au cunoscut-o, sunt motivele care ne determină să facem acest demers. Credem cu tărie că, printre celelalte zeci de mii de decese în urma infecției cu Covid-19, se regăsesc multe alte persoane care s-au asemănat Corinei Radics și vrem ca memoria acestora și demnitatea lor umană să nu fie date uitării.

Organizațiile, instituțiile sau persoanele publice care doresc să se alăture demersului nostru, sunt rugate să ne contacteze la numărul de telefon: 0784.983.382 (George Lăpădat).

Campanie umanitară organizată în Parohia Steierdorf Anina

Parohia „Sfânta Treime” Anina – Steierdorf, împreună cu copiii și tinerii de la Centrul de Tineret „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, proaspeți membri ai ATOR Banatul de Munte, organizează campania umanitară „Lumină și Speranță” în preajma sărbătorilor Pascale.

Campania se derulează în perioada 4 – 24 aprilie și își propune să aducă bucurie și lumină în sufletele semenilor noștri aflați în nevoi, oferind pachete cu alimente, pachete cu jucării pentru copii și produse de igenă, necesare pregătirilor pentru celebrarea sărbătorilor Pascale, acestea fiind un moment potrivit pentru a reaprinde speranța pe chipurile îmbătrânite de vreme și necazuri ale famililor ce se frământă cu limitări financiare serioase.

Campania are două componente importante: stângerea de fonduri și distribuirea produselor famililor fără posibilități.

Strângerea de fonduri se realizează:

– fie prin donații în contul bancar RO75RNCB0100157396290001, deschis la Banca Comercială Română, pe numele Parohia „Sfânta Treime” Anina, CIF 13669199 – cu observația „Pentru campania umanitară”;

– fie prin donații directe la Biserica „Sfânta Treime” Anina Steierdorf sau prin donații directe în urnele pe care le avem amplasate în spațiile comerciale ale partenerilor noștri din oraș. Agenții economici parteneri sunt: Restaurant Unicorn Farmec, Pizzeria The Gallery, Pizzeria VallVipp, magazin alimentar: Center Vanty, Vladifam, Römerquelle Impex, Tetis com, Ama Minodora, Am Remus, Olaru, Badescu, Schiopulescu.

Pentru informații suplimentare, suntem disponibili la numerele de telefon: 0723754162 / 0727744027 / 0744255402 sau pe pagina de Facebook: Centrul de Tineret „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” Anina.

Deși traversăm o perioadă foarte dificilă, de nesiguranță și incertitudine, suntem convinși că se vor găsi oameni de bine dispuși să dăruiască din puținul lor pentru aproapele aflat în lipsuri și suferință. „Mai fericit este a da, decât a lua” (Fapte 20, 35). Când primești, ți se umplu mâinile, în timp ce atunci când dăruiești, ți se umple sufletul! Când asuzi pentru celălalt, trupul obosește, dar sufletul tău se odihnește.

Autor: pr. Horia Mailat

Webinarul „De ce merită să aștepți?”

Miercuri, 31 martie, Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte a organizat ultimul webinar pro-viață din luna martie, pentru a încheia, astfel, Luna pentru viață desfășurată în România. Pentru că primul webinar a fost dedicat copiilor mai mici, de această dată, participanții au fost liceeni și studenți.

Invitații au fost unii de seama, avându-i alături de noi pe Adelina Fronea – life coach și public speaker și pe Rob Kowalski – autor și public speaker în SUA. Cei doi formează o echipă reușită, având scrisă împreună și o carte, al cărei titlu l-a purtat și atelierul nostru, „De ce merită să aștepți? – Iubirea între autenticitate și mască”.

O temă actuală pentru aceste vremuri, în care totul este pe grabă, în care răbdarea devine din ce în ce mai greu de avut. Așteptarea, chiar și puțină, devine un chin atunci când parcă suntem obișnuiți să obținem totul la secundă. Dar din Sfânta Scriptură învățam că „Prin răbdarea voastră veți dobândi sufletele voastre” ( Luca, 21:19 ).

Cei doi invitați s-au deschis față de noi, povestindu-ne experiențe importante și personale din viețile lor, încă din adolescență până acum, în prezent. Ascultându-i, am avut senzația de multe ori că ascultăm povestea unor vieți care par a fi desprinse dintr-un film. Motto-ul lor fiind „Mereu trebuie să învățăm din greșelile altora”, aceștia ne-au mărturisit, în mod asumat, greșelile lor și ne-au spus ce fel de învățături putem să tragem din acestea. Tinerii, prezenți într-un număr mare, au fost captivați de poveștile celor doi invitați, dar și de provocările de a interacționa, a sparge barierele și a discuta despre subiecte care sunt înțelese ca fiind tabu.

În cea de-a doua parte a atelierului, cei doi invitați, Adelina și Rob, au fost deschiși să răspundă la întrebăile și frământările tinerilor. Curiozitățiile au fost multe, iar cei doi invitați au acordat răspunsuri încurajatoare, detaliate și foarte deschise pentru toți.

Tinerii au susținut, prin intermediul chestionarelor de feedback primite la finele serii, că au fost foarte încântați de acest atelier și bucuroși de oportunitatea primită de a-i cunoaște pe cei doi invitați.

Autor: Anamaria Iovu