Dragobetele – dragostea în straie românești

Sărbătoarea Dragobetelui este sărbătoarea iubirii tradiționale românești și este sărbătorită în fiecare an, pe data de 24 februarie. Tot astăzi, 24 februarie, sărbătorim, conform calendarului ortodox, Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, pe care slavii o numesc Glavo-Obretenia, iar de aici se crede că a venit numele de Dragobete.

Dragobetele este prima sărbătoare prevestitoare a primăverii, veche și autentică, ea fiind numită și „Cap de primăvară”. Astăzi, conform tradiției, păsările încep să-și pregătească ale lor cuiburi și își caută perechi, iar băieții și fetele merg la cules de ghiocei, dar nu înainte de a se primeni în straiele populare și de a-și zâmbi unii altora, ca de primăvară.

După datini, se spune că, dacă afară plouă, fetele se adună la prieteni și la rude, unde vin și feciorii pentru a-și întâlni aleasa. De asemenea, tot conform tradiției noastre populare, în unele regiuni ale țării, în ajunul Dragobetelui, fetele își aștern busuioc sfințit sub perna de somn, pentru a-și visa și găsi perechea, la fel ca în ajunul Bobotezei.

România a împrumutat, o dată cu întoarcerea privirilor sale spre Occident, în 1990, o altă sărbătoare a iubirii – Valentine’s Day (numele și originea ei provin de la Sfântul Valentin, prăznuit de creștinii catolici în data de 14 februarie). Încetul cu încetul, a devenit un „rival” al Dragobetelui, din acest motiv făcându-se, de către anumite companii, chiar și campanii pro-Dragobete cu sloganul „De Dragobete, iubește românește!”, tocmai în scopul de a nu se uita și a nu se pierde această tradițională sărbătoare românească, închinată iubirii curate și autentice românești.

Dragobetele a fost, este și va rămâne o sărbătoare importantă în zestrea tradițiilor românești, din ea desprinzându-se multe alte tradiții românești, nemuritoare.

Autor: Darius Lăpădat

POEZIE: Este Heruvim, sau nu?

Îngerul din cer coboară,
Pregătind a lui chemare.
Pregătit, sau nu?
Asta nu-i o întrebare!

Frunze, păsări, totul zboară!
Parcă nu-i a lui chemare…
Ridicându-și fața albă,
Ca un fulg demult pierdut,
Urmează vântul
spre amurgul cel profund.
Ce lucrare cerească!
Este Heruvim, sau nu?

Noaptea vine obosită,
Stele, lacrimi și un gând –
Gând pierdut în lună plină,
Ilustrat pe cerul sfânt.

Autor: Rocko-Mihail Cincheză

Împreună pentru Ionuț-Petrică Mutașcu

Ionuț-Petrică Mutașcu este un tânăr în vârstă de 14 ani, din localitatea Verendin, județul Caraș-Severin, care de mai bine de jumătate de an se confruntă cu o tumoare abdominală și are nevoie de ajutorul nostru pentru a reuși să ducă lupta la capăt, cu bine.

Boala lui Ionuț a debutat în luna iunie a anului 2020, când tânărul a acuzat dureri și spasme abdominale. După o serie scurtă de investigații și tratamente care nu i-au ameliorat durerile, băiatul a fost dus la Spitalul de copii „Louis Țurcanu” din Timișoara, unde urma să fie operat de peritonită acută, în timpul operației, medicii observând formațiunea tumorală cu aspect vegetant care îngloba apendicele.

De la acel moment, până în luna ianuarie a acestui an, Ionuț a fost internat în spital, în stare gravă, unde a fost supus mai multor analize și tratamente severe, ajungând, în cele din urmă, la citostatice.

Părinții copilului, oameni simpli și modești, au făcut toate demersurile necesare pentru a reuși să-i ofere lui Ionuț șansa de a-și recăpăta viața și copilăria, astfel că, în prezent, băiatul se află la o clinică din Turcia, beneficiind de primele ședințe de chimioterapie, radioterapie și imunoterapie, însă costurile necesare pentru acoperirea cheltuielilor depășesc cu mult posibilitățile financiare ale familiei.

„Vând tot, dau totul, însă am nevoie și de ajutor!”, sunt cuvintele îndurerate ale domnului Ionică Mutașcu, tatăl lui Ionuț. Familia are nevoie de o sumă care depășește 50.000 euro, pentru ca tânărul cu vise puternice să poată beneficia cât mai repede de tratamentul împotriva cancerului. După aceste ședințe de terapie medicală, Ionuț va fi supus unei intervenții chirurgicale, ale cărei costuri încă nu sunt cunoscute.

În scopul ajutorării și promovării cazului lui Ionuț-Petrică Mutașcu, Episcopia Caransebeșului a demarat, în ultima lună, o colectă în toate bisericile județului, la finalul acestei inițiative a Bisericii Banatului de Munte fiind adunată și predată familiei Mutașcu suma de 86.000 lei și 400 euro. 

În continuarea acestei colecte, Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte organizează o campanie de strângere de fonduri pentru sprijinirea lui Ionuț și a familiei sale. Astfel, cei care doresc să ajute și să exerseze binele, o pot face donând o sumă de bani, după puterea și dragostea fiecăruia, fie direct voluntarilor ATOR Banatul de Munte, fie prin transfer bancar, în contul IBAN: RO87BTRLRONCRT0270766801, Banca Transilvania, Asociația „Centrul de Tineret Moniom”, cu specificația „Pentru Ionuț”.

Practicarea binelui și ajutorarea celor aflați în suferință este o caracteristică a oamenilor cu inimă nobilă care, în ciuda tuturor încercărilor și a vremurilor dificile pe care le trăim, sunt în stare să demonstreze că bunătatea, grija, dragostea și empatia sunt valori care încă mai înfloresc printre noi. Mâine se poate afla oricare dintre noi în situația de a avea nevoie de ajutor, de orice fel. Iar în astfel de situații, binele făcut nu uită niciodată să se întoarcă.

Autor: Anita Radics

Prima duminică din Triod, în Parohia Oravița Română

În prima duminică a Triodului, tinerii și credincioșii Parohiei „Sf. Proroc Ilie Tesviteanul” din Oravița Română s-au aflat împreună, în rugăciune, la Sfânta și dumnezeiasca Liturghie.

Credincioșii prezenți la slujbă s-au bucurat de cuvântul de învățătură, în care părintele paroh, Gelu Moldovan, a subliniat faptul că, înainte de perioada Postului Mare, care se apropie și care va începe curând, printr-o căutare lăuntrică, o rugăciune de smerenie, vom afla începutul adevăratei pocăințe. „Astăzi, Sfânta Evanghelie de la Luca ne vorbește despre doi oameni care s-au suit în templu să se roage – era un fariseu și un vameș. Știm cu toții, fariseii făceau parte din rândul unui partid politic, social și religios, la urma urmei, având foarte mare invidie în general. De aceea au fost și oameni destoinici dintre acești farisei care au înțeles greșeala și au venit la Mântuitorul Iisus Hristos și au cerut milă și îndurare, reușind astfel prin acea convorbire să își schimbe viața. Vameșii, în vremea aceea, erau foarte urâți de către conaționalii lor, de către oamenii din popor, prin faptul că ei slujeau Imperiului Roman și mai ales prin faptul că își câștigau o anumită bunăstare și avere prin mijloacele cinstirii. În perioada Postului Mare, auzim frecvent cuvântul smerenie, aceste două personaje având o mare discrepanță între ele, un contrast izbitor și din punct de vedere social, dar mai ales al atitudinii înaintea Lui Dumnezeu” – a subliniat părintele Gelu Moldovan în predica sa.

Referitor la cuvântul „triod”, acesta provine din limba greacă și cuprinde zece săptămâni, începând cu duminica Vameșului și a Fariseului și terminându-se în Sâmbăta Mare. Acesta este împărțit în trei părți, prima parte fiind pregătitoare pentru Postul Mare, a doua parte cuprinzând însuși Postul Mare, iar a treia parte Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului Nostru Iisus Hristos.

La sfânta slujbă oficiată în Parohia de la Oravița Română, au luat parte numeroși credincioși, copii și tineri de toate vârstele, membri ai Centrului de Tineret „Sf. M. Mc. Ecaterina”, care s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Tot în cadrul Liturghiei a fost sfințit și un steag purtând pe el o icoană a Maicii Domnului și una a Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul Banatului și Mitropolitul Timișoarei, care va deservi la înfrumusețarea lăcașului de cult. Răspunsurile la strană au fost date de către corul bisericii parohiale.

Biserica „Sfântul Ilie” datează încă din anul 1743, fiind ridicată pe locul unei vechi mănăstiri, situată la poalele dealului, fiind cel mai vechi locaș de cult din Episcopia Caransebeșului, construit integral din piatră.

Autor: Cristian Stoleru

Asistența socială – o misiune aleasă în vremurile de azi?

Joi, 18 februarie 2021, a avut loc cea de-a doua emisiune din noua ediție a emisiunilor online desfășurate de ATOR Banatul de Munte, #ATORTalks. Având genericul „Asistența socială – o misiune în diminuarea efectelor pandemice”, emisiunea a avut-o ca invitat special pe doamna Prof. Univ. Dr. Lavinia-Elisabeta Popp, vechi prieten al ATOR Banatul de Munte și cadru al Universității Babeș-Bolyai, Centrul Universitar Reșița, Departamentul de Asistență Socială.

În cadrul emisiunii, doamna profesor Lavinia-Elisabeta Popp a expus succint implicațiile reale pe care o carieră în domeniul asistenței sociale le poate avea, precum și rolul asistenților sociali ca luptători în linia întâi în contextul social extrem de sensibil provocat de noua pandemie. Pe parcursul intervenției sale, doamna Lavinia Popp a prezentat domeniul asistenței sociale ca fiind un domeniu mai degrabă vocațional, acesta având ca rezultat final o meserie care implică, dincolo de toate celelalte aspecte, o chemare lăuntrică puternică, ce îl determină pe om să vrea să construiască o carieră în domeniul ajutorării aproapelui.

Asistența socială, așa cum a fost ea descrisă în cadrul emisiunii, reprezintă unul dintre cele mai prielnice domenii în care un tânăr al Bisericii poate să pună în aplicare zi de zi învățăturile creștine predate de Mântuitorul, care ne cheamă mereu să venim în ajutorul oricui are nevoie de noi, la fel ca exemplul pus înainte în Evanghelie prin Pilda Samarineanului Milostiv. „Deși desfășurată într-un cadru instituționalizat, asistența socială reprezintă o chemare, o misiune de a veni în întâmpinarea aproapelui care se află în cele mai mari nevoi. Mai presus de toate, asistența socială este și un dar, în aceeași măsură în care este și o alegere – ea este darul pe care Dumnezeu îl dă oamenilor care simt să facă binele acela către care El ne cheamă”. Chemarea către asistența socială, așadar, ar trebui să fie, în primul rând, o chemare mai ales pentru oamenii și tinerii Bisericii, care încearcă să trăiască zi de zi după porunca Mântuitorului, aceea de a iubi pe aproapele ca pe sine însuși. În mod practic, asistentul social alege să facă din cuvântul Evangheliei, carieră.

Diferența evidențiată de doamna profesor Lavinia Popp între actele de voluntariat sau caritate, și alegerea de a avansa într-o carieră în domeniul asistenței sociale, este aceea că, deși oricine poate alege să facă voluntariat în aproape orice domeniu, atunci când simte această chemare, în cazul unei cariere în asistența socială, tânărul învață cum să facă bine în mod constant și sustenabil, astfel încât beneficiarii serviciilor puse înainte să aibă parte de ajutor profesionist. „Asistentul social este chiar persoana despre care acel bine-cunoscut proverb vorbește – el nu dă omului un singur pește, ci îl ajută, îl învață să pescuiască, pentru ca acesta să se poată ajuta singur în viitor.”

Pentru cei interesați de mai multe detalii despre cum pot ajunge să fie parte din sistemul de asistență socială, Universitatea Babeș-Bolyai, Centrul Universitar Reșița, pune la dispozițe diferite resurse la care aceștia să poată apela, inclusiv un program de licență și de masterat în acest domeniu.

Emisiunea de joi se înscrie în rândul seriei de emisiuni și ateliere planificate de ATOR Banatul de Munte pentru perioada Triodului și a Postului Mare. Următoarea emisiune #ATORTalks va avea loc în seara de joi, 4 martie, live pe pagina de Facebook a ATOR Banatul de Munte.

Autor: George Lăpădat

Marșul pentru viață 2021 va fi organizat online și în Banatul de Munte

Sâmbătă, 27 martie 2021, va avea loc Marșul pentru viață 2021 „Uniți pentru viață”Evenimentul se află la a XI-a ediție națională și se va organiza online.

În perioada 1-31 martie 2021 se va desfășura Luna pentru viață cu aceeași temă, care va cuprinde activități pro-viață organizate la nivel local în cât mai multe domenii: educație, cultură, artă, implicare socială etc. Majoritatea acestor activități se vor desfășura online, iar acolo unde legislația permite se vor organiza și activități în format fizic, cu respectarea măsurilor de sănătate publică în vigoare la data respectivă.

Nădăjduim că un număr cât mai mare de instituții și organizații locale vor desfășura activități în Luna pentru viață, compensând astfel faptul că Marșul pentru viață nu se poate organiza în mod fizic.

Asociațiile România pentru viață și Studenți pentru viață vor organiza mai multe activități în Luna pentru viață. Printre acestea se numără și concursurile „Românii au talent pro-viață 2021”. Întregul calendar al evenimentelor organizate de cele două asociații va fi publicat în 22 februarie.

Uniți pentru viață

Tema din acest an reprezintă o chemare adresată românilor din țară și din diaspora. Fiecare poate face ceva, iar cea mai înaltă chemare pe care o avem este să sprijinim viața, să ajutăm femeile în criză de sarcină să se elibereze de frici și probleme, astfel încât să se poată bucura în mod deplin de venirea pe lume a copiilor lor. Fundamentul acestei implicări este chipul lui Dumnezeu din oameni: viața fiecărui copil, a fiecărei femei și a fiecărui bărbat contează, trebuie protejată și sprijinită de la concepție până la moartea naturală.

Și în acest an, Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte se va implica în organizarea locală a Marșului pentru viață, chiar și în format online. La fel ca în anul precedent, și în Eparhia Caransebeșului, acest eveniment va fi încununat de derularea unei serii de activități, cum sunt concursurile, mărturiile, atelierele și conferințele cu tematică pentru viață, dedicate atât membrilor asociației, centrelor catehetice și de tineret din județ, precum și publicului larg, care dorește să își manifeste credința cu privire la susținerea mișcării pro viață sau să afle mai multe despre ce presupune această mișcare în România și, mai exact, în Banatul de Munte.

Misiunea pentru susținere a vieții, care începe din prima zi de la concepție, precum și atelierele de educație pentru viață, reprezintă și în Banatul de Munte un pilon de activitate în cadrul tuturor proiectelor care se desfășoară cu și pentru tinerii și copiii Eparhiei Caransebeșului. Educația pentru viață, în definiția asociației noastre, reprezintă șansa fiecărui adolescent de a fi informat corect și complet cu privire la anumite aspecte ale dezvoltării sale, la curiozitățile, sentimentele și trăirile mai puțin discutate în spațiul larg, dar care sunt subiecte importante de atins, ele fiind parte integrantă din tinerețea și viața lor, care trebuiesc înțelese și asumate într-un mod cât mai clar.

Astfel, în județul Caraș-Severin, în scopul informării cât mai corecte și asumate a tinerilor, de-a lungul anilor a luat naștere o vastă activitate dedicată educației pentru viață, din care face parte și organizarea Marșului pentru viață, acesta reprezentând evenimentul cel mai mare și mai vizibil de manifestare a încurajării și sprijinirii vieții, la care toți susținătorii din Banatul de Munte au șansa de a se alătura și a-și exprima sprijinul și suportul oferit copiilor nenăscuți, mamelor aflate în criză de sarcină și încurajării și găsirii de soluții pentru alegerea vieții din partea lor, precum și familiei în ansamblul ei.

Toate activitățile organizate cu prilejul Lunii pentru viață și a Marșului pentru viață, în Eparhia Caransebeșului, vor fi comunicate și desfășurate pe pagina de facebook a organizației de tineret, ATOR Banatul de Munte, la care toți doritorii, mici sau mari, sunt așteptați să se înscrie și să participe.

Autor: Anita Radics

Prietenii ATOR Oravița, din nou împreună

După amiaza unei zile frumoase din mijlocul lunii februarie a reprezentat pentru noi, membrii ATOR Oravița, un moment special de reuniune ce ne-a oferit prilejul de a schimba păreri, opinii și dorințe spre a continua activitatea frumoasă pe care o înfăptuim aici.

Întâlnirea a fost organizată la Centru de tineret „Sfânta Ecaterina” și moderată de către părintele inspector Mihai Ciucur, care, având ocazia de a veni în orașul nostru, nu a ezitat să ne viziteze, dorindu-și să ne fie alături, să ne vorbească și să ne încurajeze. Prietena noastră, Anita Radics, președinta ATOR Banatul de Munte, ca de fiecare data, a fost nelipsită, reușind mereu, cu timp și fără de timp, să își îndeplinească rolul nobil pe care îl deține și căruia îi face cinste.

Ideea de a reuni într-un cadru prietenos cele două centre de tineret din oraș s-a dovedit a fi una constructivă și benefică, noi având nevoie să comunicăm eficient pentru a continua în armonie activitățile. Împreună cu părintele protopop, au fost prezenți și cei doi părinți coordonatori ai centrelor de tineret, iar prietenia, frățietatea și buna înțelegere dintre aceștia sunt pentru noi exemplul pe care ne dorim să îl urmăm, desigur, sub atenția și sprijinul lor.

Anita Radics a făcut un exercițiu interesant în care ne-a provocat să răspundem unor întrebări-cheie pentru viața noastră ca tineri în sânul Bisericii, întrebări privitoare la amenințările, temerile tinereții, activitările pe care le desfășurăm și modul în care se organizează, nevoile noastre, precum și la rolul Bisericii perceput de către noi, în viața, dezvoltarea și devenirea noastră. Pentru că toate răspunsurile au fost prezentate sub anonimat, curajul nostru de a fi sinceri s-a consolidat puternic, identificând, astfel, adevăratele probleme cu care se confruntă noua generație, dar și noi, personal, în cadrul grupului din care facem parte. Soluțiile rămân să fie găsite, de noi toți, împreună, pentru că în această zi am înțeles cât de importantă e comunicarea și respectul reciproc în misiunea frumoasă de a fi tineri ce nu se supun tiparelor defecte ale zilelor noatre.

Feedback-ul pe care l-am oferit întâlnirii a fost unul pozitiv, cu toții am conștientizat importanța momentelor de a lucra în echipă, iar curajul pe care l-am avut de a răspunde întrebărilor delicate din viața tinerilor ne-a deschis mintea spre obiective și păreri noi, observând că nu suntem singuri în această corabie a tinereții ce uneori e clătinată puternic de valuri, ci, din contră, că suntem ascultați, înțeleși și ajutați.

Autor: Mădălina Miloș

Noi perspective pentru tinerii din zona Băile Herculane – Valea Cernei

Preocuparea constantă și permanentă pe care Biserica din Banatul de Munte o are față de copiii și tinerii de pe întreg cuprinsul județul Caraș-Severin s-a concretizat vineri, 12 februarie 2021, printr-o întâlnire de suflet cu copiii care alcătuiesc Centrul de Tienret „Sf. Ap. Andrei” Valea Cernei.

Întâlnirea s-a desfășurat la Băile Herculane, în sala de festivități a protopopiatului din localitate și a reunit 25 de copii din orașul stațiune, dar și din localitățile Mehadia, Bârza și Petnic, alături de preoții și profesorii coordonatori.

La eveniment a fost prezent părintele Mihai Ciucur, de la Departamentul de tineret al Episcopiei Caransebșeului, alături de Anita Radics de la ATOR Banatul de Munte, cea care a moderat întâlnirea și a purtat discuțiile cu adolescenții prezenți.

În debut, cei prezenți au putut viziona un material sinteză cu activitățile ATOR Banatul de Munte din anul 2020, după care, coordonatorea tinerilor atoriști din eparhia noastră a prezentat principalele programe care doresc a fi derulate și în acest an, cu un accent deosebit pe programul de voluntariat Tabăra din Inima Satului, cel care este organizat în mare măsură cu sprijinul tinerilor membri ai asociației. În cadrul discuțiilor, au fost abordate teme actuale, precum: motivele și importanța participării tinerilor la viața Bisericii, așteptările tinerilor, dar și activitățile pe care aceștia doresc să le desfășoare în tinda Bisericii.

„Reuniunea de la Băile Herculane a fost una pe care de mult timp am așteptat-o cu toții să o simțim plină de nădejde, așa cum a fost de data aceasta. Am întâlnit tineri și copii noi, curioși, din dialogul cu care am înțeles că nu au șansa zilnică de a se implica și a fi parte dintr-o lucrare și o misiune mare, pe care să o dezvolte și care să îi dezvolte în zona din care provin, dar am văzut și, mai ales, faptul că sunt plini de dorința de a deveni parte activă a întregii lucrări cu tineretul din Episcopia Caransebeșului. Am văzut, totodată, printre ei, viitori participanți și chiar posibili voluntari la programul nostru, TDIS, care în acest an va fi organizat și pe Valea Cernei, și suntem nerăbdători să-i luăm în echipa noastră și să-i formăm”, a mărturisit Anita Radics, președintele ATOR Banatul de Munte.

La finalul întâlnirii, părintele Mihai Ciucur a transmis celor prezenți că în acest an Departamentul de Tineret al eparhiei va acorda o atenție deosebită activităților cu tinerii din zona Băile Herculane, atât prin prezența voluntarilor de la ATOR Banatul de Munte, cât și prin o serie de tabere care se doresc a fi organizate în vara acestui an în această zonă.

„Strategia misionară a Departamentului nostru de tineret se va concentra în acest an pe dinamizarea activităților cu tinerii în zonele în care centrele noastre de tineret sau filialele ATOR sunt în faz incipientă de organizare, ori unde acestea și-au întrerupt activitatea datorită pandemiei din ultimul an. În zona Văii Cernei, după întâlnirea de astăzi, văzând entuziasmul copiilor, dar și al coordonatorilor lor, suntem siguri că în acest an se vor întâmpla multe lucruri frumoase în plan catehetic și pastoral-misionar cu tinerii, iar filiala ATOR Băile Herculane va reuși să reunească și să crească un număr mare de copii atât din orașul Băile Herculane, cât și din satele din jur. Premisele sunt încurajatoare, iar acest lucru ne bucură și ne dă speranță pentru viitor, mai ales că am descoperit aici copii cu potențial foarte bun și coordonatori motivați și dornici să facă misiune”, a precizat coordonatorul tinerilor din Episcopia Caransebeșului.

Printre activitățile care se doresc a fi organizate în acest în se numără: întâlnirile tematice în cadrul centrului, organizate în mai multe parohii din zonă, serile duhovnicești, precum și o serie de tabere în comunitate, atât la Băile Herculane, cât și în satele din jur, gândite în scopul responsabilizării tinerilor de a se implica mai mult în viața duhovnicească și de a-L cunoaște și înțelege pe Hristos pe măsura vârstei și a dorinței lor.

Start înscrierilor pentru programul „Tabăra din Inima Satului” 2021

În perioada 15 februarie – 1 martie 2021, Episcopia Caransebeșului, prin Departamentul misionar și de activități cu tineretul, organizează înscrieri pentru comunitățile rurale și urbane din județul Caraș-Severin, care doresc să găzduiască cele două tipuri de tabere educaționale pe care Eparhia Caransebeșului le propune în acest an.

Este vorba de Tabăra din Inima Satului – program care se adresează comunităților rurale și de Tabăra din Inima Familiei – adresat comunităților urbane din județ.

Ambele programe se adresează copiilor și tinerilor, pe de o parte, dar și familiei, în ansamblu, pe de altă parte, pentru că ele își propun derularea unor activități educaționale, cultural-artistice, catehetice și de divertisment, destinate atât copiilor, cât și părinților.

Tabăra din Inima Satului (TDIS) este un proiect care a avut rezultate remarcabile în anii anteriori, când au fost organizate mai multe tabere în mai multe comunități rurale și urbane din județul Caraș-Severin. Printre activitățile propuse în cadrul acestor tabere (cu durata fixă de 5 zile) amintim: ateliere de educație pentru viață, dezvoltare personală, jocuri și concursuri educative, seri tematice, excursii și program de formare duhovnicească. Și în acest an, în cadrul taberelor, vor fi incluse și ateliere pentru părinți, precum și activități care vizează familia în ansamblul ei

Tabăra din Inima Familiei (TDIF)se adresează parohiilor din mediul urban și este gândit, în linii mari, într-un mod asemănător cu programul TDIS, urmând a se desfășura sub forma unor școli de vară de 5 zile la care vor participa atât copiii, cât și părinții acestora. Și în cadrul acestor școli de vară, accentul va fi pus atât pe latura educațională – atelierele de dezvoltare personală și educație pentru viață, cât și pe cea de divertisment – jocuri, concursuri și excursii. De asemenea, se vor desfășura activități destinate părinților și familiei, în general, precum și cu caracter duhovnicesc.

Comunitățile de pe cuprinsul Episcopiei Caransebeșului – sate și orașe, deopotrivă – care doresc să găzduiască aceste tabere, în perioada 22 iunie – 10 septembrie 2021, sunt așteptate să se înscrie în cadrul acestui program, la numărul de telefon: 0734.77.34.77 – Pr. Mihai Ciucur – coordonatorul programelor TDIS și TDIF.

Partenerii locali sunt parohiile, școlile și autoritățile publice locale din localitățile unde se dorește organizarea acestor tabere, iar pentru înscriere este necesară completarea unui formular și trimiterea acestuia până la data de 21 februarie 2020.

„Având în vedere succesul de anul trecut al programului TDIS, precum și elementele de noutate introduse în acest an, alături de extinderea programului și în mediul urban, considerăm că implicarea comunităților locale în organizarea acestui program reprezintă o investiție pe care Biserica, alături de școală și de autoritățile locale, o fac în sprijinirea și îndrumarea familiei – nucleul de bază al unei societăți sănătoase, familie care este greu încercată în zilele noastre. De aceea, considerăm că organizarea acestor tabere este de bun augur în cât mai multe comunități locale, mai ales că eforturile financiare sunt foarte reduse comparativ cu impactul social ridicat pe care, cu siguranță, aceste tabere îl vor avea”, a precizat părintele Mihai Ciucur – coordonatorul celor două programe.

Desfășurate cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, programele TDIS și TDIF  își propun să ajungă în minim 7 comunități locale din județ, atât sate cât și orașe.

Ambele programe se vor derula cu sprijinul Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte și se înscriu în proiectul eparhial „Împreună pentru copiii noștri”, care cuprinde și alte activități dedicate copiilor și tinerilor din Eparhia Caransebeșului.

Autor: pr. Mihai Ciucur, coordonatorul proiectului „Tabăra din Inima Satului”

„A iubi este o decizie”, pentru tinerii Banatului de Munte

Joi, 11 februarie, Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte a organizat cel de-al doilea webinar din acest an, în care ni s-a prezentat, explicat și discutat, tema „A iubi este o decizie”. Atelierul a fost susținut de către doamna Iulia Țoța – fondatoarea complexului educațional „Copilul isteț” și formatoare în cadrul programului Școala Familiei.

Prin intermediul acestui atelier, organizat într-o manieră foarte interactivă și atractivă, participanții au avut prilejul de a afla răspunsuri la curiozitățile și întrebările lor specifice tinereții, cu privire la dragoste, dar și de a primi sfaturi pentru experiențele cu care viața ne va întâmpina pe fiecare, legate de relațiile de prietenie, de iubire și cele cu părinții. Invitata noastră a pus totul într-o notă simplă, explicită și deosebit de frumoasă, prin care noi să ne dă seama singuri de lucrurile pe care le facem, să realizăm care este diferența dintre o relație de prietenie și una de iubire. Cu toate că cele două au multe în comun, nu înseamnă același lucru, dar la baza lor trebuie să se afle, întotdeauna, comunicarea, ea fiind cea mai importantă valoare în orice fel de relație.

Tema abordată a fost una delicată, dar de mare interes pentru noi, tineri din ziua de azi, pe tot parcursul celor două ore dialogând atât de frumos despre dragoste. Dragostea – minunatul sentiment pe care Dumnezeu ni l-a dăruit pentru a înflori în lume, pentru a simți siguranță, pentru a-l împărtăși tuturor celor din jur și pentru a-l primi înapoi de la cei pe care îi iubim.

În cadrul aceluiași atelier, totodată, am discutat despre felul în care o dată cu frumusețea, dăruirea, dar și dorința de libertate în dragoste, apare și responsabilitatea. Dar cum reușim să aflăm diferența dintre ele? Și așa ajungem la a doua parte a atelierului, în care am vorbit despre libertate vs responsabilitate. Nu-i așa că mulți v-ați întrebat „Oare creșterea de libertate înseamnă creșterea de responsabilitate?”. Ei bine, răspunsul este da, pentru că atunci când formăm o relație (fie ea de prietenie sau de iubire), când ne arătăm adevărata noastră personalitate, dorința noastră de a fi liberi, crește. Această libertate, totuși, are anumite responsabilități, căci într-o relație trebuie să avem grijă de celălalt, să aflăm nevoile celuilalt, dar mai ales să le înțelegem și să le respectăm. De aceea, doamna Iulia Țoța a spus că „Responsabilitatea este abilitatea de a răspunde nevoilor celuilalt”.

Poate că acum, majoritatea dintre noi suntem prea tineri și nu înțelegem, ori nu am avut șansa de a experimenta asemenea sentimente profunde, puternice, sau poate că da, dar nu am știut cum să le gestionăm mai bine. Acesta este unul dintre motivele pentru care asociația noastră organizează astfel de webinare, periodic, unde cei care ne răspund tuturor întrebărilor sunt invitați de seamă, specializați pentru a discuta cu noi pe înțelesul nostru. Seria de webinare organizate de către ATOR Banatul de Munte va continua, prilej pentru care vă invităm să rămâneți alături de noi și să gustăm, împreună, din bogăția de informații ziditoare pentru toți!

Autor: Natalia Iacob